Kadın- Bayan Arasındaki Fark Nedir?

erkek tuvaleti- bayan tuvaleti... bunu bile bu şekilde yapıyorlar... ona bayan diyorsan ona da bay diyeceksin... bay-bayan isimden önce kullanılır. hangi dükkana gittiğinizde lütfen bu bayla ilgilnenin dendi ki zaten:) hanımefendi beyefendi en güzeli eğer illa başka bir şey diyeceğim diyorsan da "kadın"...

Son düzenleme:
souvvenir in söyleyeceği şeyi söyleyecektim tam :))

kız kadın ayrımı yapılacaksa, yani dişi bir insanın çocukluğuna kız, olgunluğuna kadın denecekse bunun en doğal ve olması gereken zaman doğurganlığın başladığı zamandır..ki bu da bekaretini kaybettiği zaman değil adet döneminin başladığı zamandır...

toplum içinde kibarlık için kullanılan ünlemler ayrı... Bay ......, Bayan ..... beyefendi, hanımefendi....ama bir arkadaşta bahsetmiş rahat bir şekilde erkek doktor derken neden bayan doktor deme ihtiyacı hissedilir...

cinsiyet ifade edilirken bayan denilmesi gereksiz..bayanlar tuvaleti mesela...

nasıl yerleşmiş kadınların zihnine ve bencede bu ayrımı yapan kendilerini sınıflayan yine kadınlar...hiç unutmam lisede bişey için form dolduruyoruz cinsiyet kısmında "erkek- kadın" seçenekleri var, bir arkadaşım doldururken "ama ben kadın değilim ki" demişti :))) kafalarda maalesef "kadın" kelimesinin tek bir görüntüsü var ...

Bakınız, kadınlık bu adam(!) için neymiş.
Kadın kelimesini sadece cins-i latif demek için kullanırsan kafa ancak bu kadar çalışır.
Çok sinirlendim.
Ben kadınım, senin kalçama, memelerime bakıp göz zevkini doyurmak için değil ama.
Keşke olimpiyatları salyalarınızı akıtarak değil de beyninizle izleseydiniz ya da bu düşüncelerinizi ulusal gazetede bağıra bağıra söylemekten çekinseydiniz.
Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor - YÜKSEL AYTUĞ - Sabah

bununla ilgili bir haberi inanamayarak, bişey yapmalı diyerek izledim..

bununla ilgili bir haberi inanamayarak, bişey yapmalı diyerek izledim..

Kınayacağız.
Mail yağmuruna tutup, oradakilerin sporcu olduğunu hatırlatacağız.
Ne olursa olsun bir şey yapılmalı haklısın. Ağzı olan konuşmasın artık bir zahmet.
Belki site olarak bir bildiri yayınlayabiliriz.
Umarım yöneticiler bu konuda destekler bizi.
Çünkü bu yazılan satırlardan rahatsız olmayacak kadınların varlığı düşüncesi beni cidden ürpertiyor.

Hanımefendi de zorlama bir kalıp o açıdan düşününce hanımefendi yerine bayan kullanılması çok garip gelmiyor bana, hatta hanımefendiye tercih ederim ben, hanımefendinin kafamda çağrıştırdığı bir kalıp var, bir hanımefendinin yapması gerekenler bir hanımefendiye yakışmayacak hareketler vs. Vs. Ama bayanın çağrıştırdığı hiç bir şey yok bende zaten genelde sadece tanımadığın birine seslenirken kullanılıyor burada da karşılığı kadın değildir Türk dil yapısına uymaz, çok gıcık kapılıyorsa bayan yerine siz kullanılır ancak.

Son olarak kadınlara hitap denklemine bende ekleme yapmak istiyorum, hatun sözcüğü genel olarak nasıl bir etki bırakıyor siz de? Bazıları nedense onu da çok itici bulur?

Hanımefendi de zorlama bir kalıp o açıdan düşününce hanımefendi yerine bayan kullanılması çok garip gelmiyor bana, hatta hanımefendiye tercih ederim ben, hanımefendinin kafamda çağrıştırdığı bir kalıp var, bir hanımefendinin yapması gerekenler bir hanımefendiye yakışmayacak hareketler vs. Vs. Ama bayanın çağrıştırdığı hiç bir şey yok bende zaten genelde sadece tanımadığın birine seslenirken kullanılıyor burada da karşılığı kadın değildir Türk dil yapısına uymaz, çok gıcık kapılıyorsa bayan yerine siz kullanılır ancak.

Son olarak kadınlara hitap denklemine bende ekleme yapmak istiyorum, hatun sözcüğü genel olarak nasıl bir etki bırakıyor siz de? Bazıları nedense onu da çok itici bulur?

Ben çok severim hatun kelimesini. :)
Kullanırım arkadaşlarımla konuşurken.

Kadın kelimesini sadece cins-i latif demek için kullanırsan kafa ancak bu kadar çalışır.
Çok sinirlendim.
Ben kadınım, senin kalçama, memelerime bakıp göz zevkini doyurmak için değil ama.
Keşke olimpiyatları salyalarınızı akıtarak değil de beyninizle izleseydiniz ya da bu düşüncelerinizi ulusal gazetede bağıra bağıra söylemekten çekinseydiniz.

Koskaca köşe yazarı dersin, mürekkep yalamış insan dersin, ADAM! dersin...

Öncelikle kadınları bir obje olarak nitelendirip ardından "kadınlığı öldüren olimpiyat" demesi enteresan.
Kadına bu kadar saygı duyuyorsan madem ki, göğsüne, kalçasına, omuzlarına değil, birazda "atletik üstünlüğe" baksa!

Hangi spor dalı olursa olsun, spor yapıldığı zaman kadın - erkek gözetmek sizin vücutta değişimler olur.
Bunun kadının göğüslerinin budanmasıyla, omuzlarının - pazularının gelişmesiyle alakası yok.
Tamamen fiziksel bir durum.. Ama bir insan "sabit fikirli - örümcek beyinli" olmaya görsün...
Neredeyse "kadınlar fiziki açıdan spora uygun değildir, tamamen kadın alanları kaldırılsın" diyecek...
Zaten onu demeye getiriyor ya neyse...

Bizim ne için olimpiyatlarda yeterli madalya ile dönemediğimizin bir örneklerinden biri de bu makale olsa gerek.
Bu zihniyetle "spora ve sporcuya" yaklaştıktan sonra, bizden bir cacık olmaz...
:19:

Çok sinirlendim.

Hiç şaşırmadım. Sabahın kadını iki çift göğüs bir de kalçadan ibaret sayan, bir hedefi olabileceğine inanmayan adamların saçmalıklarını köşe yazısı diye basmalarına alıştım çünkü artık. Engin Ardıçla Emre Aköz de tam aynı kafadan giden adamlar. Onlar da yine Sabahtan birer köşe kapmışlar. Kendince düşünen, birşeyleri sorgulayan kadının hayatı boyunca sevilmemesinin nefretiyle hareket ettiğiyle, ay ne de çirkin olduğuyla, aslında bir kere öpülse! doğru yolu bulacağıyla ilgili tespitleriyle köşelerinden zehir saçıyorlar bol bol.

Ps: Bende kullanmayı seviyorum hatun kelimesini. Anlam olarak güçlü, renkli bir anlamı varmış gibi geliyor o yüzden neden itici geldiğini anlayamıyorum bazı insanlara.

Son düzenleme:
Çok güzel bir konu açılmış, düşünüp de açanın eline sağlık öncelikle...

Toplumsal algılanma tarzlarından önce kelimelerin karşı anlamlarına bakarsak

Kadın - Erkek
Bayan - Bay

diyoruz..

ve yine

Kız - Erkek demeyi tercih ediyoruz ki eğer "kız" diyeceksek "oğlan" dememiz gerekiyor toplumsal algı gereği. Toplumsal algı ne peki kadın-kız ayrımı yani cinselliğin farklılaştığı nokta..Bence yanlış açıdan bakıyoruz bu noktaya.. Bu ayrım cinselliğin ayrıştığı noktada ortaya çıkarken "bayan" hitabı daha çok nezaket gereği söyleniyor.

Kadın - Erkek ve Kız - Oğlan ayrımını bekaretini kaybeden insan gibi cinselliğe indirgemeden düşünmeliyiz bence..
TDK'de
KADIN: a. 1. Erişkin dişi insan, hatun, hatun kişi, zen, erkek veya adam karşıtı
KADIN Köken: T. Cinsiyet: Kız 1. Erişkin dişi insan. 2. Evlenmiş kız. 3. Eskiden bayan anlamında kullanılan bir san. 4. Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri olan.
KIZ:a. 1. Dişi çocuk 3. ünl. Dişi cinsten birine daha yaşlı biri tarafından kullanılan bir seslenme sözü.

ERKEK -ği : a. 1. İnsan, hayvan ve bitkilerin dişiyi dölleyecek cinsten olanı. 2. biy. Sperma oluşturan organizma. 3. Yetişkin adam, bay, er kişi, kadın karşıtı: “Erkekler gelince buraya, karılar işte böyle kaçar.” -O. C. Kaygılı. 4. Koca: Kadın erkeğini uğurladı. 5. sf. mec. Sözüne güvenilir, mert. 6. sf. Girintili ve çıkıntılı olarak bir çift oluşturan nesnelerden çıkıntılı olanı. 7. sf. Sert, kolay bükülmez: Erkek demir, erkek bakır.

OĞLAN: a. 1. Erkek çocuk: “Biraz sonra oğlan da doğrulup kızın karşısına geçti.” -O. C. Kaygılı. 2. Yetişkin erkek: “Yakışıklı, erkek güzeli olmaya aday bir oğlandı.” -T. Buğra. 3. İskambil kâğıtlarında genç erkek resimli kâğıt, bacak, vale. 4. Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek.

anlamlarına geliyor ki TDK'nin eleştirilemez bir kurum olamayacağını söyleyemem çok da eleştiririm her sene TDK sözlüklerinde sayısı hafife alınmayacak kelimelerin anlamları da okunuşları da değişiyor..

İnsanımız malesef namus meselesi olarak bakınca iğreti duruyor bu kadın-kız meselesi, evet doğrudur "kızlık zarı" denir, kadınlık zarı veya başka bir adı yoktur ama bu anlamlardan sadece biriyken anlamı yalnız buymuşçasına bakmak da absürt oluyor biraz...

Ama haberlerde düne kadar sıkça duyduğumuz: Poranın Perileri yani Bayan Milli Basketbol Takımı ya da Filenin Sultanları Bayan Milli Voleybol Takımı
ve değiştirildi bu ısrarlar sonucu Kadın Milli Basketbol Takımı ve Kadın Milli Voleybol Takımı dendi, niye? çünkü karşılığında 12 Dev Adam için Bay ifadesini kullanmıyoruz ya da herhangi bir branşta erkekler için hiç "bay" ifadesine rastlamıyoruz, o yüzden "kadın" denmesi karışıklığın ortadan kalkması adına doğrudur..

Kaldı ki yine güzel bir örnektir Kadın Milli Basketbol Takımı olmasına reğmen adı, yorumlarda mesela "kızlarımız harika bir zafere imza attı" deniyor ya da "kızlarımız veda etti" deniyor.. Bu da kadın-kız ayrımının namus noktasından bakılmadığı durumlar.. Bu noktayı yakalamamız lazım bence...

Koskaca köşe yazarı dersin, mürekkep yalamış insan dersin, ADAM! dersin...

Öncelikle kadınları bir obje olarak nitelendirip ardından "kadınlığı öldüren olimpiyat" demesi enteresan.
Kadına bu kadar saygı duyuyorsan madem ki, göğsüne, kalçasına, omuzlarına değil, birazda "atletik üstünlüğe" baksa!

Hangi spor dalı olursa olsun, spor yapıldığı zaman kadın - erkek gözetmek sizin vücutta değişimler olur.
Bunun kadının göğüslerinin budanmasıyla, omuzlarının - pazularının gelişmesiyle alakası yok.
Tamamen fiziksel bir durum.. Ama bir insan "sabit fikirli - örümcek beyinli" olmaya görsün...
Neredeyse "kadınlar fiziki açıdan spora uygun değildir, tamamen kadın alanları kaldırılsın" diyecek...
Zaten onu demeye getiriyor ya neyse...

Bizim ne için olimpiyatlarda yeterli madalya ile dönemediğimizin bir örneklerinden biri de bu makale olsa gerek.
Bu zihniyetle "spora ve sporcuya" yaklaştıktan sonra, bizden bir cacık olmaz...
:19:

Hiç şaşırmadım. Sabahın kadını iki çift göğüs bir de kalçadan ibaret sayan, bir hedefi olabileceğine inanmayan adamların saçmalıklarını köşe yazısı diye basmalarına alıştım çünkü artık. Engin Ardıçla Emre Aköz de tam aynı kafadan giden adamlar. Onlar da yine Sabahtan birer köşe kapmışlar. Kendince düşünen, birşeyleri sorgulayan kadının hayatı boyunca sevilmemesinin nefretiyle hareket ettiğiyle, ay ne de çirkin olduğuyla, aslında bir kere öpülse! doğru yolu bulacağıyla ilgili tespitleriyle köşelerinden zehir saçıyorlar bol bol.

İşte site olarak tepkili olsak biraz.
Burada suya sabuna dokunmadan kendi kendimizi yiyoruz.
En azından ana sayfada kınadığımızı belirten bir metin yayınlayabiliriz diye düşünüyorum.
Sitenin misyonu elti aşağı, görümce yukarı olmamalı.
Dün yapılan eleştirilerde haklı noktalar yok değildi.
Madem en büyük kadın platformuyuz, söyleyecek bir çift lafımız da olmalı.

En azından ana sayfada kınadığımızı belirten bir metin yayınlayabiliriz diye düşünüyorum.

Kesinlikle bana göre de haklılar diyecek birşey yok ama, ekşisözlüğe göre sistemi çok daha farklı buranın, çünkü neyin hangi sınırlar içerisinde yasak olduğu kesin birşekilde belirtilmiyor, bir gün görüş belirtemeyeceğin durumda ertesi gün belirtebiliyorsun, ya da tam tersi ki, sadece siyaset konusunda da değil, markalardan ya da kişilerden bahsederken de bu durum böyle. O yüzden belki yazdıklarımızdan sitenin değil kendimizin sorumlu olduğu belirtilen bir ibare olsa hukuki açıdan siteyi zor durumda bırakmayacak, sakıncalı mesaj görülen konularda konu toptan silinmek yerine direk mesaj silinse ve tartışmayı beceremiyorsunuz siz bazı şeyleri, onlardan bahsetmek yasak mantığından çıkılsa sitece daha suya sabuna dokunur olabiliriz.

Son düzenleme:

Fransa'da:
Madame (= Kadin) /Mademoiselle (= Kiz) hitaplari vardir. Ingilizcede: Mrs/Ms vardir
Burada kiz/Kadin ayirmi yapiliyor: Medeni durum veya yasla ilgili bir konu.
Buradaki kadinlar "mademoiselle" kelimesini tercih ederler cogunukla, genc kiz guya :27:
Gecen sene meclise tasindi bu konu, evraklarda bu ayirimi kaldirilmasi icin.
Tuvaletlerde ise bay/bayan yazilmaz, piktogram kullanilir

Kadin/Bayan/Hanimefendi benim icin hic farketmez acikcasi.
Yeterki karsimdaki saygi kavraminda bu kelimeyi kullansin.

konuyla alakası yok aslında ama kadın bayan arasında ki farktan ziyade kadınların da kullandığı ve beni çok sinirlendiren, hakaret olarak düşündüğüm ,kalıplaşmış bir kelime grubu olan karı-kız tabiri

karı kız diyen kadının ağzına ağzına pide küreğiyle vurmak istiyorum

eşimin karı kız ayakları yoktur demiyor mu bir kadın benim direkt, sen hangi gruptasın karı mı kız mı diyesim geliyor...

polemik olmasın diye diyemiyorum oh burada dedim rahatladım...

karı kız diyen evli hatunların kendilerini kutsayıp diğer kadınları ucuz diye gruplaması ve bunu yaparken farkında olması iki kere üzücü...

bişeyler yapılmalı ... kadınlı erkekli önce "insan" diye bakmayı öğretebilmeli...ben yazara kısa ve öz bir mail atma düşüncesindeyim... ve bu platformda konuşulmadan geçilmemeli bu konu...aslında işin acı yanı o zavallı yazıya hak verecek birçok kadının var olduğunu bilmek...:((

bu arada ben bişey soracağım dünkü konu nasıl bitti..bir mesaj yazdım açıklamak istedim daha sonra maalesef yetişemeden kaldırılmıştı konu gerçekten çoook merak etmiştim aslında neler düşünüldüğünü...

Kesinlikle bana göre de haklılar diyecek birşey yok ama, ekşisözlüğe göre sistemi çok daha farklı buranın, çünkü neyin hangi sınırlar içerisinde yasak olduğu kesin birşekilde belirtilmiyor, bir gün görüş belirtemeyeceğin durumda ertesi gün belirtebiliyorsun, ya da tam tersi ki, sadece siyaset konusunda da değil, markalardan ya da kişilerden bahsederken de bu durum böyle. O yüzden belki yazdıklarımızdan sitenin değil kendimizin sorumlu olduğu belirtilen bir ibare olsa hukuki açıdan siteyi zor durumda bırakmayacak, sakıncalı mesaj görülen konularda konu toptan silinmek yerine direk mesaj silinse ve tartışmayı beceremiyorsunuz siz bazı şeyleri, onlardan bahsetmek yasak mantığından çıkılsa sitece daha suya sabuna dokunur olabiliriz.

aslında kıpkırmızı böyle bir ibare var...ve site ile ilgili en büyük şikayetim bu kırmızı ile işaretlediğim yerdir...eski eğitim sistemlerindeki gibi hiç de medeni olmayan "toplu ceza" mantığıyla konuşulan konuların ortadan kaldırılması...

neyse konuyu dağıtmayayım ....

bişeyler yapılmalı ... kadınlı erkekli önce "insan" diye bakmayı öğretebilmeli...ben yazara kısa ve öz bir mail atma düşüncesindeyim... ve bu platformda konuşulmadan geçilmemeli bu konu...aslında işin acı yanı o zavallı yazıya hak verecek birçok kadının var olduğunu bilmek...:((

bu arada ben bişey soracağım dünkü konu nasıl bitti..bir mesaj yazdım açıklamak istedim daha sonra maalesef yetişemeden kaldırılmıştı konu gerçekten çoook merak etmiştim aslında neler düşünüldüğünü...

Sözlük meselesini mi soruyorsun?
Şayet oysa hiç bilmiyorum.
Sabah kaldığım yerden okuyayım dedim, daha iki sayfa okumuştum ki silindi.
Ama gördüğüm kadarıyla, "sizin de..." diye başlayan cümleler çoktu.

Sözlük meselesini mi soruyorsun?
Şayet oysa hiç bilmiyorum.
Sabah kaldığım yerden okuyayım dedim, daha iki sayfa okumuştum ki silindi.
Ama gördüğüm kadarıyla, "sizin de..." diye başlayan cümleler çoktu.

evet sözlük meselesi...

Çok sinirlendim.

Okudum bende, düşüncelerini ifade ediş şeklini beğenmedim hiç, yazık..

Bayan kelimesini kadın kelimesi yerine kullanmam.
Kadını tercih ederim.
Bayan bir unvandır, isim önünde kullanılır. Hanım gibi.
Kadın kelimesini karşılamaz.
Bence kadın çok güzel bir kelime. Her şeyimle kapsıyor. Benliğim, cinsiyetim, tarzım...
Neden cinsiyetimden sıyrılayım da kadınlığım sadece yatakta kalsın.
Kadın olarak çalışabilirim.
Kadın olarak dışarı çıkabilirim.
Kadın olarak var olabilirim.
Ben kız kelimesine bile sinir oluyorum.Kimin ne haddine cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığına göre etiketlemek?
Birisi bana bayan dediğinde dönüp "sensin bayan, ben kimseyi baymadım" diyorum.

Altına imzamı atarım.:46::46::46::46:

Ne gerek var böyle konular konuşmaya.

Görümceyle,eltiyle didişmek varken. (!) :ssz:

Çok dertliyim bu siteden çoook.:ssz:

Back
X