İnsani Yardım Vakfı

canavar

Yılmak yok. Yola devam...
Pro Üye
12 Temmuz 2006
2.779
183
Vakfın Kuruluş Amacı
Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte en büyük kırılmalardan biri Yugoslavya’da meydana geldi. Ülkenin parçalanması kanlı savaşlarla olurken Bosna-Hersek ihtimal vermediği bu savaşa hazırlıksız yakalandı. Bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra 1992 yılının Nisanında başlayan savaşta Boşnaklar, hem Sırp tarafıyla hem de Hırvatlarla savaştı. Soykırıma varan saldırılarda her yaş grubundan on binlerce masum katledilirken, tarihi ve kültürel birçok eser de yerle bir edildi.

Bosna'da yaşanan durum, II. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırımdır. Dünya bu savaşa kayıtsız kalırken beş asırdan uzun bir süre birlikteliğimizin bulunduğu Bosna-Hersek’te olanlar Türkiye'yi de yakından ilgilendirmektedir. Dünyanın takındığı kayıtsızlığa katılmak soykırıma ortak olmak anlamına gelmektedir.

Yaşananlara duyarsız kalmak istemeyen sağduyu sahibi bir grup gönüllü bir araya gelerek çalışmalara başlarlar. Savaşın acılarını hafifletebilmek, çaresiz insanlara umut olabilmek için savaş bitene dek bu çalışmalar aralıksız sürdürülür.

Bosna’daki vahşet sürerken bu kez Kafkasya’nın merkezinde Çeçenistan’da silahlar patlar. Ruslar var gücüyle Çeçen topraklarını saldırmakta, yine masum insanlar öldürülmektedir. Artık gönüllü çalışmalar yetmemekte daha organizeli işler yapabilmek için bir çatı altında toplanmak gerekmektedir.

İşte Bosna savaşıyla beraber hızlı bir şekilde çalışmalara başlayan ve bu çalışmalarını Çeçenistan savaşında da sürdüren gönüllüler 1995 yılında İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı'nı kurarlar. Temel amaç bellidir:

“Nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakatlanmış, aç ya da açıkta kalmış, zulme uğramış tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli tüm girişimleri yapmak.”

İHH, kimsenin gidemediği mazlum ve mahrum coğrafyalara gitmek, ulaşılmaz denilen yerlere ulaşmak, adı-sanı unutulmuşlara bir selamın, bir umudun adı olmak için var.

İHH, her türlü insanlık suçlarının işlendiği savaş bölgelerinde muhacir olmuş yaşlı, kadın, çocuk, hasta ve yaralının, yetimlerin hayata ümitle bakışını kaybetmemesi için, onların ekmeği, çadırı, ilacı olmak için var.

İHH, tarihi bir misyon üstlenerek değişen dünyada değişmeyen değerlerin yaşatılmasını sağlamak için var.

Acil Yardım Çalışmaları:

* Temel gıda, elbise ve acil ihtiyaç maddeleri yardımı
* Köylerin kurulması
* Çadırkentlerin kurulması
* Teknik malzeme yardımı
* Acil kurtarma çalışmaları

Sağlık Çalışmaları:

* Hastane ve kliniklerin kurulması
* Sahra hastaneleri ve mobil kliniklerin kurulması
* Ambülans yardımları
* Kırsal bölgelerde koruyucu hekimlik
* Yaralıların tedavisi
* İlaç ve tıbbi malzeme yardımı
* Katarakt ameliyatları
* Sağlık taramaları

Eğitim Çalışmaları

* Okul açma çalışması
* Enstitülerin kurulması
* Anaokullarının açılması
* Öğrenci yurtlarının kurulması
* Çocuk rehabilitasyon ve koruma programları
* Kütüphanelerin kurulması ve gezici kütüphane çalışmaları
* Üniversitelerin desteklenmesi
* Bilgisayar kursları
* Burs çalışmaları
* Etüt merkezlerinin açılması
* Yaz eğitim kampları programları
* Kırtasiye yardımları
* Kitap basım ve dağıtımı

Sosyal Yardım Çalışmaları:

* Kimsesizlere ve yetimlere yapılan insani yardımlar
* Gezici aşevi çalışması
* Kurban yardımları
* Ramazan yardımları
* Yetimhanelerin kurulması
* Cami imarı, tamir ve bakımı
* Mülteci kamplarının desteklenmesi
* Evlerin, okulların ve köprülerin onarılması
* Matbaa kurma çalışmaları
* Evlendirme projeleri
* Su kuyusu ve kanalları açma çalışmaları
* Hayvan çiftlikleri kurulması ve sertifikalı hayvan dağıtım projeleri
* Seyyar mutfak, duş ve tuvaletlerin kurulması
* Radyoların kurulması
* Kültür merkezlerinin açılması
* Meslek edindirme çalışmaları

Tanıtım ve Yayın Çalışmaları:

* Sesli, yazılı ve görüntülü yayınların hazırlanması
* Radyo ve TV programlarının düzenlenmesi
* Broşür, afiş ve kitap basım ve dağıtımı
* Basın ve istişare toplantıları düzenlenmesi

Bölge Gözlem ve Araştırma Çalışmaları:

* Bölge ve ülke raporlarının hazırlanması
* Kitapların yayınlanması
* Faaliyet bülteni ve insan hakları bültenlerinin yayımlanması
* İnsan hakları ve bölge gözlem raporlarının hazırlanması
* Web sayfası çalışması

Kültürel Aktiviteler

* Yetim buluşmaları
* Çeşitli panel, konferans ve sempozyumların düzenlenmesi
* Fotoğraf sergileri
* Gecelerin tertibi

Ödüller

* Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen kaynaklarını amaçları doğrultusunda en iyi kullanan vakıf ödülü (2005 yılı)
* Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen en iyi proje ödülleri (Projeler: Aşiyana Yetimhanesi – Pakistan, Kadın Eğitim Enstitüsü – Somali, Mobil Hastane - Irak) (2006)
* TBMM Üstün Hizmet Ödülü (2007 yılı)

İHH Gönüllüsü Kimdir?
İHH’nın gönüllüsünden beklentisi ve ona yüklediği misyon, İHH’nın misyonunu anlaması ve toplumun her yerine ve hatta dünyaya yaymasıdır. Bu durumda İHH gönüllüleri; İHH için çalışmak anlayışını değil mazlum ve mağdur kardeşleri için, kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma için çalışmak, haksızlığa karşı durma ve mağdurun yanında olma sorumluluğunu kendinde görüp etrafa taşırlar.

Her yerde İHH’dan ziyade İHH misyonunu anlatmalı o misyonun gönüllülüğüne çağrı yapmalıdır. Yani herkesi “hayra ve iyiliğe” çağırmak gereği ortaya konmalıdır. Zira İHH gönüllüsü kıymetlerini (fikri veya fiziki emeğini, zamanını, nakdini, her türlü menkul ve gayrimenkullerini) vakfeden kişidir. Yani Vakıf çalışmalarının esaslı unsurudur. Her gönüllünün ortaya koyduğu değer kıymetlidir. Bu nedenle her İHH yöneticisi ve personeli İHH gönüllüsünün ortaya koyduğu değere, fikre dikkat eder, gözetir ve önemser.

“İHH Gönüllüsü” = “Hayır ve İyilik Gönüllüsü” dür.

İHH gönüllüsü toplumda vicdani, dini, sosyal sorumluluğunu yerine getirme amacıyla hareket eder.

İHH Gönüllüsü her türlü zulme ve adaletsizliğe karşı durur.

İHH Gönüllüsü merhametlidir, erdemlidir ve etrafındaki herkesi merhametli ve erdemli olmaya çağırır.

İHH Gönüllüsü yakın çevresinde ve dünyanın her tarafında mağdur, muhtaç herkese yardım elini uzatmayı görev bilir.

İHH Gönüllüsü etrafındaki her türlü katkıyı (emeğiyle, yeteneğiyle, becerisiyle, çevresiyle, her türlü taşınır-taşınmaz malı ile, bileğinin kaleminin sözünün gücü ile) yardıma, dayanışmaya yönlendirir.


Neler Yapabilirim?
Yürütmüş olduğumuz kampanyalar çerçevesinde; İhtiyaç sahibi bölge halkının sorunlarını, ihtiyaçlarını duyurabilir yardımseverlerin bu hususta çözüm için harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Katarakt ameliyatı, yetim çocukların bakımı, su kuyusu açma, eğitime katkı verme, sağlık yardımında bulunma gibi pek çok alanda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimize katkıda bulunmak için:
* Aktif olarak faaliyetlerimizde yer alabilirsiniz,
* Ayni ve nakdi bağışta bulunabilirisiniz,
* İş yerinizde yardım çalışmaları için gündem oluşturabilirsiniz,
* Kermes-Gıda Kermesi organize edebilir veya mevcut faaliyete destek verebilirsiniz,
* Seminer, konferans, panel ve benzeri bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları düzenleyebilir veya düzenlenenlere destek verebilirsiniz,
* Yemekli, kahvaltılı biletli organizasyonlar düzenleyebilir veya destek verebilirsiniz,
* Resim ya da fotoğraf sergisi düzenleyebilirsiniz,
* Tanıtım faaliyetlerini aynı mekânda bir kaçını veya herhangi birini yapabilirsiniz.
* Tercüme faaliyetlerinde destek olabilirsiniz.
* Kampanya afiş ve broşürlerinizi çevrenizde dağıtabilirsiniz,
* Web sitenizde link verebilir, sitemizin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz,
Tüm bu çalışmalar sırasında, bizlerden tanıtım malzemeleri; CD, broşür, afiş temin edebilirsiniz.

Detaylı bilgi ve Gönüllü Yönetim Birimine Ulaşmak İçin :

212 631 21 21 (Dahili 164-165-166)



Gönüllü Hikayeleri
8 Yaşındaki Rümeysa'nın Bileğinden Afrika'ya
Her zaman kuraklık, açlık ve susuzluk çeken Afrika 2006 yılında son 20 yılın en kurak dönemini yaşadı. Bu süreç belli olduğunda o günlerde uluslararası kuruluşlar 700.000 insanın hayatını kaybedeceğini rapor ediyordu.

İHH olarak; başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya “Afrika imdat diyor. Dünya seyretmesin” diye çağrı yaptık. Bu çağrıya her taraftan cevap geldi. Özellikle iyiliğin yayılması için birbirine omuz veren İHH gönüllüleri sergiler, toplantılar, seminerler, kermesler vb. organizasyonlar yapmaya başladılar.

“İmkanım çok kısıtlı” diyen bazı gönüllülerimiz de komşularını toplayıp evlerinde Afrika konulu sohbetler yaptılar ve “hadi Afrikalı kardeşlerimize destek olalım” dediler.

Bu toplantılarından birinde İHH’dan giden görevliyi dinleyen ve toplantıya annesi ile gelen 8 yaşındaki Rümeysa ayağa kalkarak “bir şeyler yapmalıyız” diyen İHH görevlisi ve gönüllülerinin yanına gidip kolundaki altın bilekliğini çıkarıp “bunu satın ve Afrikalı çocuklara su götürün” diyerek herkesten önce atıldı.

Rümeysa bir an bile düşünmeden ayaklanmıştı. Onun bu örnekliğini gözyaşları içerisinde O’nu seyreden annesi canı gönülden desteklemişti.

Bir grup kadın gönüllü Afrika yararına bir program düzenleyerek bu programda Rümeysa’nın bilekliğini açık artırma ile sattılar. O toplantıya Rümeysa ve annesi de davet edilmişti. Değerinin beş (5) katına satılan bilekliği alan hayırsever ise sürprizin en büyüğünü yapmış ve parayı ödeyip bilekliği satın aldığında götürüp tekrar Rümeysa’nın koluna takmıştı.

Allah için tereddüt etmeden bütün samimiyetle yola çıkılmış ve bereketiyle geri dönülmüştü. Hem de kaç insan nasiplenerek kim bilir?
*******************************************************
Bin çeşmeden su getiren gönüllüler …
Afrika tanıtımlarımızı gören Adana’ lı Zeynep Hanım mutlaka kendisi ve çevresinin de yapabileceği bir şeyler olduğuna emindi. Afrika’ daki kardeşleri susuzluk içinde kıvranırken kendisine “Ben ne yapabilirim “sorusunu sormak artık yersizdi. Hemen arkadaşlarını topladı ve onlara, birlikte bir su kuyusu açmayı önerdi. Bütçe arkadaşlarının beklediğinden daha yüksekti ama o çoktan kararını vermişti.

Plan şöyle işleyecekti;

Gruptaki herkes ev ve işyerindeki su kullanımını azaltmak ve tasarruf etmek için ellerinden geleni yapacaktı. Bir önceki su faturaları ile yeni gelen su faturaları arasındaki farkı herkes kuyu fonuna aktaracak bu şekilde gerekli para toplanacaktı. Herkes aile üyeleri ile görüştü ve faaliyet başladı. Artık boşa akıtılacak bir damla dahi suları yoktu. Yaklaşık iki ay sonra faturalar gelince ortaya çıkan bütçe şaşırtıcı idi. Somali’ de açtırmayı planladıkları su için gerekli bütçe çıkmıştı.

Hemen İHH hesabına para yatırıldı ve kısa süre içinde Somali’ de açılan Adana’ lı Nisalar Zemzemi su kuyusunun fotoğrafları ellerine geçti. Gönüllüler bir araya gelmiş, bin çeşmeden tasarrufla, yüzlerce Müslüman kardeş ailelere su imkanı sağlamışlardı.
avatar_l.png

canavar' ın Notu:Ben üye değilim sörf yaparken denk geldim ve yardım etmek, üye olmak isteyenler olabilir diye ekledim.
 
X