• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kurban bayramında kurban kişiye mi aileye mi kesilir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kisiye kurban kesilir. eger kari koca kesmek istiyorsa ikisi de ayri hisse olarak kurban keser. Mesela ben bu sene kurban kesmek istiyorum kendi maasimla. esim de afrikaya bagis yapacak. Ikimizde ayri ayri kurban kesmis olacagiz

Aile bireylerinden herkesin bir kurban kesmek için durumları uygunsa , kendi adlarına birer kurban kesmeleri efdaldir. Ancak durum müsait değilse tek bir kurban tüm aile için niyet edilerek kesilir.

1 tane küçük kesebiliriz ödemeleri yapınca mesele kesip kesmemek değil. Bu kadar kargaşadan sonra Allah kabul eder mi bilmiyorum artık ama. Benimde bildiğim Bu yönde şuan eşimle de annesiylede bu konu yüzünden birbirimize darıldık. Benim bu yaşıma kadar öğrendiğim. Eş çalışmıyorsa evde kurban kesilir. Kese birdir çünkü çocuklara da eşe de kesme diye bişey yok. Ailede kesilir parayıda zaten evin reisi babası verirdi. Para verenin oluyorsa o kurban evet o zaman parayı kazanan verir. Otomatik olarak o kesmiş olur a ma ben hiç bizde kimsede bu karım için bu çocuğum için bu annem için diye kurban kesen kimse görmedi de duymadımda Bilmiyorum da. Evet durumu iyi olup 2 hisse 3 hisse kesenlerde 2 hisse kestik 3 hisse kestik diyordu ama eşime anneme kendime çocuğuma kestim diye bişey duymadım da bana öğretilmedi de. Ben de bizde öyle değil dedim diye küstü benimle annesi kırıcı konuşuyorsun dedi kırıcı olucak bişey demedim. Eşimde sen başka bişey demişsindir ondan öyle demez dedi onlarda tartıştım.
Son kısımda yanlış biliyorsunuz. İki ya da üç hisse ise muhakkak niyet olarak kime kesildiginin söylenmesi ya da o kişilerin kesim yerinde bulunana vekalet vermesi gerekir.
Hani burada şöyle gibi dusunulmesin kurban tek hisse kesebiliyoruz hep koca için oluyor sevap da ona gidiyor diye bir algı olmasın. Allah zaten geliri olmayanı yükümlü tutmadığı için bu işin de sevap acisindan kar zarari olmaz.
Aslına bakarsanız zaten kurban kesmek dağıtmak paylaşmak demektir. Yani dagittigimiz kurban kadar sevabimiz var.

1 tane küçük kesebiliriz ödemeleri yapınca mesele kesip kesmemek değil. Bu kadar kargaşadan sonra Allah kabul eder mi bilmiyorum artık ama. Benimde bildiğim Bu yönde şuan eşimle de annesiylede bu konu yüzünden birbirimize darıldık. Benim bu yaşıma kadar öğrendiğim. Eş çalışmıyorsa evde kurban kesilir. Kese birdir çünkü çocuklara da eşe de kesme diye bişey yok. Ailede kesilir parayıda zaten evin reisi babası verirdi. Para verenin oluyorsa o kurban evet o zaman parayı kazanan verir. Otomatik olarak o kesmiş olur a ma ben hiç bizde kimsede bu karım için bu çocuğum için bu annem için diye kurban kesen kimse görmedi de duymadımda Bilmiyorum da. Evet durumu iyi olup 2 hisse 3 hisse kesenlerde 2 hisse kestik 3 hisse kestik diyordu ama eşime anneme kendime çocuğuma kestim diye bişey duymadım da bana öğretilmedi de. Ben de bizde öyle değil dedim diye küstü benimle annesi kırıcı konuşuyorsun dedi kırıcı olucak bişey demedim. Eşimde sen başka bişey demişsindir ondan öyle demez dedi onlarda tartıştım.

Evet biz kestik Denir ama kesim anında ismi belirtilir

Ben çocuktum yani 30 yılı aşkın süre önce dedem bir sene kendi adına bir sene babaannemin adına keserdi

Birlikte çalışıyoruz derdi ki çiftçi bunlar yani dışarıda maaşlı çalışma vs değil

Eşim geçen yıl kurban kestiriyordu Etini de annesine verecekti onun adın kestirseydin dedim ben bilmiyorum parayı ben verince onun adına olur mu dedi

Bilemedik zira bizim ayrı hanemiz var birlikte kazanılmıyor

Tamam da eşler ayrı ayrı mı kesiyorr kurbanı ozaman adamlar kurban kesiyor oluyor. kadınlar kurban kesmiyor oluyor doğru mu anlıyorum
Benim esim maddi durumu el verdigi sure, benim ve cocuklarim icinde kurban keser.. maddi durum el vermediginde bitane keserse, bi sene kendi icin, obur sene esi icin kesebilir..

Evet biz kestik Denir ama kesim anında ismi belirtilir

Ben çocuktum yani 30 yılı aşkın süre önce dedem bir sene kendi adına bir sene babaannemin adına keserdi

Birlikte çalışıyoruz derdi ki çiftçi bunlar yani dışarıda maaşlı çalışma vs değil

Eşim geçen yıl kurban kestiriyordu Etini de annesine verecekti onun adın kestirseydin dedim ben bilmiyorum parayı ben verince onun adına olur mu dedi

Bilemedik zira bizim ayrı hanemiz var birlikte kazanılmıyor
Durumu iyi olan parasını verip başkası için de kestirebilir. Anneanne adına da kestirseydiniz olurdu yani. Tabi anneannenin kesemeyecek durumda olması şartıyla. Diğer türlü zaten kendisine vacip olurdu kesmesi.

Kişiye kesiliyor hatta evli iseniz mesela eşiniz varken bayan kesemiyor eş olduğu sürece ya ayrı ayrı kesecekler ya da hep erkek adına kesilmesi gerekiyor bizzat bir hocaya sormuştuk ve bu cevabı almıştık

Aynen bende böyle biliyorum. Ve her sene başka bir aile bireyi adına bana saçma geliyor. Parayı veren o ozaman benim hiç kurban kesme hakkım yok. Çalışan o kazanan o evim yok altınım yok. Neden annesine de kesiyor onuda anlamadım.
Eee annenin evinde oturuyorsunuz,neden kesmesin.

Tmm da sonuçta parayı eşim kazanıyorsa sürekli ona kesilmesi lazım ozaman. Yada ikimizde çalıştığımızda 2 tane yada 2 hisse kesmemiz gerekiyor sizin söylediğiniz göre Bi ona Bi bana Bi çocuğa olmaz çocukla buluğ çağına erdiğinde 1 de ona kesmek gerekir 3 hisse olur o zaman.
Çocuğa illa ki kesmek zorunda değilsiniz, isterseniz kesilebilir. Kadın çalışıyorsa veya belli miktarda malı mülkü varsa kesmek durumunda. Sizin yerinizde olsam müftülüğü arar detaylı şekilde öğrenirdim...

Sırayla kesilmesinin nesi yanlış.

Kalbin temizse, kul hakkı yemiyorsan, hırsızlık , gıybet vs. yapmıyorsan bence kurbanın kimin adına kesildiği çok da önemli değildir. Çalışıyorsan ve içinden geliyorsa tabii ki kesersin ama çalışmıyorsan nasıl keseceksin? Kurbanda önemli olan evine et girmeyen ve maddi açıdan kötü durumda olan insanlara yardım etmek. Mesela hem kurban kesip hem de biraz erzak alarak birilerine yardım edebilirsiniz. Bunu ailede x ya da y kişisi yapmış, o çok da önemli değil. Birinin yüzünü güldürmek (özellikle de bir çocuğun) bu en önemli ibadettir benim için.

Bir hisseye girebiliyorsaniz bir yıl eşiniz adına bir sizin adınıza kesebilirsiniz. Buluğa ermiş çocuklarınız varsa onların için de böyle sıralama yapabilirsiniz. Durumunuz iyiyse büyükbaş için örneğin birisiyle yarı yarıya keserseniz size 3 hisse düşer istediğinize niyet edersiniz.

Burda yanlış anlaşılma olmasın. Bir hisseye giriliyorsa bir yıl eş bir kendi için niyet edebilir ancak eşin de kenarda nisab miktarı altını varsa. Yoksa zaten geliri kim kazaniyorsa onun için niyet edilir. Kadın çalışmıyor ve de nisab miktarı altını ya da ederi kadar parası da yoksa kocası onun adına niyet edemez. Bir yıl sana bir yıl bana diyemez. Buluğa ermiş çocuk için de çalışıyor olması gerekir tabi. Bunlar için de fetva hattına danışın derim. Herkesin şartları aynı olmayabiliyor. Net bir cevap olarak oradan bilgi edinmeniz daha doğru olur.

Herkes kendi ibadetinden sorumlu değil mi. O zaman evde bir kişi oruç tutsun hepimizin adına. Fetva hattını arayın. Ben aynı soruyu sorduğumda geliri olan her kişi kendi adına keser demişlerdi.

konu sahibinin kafası karışık bence. dinin sana göresi bana göresi olmaz. hrkes açıklamış. kişiye kesileceğini. hala kese bir diyosun. o zaman kaynana-kayınbaba, çocukları, çocuklarının karısı vs herkes aynı evde yaşıyor. gelir 20.000 tl. bir tane mi kesecekler kes bir diye?

Arkadasım önemli olan niyet Rabbim kesilen tüm kurbanlarımızı kabul eylesin, Allahım kazadan beladan korusun. Nasip olurda kurban keserseniz bol bol dua et kabulu icin gerisi teferruat sıkma canını ha kendisine kesmiş ha sana sonucta o kurban ev icine girmiyormu onemli olan kesilen kurbanlarimizin Rabbimin nezdinde kabuludur.

Kurban kişiye kesiliyor ,dinen sırat köprüsünü geçerken üstüne bineceğimiz için kesiliyormuş bizi yaptığımız günahlardan kurtaracakmış sadaka olarak ....

Konu sahibi eşiniz annesinede kesecek galiba siz sadece bir tane kesilir dediğiniz için annesi de kırılmıştır kurbanıma engel oluyor gelin diye kime niyet alınırsa kurban onu korur hastalıklardan hem sevabıda ona olur paranın kimden çıktığı önemli değildir aynı umre gidene benzettim siz oyle deyınce umreye giden kişi parası kim verirse versin sevabı kendisinedır

Geliri olan kişi keser evde. Eskiden sadece erkekler çalıştığı için erkeklere kesilirdi ama ları koca çalışan kişilerin geliri dini sınırların üstündeyse veya bayanın altınları dini sınırın üstündeyse ona da kurban düşer

Sizler öyle mi yapıyorsunuz o zaman. Gerçekten çok garipsedim. Hayatımda ilk Defa duydum.

Evet bizde zekat vermek zorunda olan kadınlar ve erkekler ayrı ayrı keser.

Ben evliyken kendi adıma bir hisse, eşimin adına bir hisse kesiyorduk. Birini tamamen bağışlıyorduk, diğerinin de bir kısmını.

Kız kardeşimin de evi arabası var, eşi ayrı kendi ayrı kesiyor.

Sonuçta herkes kendine müslüman. Herkes namazını ayrı kıldığına göre, ailece oruç tutulmadığına göre, kurban da bireysel bir ibadet

Tamam da eşler ayrı ayrı mı kesiyorr kurbanı ozaman adamlar kurban kesiyor oluyor. kadınlar kurban kesmiyor oluyor doğru mu anlıyorum
Kurban kişiye kesilir ama evde 1 kişinin kesmesi yeterlidir. Kestiği kurbanın eşi ve çocukları içinde sevabı vardır aynı ölçüde.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X