Meclis'te restorasyona muhalefetten ortak tavır

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Meclis'te restorasyona muhalefetten ortak tavır
Seçimlerle yasa yapma gücü iktidardan muhalefete geçti. AKP’nin tek başına çıkardığı ve 3 partinin sert eleştirilerine neden olan birçok yasanın yemin töreni sonrası muhalefet gücüyle değiştirilmesi gündemde.


mecliste-restorasyona-muhalefetten-ortak-tavir_1690811_720_400.jpg


Seçimler sonucunda millet,TBMM’de iktidar gücünümuhalefete verdi. Oluşan yeni aritmetik hükümet kurulmadan daAKP’nin çıkardığı antidemokratikyasaların değiştirilmesine imkan verdi.

Çetin ÇİFTÇİ- BUGÜN GAZETESİ

Bu durum restorasyon çalışmasında üç muhalefet partisinin hangiyasalar üzerinde uzlaşabileceği konusunu gündeme getirdi. AKP’nin tek başına çıkardığı yasalara karşı, komisyon ve genel kurulda muhalefetin ortak tavır gösterdiği yasaların yemin töreni sonrası komisyonlarda hızlıca değiştirilebileceği belirtiliyor.

İşte muhalefetin Meclis’te ortak tavır koyduğu yasalar:

İç Güvenlik Paketi: Polise 48 saat gözaltı yetkisi veren, mülki amirlere savcı yetkisi tanıyan paket en fazla tepki alan yasa oldu. Jandarmayı İçişleri Bakanlığı’na bağlayan, polis akademisi ve kolejini kapatarak binlerce öğrenciyi mağdur eden yasa olağanüstü hal dönemlerini aratmıyor.

ELEŞTİRİYE TEHDİT ALGISI

İnternete sansür:
TİB’e, başbakan ve bakanların kendilerine muhalif ve tehdit olarak algıladıkları eleştiri dolu bir köşe yazısının yer aldığı internet sitesini kapatma yetkisi verildi.

Makul şüphe: CMK’da yer alan ‘somut delillere dayalı kuvvetli şüphe’ yerine ‘makul şüphe’ yeterli hale getirildi. Vatandaşın üst, ev ve işyerinin aranması, mal varlığına el konulması makul şüpheye bağlandı. Yargıtay ile Danıştay'ın yapısı da değiştirildi.

MİT Yasası: MİT'e ‘yerli, yabancı kurum ve kuruluşlarla doğrudan ilişki kurabilme yetkisi verildi. Herkesi dinleyebilmesine imkan tanındı. Yasal zırh, ‘muhaberat devleti’ eleştirilerine neden oldu.

HSYK Kanunu: HSYK’nın yetkileri Adalet Bakanı’na devredildi. HSYK çalışanlarının tamamı görevden alındı. Muhalefet yargının yürütmeye bağlandığı eleştirisini getirdi. Anayasa Mahkemesi bazı maddelerini iptal etti.

Örtülü ödenek: Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek sağlayan düzenleme yapıldı. ‘İstihbarat ve savunma amaçlı harcama’ ibaresi sarayın istihbarat örgütünü kurması olarak yorumlandı.

İFTİRA HABERLERİNE YASAL ZIRH

Sulh Cezalar:
Sulh Ceza mahkemelerinin yerine kurulan Sulh Ceza hakimlikleri doğal hakim ilkesini ihlal ettiği gerekçesi ile çok eleştirildi. Muhalefet hakimliklerin kaldırılmasını talep etti.

Memurluk güvencesi: Mahkemelerin verdiği göreve iade kararlarının 2 yıl uygulanmamasını içeren yasa da muhalefetin ortak tavrı ile karşılaştı.

Banka battı yasası: Düzenleme ile ‘Banka battı’ demek suç olmaktan çıkarıldı. Bank Asya aleyhine yalan, yanlış ve iftira niteliğinde haber yapanlar hukuki sorumluluktan kurtarılmaya çalışıldı.
http://www.bugun.com.tr/gundem/o-yasalar-iptal-edilecek-haberi/1690811