Yöresel Tarif Kastamonu Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.063
595.836
42
$cevizli-burma-corek---kastamonu-kalori-1.jpg $1.jpg $2.jpg $3.jpg $4.jpg $6.jpg $314451.jpg $berfend-ber-kastamonu-yemekleri-05-400.jpg $mantar.jpg $primary-medium.jpg $yoreselyemek1.jpg $berfend-ber-kastamonu-yemekleri-02-01-400.jpg $229890_427871047235655_955103663_n.jpg
$kastamonu-mutfagi.jpg $kebab.jpg $5.jpg
Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır.



Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde ayrıca sanayi bitkileri, şekercilik ve meyvacılık da oldukça ün kazanmıştır.


Kastamonu elması, sadece yöremizde bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin yanında yine Taşköprü sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.

Kastamonu Türkiye’de şekerciliğin yayılış merkezlerinden biri olarak ve Türk Lokumuna yeni bir aroma kazandırarak tüm dünyaya tanıtan Kastamonu Araç ilçemizden olan Hacı Bekir ürünleri, çekme helvamız ile de kendini ispatlamış bir kenttir.



Yemek kültürü denildiğinde akla gelen servis-saklama kapları, pişirme araçları açısından da zengindir Kastamonu. Özellikle Küre ilçemizde çıkarılan ve yaklaşık olarak 3500 yıldır işletile gelen bakır madenleri sayesinde yöreye özgü spesifik bir grup oluşturan bakır servis ve saklama kapları arasında sahan, ligenler, siniler gibi örnekler sergilerken, orman yoğunluğundan kaynaklanan pişirme araçlarındaki yaslağaç, bisleğeç, oklağaç gibi gereçlerde ahşap malzeme örneklerinin bir kısmını ortaya koymaktadır.

ETLİ EKMEK :

Malzemesi :

1 Kg. orta yağlı, iki kere çekilmiş dana kıyması, 2 Kg. un, iki büyük baş soğan, yarım demet maydanoz, 1 yumurta, karabiber, kimyon, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ.

Hazırlanışı :

Önce ekmeğin pişirileceği sac hazırlanır. Sacın üstü silinip altıda külle kaplanarak pişecek ekmeğin yanmaması sağlanır.

Etin hazırlanmasında, kıyılmış soğan, 1 yumurta, maydanoz ve baharatlar ve birazda su ilave edilerek macun kıvamında ekmek hamuruna sürülebilecek hale getirilir. Ekmeklik un, hamur teknesinde mayasız su ve tuz ile yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur yaklaşık 30 cm. çapında yuvarlak bir biçimde ve 2-3 mm. kalınlığında açılır. Açılan bu hamurun yarısının içine daha önceden hazırlanan kıyma eklenir ve diğer yarısı ile bunun üzeri kapatılır. Hazırlanan bu ekmek sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir ve servise sunulur. Arzu edilirse ekmeğin yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir.

Etli ekmeğin, patetesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.

BANDUMA :

Malzemesi :

1 Kg.lık böreklik un, 150 gr. ceviz içi, yarım hindi, 50 gr. tereyağı, tuz.

Hazırlanışı :

İlk önce hindi pişirilerek suyu elde edilir. Sonra un su ve tuz ile yoğrulur. Bu hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış tereyağı ile yağlanır. Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.

MIKLAMA :

Malzemesi :

½ kg.. orta yağlı kıyma, 3 adet soğan, 50 gr. yağ, 4 yumurta, yarım demet maydanoz, tuz.

Hazırlanışı :

Soğan iyice kavrulduktan sonra, kıyma, bu kavrulan soğanlar, maydanoz ve tuz ile birlikte yeniden kavrulur. Kavrulan bu kıymaya az su ilave edilerek kaynatılır ve pişen karışım bir sahana alınır. Üzerine yumurta kırılarak sahan hafif ateşte pişirilir. Pişen yumurtanın üzerine kızdırılmış tereyağı dökülür ve servise sunulur. Mıklamanın ıspanaklı, etli, patatesli, mantarlı, çökelekli gibi çeşitleri yapılabilmektedir.

PAÇA :

Malzemesi :

½ kg. patates, 3 yumurta,50 gr. nişasta, 50 gr. yoğurt, bir baş sarımsak, 50 gr.tereyağı.

Hazırlanışı :

Patatesler önce bir kapta haşlanır, Daha sonra bu patatesler ezilerek ayrı bir kapta yumurta içine bir kaşık nişasta, yoğurt ve sarımsak eklenerek çırpılır. Bu karışım daha sonra patatesler ile birleştirilerek ağır ateşte pişirilir.Bu karışım piştikten sonra üzerinde kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Pişirme ocakta olabileceği gibi yayvan bir kap içerisine alınarak fırında da pişirilip, paçanın altının ve üstünün kızarması sağlanabilir ve üzerine maydanoz yaprakları eklenerek servise hazır hale getirilir.

Yine paçanın da kıymalı, kelleli, pirinçli gibi çeşitleri mevcuttur.

EKŞİLİ PİLAV :

Malzemesi :

1 kg. siyez bulguru, ½ kg. yoğurt, 2 adet soğan, 1 demet nane, 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz, ebegümeci, salça, karabiber, tuz.

Hazırlanışı :

İlk önce siyez bulguru haşlanır, haşlanmış olan bu bulgura ebegümeci ve yoğurt eklenerek kaynatılır ve karışım biraz koyulaşınca üzerine nane, maydanoz ve dereotu doğranılarak atılır. Ateşten alınıp biraz dinlendirilince kırmızı biber ve eritilmiş tereyağı ve eklenerek sulu bir pilav halinde servise alınır.

ALA PİLAV :

Malzemeler :

½ kg. ince bulgur, ½ kg. mercimek, 3 yumurta, 3 adet kuru soğan, 50 gr. teryağı ve tuz.

Hazırlanışı :

Önce bulgur haşlanır, biraz haşlandıktan sonra bulgurun içine mercimek katılır ve suyunu tamamen çekene kadar ocakta ağır ateşte tutulur.Ayrı bir kapta ince kıyılmış soğan tereyağına atılır ve iyice kavrulur. Bu yağ pişen pilavın üzerine dökülür ve servis, pilav biraz dinlendirildikten sonra yanına taze soğan eklenerek yapılır.

ÇEKME HELVA :

Malzemesi :

Kadayıflık özü olmayan un, şeker, yağ, limon tuzu ve su.

Hazırlanışı :

Önce helvanın meyanesi hazırlanır. Yağ bir kazanda eritilir ve içine un konur. Bir saat kadar hafif ateşte un ve yağ iyice karıştırılarak kavrulur, ve daha sonra bir sini içinde soğumaya alınır. Diğer yanda toz şeker, limon tuzu ve su, akide kıvamına gelene kadar ocakta kaynatılır. Kaynayan bu karışım mermer tezgah üzerine alınır. Burada 20-25 cm. genişliğinde, bir karış kalınlığında bir alan kaplayacak şekilde düzenlenir. Karışım hafif soğuduğunda elle uzatılarak simit gibi halka şekline getirilir ve bu işlem sonrasında karışımın şekli beyaz bir renk alır. Halka şeklindeki bu şeker meyanenin içinde bulunduğu sini içine yerleştirilir. Halka 4-6 kişi tarafından çekilerek meyane sinisinin büyüklüğüne ulaştırılır. Halka ikiye katlanarak yeniden çekilir. İşlem şeker meyaneyi içine çekip, tel tel olana kadar devam ettirilir. Akide kaybolup tel tel ayrılınca mermere alınıp soğumaya bırakılır. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca elle sıkıştırılarak un haline getirilip tepsilere basılır ve üzerine baskı uygulanarak iyice sıkışması sağlanır. Sonra bıçakla kesilerek servise sunulur.

SİMİT TİRİDİ :

Malzemesi:

Kastamonu simidi, kemik suyu, sarımsak, yoğurt, kavrulmuş kıyma, tereyağı.

Hazırlanışı :

Kastamonu simidi diğer yörelerden farklı olarak, böreklik un ile mayalanıp yoğrulduktan sonra, hamur simit halkası haline getirilir ve 10 dakika bekletilir. Dinlenmiş hamur, içinde elma pekmezinin kaynadığı suda haşlanır. Daha sonra fırınlanarak hazır hale getirilir. Simitler bir tabağa küçük parçalar halinde doğranır. Tencerede kaynatılmış olan kemik suyu bu simitlerin üzerine dökülür. Bunun üstüne sarımsaklı yoğurt ve onun üstüne de 6-7 saat süresince ağır ateşte kavrulmuş kıyma dökülür. En üste ise eritilmiş tereyağıdökülerek hazırlanmış olur.

PÜRYAN-KUYU KEBABI :

Hazırlanışı :



İlk önce tuğladan örülmüş 1- 1.5 metre derinliğinde ve ortalama 3 ila 5 koyun alabilecek çapta bir kuyu yapılır. Kuyunun duvarına çengeller asılır. Kuyu tabanına enkaz diye tabir edilen odunlar döşenerek ateş yakılır ve is çıkmayacak hale getirilir.

Yeni kesilmiş bir kuzu tamamen temizlenir ve bütün olarak kalacak şekilde boynundan kuyruk sokumuna kadar satırla ikiye ayrılarak közlerin üzerinde çengellere takılır. Bu arada közün üzerine bir boş tava konur. Bundaki amaç, pişecek olan kuzunun pişme sırasında çıkan yağlarının tava içinde toplanarak daha sonra yapılacak pilav için kullanılmasıdır. Kuyunun ağzı tahta bir kapakla kapatılır ve kuzunun kendi buharında pişebilmesi için çevresi tamamen çamur ile sıvanır. Yaklaşık iki saat piştikten sonra kuyudan çıkarılan kuzu parçalanır ve elle yenir.

OĞMAÇ ÇORBASI :

Malzemesi :

Un, 1 yumurta, su, tereyağı, yoğurt, nane, kırmızı pul biber.

Hazırlanışı :

Tencerede su kaynatılır. Ayrı bir kapta un küçük topaklar halinde elle ovularak kaynayan suya azar azar bırakılır. Top olmaması için sürekli karıştırılır. Pişme kıvamına gelince su içine yoğurt ilave edilir. Ateşten alındıktan sonra üzerinde eritilmiş tereyağı gezdirilir ve en son kırmızı pul biber ve nane eklenerek hazır hale getirilir.

KÖLE HAMURU :

Malzemesi :

Un, su, yağ, pekmez.

Hazırlanışı :

Bir tencerede kaynayan suya az az un bırakılır ve devamlı olarak karıştırılarak koyu bir kıvama gelmesi sağlanır. Sonra bu koyu hamur bir kaşık ile tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağı döküldükten sonra pekmeze bandırılarak yenir. Tepsiye alındıktan sonra pekmez ya da tatlı bir madde dökülmeden sade bir şekilde yenebileceği gibi sarımsaklı yoğurtla da yenebilir.

CIRIK TATLISI :

Malzemesi :

Maya, 50 gr. nişasta, su, yağ, şeker, 1 yumurta.

Hazırlanışı :

Ekmek hamuru mayası bir yumurta ve bir kaşık nişasta ile katı bir kıvama gelene kadar çırpılır ve sonra mayalanması için bir kaba alınarak ağzı kapatılır. Mayalanma gerçekleştiğinde hamur el ile sıkılarak baş parmak ve şehadet parmağı üzerinden çıkan hamur kaşıkla alınarak bir tavada kızarmakta olan yağ içersinde hafifçe kızartılır ve yağı süzülerek alınır. Biraz dinlendikten sonra ağda yapılmış şerbet dökülerek yenir.

ÜRYANİ ERİĞİ HOŞAFI :

Hazırlanışı :

Üryani eriği sadece bölgemizde yetişen bir erik türüdür. Ağustos ayı başlarında olgunlaşan erikler dallarından toplandıktan sonra dış kabukları soyularak güneşte kurumaya bırakılırlar.

Üryani eriği hoşafı, pişirilmeden önce erikler yarım saat kadar orta sıcaklıktaki bir su içerisinde bekletilirler. Erikler yumuşadıktan sonra ayrı bir kaptaki suya şeker ile birlikte atılarak yarım saat kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra içime hazır olan hoşaf, özellikle mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine karşı birebir etkili olmaktadır.

Etsiz Sebze Yemekleri:

Bunların hemen hemen hepsi zeytinyağı veya diğer sıvı yağlarla pişirilir. Dolmalar (biber, patlıcan), sarmalar (yaprak, kelem, ispit, pancar, müsellim, yapraz), etli patates paçası oturtması barbunya fasulyesi gibi yemeklerdir. Zeytinyağlı yaprak sarması Kastamonu'da son yemek olarak yenir. Bu sebeple adı "karahaber"dir. Yemeğin, ziyafetin sona erdiğini bildirir. Sofraya konduğu zaman "karahaber geldi" derler. Dolma ve sarmaların içinde bulgur-pirinç karışımı tercih edilir.

Pilavlar:

En yaygın pilavlar anakız pilavı, ekşili pilav, bulgur ve pirinç pilavlarıdır. Piiavlar et, tavuk, hindi susuyla pişirildiği zaman geride kalan etler pilavın üzerine küçük parçalar halinde serpiştirilir, halkın deyişiyle ditilir. Anakız pilavı bulgur-pirinç, bulgur mercimek karışımı pilavdır.

Eskili pilav pişirilirken önce bulgur yıkanır. İnce doğranmış soğan, salça yağda öldürülür. Üzerine bulgur ve doğranmış ebegümeci dökülür, pişirilir. Biraz pişirildikten sonra ayran katılır. Dereotu, maydanoz tuz ilave edilerek pişirilmeye devam edilir. İyice pişip pilav haline geldikten sonra üzerine kırmızı biberli yağ dökülür veya sade olarak servis yapılır.

Yumurtalı Yemekler:

Çırpılmış yumurtaya batırılan ekmekler kızgın yağda kızartılır. Buna yörede "kaygana" denir.

İlin tanınmış yemeklerinden biri de mıklamalardır. Üzerinde yumurta kırılarak hafifçe pişilen yemeklerin genel adı "mıklama"dır. Kuşbaşı et, kıyma, sucuk, pastırma, ıspanak, patates, mantar, çökelek, soğan tepsi veya tavada pişirilip yemek haline getirildikten sonra üzerine kişi sayısınca yumurta kırılır. Bir kapakla kapatılarak hafifçe pişirilir. Yumurtaların katı pişmemesi gerekir. Kapak kaldırılarak tabaklara yumurta ve alımdaki yemek bölümünün servisi yapılır veya köylerde sofranın ortasına konularak yenmeye başlanır.

Hamurlu Yiyecekler:

Ekmekler:

Somun, serme, gözleme, hamurfu başlıca ekmeklerdir. Kastamonu 'lu hanımlar bayat ekmek veya sermeden tirit adı verilen bir yemek yapmaktadırlar. Tepsiye dizilen ekmek dilimleri veya serme parçalarının üzerine biraz su konur. Bir tavada hazırlanmış soğan, domates, yeşil biber, kıyma karışımı pişirilerek ekmeklerin üzerine yayılır. Tepsi ateşte biraz tutulduktan sonra tirit servisi yapılır. Tirite kıyma konulmayabilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt koyan aileler vardır.

Çörekler:

Burmalı çörek, iç yağlı çörek, mısır çöreği, kete, kül çöreği, tarhanalı çörek en yaygın çöreklerdir.

Etli ekmek, böreklerin başında gelir. Alt-üst böreği, delioğlan sarığı, fincan böreği, küre böreği, lahana böreği, katmer, cizleme, ıspanakh-patatesli börek, su böreği ünlü börek çeşitleridir.

Diğer Hamurlu Yiyecekler:

Mantı, bandırma, sıkma, kesme, erişte. Erişte hamuruna ekşimik (çökelek) katılır, yoğrulur, açılıp içine ceviz konur, üzerine kızgın yağ dökülür. Buna haluçga denir.

Tatlılar: Türkiye'de şekerciliğin yaygınlaşması, Türk lokum ve akidelerinin dünyaca tanınması Araçlı şekerci Hacı Bekir ve müessesesi vasıtasıyla olmuştur. Küçük yaşta geldiği İstanbul'da şekerciliği öğrenen Araçlı Bekir, 1977'de Bahçekapı'da ilk dükkanını açmıştır. Hacca gidince Hacı Bekir olarak anılmıştır. Akide ve lokum yapımında büyük yenilikler yapmıştır. Araç'tan getirttiği akrabaları ve çırakları vasıtasıyla şekerciliğin sırlarını uzun müddet korumasını bilmiştir. Bugün Türkiye'deki şeker üreticisi ve satıcılarının önemli bir bölümünün Araçlı olmasının sebebi budur.

Göz göz tatlısı, avuz, şurra baklavası, tırtıl, sarığı burma, un helvası, pekmez helvası, kavut, kalbur tatlısı, yoğurt tatlısı, cınk, hasude (paluze), kabak tatlısı, çekme helva, gül baklava, köle hamuru, pelverde, reçel çeşitleri, su muhallebisi, sütlaç başlıca tatlılardır. Bunlar içinde çekme helva Kastamonu'ya özgü bir helvadır. Mudurnu'da "saray helvası". İzmit'te "pişmaniye" adıyla benzerleri üretilmektedir.

Kışlık Yiyecekler:

Salatalık, biber, gök domates, havuç, patlıcan, lahana, fasulyenin ayrı ayrı veya karışık turşuları yapılır.

Yörenin erik zenginliği pestil, marmelat, pelverde, hoşaf yapılarak değerlendirilir. Kızılcıklar, yabani armutlar kaynatılarak ekşi haline getirilir. Kuşburnular toplanır. Kışın suyu içilir. Üryani eriği, elma hoşafı meşhurdur. Elmasının pekmezi de aranır.

Taze fasulye, biber, patlıcan, kabak kurutulur. Etten kavurma yapılarak, küplerde saklanır. Kıyma pişirilip don yağında dondurulup teker halinde tavana asılarak saklanır. Aile ihtiyacı için pastırma sucuk da yapılır. Salçasını, reçelini, bulgurunu üreterek, eriştesini keserek aileler kışa hazır olur.

Özel Günlere Has Yiyecekler:

Lohusalara güçlenmesi, sütünün bol olması için sıcak paluze yedirilir. Düğünlerde ortalama 25 çeşit yemek hazırlanır. Yer sofralarında ortaya konularak bu yiyecekler yenir. Ölünün arkasından un helvası pişirilip dağıtılır. Ölü yemeği adıyla cenazenin kalktığı gün toplu yemek yenir. Kurban ve Şeker bayramlarında, bayram namazından sonra mezarlık yanında un helvası yenilir, bayramlaşılır..
ALINTIDIR...
 
Cevizli Haluçka
$597878194478.jpg
Malzemeler
250 gram un
2 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
4 su bardağı su+1 çay bardağı su
Bir tutam kırmızıbiber
1 adet domates

1 çay kaşığı nane
Bir tutam tuz

Yapılışı
Un, yumurta sarıları, bir tutam tuz ve 1 çay bardağı su ile hamur yapıp, yufka inceliğinde açın. Hamurları kare şeklinde kesin. Diğer tarafta su, 1 çay bardağı sıvıyağ ve tuzu kaynatın. Açtığınız hamurları bu suda pişirip, derin bir kaba alın. Bir tavada tereyağı, ceviz, kırmızıbiber ve küp doğranmış domatesi sote edin. Hamurların üzerine döküp, toz nane ile birlikte servis yapın.
ALINTIDIR..
 
Eki Görüntüle 844064

içindekiler
1 kg. un,
yeterli miktarda su
2 çay kaşığı karbonat
tuz

Harcı için:
Yarım kg. ceviz
3 su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı margarin

Hazırlanışı
1 kg. un, 2 çay kaşığı karbonat, tuz ve suyu derin bir kabın içinde yoğurup, hamur haline getirin. Hamurdan küçük bezeler koparıp, oklavayla açın. ilk açtığınız hamurun üzerine sıvı yağ ve dövülmüş ceviz serpin. Üzerine bir yufka daha koyun. Onun üzerine de malzemeleri ekleyin. En üste bir yufka daha kapatın. Bu üç yufkayı rulo yapıp gül biçiminde kıvırın. Yağlanmış tepsinin ortasına koyun. Diğer yufkaları da aynı biçimde üst üste koyup, ortadaki yufkanın etrafında dolayın. Üzerine 2 çorba kaşığı eritilmiş margarini serpip, 1 adet yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin.
ALINTIDIR...
 
ETLİ EKMEK :
$etliekmek.jpg
Malzemesi :

1 Kg. orta yağlı, iki kere çekilmiş dana kıyması, 2 Kg. un, iki büyük baş soğan, yarım demet maydanoz, 1 yumurta, karabiber, kimyon, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ.
Hazırlanışı:
Önce ekmeğin pişirileceği sac hazırlanır. Sacın üstü silinip altıda külle kaplanarak pişecek ekmeğin yanmaması sağlanır.

Etin hazırlanmasında, kıyılmış soğan, 1 yumurta, maydanoz ve baharatlar ve birazda su ilave edilerek macun kıvamında ekmek hamuruna sürülebilecek hale getirilir. Ekmeklik un, hamur teknesinde mayasız su ve tuz ile yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur yaklaşık 30 cm. çapında yuvarlak bir biçimde ve 2-3 mm. kalınlığında açılır. Açılan bu hamurun yarısının içine daha önceden hazırlanan kıyma eklenir ve diğer yarısı ile bunun üzeri kapatılır. Hazırlanan bu ekmek sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir ve servise sunulur. Arzu edilirse ekmeğin yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir.

Etli ekmeğin, patetesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.
ALINTIDIR..
 
Oiiiiiiiyyyyyyyyyyy en sevdiğiiimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :KK56::KK56:

Nasııııl canım istediii nasıııılllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll :KK14::KK14::KK14::KK14:

Ama benm bildiğim üstü kapalı oluyo genelde bu pide gibi görünmüş :44:
 
Son düzenleme:
$1301564049_400.jpg

Malzemeler
500gr un (Normal su bardaklarında 5 tane )
250 gr margari
1,5 bardak pudra şekeri tatlı seviyosanız az daha şeker ilave edebilirsiniz


Tarif
Orjinal tarifte vanilya var ama ben kullanmadım.
Unu ocakta hafif kavurdum pudra şekerini ilave edip eleyerek baska bir tepsiye aldım. Erittiğim yağı ilave ederek güzelce karıştırarak yağı tüm una yedirdim.
Zemini katı yağ ile yağladığım tepsiye harcı döküp güzelce bastırdım.
Bence bu helvanın enzor kısmı bu .
Gerçekten iyi bastırmak lazım yoksa kesmekte zorlanıyorsunuz.
Ayrıca ben iyi sıkışsın diye yarısını döküp sıkıştırıp sonra diğer yarısını döktüm ama buda iyibir fikir değilmiş çünkü katlara ayrılıyor.
Tüm malzemeyi birden boşaltıp sıkıştırın Ayrıca orjinal tarfte çikolatayı benmari usulü eritip süslemişler acelem olduğu için yapmadım ama güzel görünüyor.Birdahaki sefere artık . Afiyet olsun..
O gün vaktim olmayınca çok süsleyememiştim.
Yeni denemede çikolatayı eritip daire şeklinde döktüm kesilince güzel göründü doğrusu..
Yeni çeşitler yaparsam onlarıda ilave etmeye devam edeceğim.
ALINTIDIR..
 
Hindi Etli Pirincli Manti
$Hindi-Etli-Pirincli-Manti-Kastamonu-Mutfagi-360x278.jpg
Malzemeler (4 kişilik)

1 adet haşlanmış hindi göğüs
2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 adet yumurta
İç malzemesi

200 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
½ demet maydanoz
1 adet Soğan
½ su bardağı su
Tuz, Karabiber
Sos malzemesi

1.5 su bardağı et suyu
3 kaşık tereyağı
Kırmızı biber


Yapılışı
Un, yumurta, tuz, su yoğrularak çok sert bir hamur yapılır. Diğer tarafta soğan küçük küçük doğranır, yağda pembeleşene kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavrulmaya devem edilir. Etler suyunu çekip hafif kavrulduktan sonra pirinçler ilave edilir ve bir iki dakika daha kavrulur. Su tuz karabiber eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten aldıktan sonra maydanoz ilave edilir.

Hamur mandalina büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her parça 3 mm. Kalınlığında açılır. Açılan yufkalar 4×4 cm. kareler halinde kesilir. Ortalarına iç malzemesi konur. Karelerin dört kenarından tutarak ortada birleştirilir. Tepsiye yan yana dizilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında kızartılır. Üzerine 1,5 su bardağı et suyu dökülür. Parçalara ayrılmış hindi eti üzerine döşenir ve tekrar fırına verilir. Mantılar yumuşamaya başladığında fırından alınır. Üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir. Mantımız servise hazırdır. Bazen de sade veya sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.
ALINTIDIR...
 
ÇENE ÇARPAN

$181084_542055882483837_1615097751_n.jpg
Çene çarpan için gerekli malzemeler:
1 kase süzme yoğurt
½ tatlı kaşığı pul biber
½ tatlı kaşığı karabiber
Hamuru için:
1 adet yumurta
1 kaşık tuz
2 bardak su
Aldığı kadar un
Üzeri için: 2 kaşık tereyağı
Yapılışı: Yoğurma kabına un koyulur, üzerine bir yumurta kırılır, su eklenerek yoğurulur. İstenen kıvama gelen hamur dinlendirilir. Bez torbaya 1 kase köy yoğurdu koyulur ve üzerine 1 kase su dökülür. Bez torba sıkılarak yoğurdun suyu süzülür ve sıkıca bağlanır. Hazırlanan süzme yoğurt tabağa koyulur ve üzerine yarımşar tatlı kaşığıpul biber ve nane serpilip karıştırılır. Dinlenen hamur ikiye bölünür. İlk beze elde yoğurulup un serpilip çevirilerek açılır. Açılan hamur büyük kareler halinde dilimlenir. Hamurların üzerine süzme yoğurt koyulup muska şeklinde kapatılır. Pişerken kenarlarının açılmaması için iyice bastırılır. Mantılar kaynayan suya atılarak pişirilir. Bu sırada tavada tereyağı eritilir. Pişen mantılar servis tabağına alınır üzerine cızırdayan tereyağı dökülür.
Çene Çarpan sunuma hazırdır…
ALINTIDIR..
 
KESNAŞ

$35008_542055765817182_1582343614_n.jpg
Kesnaş için gerekli malzemeler:
1 kase kestane
2 kaşık dut pekmezi
2 kaşık un
2 kaşık şeker
1 litre su
Üzeri için:
1 kase ceviz
1 tatlı kaşığı karanfil
Yapılışı: 1 kase kestane soyulup haşlanır. Haşlanan kestanelerden alınıp suyuna iki yemek kaşığı şeker koyulur. İki kaşık da dut pekmezi eklenip karıştırılarak pişirilir. Suya iki kaşık da un eklenerek karıştırılır. Pekmezli unlu harca kestanelerde eklenip koyu bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirilir. İstenen kıvama gelen tatlı servis yapılacağı tabağa koyulur. Üzerine öğütülmüş ceviz ve ezilmiş karanfil serpilir.
Kesnaş sunuma hazırdır…
ALINTIDIR..
 
KABAKLI MUFFİN

12065723_816744805109675_70137699518167639_n.jpg


MALZEMELER
2 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
50 gram beyaz peynir
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yumurtalar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpılmaya devam edilir. Kabak rendelenip, kırmızı biber küçük doğrandıktan sonra karışıma eklenir. Mısır unu, un ve kabartma tozu ilave edilip ve kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır. Tuz, karabiber ve çatalla ezilip ufalanmış peynir de eklendikten sonra karışım muffin kaplarına, üzerinde 1-2 parmak boşluk kalacak şekilde dökülür. Kabaklı muffinler önceden ısıtılmış ve 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir.


ALINTIDIR...
 
OTLU EKMEK

12079168_816739871776835_8461716304278552600_n.jpg

MALZEMELER
EKMEK HAMURU İÇİN:
1 su bardağı süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
İÇ HARCI İÇİN:
400 gram beyaz peynir
200 gram çeçil peyniri
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
Bir tutam taze nane
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
Maya, şekerle birlikte yoğurma kabında parçalanır ve ılık süt üzerine dökülüp maya hafif eriyene kadar karıştırılır. üzerine ılık su dökülür.Ayrı bir yerde tuzla kaıştırılan un da yoğurma kabına azar azar eklenir. Hamur kıvama gelince üzeri örtülerek bir kenarda mayalanması için bekletilir. İçi için peynirler ufalanır. Yeşillikler küçük küçük doğranır. Sarımsak ince kıyılır. Hamur kolay açıkması için ikiye bölünür. Un serpilmiş zeminde dikdörtgen biçiminde yarım cm kalınlığında açılır. Üzerine peynirler ve sarımsaklar ve yeşilliklerin yarısı serpilir. Hamur 8 eşit kare çıkacak şekilde kesilir. Kesilen kareler üstüste konur. Yan çevirilerek yağlanıp içine pişirme kağıdı serilmiş baton kalıba yerleştirilir. Aynı işlem hamurun diğer yarısı için de yapılır. Kalıpta yarım saat daha mayalanması beklendikten sonra önceden ısıtılmış ve 170 dereceye ayarlanmış fırında yarım saat kadar pişirilir.


ALINTIDIR...
 
TARAK TATLISI
12072702_819734524810703_2790964896092980590_n.jpg


MALZEMELER
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı badem
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilip ocaktan alınır. Şerbet soğuması için bekletilir. Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Pudra şekeri, oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt, sıvıyağ, irmik,hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya katılır ve karıştırılır. Unu yavaş yavaş dökülerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Bademler irice dövülür. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır. Temiz ve kullanılmamış bir tarak üzerine hamur parçası konur ve tarak boyunca yayılarak bastırılır. Kırık bademler uzunlamasına ortasına konur ve hamur yine uzunlamasına kapatılır. Hamur taraktan alınır ve tarakla şekillenmiş kenarı görünecek şekilde iki ucu birleştirilir. Tatlılar tepsiye yerleştirilir. İçine sıvıyağ kunulup karıştırılan yumurta sarısı tatlıların üzerine sürülür. Bütün bademler de üstüne batırıldıktan sonra tarak tatlısı 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülerek servis edilir.


ALINTIDIR....
 
ETLİ EKMEK
12115583_819732411477581_3420805309849114914_n.jpg


MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo dana kıyma
2 adet soğan
1 adet yumurta
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
2 su bardağı su yoğurma kabına alınır. İçine tuz eklenir. Un yavaş yavaş içine dökülerek hamur yoğrulmaya başlanır. İç harcı içim soğanlar doğranır. Kıyma ilave edilir. İçine yumurta kırılır. İnce kıyılan maydanozlar da eklendikten sonra karabiber, toz biber, pul biber, tuz ve salça da eklenirç içerisine 1,5 su bardağı su dökülerek karıştırılır. Yoğurulan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler çıkarılır ve açılır. İç harçtan yufkaların ortasına konulup yarım ay şeklinde kapatılır. Sac kızdırılır. Etli ekmek sıcak sacta önlü arkalı üzeri yağlanarak pişirilir.


ALINTIDIR....
 
CABA GÜVECİ
12107806_819727838144705_3988689930254078072_n.jpg


MALZEMELER
1,5 kilo dana kuşbaşı et
100 gram kuyruk yağı
2 adet patlıcan
2 adet soğan
2 adet domates
3 adet patates
7-8 sivri biber
2 adet kırmızı biber
7-8 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvI yağ
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Kuyruk yağının yarısı tencereye alınır. Yağının çıkması için 10-15 dakika kavurulur. Ardından içine dana kuşbaşılar atılarak kavrulmaya devam edilir. Etlere sıvı yağ, tuz, pul biber, karabiber, kırmızı toz biber, salça da ilave edilir. 5 dakika kadar pişirdikten sonra ateşten alınır. Patlıcanlar alacalı soyulup iri küpler halinde doğranır ve tuzlu ılık suda bekletilir. Soğanlar, biberler, patatesler ve domatesler doğranır. Güvecin en altına kuyruk yağlarının geri kala yarısı konur. Daha sonra sırasıyla soğanlar, etler, patatesler, yeşil biberler, patlıcanlar, kırmızı biberler ve domatesler güvece koyulur. Sarımsaklar soyulur ve bütün olarak güvece atılır. Malzemelerin üzerine kekik ve kimyon serpilir. 1 su bardağı kadar su da ilave edildikten sonra güvecin üzeri alüminyum folyoyla sarılır. Fırın 180 derceye ayarlanır. Güveç fırına atılır. Sıcaklık kademeli olarak 240 dereceye kadar arttırılarak 1,5 – 2 saat kadar pişirilir.

ALINTIDIR..
 
Ben İneboluluyum :) Yaşlılarımız cevizli patatesli bi börek yapıyorlardı ama adını bilmiyorum. Tarifini bilen var mıdır acaba?
 
X