Kadın- Bayan Arasındaki Fark Nedir?

shiningg

Guru
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2011
2.768
3.626
448
Konuyu hangi bölüme açmam gerektiğini bilemediğim için buraya açıyorum. Doğru yere taşınacaktır muhakkak. Şimdiden teşekkür ederim. :)

Feministler ve kadın hakları savunucuları BAYAN kelimesini kullanmazlar. Bunun nedeni bayan kelimesinin kadının cinselliğini ve sosyalliğini yok ederek, kadını kimliksiz ve cinsiyetsiz bırakmasıdır.

Bu durumu kadın düşmanlığı olarak dile getirirler. Bayan lafını utandığımız, bir türlü kabullenemediğimiz bir durumdan yani kadının cinselliğinden kaçmak için güya aşırı kibarlıktan yarattığımız ama bunu yaparken de utandığımız kabul etmek istemediğimiz şeyi her defasında hem kendimize hem de karşımızdakine hatırlattığımız bir kelime olarak tanımlarlar.

Erkeğe erkek deniyor, çünkü onu olduğu gibi kabul edebiliyoruz, ama kadını kabul edemiyoruz. Kısıtlıyoruz ve önüne engeller koyuyoruz. Ve kadının varlığını kelimelerle kısıtlıyoruz. Bay kelimesinden türeyen BAYAN kelimesini kullanıyoruz. Bu durumu da cinsiyet ayrımcılığı diye nitelendirmek mümkün.

Bu konuyu bu sitede açmak istedim. Daha önce benzer bir konu açılmış mı bilmiyorum, umarım açılmamıştır. İsmi KADINLARKULÜBÜ olan bir site de dikkat ediyorum birçok kişi alışkanlıktan ya da bu kelimeyi sevdiğinden, bilemiyorum, BAYAN kelimesini tercih ediyor.

Merak ediyorum, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce tespitler doğru mu ? Ya da abartılı bir bakış açısı mı?

Ben kadına kadın derim arkadaş ne bayanı ben kimseyi baymıyorum! mu diyorsunuz, yoksa ha kadın ha bayan ne farkeder diyenlerden misiniz? :)

bence de kadın daha kaba geliyor bana bir mağzaya girdiğinizde mağza shibinin yardımcılarına ''şu kadınla ilgilenir misiniz?'' demesini mi yoksa ''şu bayanla ilgilenir misiniz?'''demesini mi isterdinz. bence bayan daha kibar kabul edilesi

bence de kadın daha kaba geliyor bana bir mağzaya girdiğinizde mağza shibinin yardımcılarına ''şu kadınla ilgilenir misiniz?'' demesini mi yoksa ''şu bayanla ilgilenir misiniz?'''demesini mi isterdinz. bence bayan daha kibar kabul edilesi

Ben kendi adıma sevmiyorum bayan kelimesini. İtici geliyor bana. Bir alışveriş merkezine gittiğimde " şu bayanla ilgilenir misiniz" denmesi yerine, " şu hanımla ya da hanımefendiyle ilgilenir misiniz" denmesini tercih ederim.

Artık birçok yer de kadın kelimesinin kullanılmadığını fark ettim. Hastahanelerde bile bazı doktorlar kadın kelimesini kullanmıyorlar. Kadın hastalıkları üzerine uzman doktorlar bile. Tabi hepsi için geçerli değil bu, yanlış anlaşılmasın.

Kadın kelimesinin sadece cinsellik çağrıştırmadığını,birçok güzelliği de ifade ettiğini düşünüyorum. Bir hanımın asaletini, güzelliğini, çekiciliğini, heyecanını ve öfkesini bile ifade ediyor bence "kadın" kelimesi. Çok dolu, anlamlı ve derinliği var.

duymuştum bu konuyu ve çok merak ediyordum sebebini.
paylaşım için teşekkürler.

ben kullanıyorum.
sonuçta kadın kelimesini kullanıpta eşini, kızını da döven bir sürü insan var.
şimdi onlar bu durumda çok mu değer veriyorlar hemcinslerimize?

bence söylemek değil nasıl davranıldığı önemlidir.
ha o ha bu.
bir bireymiş gibi davranılmadıktan sonra

duymuştum bu konuyu ve çok merak ediyordum sebebini.
paylaşım için teşekkürler.

ben kullanıyorum.
sonuçta kadın kelimesini kullanıpta eşini, kızını da döven bir sürü insan var.
şimdi onlar bu durumda çok mu değer veriyorlar hemcinslerimize?

bence söylemek değil nasıl davranıldığı önemlidir.
ha o ha bu.
bir bireymiş gibi davranılmadıktan sonra

Rica ederimm :) Aslında mesele kadın kelimesini kullanmayanlar eşlerine ya da kızlarına kötü davranır diye bir algının olması değil. Ben sizin ne demek istediğinizi çok iyi anladım aslında ama buradaki mesele kadın kavramının kullanılmaması.

Feminizm hareketinin özünde kadının kadın olarak kabul edilmesi yatıyor. Cinselliğin, özgürlüğün, bireyselliğin ve bunun gibi hayatı insanlara güzel kılan kavramların kadınlar içinde var olduğu, kadınların ezilemeyeceği, erkeklerden farklı olmadığı, eşit haklara, eşit zekaya, eşit bilince sahip olduğu anlayışı yatıyor.

Bayan kelimesinin muhafazakar bir dünya görüşüne hizmet ettiğinin altını çiziyorlar. Kadını erkeğe kul ve köle olarak gören erkek zihniyetinin kadının cinsiyetini ve kimliğini yok etmek, kadını nötrleştirmek amacıyla bu kelimeyi yarattığını da ifade ediyorlar.

Mesela bir erkekle tanıştık. Bir bay ile tanıştım demeyiz genelde. Ya bir erkekle, ya da bey/ beyefendi ile tanıştım deriz. Ama söz konusu kadın olunca neden bayan diyoruz? gibi bir düşünceleri var ve bu bana çok doğru geliyor. Kadın ağır veya kaba geliyorsa hanım kelimesini kullanabiliriz ama bayan diyoruz ne hikmetse.

Bir makale okumuştum. Makalenin yazarı bir kadın ve aynen şöyle demiş. Eğer erkeklerin varlığından ve erkek cinsiyetinden utansaydık biz de onlara erkek demez bay derdik. Ama burada utanılan kadının cinsiyeti ve kimliği. Bu nedenle kadın kelimesini kullanmıyorlar ve bayan gibi kadını küçülten ve kadının cinsiyetini yok eden bir kelimeyi kullanıyorlar.

Son düzenleme:
Bir de şu var. Bayan ve bay kelimesi hiçbir şekilde kullanılmamalı, hiçbir anlam ifade etmiyor diye bir şey yok. Burada mesele kadın kavramının yerine kullanılması. İngilizce'deki Miss, Mistress-Mister, Lady, Fransızca'daki Madam-Mösyö ile aynı anlamı taşıyor bay ve bayan kelimeleri. Ama ingilizce de woman ile miss aynı anlamda kullanılmıyor kesinlikle.

Türkiye'de ki kadın hakları savunucuları ve feministler bu kelimelerin kadın ve erkek kavramlarının yerine kullanılmasını doğru bulmuyorlar. Bayan ve bay kelimeleri kişilerin isim ve soy isimlerinden önce kullanılan birer unvan sadece.

Mesela Bayan Öztürk gibi. Ya da Bay Sabancı.

Kısacası, daha kadına kadın diyemeyen bir toplum da kadına uygulanan şiddetin, kadın cinayetlerinin önlenemeyeceği çok açık ortada. Önce kadını kadın olarak kabul edelim, kabul edemezsek bu sorunları çözemeyiz. İşin özünde kadının doğasının reddedilmesi yatıyor bence de, bunca namus cinayetlerinin, törelerin, kadına şiddetin ve cinayetlerin temelinde bir reddediş var...

bizim toplumuumuzda evlenmiş kadınlara kadın denir evlenmemişlere genc bayan yada bayan yada kız denir..
ayrıca kadın demek gercekten görgüsüzlüktür. erkeğede erkek denmez bay denir aynı zamanda.
bay -bayan toplum içerisinde kullanılması gereken ve kulağa hoş gelen en mantıklı kelimedir diye düşünüyorum.

Bayan kelimesini kadın kelimesi yerine kullanmam.
Kadını tercih ederim.
Bayan bir unvandır, isim önünde kullanılır. Hanım gibi.
Kadın kelimesini karşılamaz.
Bence kadın çok güzel bir kelime. Her şeyimle kapsıyor. Benliğim, cinsiyetim, tarzım...
Neden cinsiyetimden sıyrılayım da kadınlığım sadece yatakta kalsın.
Kadın olarak çalışabilirim.
Kadın olarak dışarı çıkabilirim.
Kadın olarak var olabilirim.
Ben kız kelimesine bile sinir oluyorum.Kimin ne haddine cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığına göre etiketlemek?
Birisi bana bayan dediğinde dönüp "sensin bayan, ben kimseyi baymadım" diyorum.

Kadını tercih ederim.
Bence kadın çok güzel bir kelime. Her şeyimle kapsıyor. Benliğim, cinsiyetim, tarzım...
Ben kız kelimesine bile sinir oluyorum.Kimin ne haddine cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığına göre etiketlemek?

Kesinlikle katılıyorum!

Zaten meselenin özü de bu..

bizim toplumuumuzda evlenmiş kadınlara kadın denir evlenmemişlere genc bayan yada bayan yada kız denir..
ayrıca kadın demek gercekten görgüsüzlüktür. erkeğede erkek denmez bay denir aynı zamanda.
bay -bayan toplum içerisinde kullanılması gereken ve kulağa hoş gelen en mantıklı kelimedir diye düşünüyorum.

Kadın demek görgüsüzlük değildir. Kadın kelimesinin içinde çok güzel anlamlar saklıdır. Bu anlamları es geçip işi cinselliğe dayandırmak bana çok yanlış geliyor.

Ayrıca erkeklere bay dendiğini çok nadir duyuyorum ben. Bir tek kamuya açık alanlarda tuvaletlerin kapılarında yazıyor bay diye. Erkekler göğüslerini gere gere biz erkeğiz, erkek adamız, erkeğim ben diye dolaşıyorlar.

Kadın kelimesinin uygunsuz gelmesinin sebebi, böyle bir algı oluşmasından kaynaklanıyor. Bunu yıkmak da bizim elimizde..

Shinningg, Çok yerinde ve doğru bir konu olmuş...
Ellerine sağlık, fikrine sağlık... İnşallah burayı okuyan bir çok kadın, senin tam anlamıyla ne dediğini anlayacaktır!
En azından bunu umut ediyorum...

Bence sadece "feministlik" adı altında değil (şahsen feminist değilim) fakat bana "bayan" denilmesinden de hoşlanan biri değilim.
Kadınlığımdan gurur duyuyorum... Bekarım, fakat bu kadın olmamı engellemiyor... İnşallah bunu anlayan nesillerimiz yetişir...

Kadını tercih ederim.

:46: :46: :46:

Başkada bişi demiyorum... Üstüne denilecek söz yok zaten... :kkk:

Kadını tercih ederim.

buna benzer bişeyler yazacaktım :))

konu sahibi arkadaşın yazdıkları çok doğru...Bayan Bey gibi bir ünvanken toplumun bakış açısı yüzünden kadının cinsel kimliğini örtmek için kullanılmış...ha bunu erkekler mi yapmış kadınlar mı bilemiyorum ki bence kadınlar tarafından ortaya atılmıştır çünkü erkek hegamonyasının olduğu her şeyin kadının ezikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum...

bir mağazaya girdiğinizde nasıl ki "şu adama, erkeğe bakarmısınız" demek kaba ve garip kaçıyorsa "şu kadına bakarmısınız" da kaba kaçabilir...ama bayan değildir kullanılacak ünlem...beyefendi-hanımefendidir ... hastaneye gittiğinizde "erkek doktor" demek ne kadar normalse "kadın doktor" demekte o kadar normaldir, kişinin ismini söylemeden sadece ünvanla "bayan doktor" değildir...erkekler tuvaleti deniyorsa kadınlar tuvaleti denmelidir...bayan "kadın" kelimesine yüklenen o saçma anlamı kapatmak için kullanılmamalıdır...

Shinningg, Çok yerinde ve doğru bir konu olmuş...
Ellerine sağlık, fikrine sağlık... İnşallah burayı okuyan bir çok kadın, senin tam anlamıyla ne dediğini anlayacaktır!
En azından bunu umut ediyorum...

Bence sadece "feministlik" adı altında değil (şahsen feminist değilim) fakat bana "bayan" denilmesinden de hoşlanan biri değilim.
Kadınlığımdan gurur duyuyorum... Bekarım, fakat bu kadın olmamı engellemiyor... İnşallah bunu anlayan nesillerimiz yetişir...

:46: :46: :46:

Başkada bişi demiyorum... Üstüne denilecek söz yok zaten... :kkk:

Çok teşekkür ediyorum öncelikle güzel sözlerin için :))

Ben şekle ya da kelimelere takılmanın doğru olduğunu düşünen bir "kadın" değilim aslında, fakat konu evrensel değerler olduğunda kelimelerin ve şeklin çok büyük anlam ifade ettiğini düşünüyorum.

Kadına kadın demeyen, kadını birey olarak görmeyen ve bu hayattaki bütün hazların, sevinçlerin, zevklerin kendine ait olduğunu zanneden erkekler var oldukça bu sorunların çözüleceğine inanmadığımızı ifade ediyoruz. Ama insanları değil fikirleri değiştirebiliriz ancak, peki bu amaca yönelik ne yapıyoruz?

Biz kendi kadınlığımızı, bireyselliğimizi, özgürlüklerimizi tanımlayabiliyor muyuz? Sahip çıkabiliyor muyuz kimliğimize, cinsiyetimize, değerlerimize?

Önce algı değişmeli, biz kadın kelimesini kullanamayan çocuklar yetiştirdikçe bu sorunların çözüleceğine inanmıyorum ben. İlk başta çok basit gibi göründüğünün farkındayım, ama derinlemesine düşünüldüğünde ve araştırıldığında birçok kadının bizim gibi düşünenlere hak vereceğine gönülden inanıyorum.

Bu arada konuyu açarken oldukça kararsızdım. Samimi sözlerin için tekrar teşekkür ederim. :)

Son düzenleme:
Kadın demek görgüsüzlük değildir. Kadın kelimesinin içinde çok güzel anlamlar saklıdır. Bu anlamları es geçip işi cinselliğe dayandırmak bana çok yanlış geliyor.

Ayrıca erkeklere bay dendiğini çok nadir duyuyorum ben. Bir tek kamuya açık alanlarda tuvaletlerin kapılarında yazıyor bay diye. Erkekler göğüslerini gere gere biz erkeğiz, erkek adamız, erkeğim ben diye dolaşıyorlar.

Kadın kelimesinin uygunsuz gelmesinin sebebi, böyle bir algı oluşmasından kaynaklanıyor. Bunu yıkmak da bizim elimizde..

tabiki kadın kelimesi cok güzel ama ben kullanılısı kişiden kişiye değişir diyorum herkese kadın diyemezsin . genc bayan demek vardır kadın demek vardır bayan demek vardır. ben kadın kelimesini daha cok 25 yas ve üstü kişilere yakıstırıyorum. daha cekici daha olgun daha seksi ve kişiliği daha da oturmus anlamına geliyor benim için. ben sahsen toplum içinde bak bu kadın söyle yada n güzel giyinmiş .. vs vs diye konusamam mesela . bayan demek daha kibar herzaman kulaga daha hos gelır toplum ıcerısınde. görgü kurallarıdır bunu demeye getiriyorum.

sahsen ben evlensem cınsellık deneyımım olsa bıle bana kadın denmesını ıstemem benden bahsedılırken.bayan denılmesı daha hosuma gıder her ne kadar cınsel deneyımım olsada. ama kadınım ıste bundan gururda duyarım. bunun cınsellıkle ılgısınden cok aslında sıfatın hos olup olmamasından da karsılanıyor. yerıne gore kullanılacak bır sıfat.

en basıtı 14 yasındakı bır kıza kadın dıyebılırmısınız? boyle dusunelım bır de. nıye o zaman kız cocugu dıyoruz kadın demıyoruz o bıreylere. hos olmadığı ıcın degılmı?yakıstıramadığımız ıcın.

ayrıca erkekler arasındada bıze cogu zaman sen bayansın otur oturdugun yere demek yerıne bayan yerıne kadınsın dıye kullananlarda var.
bu gayet normal . dediğim gibi bence cümlenin gelisine göre kimden bahsettiğimize göre yada ortamına göre değişen bir kavram.
herkesin görüşüne saygım sonsuz.

Son düzenleme:
bence bu ayrım tamamen şu bekaret denen saçmalığın sonucu ortaya çıkan bir şey.
bekaret eskidende önemliydi malum ama ne zaman ulu orta konuşulmaya başlandı ve bağnazlığa doğru sürüklenildi işte o zaman iş çığırından çıktı bence.
belki bilenleriniz vardır eskiden hanımefendi denmezdi, onun yerine "Hanım Kadın" kullanılırdı. veya genç ve güzel bir kadından söz edilecekse "Hanım Hanımcık" denirdi.
fakat bu bekaret meselesini bağnazlığa getirenler yüzünden artık kadın kelimesi kullanılamaz hale ha geldi ha gelecek.
bakın size bir kaç örnek:
-ben onunla kadın oldum
-beni o kadın yaptı
-kızlığımı ona verdim vb.
yani bunu bize yapan yine biziz aslında.
eğer bakireyse 35yaşında bile olsa ben kızım diyor veya 18 yaşında ama bakire değilse ben kadınım diyor
e insanlarda haliyle artık böyle cinsel bir ayrım yapmayan kelime kullanma ihtiyacı duyuyor ve bayan kelimesinin kullanımı giderek her gün artıyor.

ben kesinlikle kadından yanayım. benim için 15inde de olsa 75inde de olsa kadındır. :ssz:

bunun ayrımcılık oldugunuda yeni ogrendim bu bir hitap seklidir tanımadıgınız bir kadına seslenmek istediginiz zaman hanımefendi veya bayan dersiniz kadın bakarmısın mı diycez bence cok abartılıyor bunun feministligide artık abartı

tabiki kadın kelimesi cok güzel ama ben kullanılısı kişiden kişiye değişir diyorum herkese kadın diyemezsin . genc bayan demek vardır kadın demek vardır bayan demek vardır. ben kadın kelimesini daha cok 25 yas ve üstü kişilere yakıstırıyorum. daha cekici daha olgun daha seksi ve kişiliği daha da oturmus anlamına geliyor benim için. ben sahsen toplum içinde bak bu kadın söyle yada n güzel giyinmiş .. vs vs diye konusamam mesela . bayan demek daha kibar herzaman kulaga daha hos gelır toplum ıcerısınde. görgü kurallarıdır bunu demeye getiriyorum.

sahsen ben evlensem cınsellık deneyımım olsa bıle bana kadın denmesını ıstemem benden bahsedılırken.bayan denılmesı daha hosuma gıder her ne kadar cınsel deneyımım olsada. ama kadınım ıste bundan gururda duyarım. bunun cınsellıkle ılgısınden cok aslında sıfatın hos olup olmamasından da karsılanıyor. yerıne gore kullanılacak bır sıfat.

en basıtı 14 yasındakı bır kıza kadın dıyebılırmısınız? boyle dusunelım bır de. nıye o zaman kız cocugu dıyoruz kadın demıyoruz o bıreylere. hos olmadığı ıcın degılmı?yakıstıramadığımız ıcın.

ayrıca erkekler arasındada bıze cogu zaman sen bayansın otur oturdugun yere demek yerıne bayan yerıne kadınsın dıye kullananlarda var.
bu gayet normal . dediğim gibi bence cümlenin gelisine göre kimden bahsettiğimize göre yada ortamına göre değişen bir kavram.

Şimdi senin dediğin noktadan baktığımız zaman şöyle bir durum çıkıyor ortaya (konu erkeğin sıfatının "erkek" olarak kullanıldığı halde, kadının sıfatının "kadın" olarak kullanılmaması olduğuna göre):

Bir erkeğe 9 yaşındada olsa, 40 yaşında da olsa "erkek" deniliyor.
Bir erkeğin erkek halini alması eğer ergenlik çağından sonra ise, ki "erkek oldun" muhabbetini öne sürerek söylüyorum bunu.
Bir "kız çocuğunun" ergenlik yaşına girdiğinden itibaren (adet döneminden sonra) kadın olarak anılması yanlış olmamalı.
Tam tersine doğru olan budur!
Senin "en basıtı 14 yasındakı bır kıza kadın dıyebılırmısınız? boyle dusunelım bır de. nıye o zaman kız cocugu dıyoruz kadın demıyoruz o bıreylere. hos olmadığı ıcın degılmı?yakıstıramadığımız ıcın." söylemine istinaden diyorum.
Aslında doğru değil, hoş olmadığı için değil, insanlar bunu "ayıp, yakışmayan" olarak gördüğü için bunu kullanıyoruz.
Fakat ortada ayıp veya yakışmayan bir durum yok...

Senin tezin ile gidersek, erkeğe de belli bir yaşa gelene kadar veya cinsellik yaşayana kadar "oğlan" dememiz gerekir.
Çünkü "kız" sıfatının karşılığı "oğlan"dır. (sözlüksel ve mantıksal böyledir, ama biz kız sıfatının karşılığını hep erkek olarak kullanırız)
Hadi bakalım hangi "erkek" bunu kabul edecek...
Misal olarak, en yakınında bulunan bir erkeğe böyle bir fikri söylesen, kavga edersiniz!
Çünkü onlar kendi sıfatlarına sahip çıkmasını bizden daha iyi biliyorlar, toplum "erk egemen" olduğu için de kaynaklı bu tabii.

"kadını kadın yapan cinsellik yaşamasıdır" zihniyeti çok yanlış, bizi kadın yapan bu değildir. Biz zaten "kadınız"!
Kadın olmak için cinselliğe veya her ne anlam yükleniyorsa bunu ayıpsayacak/ayrıştıracak, ona ihtiyacımız yok!

"Erkek" gerine gerine "ben erkeğim" derken, biz ne diyeceğiz? "bayanız" mı?

Niçin "kadın" kelimesi bu kadar itici, nahoş, veya cinsellik içeren bir kelime olarak algılanıyor? Bunu bu hale sokan yine bizler değil miyiz?
Kendi annemden biliyorum, çok uzağa bakmamak gerek, "ne biçim laf o öyle kadın? kızsın sen!" dediği olmuştur.
Hanım, Hanımefendi, Hanım Hanımcık (maynak_zgr'nin de bahsettiği gibi) vb. tabir/sesleniş biçimleri bir kadına kibarlık, nezaket ve görgü kuralları içerisinde kullanıldığında hem güzel, hem de yakışan sıfatlardır.
Fakat bayan veya bay sıfatlarının Shiningg'in de bahsettiği ve açıkladığı gibi ancak ve ancak birer ünvan olarak kullanılabileceğini savunuyorum.

Dünyanın herhangi bir ülkesinde "kadınlar" ünvanlar ile anılmazlar! (Gelişmiş ülkelerden bahsediyorum - Türkiye ile kıyaslanabilecekler)
Ancak ünvan kullanılması gerektiği yerlerde "bay ve bayan" kullanılır.
Kurulan cümlelerde, günlük konuşmalarda (10 yıl Amerika'da yaşamış biri olarak) "kadın" sıfatı kullanılır, çünkü bizler kadınız!
Bu kelimeden başka bizi ne anlatabilir ki? Zaten doğal olanda budur.

Shiningg'in anlatımından yola çıkarak, WC'lerde yazan "bay & bayan" yazıları da benim komiğime gider.
Çünkü ingilizce "Men & Women" yazar (tam karşılığı "erkek & kadın"dır) ama bizde nedense bunu kullanmaya gerek duyulmaz.
Çünkü birine "erkek" yazacaksa diğer kapıya karşılık olarak "kadın" yazmak zorundadır, "kadın" ayıpsanan bir olgu haline geldiği için, "bay & bayan" tercih edilir.
Buna kendimiz sesimizi çıkartmadığımız, "kadın" olgusuna sahip çıkmadığımız sürece de bu böyle sürüp gidecektir.

Şunu da dip not olarak düşmek istiyorum, belki biliyorsunuzdur fakat bilmeyenler için tekrardan bir bilgilendirme olsun, kısadan anlatıyorum:
Hanım sıfatı Cengiz Han'dan gelir. Kendisi "Han" olduğu için bir gün bir toplantısında eşi de yanındayken şöyle demiştir: "Ben Hanların Hanı Cengiz Han, hepinizin hanıyım, - eşini göstererek- bu da benim "Han'ım"dır"demiştir. O zamandan bu zamana erkekler eşlerine "Hanım" der. Sözün özü "Hanım" kelimesi dolu dolu anlam, saygınlık taşımaktadır...

miaselinam - Beni yanlış anlamamanı umarım, fikirlerine saygım var, senin görüşündür.
Fakat bende kendi görüşlerimi paylaşmak istedim...

Son düzenleme:

14 yaşındaki çocuğu kız ya da oğlan diye tanımlıyoruz. Benim kastetdiğim belirli bir olgunluğa erişmiş kadına sırf cinsellik çağrıştırdığı için kadın denmemesi. Siz kadın kelimesini size kaba geldiği için kullanmıyorsunuz, anlıyorum. Ama içinde yaşadığımız ata erkil düzende kadın kelimesinin kullanılmamasının sebebi bu değil. Tamamen cinsel kimliği bastırmak amacıyla kadın yerine bayan ya da kız ifadeleri kullanılıyor.

Ayrıca bayan diye bir hitap şekli yok. Bayan bir ünvandır. Yani işin sosyolojik ve toplumsal boyutuna bakmadan değerlendirirsek bayan kelimesini kullanarak anlatım bozukluğu yapıyoruz aslında :)

Kadın sıfatı gayet hoş bir sıfat. Küçük çocuklara kadın demiyorsak bunun sebebi kadın sıfatı yerine kullanacağımız bir sıfatın olmasındandır. Ayrıca sizinde dediğiniz gibi kadın kelimesinin belirli bir olgunluğu ifade etmesindendir. Lise çağlarına kadar(ergenlik) genç kız ifadesi yaş gereği en uygun ifade olabilir ama üniversiteye başlayan 19, 20li yaşlardaki birine kadın demek görgüsüzlük değil, cinsel kimliğe saygıdır. Ufacık çocuklara kadın diyelim demiyoruz zaten, sadece kimliğimize sahip çıkalım.

Kadın ve erkek.. Dünyada her şey zıttıyla vardır. Karanlık-aydınlık, savaş-barış, sıcak- soğuk gibi. Erkeğin varlığı da kadının varlığıyla kanıtlanır. Erkekler kendi varlıklarını yüceltmek için kadının kimliğiyle savaşıyorlar. Ve bu kimliği yok etmeye uğraşıyorlar, kadına kendi çıkarlarına göre görevler bahşediyorlar. Kadını sadece cinsel obje olarak gören zihniyet, kadın kelimesinden korkuyor. Bu nedenle en kolay şeyi yapıyorlar. Kadının adını reddediyorlar.

Erkekler kadın kelimesine sadece cinsel kimlik üzerinden yaklaşıyor. Sanırım sizin kaba bulmanızın nedeni de bu. Ama bence bu yanlış. Kadın kelimesi hem cinsel kimliği ifade eder, hem de kadının cazibesini, aklını, zekasını, güzelliğini, çekiciliğini,asaletini ve anneliğini ifade eder.

Bence görgüsüzlük değil kadın demek, kadınlık bir realitedir ve erkek demek kadar doğaldır.

Son düzenleme:
bunun ayrımcılık oldugunuda yeni ogrendim bu bir hitap seklidir tanımadıgınız bir kadına seslenmek istediginiz zaman hanımefendi veya bayan dersiniz kadın bakarmısın mı diycez bence cok abartılıyor bunun feministligide artık abartı

Kadın bakar mısınız demeyeceğiz. Erkek bakar mısınız demiyoruz öyle değil mi? Bay bakar mısınız da demiyoruz. Beyefendi/ Hanımefendi bakar mısınız diyeceğiz, bay/bayan değil!

Bay/ bayan çirkin bir ifade bana göre. Çirkin olmasının nedeni de ünvan olarak kullanılması gerekirken, kadın kelimesinin yerine kullanılması.

Ben utanmıyorum kadınlığımdan. Kafası cinsellikten başka bir şeye çalışmayan, 5 harfli bir kelimenin her harfine cinsellik yükleyen ve kadının kendisinden, kadın kelimesinden korkan zihniyet utansın.

Tekrar yineliyorum, bay bayan ünvandır. Kadın kelimesinin karşılığı değildir bayan.

Size saygı duyuyorum, gerçekten basit bir konu gibi görünüyor.

Fakat öyle basit bir konu değil, bu. Toplumdaki erkek egemen zihniyet, egemenliğini kalıcı hale getirmek için zihniyeti değiştirmeye, yeni fikirler geliştirmeye çalışıyor. Çünkü insanları değil, fikirleri değiştirebilirsiniz. Kadın kelimesine yüklenen anlam, kadın kelimesinin kullanılmaması hep bu yüzden.

Bakınız, kadınlık bu adam(!) için neymiş.
Kadın kelimesini sadece cins-i latif demek için kullanırsan kafa ancak bu kadar çalışır.
Çok sinirlendim.
Ben kadınım, senin kalçama, memelerime bakıp göz zevkini doyurmak için değil ama.
Keşke olimpiyatları salyalarınızı akıtarak değil de beyninizle izleseydiniz ya da bu düşüncelerinizi ulusal gazetede bağıra bağıra söylemekten çekinseydiniz.
Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor - YÜKSEL AYTUĞ - Sabah

Back
X