Tuvalet Eğitimi Israrla altını söylemeyen çocuk

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Valla hiç çocuğum olmadı.
Ama 5 yaşına kadar bez bağlayan bir kardeşim olduğu için yorum yapabilirim sanırım.
Çocuk kendini hazır hissettiğinde bezi bırakıyor. Mesela kardeşim 5.5 yaşında bezi birden bıraktı. Ondan önce defalarca deneme yaptı annem yine de bırakmamıştı. Çünkü zamanı değildi. Ben 2 yaşında bırakmışım. Ama bir kuzenim var mesela abartısız söylüyorum 1. Sınıfta her gece altını kapatıyorlardı. Garip bir durum, bu konuda tek bir doğru yok. Her çocuk özeldir, kendi zamanı vardır diye düşünüyorum.

2016 Mayıs doğumlu bir oğlum var. Altını bir türlü söylemiyor. Aslında herşeyin farkında ama inat ediyor.

-Oğlum altını niye söylemiyorsun, niye böyle yapıyorsun?
-Ben böyleyim anne

-Oğlum altını ne zaman söyleyeceksin?
-Ağaçlar dedi ki çişini söyleme

-Tv de kukulinin beze baybay şarkısını izliyoruz dedim ki, bak Kukuli şarkıda ne diyor
-Bana söylemiyor kiiii ona söylüyorlar 🤦🏼‍♀️

Aramızda sürekli bu tarz diyaloglar var. Zeka olarak bir sorun olduğunu düşünmüyorum, 1 den 20 ye kadar, 10 dan da 100 e kadar onar onar sayabiliyor. İngilizce sayıları 1 den 10a kadar sayabiliyor, basit parmakla toplama işlemi yapabiliyor, tüm renkleri biliyor, çevresindeki herşeyin de farkında olan dikkatli bir çocuk. Fiziksel bir sorun olmadığını da biliyorum çünkü sabah altı kuru kalkıyor ve kirli beze kaka yapmıyor, değiştirmemi bekliyor 🤦🏼‍♀️

Cicili bicili lazımlıklar aldık, klozet üstü kapak aldık yok... Sürekli özendiriyoruz, bak biz de tuvalete gidiyoruz vs diye. Hediyeler alıyoruz, yönlendiriyoruz yok yok... Altını ısrarla söylemiyor. Herhangi bir travma falan da yaşamadı bu konuyla ilgili. Korkutma yoluna asla gitmedim ama ufaktan düşünmüyor değilim.

Böyle birşeyle karşılaşan oldu mu ya...
Size bir tavsiyem öyle süslü puslu klozet kullanmayın onlarida oyuncak diye algılıyorlar su içince her 15 dak.bir tuvalete götürün sizin gittiğinize götürün ve yaparsa ödül verin diğer zamanlarda zaten oturduğunda kendini sallar siz sadece iyi takip edin ida zamanla pes edecek yeterki siz sabırlı olun ama sakın kararınızdan vazgeçip atını bağlamayın geceli gündüzlü altı açık olsun

Oğlum iki yasındayken bezine kuru çay döktüm bal oğlum bezin artık kurtlanmış senin de bizim gibi tuvalete yapmam lazım dedim ve olay bitti sadece kaka yı korktuğu üç ay bezine bağladık bezine yaptı 27 aylıkken bezi tamamen hayatımızdan çıkardık çok şükür inşallah ikinci oğlumda aynısı olur

Korkutma yoluna sakın gitmeyin, sizden böyle bir şey duyacağım aklımın ucundan geçmezdi.

Benim oğlum da 3.5 yaşında alıştı. Hem de tek seferde gece ve gündüze. 1 kez bile kaçırmışlığı etrafa işemişliği yok çok şükür. Zamanı geldiğinde yapıcak zaten üstüne gitmeyin.

Oğlum iki yasındayken bezine kuru çay döktüm bal oğlum bezin artık kurtlanmış senin de bizim gibi tuvalete yapmam lazım dedim ve olay bitti sadece kaka yı korktuğu üç ay bezine bağladık bezine yaptı 27 aylıkken bezi tamamen hayatımızdan çıkardık çok şükür inşallah ikinci oğlumda aynısı olur
yani neden böyle bir şey yaptınız, çocukcağız kıyamam 3 ay kakasını yapmaktan korkmuş, bir de övünerek yazmışsınız.

Benim kiz da kakadan korkuyor (((
Hic bir sekilde lazimliga ogretemiyorum.
Nasil agliyor, korkudan sarilik filan olur diye korkuyorum, tir-tir titriyor, az kalsin bayilacak (((
Ne yapacagimi bilmiyorum (((
kakalari kiymetli madenleri olur onlarin disari yapinca bisey olacak sanirlar bir parcalarini bir yere birakiyormus gibi hissederler kac aylik

yani neden böyle bir şey yaptınız, çocukcağız kıyamam 3 ay kakasını yapmaktan korkmuş, bir de övünerek yazmışsınız.
Korkmadı ki kurtlu bez pis olmuş bağlatmam dedi kaka yı görünce korktu bende zorlamadım zaten erken başlamıştık 27 aylık ken ne gece ne gündüz bi sıkıntı yaşamadık övünmedim yaptığımı söyledim

Korkmadı ki kurtlu bez pis olmuş bağlatmam dedi kaka yı görünce korktu bende zorlamadım zaten erken başlamıştık 27 aylık ken ne gece ne gündüz bi sıkıntı yaşamadık övünmedim yaptığımı söyledim
he kakasını yapmaktan korktu yani, pardon.. Nedense çocuklarda o kakayı bırakma korkusu var, altın, pırlanta sanırsın :D bizimki de evden başka bi yerde yapmak istemezdi, babaannesinden çok dönmüşlüğümüz var kaka için :D

2016 Mayıs doğumlu bir oğlum var. Altını bir türlü söylemiyor. Aslında herşeyin farkında ama inat ediyor.

-Oğlum altını niye söylemiyorsun, niye böyle yapıyorsun?
-Ben böyleyim anne

-Oğlum altını ne zaman söyleyeceksin?
-Ağaçlar dedi ki çişini söyleme

-Tv de kukulinin beze baybay şarkısını izliyoruz dedim ki, bak Kukuli şarkıda ne diyor
-Bana söylemiyor kiiii ona söylüyorlar 🤦🏼‍♀️

Aramızda sürekli bu tarz diyaloglar var. Zeka olarak bir sorun olduğunu düşünmüyorum, 1 den 20 ye kadar, 10 dan da 100 e kadar onar onar sayabiliyor. İngilizce sayıları 1 den 10a kadar sayabiliyor, basit parmakla toplama işlemi yapabiliyor, tüm renkleri biliyor, çevresindeki herşeyin de farkında olan dikkatli bir çocuk. Fiziksel bir sorun olmadığını da biliyorum çünkü sabah altı kuru kalkıyor ve kirli beze kaka yapmıyor, değiştirmemi bekliyor 🤦🏼‍♀️

Cicili bicili lazımlıklar aldık, klozet üstü kapak aldık yok... Sürekli özendiriyoruz, bak biz de tuvalete gidiyoruz vs diye. Hediyeler alıyoruz, yönlendiriyoruz yok yok... Altını ısrarla söylemiyor. Herhangi bir travma falan da yaşamadı bu konuyla ilgili. Korkutma yoluna asla gitmedim ama ufaktan düşünmüyor değilim.

Böyle birşeyle karşılaşan oldu mu ya...
Benim yeğenim 2016 haziran doğumlu tuvalet eğitimini reddediyor . Neden tuvalete yapmiyosun vs dediğimizde çünkü ben tosunum diyo. Sizinki gibi bir sürü muhabbet. Pedegoga götürdük dr ikinmayi öğretti. Şuan alışma aşamasında. Allah tüm annelere kolaylık versin ama sakın korkutmayin

he kakasını yapmaktan korktu yani, pardon.. Nedense çocuklarda o kakayı bırakma korkusu var, altın, pırlanta sanırsın :KK70: bizimki de evden başka bi yerde yapmak istemezdi, babaannesinden çok dönmüşlüğümüz var kaka için :KK70:
Yani yap illa diye üstüne gitmedim kakam geldi deyince bağladım yaptı üç ay öyle idare ettik sonradan kardeş oldu zaten bidaha hiç bağlatmadı kendi. Kendi be yaptı biraz oluruna bırakmak lazım bence hem anne hem çocuk üzülmesin

Yani yap illa diye üstüne gitmedim kakam geldi deyince bağladım yaptı üç ay öyle idare ettik sonradan kardeş oldu zaten bidaha hiç bağlatmadı kendi. Kendi be yaptı biraz oluruna bırakmak lazım bence hem anne hem çocuk üzülmesin
kardeşi olduğu halde bağlatmadıysa güzel atlatmışsınız. Genelde eve yeni bebek gelince altını bağlatan çok çocuk olduğunu okumuştum. Bizde de öyle sıkıntılar olmadı çok şükür.

kardeşi olduğu halde bağlatmadıysa güzel atlatmışsınız. Genelde eve yeni bebek gelince altını bağlatan çok çocuk olduğunu okumuştum. Bizde de öyle sıkıntılar olmadı çok şükür.
Onun altını bağla ben bebekmiyim dedibide seni okula yollamak istiyoruz ama kakanı yaparsan dedik on gün her kakanın resmini çektik öğretmeni ne gönderdik hayali 😂böylece bırakmış olduk anneysen cözüm çok

Onun altını bağla ben bebekmiyim dedibide seni okula yollamak istiyoruz ama kakanı yaparsan dedik on gün her kakanın resmini çektik öğretmeni ne gönderdik hayali 😂böylece bırakmış olduk anneysen cözüm çok
ay çok iyi ya, bende tuvalet kağıdından minik gemiler yapmıştım hadi batır bakalım gemileri demiştim :D o da epey işlemişti bizde çok faydasını gördük :)))

Kızım daha yeni öğrendi. 2017 ocak doğumlu. Ben çok sık soruyordum, sürekli aynı konudan bahsediyordum. Her şeyi idraki ve anlatması olduğu halde çişini haber vermemesine kızmaya başlamıştım artık.
Birgün çok sinirlendim, çok kötü oldum, kriz geçirdim desem yalan olmaz :(
Ertesi gün özür diledim. Neden haber vermediğini, klozete gitmediğini sordum. Bana aynen şöyle dedi "sen iyi bir annesin ama kötüleşirsen seni mutlu etmem" başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Dedim tamam ozaman anlaşalım. Ben sana hiç kızmayacağım, sen de külotuna yapmayacaksın. Tamam dedi ve bir daha altını ıslatmadı. Benim inadıma yapıyormuş.
Şimdi birine desem.ki artık klozete gidiyor. Anne anlatma diyor. Kimseye anlatmamı istemiyor, aramızda diyor.
Belki sizinki de konudan bunalmıştır, inatlaşmıştır. Belli ki maşallah çocuğun idrakinde sorun yok bir sebepten istemiyor. O sebebi bulmak lazım.

Yazılmıştır belki okumadım ama evdeki bezleri atıp sadece külot ve şort giydirmeyi denediniz mi? Her yere çiş yaparken ısrarcı olamaz çünkü söylememekte

Tam da derdime çare olacak bir konu. Iki gündür sabahları bezi çıkartıyoruz. Kendi istemedi takmamı ama tuvaletini üç saat tuttu lazimlıga yapmadı. Sonra uyudu uyuyunca çaktırmadan bez bağladım ona yapmış.
Bizim sıkıntımız yaz tatili olduğu için kendi evimizde değiliz. Böyle de çok zor oluyor herkes karışıyor. Her gün çişini erken öğrenen çocuk örneği duymaktan bıktım artık. Bezi kendi çıkartmak istemeseydi kendi evime gidene kadar hiç girişmezdim bu işe.
Her çocuk farklıdır elbet öğrenenecek. Bir iki hafta ara verseniz daha iyi olur gibi.

Altını söylemek deyimi bir tek benim mi tuhafıma gitti acaba?

Ben direk "çişin/kakan/tuvaletin var mı?" "hadi çişini yap gideceğiz/uyuyacağız" gibi o yaştaki bir çocuğun anlayıp söyleyeceği daha somut şekilde belirtiyorum..

Benim oğlum da 2016 doğumlu. Bazı çocuklar daha inatçı oluyor bu konuda..

Ben ödül vaadetmeyecektim ama babaannesi bir anda "çişini kakanı söyle kocaman kamyon alacağım" demişti. Oğlum kamyonları sevdiği için etkili olmuştu..

Bezi hiç bağlamayın. Görmesin. "Küçük bir bebeğe verdim" deyin..

Back
X