Kadın- Bayan Arasındaki Fark Nedir?

Bir oğlan çocuğu sünnet olduğu zaman erkekliğe adım attığı için gurur duyulur, düğünler yapılır, sülalecek kutlanır.
Bir kız çocuğu adet gördüğü, yani kadınlığa ilk adımı attığı zaman 'kirlendin' denir, saklanır tüm aileden adet olduğu sanki kötü bir şeymiş gibi. Ki zaten malum zihniyete göre 'kirlenmek'tir karşılığı kadın olmanın, neden iyi bir şey olsun ki...
Kızımız hala kız oğlan kız olduğu ve kadınlığa geçişi önemsenmeyip saklandığı için 'kız'dır.
Ne zaman ki evlenir, bir 'sahibi' olur ve bekareti sahibi tarafından bozulur(?), işte o zaman kızımız, kadın olabilir. Evinin kadını, çocuklarının anası.
Bekareti evlenmeden bozulursa; sokak kadını, kötü kadın ve daha nice kötü sıfatlar.

'Kadın' kelimesi yalnızca erkeğin gölgesi olarak iyi anılmaya mahkum bu zihniyete göre.

Derinine indiğimiz zaman ne kadar iğrenç bir zihniyet aslında...

Bu arada bayan/bay' ı hitap kelimesi olarak biliyordum ben, ismin başına geldiği için ünvan halbuki.
Hatırlattığınız için teşekkürler... :71:
Buradan; bayan kelimesinin sesleniş tarzı olarak kullanılmasının yanlış olduğu sonucunu çıkarıyorum. En doğrusu sesleniş tarzı olarak 'hanımefendi'yi kullanmak.
Peki sesleniş olarak iki cinsiyet için ortak kullanılan bir kelime yok mu? Birine seslenirken illa cinsiyetini vurgulamak zorunda mıyız?

Konuyu hangi bölüme açmam gerektiğini bilemediğim için buraya açıyorum. Doğru yere taşınacaktır muhakkak. Şimdiden teşekkür ederim. :)

Feministler ve kadın hakları savunucuları BAYAN kelimesini kullanmazlar. Bunun nedeni....... :)

Öncelikle tebrik ederim böyle bir konu başlattığınız için. Ben dahil, bir çko insanın aklını karıştırdığı kesin. Düşünsenize, kendimden ya da hemcinslerimden bahsederken ne diyeceğimi bilemiyorum.
Bence temel sorun, güzel Türkçe'mizin kelime yetersizliği. Benzer sorunlar birçok alanda yaşanıyor aslında. Genellikle de yabancı sözcüklerle takviye edilerek çözülüyor.
Açıkçası ben "Kadın"ı biraz kaba buluyorum. "Bayan"a getirilen eleştirileri de abartılı buluyorum.

Öncelikle tebrik ederim böyle bir konu başlattığınız için. Ben dahil, bir çko insanın aklını karıştırdığı kesin. Düşünsenize, kendimden ya da hemcinslerimden bahsederken ne diyeceğimi bilemiyorum.
Bence temel sorun, güzel Türkçe'mizin kelime yetersizliği. Benzer sorunlar birçok alanda yaşanıyor aslında. Genellikle de yabancı sözcüklerle takviye edilerek çözülüyor.
Açıkçası ben "Kadın"ı biraz kaba buluyorum. "Bayan"a getirilen eleştirileri de abartılı buluyorum.

Saygı duyuyorum düşüncelerinize.

Türkçe'miz birçok açıdan yetersiz doğrudur ama bu kadın kelimesi yerine bayan kelimesinin kullanılmasını gerektirmiyor. Erkek erkekse, kadın da kadın olmalı. Yukarıda da ifade ettim neden kaba bulunduğunu anlayamıyorum bence çok dolu, derinliği olan bir kelime kadın kelimesi.

Ayrıca bayan kelimesinin kullanılma nedeni kadın kelimesinin çağrıştırdığı cinselliği yok etmek. Tabi siz bayan kelimesini kullanıyorsanız elbette bu nedenle kullanmıyorsunuz. Ama kadın kelimesinden korkanların bayan kelimesini tercih etme nedeni bu.. Teşekkür ediyorum yorumunuz için.

Son düzenleme:
Back
X