Karabiber01 mutfağından yemekler

Deniz ve Kum

Sevdamızı kimse sorgulamasın
Kayıtlı Üye
15 Ağustos 2007
11.603
10.114
Bende evimde pişirdiğim yemekleri paylaşmaya karar verdim.İlerde kızlarıma hazırlık olsun bir nevi,kızkardeşim yeni evli ve hergün arayıp sorar bir sorduğu tarifi kaçkez anlatmamıza rağmen yine soruyor belkide bu sayfa yeni evlilere bile faydası olacaktır.Çok heyecanlandımm.

Paça Tadında Tavuk Çorbası (adana usulü)

Malzemeler
  • 2 tane tavuk but
  • Yağ
  • 1 kaşık biber salçası
  • Yarım şeker kaşığı kuru nane
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • Tuz
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
Yapılışı
İlk önce tavuğu yıkayıp düdüklüye koyun. Üzerine 8 su bardağı sıcak su koyun ve 1 şeker kaşığı tuz atın. 25 dakika kaynasın. Eti bir kaba koyun, soğusun ve suyunu da bir başka kaba süzerek alın. 3 diş sarımsağı dövün ve 3 yemek kaşığı kadar yağda kavurun, salçayı ekleyin ve kavurun. Kokusu çıkınca unu ekleyip kavurun hızlıca, 6 su bardağı tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Nanesini ekleyin, böyle 5 dakika kaynasın. Çorba kaynarken etleri doğrayın ve 5 dakika sonra içine ekleyin, 10 dakika da böyle kaynasın.
Not: Biz Adana’da kelle paçayı da aynı bu usulde yaparız. İsteyen limon ve karabiber de ekleyebilir.
paca-tadinda-tavuk-corbasi-adana-usulu-2.jpg
paca-tadinda-tavuk-corbasi-adana-usulu-1-500x333.jpg

Kelle paçayı sevmiyen çocuklarımıza bir alternatif arkadaşlar ,benim çocuklarım kelle paçayı sevmez bende tavuk butuyla denedim ve geri kalan herşeyi böyle bol sarmısaklı ve salçalı yapılır.Ben tariflerimi bir sitede paylaştım ve bu tarifim çok ilgi gördü yapan herkez çok beğendi inşallah sizlerde yapar ve beğenirseniz yorumlarınızı beklerim.Unu kavururken topanklandı diyenlerde oluyor o yüzden az fazla koyun yağını ve öyle kavurun.

Etsiz Patlican Tava (Adana Usulu)

Malzemeler

• 4 adet patlıcan (küp doğranacak)
  • 1 adet soğan
  • 3 adet patates (küp doğranacak)
  • 6 tane domates (küp doğranacak)
  • 2 adet yeşil biber (ince uzun doğranacak)
  • 5 diş sarımsak
  • Tuz
  • Birer çay kaşığı pulbiber, karabiber
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça (biber ve domates karışık)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
İlk önce patlıcani alacalı soyun ve küp küp doğrayın, bir kenara alın ve üzerine su koyun ve tuz atın beklesin. Başka bir kaba patatesleri doğrayın domatesleri de ayrı bir kaba doğrayın. Daha sonra yağı tencereye alın ve soğanla kavurun, salçayı ekleyin, kokusu çıkınca ocağı kapatın, sırasıyla malzemeyi koyacağız ve kesinlikle karıştırmadan pişireceğiz. Soğanların üzerine patatesleri koyun ve üzerine domatesin birazını koyun, domateslerin üzerine patlıcanları koyun ve üzerine kalan domatesi koyun düzleyin. Sonra biberleri ve halka doğradığınız sarımsakları da koyalım, en üste baharatları ve tuzu serpin ,üzerine 1 su bardağı da su dökelim. En küçük ocağa koyalım kaynayınca kısalım tam 1 saat pişirelim. Et konmadığı halde o kadar güzel oluyor. Adana usulü patlıcan tavasında genellikle et konmaz ve sebzeler çiğ konur ve karıştırılmadan kısık ayarda pişirilir. Bir gün mutlaka deneyin emin beğeneceksiniz. Ben domatesini çok sevdiğim 6 tane ekledim. Siz 4 tanede ekleyebilirsiniz patlıcanı da 3 tane yapabilirsiniz.
etsiz-patlican-tava-adana-usulu1.jpg
etsiz-patlican-tava-adana-usulu2.jpg
etsiz-patlican-tava-adana-usulu-500x333.jpg

Adanada sokak başı heryerde satılır bende evde denedim çok güzel oldu.

Ketçaplı Haşlanmış Mısır

Malzemeler

• 5 tane haşlanmış mısır (benim buzlukta vardı haşlayıp dolaba koymuştum)
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Tuz
  • Su
Yapılışı
Dolapta donmuş olan mısırları ben buzunun çözülmesi için tekrar haşlıyorum, 5 dakika kadar. Sonra süzüyoruz. 1 yemek kaşığı margarini eritip mısırları ekliyoruz, 2 dakika soteliyoruz. Kuplara pay ediyoruz. Üzerine ketçap ve mayonez koyuyoruz

ketcapli-haslanmis-misir-240845-fotografi-1-500x333.jpg

Sırada kahvaltılar için güzel bir alternatif var ,benim çok sık yaptığım tarifdir anlattığım şekilde yapılırsa çok lezzetli biberli domateslerimiz oluyor.Ben genellikle küçük göz ve kısık ayarda yaparım yemeklerimi

Biberli Domates,

Malzemeler,

• 9 yada 10tane sivri biber
  • 4 domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı yağ
Yapılışı,

Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp bir parmak genişliğinde doğrayın. İsteyen çekirdeklerini temizleyebilir ben temizlemiyorum bunda. Tavada sıvı yağla en küçük ocağınız da kapağı kapalı 5 dakika soteyin. Kabukları soymadan doğrayın. Domatesleri ekleyin, 5 dakika daha soteleyin ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Daha sonra kısın ve 20 dakika arada karıştırarak pişmesini sağlayın.

Not: Domatesler soyulmadan eklenince daha sulu ve güzel oluyor, emin olun
biberli-domates-fotografi-3.jpg
biberli-domates-fotografi-2.jpg
biberli-domates-fotografi-1-500x333.jpg

Sırada kahvaltılar için güzel bir alternatif var ,benim çok sık yaptığım tarifdir anlattığım şekilde yapılırsa çok lezzetli biberli domateslerimiz oluyor.Ben genellikle küçük göz ve kısık ayarda yaparım yemeklerimi

Biberli Domates,

Malzemeler,

• 9 yada 10tane sivri biber
  • 4 domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı yağ
Yapılışı,

Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp bir parmak genişliğinde doğrayın. İsteyen çekirdeklerini temizleyebilir ben temizlemiyorum bunda. Tavada sıvı yağla en küçük ocağınız da kapağı kapalı 5 dakika soteyin. Kabukları soymadan doğrayın. Domatesleri ekleyin, 5 dakika daha soteleyin ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Daha sonra kısın ve 20 dakika arada karıştırarak pişmesini sağlayın.

Not: Domatesler soyulmadan eklenince daha sulu ve güzel oluyor, emin olunEki Görüntüle 1561345 Eki Görüntüle 1561346 Eki Görüntüle 1561347
hımm.. elinize sağlık, bende bunu yapıyorum ama indirmeye yakın süt ekliyorum ççok güzel oluyor..

Ekmek köftesi (Bayat Ekmek)
Malzemeler,

• 1 adet bayat ekmek
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet soğan rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça (ben biber salçası kullandım)
  • Tuz
  • Bir buçuk çay kaşığı pul biber, kimyon, karabiber
Bulamak için;

• 2 yumurta
Kızartmak için;

• Sıvı yağ
Yapılışı,

Ekmeği bir kaba doğrayın ve 2 su bardağı soğuk su koyun ve karıştırın. Bulguru ayrı bir kaba koyalım ve üzerine elimizle suyunu aldığımız ekmekleri koyalım ve kaşıkla karıştırıp üzerine kapak kapatalım. Yarım saat bekleyelim ve bulgurların yumuşamasını bekleyelim.

Daha sonra içine maydanoz, soğan rendesi, salça ve baharatları da ekletip on dakika yoğuralım. Köfte şekilleri verelim, servis tabağına dizelim ve 2 yumurta çırpalım. Kızdırılmış sıvı yağda kızartalım. Yumurtaya bulandığı için yağ köpürdü ben yaparken. Yumurtaya bulamadan da kızartabilirsiniz
ekmek-koftesi-bayat-ekmek-fotografi-1.jpg
ekmek-koftesi-bayat-ekmek-fotografi-2 (1).jpg
ekmek-koftesi-bayat-ekmek-fotografi-3.jpg
ekmek-koftesi-bayat-ekmek-fotografi-4-500x333.jpg

Sıcak Çikolata (Hazır Tadında)

Malzemeler,

• 1 nescafe fincanı süt
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 2 çay kaşığı kakao
  • 3 çay kaşığı şeker
Yapılışı,

Bütün malzemeleri küçük bir tencereye katıp ocakta koyulaşana kadar pişirin. Kaynayınca fincana boşaltın, sıcakken için. Fazla yapmak isterseniz miktarı arttırın. Afiyet olsun.

sicak-cikolata-hazir-tadind.jpg
sicak-cikolata-hazirtadinda-500x333.jpg

Ağlayan Pasta

Malzemeler,

• 3 yumurta
  • 1 buçuk su bardağı şeker
  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı ve 2 yemek kaşığı un
Üzerine dökmek için;

• 2 su bardağı sut
Çikolata sosu için;

• 1 su bardağı süt
  • 1 buçuk su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 5 yemek kaşığı şeker
Ayrıca;

• 1 paket krem şanti (eğer bim den almışsanız kutunun içinden çıkan 2 paket olacak)
  • 1 su bardağı sut
Yapılışı,

İlk yumurta ve şekeri mikserle köpürene kadar çırpın. Diğer bütün malzemeleri de ekleyelim çırpalım. Mutlaka karbonatınız varsa mutlaka ekleyin bu kek çok güzel kabarıyor.Puf puf oluyor bu tarifi cahide hanımın sitesinden aldım. 2 sefer yaptım çok güzel oldu. Çocuklarım bunu çok sevdi. Unu da ekleyelim çırpalım ve yağlanmış yuvarlak borcam da 170 derecede 35 yada 40 dakika pişirelim. Fırından alır almaz çatalla delin ve 2 su bardağı süt dökün. Kek iyice söğüşün. Krem şantiyi çırpın ve üzerine sürün dolaba koyun ve 1 saat dursun. Çikolata sosunu pişirin ve arada çırparak söğüşün mutlaka söğüşün bazen resimlerde görürsünüz sıcak döküldüğü için sos ve krem şanti birbirine girer o yüzden soğuk dökün düzleyin ve dolaba alın. 3 yada 4 saat kalsın
ahliyan-pasta1.jpg
ahliyan-pasta-500x333.jpg

Tavuk Ciğerli Dürüm,

Malzemeler,

Hamuru için;

• 2 su bardağı su
  • Yarım paket yaş maya
  • Un (tahmini 5 yada 6 su bardağı)
  • Tuz
İç malzemesi;

• 1 paket tavuk ciğer
  • 2 soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Yaprak biber
  • Karabiber
  • Kimyon
Soğan salatası için;

• 3 yada 4 soğan (halka doğranacak)
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Sumak
Yapılışı,

İlk hamurumuzu yapalım. Ilık suyun içinde mayayı eritelim ve tuz ekleyelim. 5 dakika beklesin böyle ve un ekleyerek hamur yapalım. Mayalanmasını bekleyelim. Bu arada iç malzemeyi hazırlayalım. Ciğeri tavla zarı gibi minik doğrayalım, az suyla suyunu çekene kadar kavuralım. Soğanı ve sıvı yağı ekleyelim. Soğanda yumuşayınca baharatlarını ekleyelim. Soğan salatasını hazırlayalım. Hamurdan bezeler yapalım ve açalım. Yanmaz tavada pişirelim, içine önce ciğer sonra salata koyalım ve saralım
tavuk-cigerli-durum1.jpg
tavuk-cigerli-durum.jpg

İçli köftemi hazırlamıştım daha önce resimlerinide çekmiştimm hemen paylaşıyorum,Adana usulü içli köfte dendimi,margarinli ve bol soğanlı akla gelir,ben dış hamuruna kıyma koymuyorum.Hadi başlıyalım tarifimi vermeye,

Malzemeler,

Dış hamuru;

• 3 su bardağı ince bulgur
  • 1 buçuk su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Yarım şeker kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yumurta
İçi için;

• Yarım kilodan biraz fazla kıyma
  • 7 tane mor soğan (ben bir kilo kullandım)
  • Yarım paket margarin
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı,

Bir gün önceden içi hazırlamalıyız bu yüzden soğanı minik doğrayalım ve kıymayı tavaya alalım. Rengi dönene kadar kavuralım. Suyunu salınca soğanı ekleyelim. Onlarda yumuşayınca margarini ekleyelim. Margarin eriyecek ve böylede biraz kavuruyoruz. Salçasını ekleyip bir kaç dakika daha kavuruyoruz. Tuz ve karabiberi katıp karıştırıyoruz. Soğuyunca dolaba alıp bir gece dolapta bekletiyoruz ki donsun.

Bir gün sonra bulguru ve irmiği derin kaba alalım. Üzerine 2 su bardağı soğuk su koyalım, kaşıkla karıştıralım ve üzerini kapatıp 10 dakika bekleyelim. Daha sonra içine salça, tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyelim, başlayalım yoğurmaya. Yanımıza da bir kapta su alalım. Arada elimizi bu suya daldırıp tekrar yoğurmaya devam edelim. İçli köfte hamuru az yoğrulmayla olmaz ne kadar yoğurulursa o kadar iyi olur, tam 25 dakika kadar yoğurdum ben. Sonra unumuzu ekleyelim ve arada ıslatarak elimizi biraz daha yoğuralım. Daha sonra top top yuvarlaklar yapalım, ilk yuvarlağı açarken diğerleri dinlenir bu sefer. Bir kaseye de az su ve sıvı yağ alalım. Ben çok az elime sıvı yağ değdiriyorum, aldığım hamuru açmaya başlıyorum. İçine kıymadan koyup ağzını kapatıyorum. Hepsini yaptıktan sonra tencerede bol su kaynatıyoruz. İçine tuz ve bir şeker, limon tuzu ekliyoruz. Köfteleri içine koyup yukarı çıktıklarında pişmiş demektir. Resimlerde daha net anlatılıyo
icli-kofte-adana-usulu1.jpg
icli-kofte-adana-usulu2.jpg
icli-kofte-adana-usulu3.jpg
icli-kofte-adana-usulu-500x333.jpg

Mis gibi sarmısak kokann çorbamızz var sırada,bu çorbaya bayılıyorum,Hani dövme tarhanası varya aynı onun tadında oluyor,diyelim ki evinizde dövme tarhana yok bu çorbayı yapın bu çorba aynı dövme tarhanasına benziyor,

Sarmısaklı Dövme Çorbası,

Malzemeler,

• 1 su bardağı dövme
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 şeker kaşığı un
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı kuru nane
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
Yapılışı,

İlk önce akşamdan dövmeyi düdüklüye koyalım ve üzerine su ekleyip bir gece bekletelim. Bir gün sonra suyu süzelim ve dövmeyi yıkayalım. Düdüklüye tekrar koyalım ve üzerine 8 su bardağı sıcak suyu koyalım. Kapağını kapatalım, sesi çıkınca 20 dakika pişirelim. Söndürüp havasının çıkmasını bekleyelim. Kapağı açıp tekrar ocağın altını yakalım. Bu arada bir kapta ilk önce yoğurdu koyalım. Üzerine bir yumurta kıralım ve çırpalım. Unu da ekleyip karıştıralım. Kaynamış olan çorbanın suyundan yoğurt harcımıza bir kaç kepçe alalım ve yoğurdu ısıtalım. Bu sosu dövmeye dökelim ve kaynayana kadar karıştıralım. Kaynayınca altını kısın ve tavada sıvı yağı ısıtıp dövülmüş sarımsağı ekleyelim. Kokusu çıkınca salçayı ekleyelim. Daha sonra nanemizi de ekleyelim ve hemen çorbaya dökelim, bir taşım kaynayınca ocağı söndürelim. Tuzunu istediğimiz kadar atalım. Eğer çorba az koyuysa üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyin, ben ekledim.

Not; Bu çorba sarımsaklı olduğu için dövme tarhanası tadında oluyor
sarimsakli-dovme-corbasi-1-500x333.jpg

Eklentiler

• sarimsakli-dovme-corbasi-1-500x333.jpg
    sarimsakli-dovme-corbasi-1-500x333.jpg
    42,9 KB · Görüntüleme: 77
Etsiz Çiğ Köfte

Malzemeler,

• 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 diş dövülmüş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 adet taze soğan
  • 4 dal nane
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı nar eksisi
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 yemek kaşığı isot
Yapılışı,

Derin bir tepsiye bulguru koyup üzerine sıcak suyu döküp karıştırın. Ağzını kapatın ve 10 dakika bekletin. İçine kuru soğan ve sarımsağı rendeleyin. Salçaları ve baharatları ekleyin, iyice ovarak bulgur yumuşayana kadar yoğurun. Arada elinizi sadece suya daldırıp çıkarın öyle yoğurun. Bulgur yumuşayınca nar ekşisini, limon suyunu, sıvı yağını da ekleyip 5 dakika daha yoğurun. Doğramış olduğumuz yeşillikleri de eklryelim ve biraz daha yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde koparalım şekiller verelim.
etsiz-cig-kofte.jpg
etsiz-cig-kofte1.jpg
etsiz-cig-kofte2-500x333 (1).jpg

Kolay Su Böreği(Uzerine su dmkülerek)

Malzmeler,

• 4 yumurta
  • 2 çay bardağı su
  • Tuz
  • Ve aldığı kadar un
Aralarına sürmek için;

• Yarim paket margarin ve 1 çay bardağı sıvı yağ
Arasına;

• 2 su bardağı lor peyniri
  • Maydanoz
Yapılışı,

Hamuru yoğuracağımız kaba yumurta, su, tuz koyalım çırpalım azar azar un ekleyelim. Önce bir su bardağı koyalım karıştıralım ardından yine ekleyelim hamur koyulaşana kadar devam edelim.Hamurdan bezeler alalım. Hamurun çokluğuna göre ayarlayın ben 10 tane yaptım isteyen 8 tanede yapabilir. 30 dakika dinlensin bir arada iç malzemeyi hazırlayın.Margarini kısık ocakta eritelim içine 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyip karıştıralım.Peynirle maydanozu karıştırın tuzsuzsa tuz ekleyin.Tepsiyi yağlayın ve bezeleri tepsi büyüklüğünde açın arasına yağdan gezdirin. Tekrar bezeden açın ve diğer yufkanın üzerine koyun yine yağ gezdirin toplam 5 kat yufka böyle olacak. 5’nci yufka yağlanmayacak üzerine peynirli harç dökülecek. Diğer bezelere de aynı işlem yapılacak. Sonucu yufkanın üzerine yağ gezdirip her yerine sürün ve 220 derece fırında böreğin altı üstü pembeleşene kadar pişirin. Pembeleşince böreği fırından alın karelere kesin ve soğuk sütü her yerine gelecek şekilde gezdirin tekrar fırına verin sütü çekene kadar tahmini 6 yada 7 dakika daha pişirin. Fırından alınca bir sofralığın üzerine koyun ve tepsi kapatın dinlenince servis edin. Aynı su böreği tadında oldu hiç bir farkı yoktu.

kolay-su-boregi-uzerine-sut-dokulerek1.jpg
kolay-su-boregi-uzerine-sut-dokulerek-500x333.jpg

Daha önce nefis yemek tarifleri sitesinde paylaşmış olduğum tavuk kapama var akşama bizde ,resmini paylaşıyorum hemen ,tariflerimi önce orda paylaşıyorum sonrada burda

Malzemeler

• 2 tane tavuk but
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 soğan
  • 1 şeker kaşığı biber salçası
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı,

İlk önce tavuk butunu 5 su bardağı su ile haşlayın kenara alın. Soğusun ve doğrayın yani tiftikleyin, suyunu da başka derin bir kaba süzün ki kemik olmasın. 2 soğanı yağla kavurun salça ekleyip kokusu çıkınca karabiberini ekleyin yarım çay kaşığı kadar.
Pirinci yıkayıp yuvarlak borcama alin üzerine soğanlı harcı ve eti dokun ve kaşıkla karıştırıp düzleyin üzerine 4 su bardağı tavuk suyunu dökün ve 190 derecede suyunu çekene kadar pişirin, suyunu iyice çeksin.

Not; Biz kapamayı salçalı yaparız.
Kuru fasulyeyle servis ederiz
tavuk-kapama-tarifi-foto-1.jpg
tavuk-kapama-tarifi-foto-2.jpg
tavuk-kapama-tarifi-foto-500x333.jpg

X