İnternette güvenli sörf için 10 ipucu

Zepp

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2006
9.312
21
44
1.Spam Filtresi;
Herkes spam`e maruz kalır.Bunlarla başa çıkmanın tek yolu e-posta sağlayıcınızla gelen filtreleri kullanmaktır. Ancak bazı spam`ler bu tedbirleri bile aşabilir. Bu spam`lere karşı koymanın bir yolu da postanıza gelenleri e-posta servis sağlayıcınıza rapor etmek. Mesela gereksiz e-posta servis sağlayıcınıza ''Junk Maili rapor Et'' seçeneği ile yahoo ve hotmail bu desteği sağlıyor. Bunları kullanın, çünkü bu servis sağlayıcıların karmaşık filtreleme özellikleri her zaman çöp e-postalarla savaşmaya hazır. Hemen burada bir not ilave edelim ''All-İn-One Secretmaker'', sadece spam postalarını çöp kutusuna atmakla kalmıyor, aynı zamanda ''popup''ları engelliyor ve casus yazılımları siliyor. En güzel tarafı ise bedava olması.

2.E-posta şakalarına karşı uyanık olun;
Eğer tsunami kurbanlarına yardım ya da ölümcül suçiceğine yakalanmış kör bir Norveçli kıza yardım etmenizi isteyen kimliği belirsiz (hatta tanıdıklarınızdan bile) bir e-posta geldiyse derhal silin. Kimse böyle bir mesajı meşru bir organizasyondan yollamaz. Eğer e-postanın bir resmi ya da üye olmanızı isteyen bir butonu varsa iki kat dikkatli olun. E-posta adresinizin geçerli olduğu doğrulandığında, resim dosyaları şakayı yapanların bilgisayarından doğrudan sizin bilgisayara iner. Benzer olarak ''Unsubscribe'' bağlantısına tıklarsanız, üyelikten çıktığınızı belirten bir ek mesaj ile üç kağıtçıların web sayfasına yönlendirilirsiniz. En iyisi e-posta istemcinizi siz onay vermedikçe resim dosyalarını indirmemeye ayarlanmanız olacaktır. Hotmail`in varsayılan ayarları zaten bunu yapıyor.

3.Sinir bozucu ''popup''ları engelleyin;
Popup reklamları çok sinir bozucu olabilir ve hep de en beklemediğiniz zamanda canınızı sıkar.Onlardan kurtulmak güzel olmaz mıydı? Windows service pack 2, tıpkı alternatif tarayıcılar alternatif Maxthon ve Firefox`ta olduğu gibi, popup`ları engelleme seçeneği sunuyor. Aslında Google, MSN ve Yahoo araç çubukları da aynı işi yapıyor.

4.Anlamsız olanları çöpe atın;
Popup engelleyicileri kullanmanıza rağmen bazı reklamlar canınızı sıkmaya devam edebilir.Bu genellikle sizin izin verdiğiniz çerezlerin arasında küçük metin dosyalarının kurnazca yerleşmesiyle olur ya da daha kötüsü program kendi kendini otomatik olarak indirip bilgisayarınıza kurmuştur. Örneğin Search Utility Agent. Microsoft, Microsoft Windows AntiSpyware Beta adıyla anılan kendi casus program önleyicisini yaptı. Oldukça etkili olmasına rağmen mükemmel olmayan program, etkili olmadan önce casus programların sisteme sızmasına izin veriyor. Ad-Aware Pro`nun (ücretli sürüm) Ad-Watch adında düzenli bir eşlikcisi var ve bilgisayarınızı otomatik olarak izleyip bilgisayara girmek isteyen casusları engelliyor. Program tehditleri yeniden arayana ve tanıyana kadar programın tanımlamalarını ve referans dosyalarını güncellemeyi unutmayın. Otomatik güncelleştirme seçeneği bunu sizin için yapar.

5.Ekran koruyucular;
Sevimli 3B smiley`leri ya da seksi ekran koruyucuları internette her yerde görmüşsünüzdür. Bunları saf insanların, içlerinde casus kodlar barındıran yazılımları bilgisayarlarına indirip kurmalarını sağlayan mükemmel çekici yöntemlerdir. Sizi web sayfasının görüntülenmesi için bir program indirmeye zorlayan şüpheli görünen web sayfalarını derhal kapatın. Böyle bir web sitesi çoğunlukla gayri meşhurdur ve yararından çok zararı vardır. Netice olarak kendi ekran koruyucunuzu yapabilecek bir çok yazılım bulunuyor.

6. Bir anti virüs programı kullanın;
Bu ihtiyacınız olan en temel programdır. Bunu es geçmeyi aklınıza bile getirmeyin. Kişisel bilgisayarınızı bir anti virüs yazılımsız bırakmanız demek vücudunuzun herhangi bir beyaz kan hücresi olmadan yaşamaya devam etmesi gibidir. Maalesef Microsoft herhangi bir anti virüsü varsayılan ayarlarda desteklemiyor bu yüzden seçim yapmanız gerekiyor.

7. Güvenlik duvarı yükleyin;
Günümüzde eğer internete bağlantınız varsa, kesinlikle bir firewalla, yani güvenlik duvarına ihtiyacınız var. Güvenlik duvarı nedir? İnternetteyken sisteminize giren ve çıkan her şeyi kontrol eden bir kapı görevlisi gibi düşünün. Her ne kadar Microsoft SP güncellemesiyle birlikte yeni bir çözüm getiriyor olsa da ZoneAlarm iyi bir seçenek. Hem kullanması hem de ayarlarını yapmak kolay, başarılı iş çıkarıyo ve bedava!

8. Çocuklarınızı koruyun;
Ebeveyn olmak kolay değil, özellikle çocuğunuz internet kullanıyorsa.(*) Her ne kadar çocuğunuzu her zaman izlemeniz mümkün olmasa da onların çevrimiçi aktivitelerini izleyebilecek bir izleme programı kurabilirsiniz. Safe Eyes 2005, Child Control 2004 ve Safe2Net 2.0 gibi bu işi iyi yapabilen programlar var. Aslında bu programların yaptığı şey çocuğunuzun hangi siteleri ziyaret ettiğini izlemek ve güvenli listesinde olmayanları ziyaret etmesini engellemek. Program aynı zamanda sizin engellemek isteyebileceğiniz diğer siteleri de engeller. Bu Web`i büyük oranda temiz ve çocuklarınız için güvenli kılar.

9.Sohbete dikkat edin;
Anlık ileti gönderen mesajcılarla sohbet etmek çok zevklidir ve yeni arkadaşlar edinmenizi sağlar. Ama bu eğer dikkatli olmazsanız keyfinizin kaçmasını çok sürmeyebilir. Çocukların özellikle dikkatli olması ve sanal ortamda kurulan arkadaşlıkların gerçek olmadığını akıllarında tutmaları gerekir. Aynı zamanda, her türde dosya tiplerine, sohbet odasına gönderilen şüpheli bağlantılara ve diğer rasgele şeylerin gönderilmesine karşı uyanık olmanız gerekir. Bu dosyalar virüsler, spywareler ya da daha başka saldırgan materyaller içeriyor olabilir.

10. Sağduyunuza kulak verin;
Bu adımların güvenliği garanti edeceği yanılgısına düşmek çok kolay. Oysa gerçekte, internette dolaşırken sağduyunuzu hiç kullanmıyorsanız hiçbir program size yardımcı olamaz. Yazılımlar size ihtiyacınız olabilecek çözümleri listeler. Sorun kaynaklarını her zaman engelleyemeyebilirler. Unutmayın ki, tedbirli olmak sonradan tedavi aramaktan çok daha kolaydır.
 
X