Kirli Çıkılar )))

ons 1620 diyemedi bir türlü

Son düzenleme:
dolar bir ara 1. 80 nin altına düştü bugün

Son düzenleme:
onsun yükselmesini bekliyorum kademeli satış için

Son düzenleme:
kızlar bişey sorcam sizlere, amacım konuyu dağıtmak değil, hani burda arada bir evde tasarruf için yaptıklarınızı, yazın bir şeyler hazırlayıp dondurucuya attığınızı falan yazıyorsunuz ya işte bununla ilgili bir soru. şu an evde boşum, bu boş vakitlerimi köfte, mantı falan yapıp buzluğa atmak için değerlendirmek istiyorum. acil bir durumda çok işe yarıyor siz de biliyorsunuz ki. acaba bunları maksimum kaç ay buzlukta saklayabilirim, yani ne bileyim, çoook uzun süre durunca falan bir şey olur mu. tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum.

Ooof okudukça hevesleniyorum ya
şu sınav bi bitse

canım tam sana yazacaktım elektrikler gitti burada

konu dağıtmak olur mu hiç tam tersine herşeyi paylaşacağız ki nasıl kirli çıkı olacağımızı hep birlikte öğreneceğiz inşallah

internette bunları buldum umarım faydası olur

kategori Gıda Buzdolabı (4°C ve altı) Derin dondurucu (-18°C ve altı)
Salatalar Yumurtalı, tavuklu, ton balıklı, etli salatalar ve makarna salataları 3-5 gün arası Dondurulmaya uygun değil
Sosisli sandviç Açılmış paket 1 hafta 1-2 ay arası
Açılmamış paket 2 hafta 1-2 ay arası
Pastırma ve sosis Pastırma 7 gün 1 ay
Sosis, çiğ-tavuk, hindi, sığır etinden 1-2 gün 1-2 ay arası
Hamburger ve kıymadan yapılmış diğer ürünler Hamburger, kıyma, hindi, dana, kuzu eti karışımları 1-2 gün arası 3-4 ay arası
Taze sığır, kuzu eti Biftek 3-5 gün arası 6-12 ay arası
Doğranmış etler, kuşbaşı 3-5 gün arası 4-6 aya arası
Rosto 3-5 gün arası 4-12 ay arası
Taze kanatlı eti Bütün tavuk veya hindi 1-2 gün arası 1 yıl
Tavuk veya hindi parçaları 1-2 gün arası 9 ay
Çorba ve sulu yemek Sebzeli veya etli 3-4 gün arası 2-3 ay arası
Artan yemekler Pişmiş kırmızı veya beyaz et 3-4 gün arası 2-6 ay arası
Börek, mantı 3-4 gün arası 1-3 ay arası
Pizza 3-4 gün arası 1-2 ay arası

DERİN DONDURUCUDA SAKLANAN BESİNLER

Derin dondurucuda saklanan besinler hakkinda bir hatirlatma yapmak istedim.Ben fazladan evde kalan ekmegi de derin dondurucuda sakliyorum cikarildiginda taze oluyor.Bir de sarmisaklari rondodan gecirip bir saklama kabinda 2 saat kadar derin dondurucuda bekletiyorum daha sonra bu kabdan cikarip dograma tahtasi uzerinde minik kupler halinde mesela 1 dis sarmisak buyuklugunde dogruyorum ve tekrar ayni saklama kabi icinde yada daha buyuk bir kab icinde tekrar derin dondurucuda muhafaza ediyorum.Boylelikle hem kullanima hazir oluyor hem de cok fazla sarmisak kullanmayanlar icin iyi bir saklama methodu yoksa uzun sure bekleyen sarmisaklar kuruyor icleri bosaliyor ya da eskiyen sarmisaklar kolay ezilmiyor.Dolmalik biberleri ayiklayip dolmaya hazir sekle getirdikten sonra bir poset icinde derin dondurucuda muhafaza ediyorum.Dolma yapmak istedigimde oncelikle ici hazirliyorum ve biberleri dondurucudan cikarip hemen doldurup pisiriyorum.
Hamur islerinde yaptigim hamur islerini saklamak da kolay oluyor.Bir de pisirme suresi 30 dakika olan kurabiye ya da pogacalari 15-20 dakika pisirip sakliyorum.Gerekli zamanda cikarip tekrar 15 dakika pisirip servise sunuyorum.
Ekmek konusunda ekmekleri butun olarak saklayabilecegim gibi onlari rondodan gecirip nerede ise un haline getirip de saklayabiliyorum.Bu unu pane olarak kullanabilecegim gibi bazi pogaca larda una karistirip kullaniyorum.

--------------------------------------------------------------------------------
YİYECEKLERİN DONDURMA İŞLEMİ

ET:
Gerek taze gerekse pişmiş o-larak her türlü et başarıyla dondurulabilir. Ama küçük parçaların büyüklerine oranla daha iyi dondurulabildiğini belirtmek gerekir. Eti dondurmadan önce üstündeki fazla yağları iyice temizleyiniz. Et ne kadar yağsız olursa, dondurma işlemi o kadar başarılı olur.
SAKLAMA SÜRESİ:
Sığır ve koyun (büyük parçalar): 9 ay.
(küçük parçalar): 6 ay
Dana (büyük parçalar): 4 ay (küçük parçalar): 3 ay
Sakatat, kıyma, sosis vb: 1-2 ay
Pişmiş et yemekleri: 2-3 ay.

KÜMES HAYVANLARI:
Etler gibi kümes hayvanları da dondurulmaya elverişlidir. Dondurulacak kümes hayvanları kart olmayanlardan seçilmeli, dondurulmadan önce iyice temizlenip bütün iç organları çıkarılmış olmalıdır.
Sakatatı da kullanılacaksa, bunlar ayrı bir kapta saklanmalıdır. Kümes hayvanları hiçbir zaman doldurularak saklanmamalı, istenirse içi ayrı olarak dondurulmalıdır. Dondurma işlemi için kümes hayvanlarını sıkıca alüminyum kağıda sarmak ya da içinde çok az hava kalacak biçimde bir plastik kaba yerleştirmek gerekir. Kümes hayvanlarından elde edilen et sularının da, dondurulmadan önce, üstlerindeki yağlar alınıp atılmalıdır.
SAKLAMA SÜRESİ:
Tavuk: 9 ay
Ördek: 6 ay
Hindi:6 ay
Av kuşları: 6 ay

DENİZ ÜRÜNLERİ:
Balık ancak gerçekten çok tazeyse dondurulmalıdır. Yuvarlak balıklar dondurulmadan önce yıkanıp temizlenerek pulları varsa kazınıp gözleri çıkarılır. Balık yeniden yıkanıp iyice kurulanarak kurutulur. Yassı balıklar da yuvarlak olanlar gibi hazırlanır; yalnız, bunlardan koyu renk derili olanların derileri yüzülebilir.
Balıklar bütün olarak dondurulabilecekleri gibi, dilimlenerek yada fileto çıkartılarak da dondurulabilir. Bu ikinci yöntem, balığın küçük porsiyonlar halinde kullanılmasmı sağladığı için, daha elverişlidir.
SAKLAMA SÜRESİ:
Beyaz etli balıklar: 6 ay
Yağlı balıklar: 3 ay

SEBZELER:
Sebzeler, domates, yeşil salata, vb. dışında başarıyla dondurulabilir. Dondurma işleminden önce, sebzeleri pişirecekmiş gibi hazırlayınız. Sebzelerin kokularını saklama sırasında kaybetmemeleri, dışarıya vermemeleri ve sebzenin bozulmasına yol açacak olan enzimlerin etkinliğini durdurabilmek için, sebzeleri dondurmadan önce, büyüklüklerine göre birkaç dakika sıcak suya atınız. Sebzeleri sıcak sudan alıp, bu kez soğuk su dolu bir tencereye aktararak pörsümelerini önleyiniz. Soğuk sudan çıkardığınız sebzeleri iyice kurulayarak kurutunuz. Sebzeleri de diğer yiyecekler gibi paketleyerek dondurucuya kaldırınız.
SAKLAMA SURESİ:
Maydanoz, dereotu vb. 3 ay
Pırasa ve pancar: 6 ay
Havuç ve karnıbahar: 8 ay
Öteki sebzeler: 12 ay

MEYVALAR:
Meyvaları dondurmak için en iyi zaman olgun oldukları devredir. Ama fazla olgun meyvalar fazla yumuşak olduklarından dondurmaya uygun değildirler. Meyvalar, üstlerine biraz şeker serpilir ya da şurup içinde olurlarsa, daha uzun süre dondurulabilirler.
Elma, armut, şeftali gibi açık renkli meyvalar dondurulduğunda kararacağı için, dondurma işleminde tablet ya da kristal halinde askorbit asit kullanılmalıdır (Asborbit asiti eczanelerde bulabilirsiniz). Bu meyvaların kabuklarını soyduktan sonra, dilimleyip bir kaba koyunuz. Başka bir kapta askorbit asitli su hazırlayınız (Askorbit asitli suyu elde etmek için 2+1/2 su bardağı suya 500 mg askorbit asit karıştırınız. Su miktarı arttıkça aynı oranda askorbit asidi de çoğaltınız.) Şeker kullanılacaksa meyvaları önce yukarıda
anlatıldığı biçimde hazırlanmış askorbit asitli suya batırıp çıkararak, kurulayıp kurutunuz. Şeker yerine şurup kullanılacaksa, askorbit asit 1 tatlı kaşığı suda eritilip şuruba eklenmelidir.
SAKLAMA SÜRESİ:
Şeker ya da şurup içindeki meyvalar: 12 ay
Şekersiz meyvalar: 6 ay
Meyva püreleri: 6 ay

KEK, EKMEK VE ÖTEKİ HAMUR İŞLERİ:
Her türlü kek, ekmek, bisküvi vb. hamur işleri başarıyla dondurulabilir. Ancak, pişmiş olanların dondurulmasından daha iyi sonuç alındığını belirtmek gerekir. Tart ya da benzeri bir yiyecek dondurulacaksa, harcı önceden pişirilip ılındırılmalı (hattâ soğutulmalı), sonra hamurla kaplanarak dondurulmalıdır. Ekmek hamuru pişirilmeden dondurulacaksa, maya miktarı yarısı kadar artırılmalıdır.
Taze ekmek içi de plastik torbalarda uzun süre dondurucuda saklanabilir. Dilimlenmiş tost ekmeğini, alüminyum kağıda sararak ya da plastik bir torbanın içinde dondurucuda saklayabilirsiniz.
SAKLAMA SÜRESİ:
Pişmiş ekmek, ay çöreği vb. 1 ay
Kekler ve bisküviler: 6 ay
Pişmemiş ekmek hamuru; 2 ay
Pişmiş yağlı hamur: 6 ay
Pişmemiş yağlı hamur: 9 ay

ÖTEKİ YİYECEKLER:
Tereyağ ve peynirler kendi ambalajlarından çıkarılmadan alüminyum kağıda sarılmalı yada plastik torbalara konmalıdır. Rendelenmiş peynir ise, plastik torbalarda dondurulabilir.
Pastörize edilmemiş sütler kesinlikle dondurulmamalıdır. Pastörize ya da paket sütleri ise, kendi kaplarında dondurmak gerekir. Yumurtaların kabuklarında dondurulmayacağını yukarda belirtmiştik. Ancak, yumurtayı dondurmak gene de mümkündür. Bunun için, dilediğiniz kadar yumurtayı bir kapta, her altı yumurta için 1 çay kaşığı tuz ya da 1 çay kaşığı şeker ekleyerek, hafifçe çırpınız. Çırpılmış yumurtaları alüminyum kalıtla sarılmış bir kaba koyarak dondurabilirsiniz. Yaklaşık olarak 3 çorba kaşığı dondurulmuş yumurtaya eşdeğerdedir.
Dondurmaları dondurmak içinse, paket edildikleri kaptan çıkarmayıp, yeniden alüminyum kağıtla sararak dondurucuya kaldırmak gerekir.
SAKLAMA SÜRESİ:
Yumurta: 6 ay
Süt: 3 ay
Tereyağı: 3 ay
Peynir (yumuşak ya da küflü): 3 ay
Peynir (sert ya da rendelenmiş) 6 ay
Dondurma: 1 ay

alakasız bir konuda benden kızlar:))
hangi marka çay kullanıyorsunuz ben benimkinden pek memnun değilimde
birde çayı yıkıyor musunuz siz

şahsen çay ile pek aram yoktur ama şöyle düşünüyorum ülkemizde çayın yetiştiği yer doğu karadeniz bütün markaların kaynağı rize trabzon başka yer değil
o nedenle benim için doğuş ofçay rize çay vs hiç farketmiyor.
hatta haftaiçi kahvaltıyı çoğunlukla yalnız yaptığım için poşet çay kullanıyorum ve de çayı çok ama çok açık içerim.
ama mutlaka çayı kullanmadan önce yıkarım.
eşim için de normal çay, bergamot aromalı ve de yaprak çayı harmanlayıp kullanıyorum

teşekkür ederim farmasi, zahmet edip cevap vermişsin. demek ki ben anca ramazana hazırlık yaparım bu aralar, hem ramazanda misafir falan ağırladığımda oruç oruç kendimi yormam, bunları kullanırım hemen.
ayrıca bir konu daha var soracağım. ben normalde iki günde bir bulaşık makinesini, iki haftada bir de bir beyaz, bir renkli olm.üz. çamaşır makinesini uzun programda iki defa çalıştırırım. onun haricinde de az kirlileri ya da pikniğe falan gittiğimizde üstümüz kokunca kısa programı çalıştırıyorum, o da 35 dakika sürüyor, yani iki hafta geçmesini beklemiyorum, bu kısa programı kullanıyorum. bu ay temizlik yaptım, bütün evin perdeleri, çarşaf, çamaşır, ne var ne yok yıkandı. çamaşır makinesi günlerce sabahtan akşama kadar çalıştı. ee mutfak dolabındaki tabak çanak kullandığım kullanmadığım ne varsa yıkandı bulaşık makinesinde. yıkanan perdeleri ütülemek 7-8 saatimi aldı. normalde ayda en fazla 8 saat vakit ayırırım ütüye. gel gelelim elektrik faturasına: 39 tl ee diğer aylar da bu civarda geliyordu. benim bu makineler çok tasarrufluymuş o zaman diyorum, hiç çamaşır bulaşık biriktirmesem mi acaba sizce nerden tasarruf etmiş olabiliriz bu ay

canım elektrik faturanın bedeli bence süperrrrrrrrrrrr

ama bizim evde elektirk sarfiyatı çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkk çokkkkkkkkkkkkkkkk fazla
ben yazmasam daha iyi olur sanırım.

Son düzenleme:
merhaba kirli çıkılar umarım bugün bizim için çok güzel bir gün olur

bütün kirli çıkıların beraat kandili mübarek ve de hayırlara vesile olsun inşallah

günaydııın..herkesin kandili hayırlı olsun...duaların kabul ,günahların affolduğu bir gün olsun inş....

bu ay kredi kartımın dönem içi hareketlerine baktım da 1053 tl daha hesap kesim tarihine 4 gün var eyvah eyvah

Son düzenleme:
hadi bakalım bereketli olsun
gelsin karlar kapansın zararlar

hangi banka ile çalışıyorsun canım ?

Amin inşallah zararlarım kapanır Bu arada kısa günün karı 36 TL oldu dün

Ben faiz yok diye Bankasya ile çalışıyorum. Altın döviz almadığım zaman katılım hesabında tutuyorum. Ama artık bıktırdı beni makası çok fazla. Başkaları onstaki 6 dolar artışla kar ederken ben 20-21 dolar beklemek zorundayım. Başka bir bankaya geçmeyi düşünüyorum açıkçası gönlüm elvermese de. Bİr de Bankasya müşteri hizmetleri tatmin etmiyor artık beni sorularıma cevap alamıyorum. Altın kabul günü için iki üç kişiyle görüştüm hala sistem nasıl çalışıyor anlamadım

Ben yıkamıyorum çayı. Marka olarak da Çaykur kullanıyorum. Tirebolu42 diye bir çay var. Gerçekten çok kaliteli bir çay Keyif çayı yapacağım zaman ya da misafir olunca tomurcuk çayla karıştırıyorum aroma olsun diye. Misafir gelince çayı şöyle yapıyorum: Çayı örtecek kadar az ılık su koyuyorum demliğe.Alttaki su kaynayınca tek noktadan dökerek demliyorum çayı. Demliğin ucuna kağıt havlu sıkıştırıyorum. Tekrar alta su koyup kısık ateşte kaynatıyorum. Çay demini iyice almış oluyor. Ben çok demli içemem ama eşim demli içer.

Bütün islam aleminin Berat Kandili mübarek olsun. Rabbim bu gün sevap hanemizi doldurup taşırsın günahlarımızı da affetsin inşallah

içimdeki ses biraz altın sat diyo diğer bir ses de cumayı bekle diyo ne yapsam bilemedim..cumaya altın şaşırtabilir toplantı sonrası gelen kötü rüzgarla pişman olmayayım diye beklemede kalayım en iyisi..

Son düzenleme:

Ben de beklemedeyim. Çoğunu sattım ama biraz daha duruyor. Şimdi de düşüyor altın. Perşembe cuma altının çıkacağı söyleniyor ama nedense içimdeki ses düşecek diyor.

Ben de beklemedeyim. Çoğunu sattım ama biraz daha duruyor. Şimdi de düşüyor altın. Perşembe cuma altının çıkacağı söyleniyor ama nedense içimdeki ses düşecek diyor.

bende düşer diyorum ki şimdiden başladı düşmeye düne göre...yükselsede yine 94 küsürlerde dolanır gibi çok çok..bekleyelim inş. zararsız bol karla geçiririz bu haftayı:)

gözümüz aydın elektrik faturamız 130 tl gelmiş
geçen ayki 159 tl idi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…