Antosiyanin içeren gıdaların kadınlarda kalp krizi riskini düşürdüğü görüldü.
Antosiyaninler, yaban mersini ve çilek gibi bitkisel yiyeceklerde bolca bulunan maddelerdir. Araştırma sonuçlarına göre bunların gençlikte bile çok tüketilmesi, hayatın sonraki evrelerinde kalp krizi geçirme riskini düşürüyor.
Çalışma 1991’de başlayarak, 25-42 yaşları arasında 93.600 kadın üzerinde gerçekleştirildi. Beslenme anketörleri her dört senelik evreyi antosiyanin alımı açısından inceledi. Katılımcılar 18 sene boyunca takip edildi ve bu süre içinde 405 kalp krizi görüldü.
Antosiyanin alımı günlük 2-35 mg arasında değişti. Katılımcılar antosiyanin alımına göre sıralanıp beş gruba bölününce, en üstteki grubun kalp krizi riskinin en alttaki gruba oranla yüzde 32 daha düşük olduğu görüldü. Katılımcılar antosiyanin alımına göre sıralanıp on gruba bölününce ise, en üstteki grubun kalp krizi riskinin en alttaki gruba oranla yüzde 47 daha düşük olduğu görüldü. Günlük antosiyanin alımının her 15 mg’lık artışında kalp krizi riski yüzde 17 düştü.
Araştırmacılar antosiyaninin besinsel kaynaklarını (yabanmersini ve çilek) araştırdığında haftada en az üç kere bunları tüketen katılımcılarda kalp krizi riskinin, bunları nadir tüketenlere göre yüzde 34 daha düşük olduğunu gördü. Haftada en az beş kere soğan tüketmenin de koruyucu olduğu görüldü.
Sonuçlara göre kırmızı ve mavi meyveler ve sebzelerde bulunan biyoaktif bileşenlerin beslenmeye katılması genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini düşürmekte.
Antosiyanin içeren diğer gıdalar ve her 100 gramda içerdikleri antosiyanin miktarları şöyle:
- Acai Çileği: 320 mg
- Patlıcan (kabuklu) : 750 mg
- Portakal: 200 mg
- Ahududu: 365 mg
- Yabanmersini: 558 mg
- Kiraz: 350 – 400 mg
- Kırmızı üzüm: 888 mg
- Kırmızı şarap: 24 – 35 mg
- Böğürtlen: 317 mg