NASA Güneş’in en yakın fotoğrafını çekti!

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.849
29.707
60
Son dönemde NASA tarafında birbirinden ilginç buluşlar ve keşifler bilim dünyasına damga vuruyor. Mars keşiflerine başlayan uzay ajansı, şimdi de Güneş atmosferini yakından görüntüleyen Parker Güneş Sondası ile gündemde.



Parker Ekim ve Kasım aylarında toplamda 12 gün boyunca yıldızımızın ultra-sıcak atmosferine yakınlaşan uzay aracı, Güneş’i çevreleyen bu devasa atmosferi ilk kez böylesine net bir şekilde görüntülemiş oldu.

Parker uzay aracı Güneş atmosferini görüntüledi
Parker için özel hazırlanmış olan ultra geniş açılı alan görüntüleyici, nefes kesen bir görseli bizlere ulaştırdı. Aşağıda paylaştığımız görsel, teknik olarak Güneş’in içinde neler olup, bittiğinin ilk canlı görüntüsü.

xwispr-big.jpg.pagespeed.ic.dXjWlyPq8M.jpg

Güneşin en dış katmanı olan korona katmanına giren Parker, Güneş’e 16,9 milyon mil mesafeden bu fotoğrafı çekti. Karşıda görünen parlak noktaysa sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter‘e ait.

Güneş’in korona katmanı aslında büyük bir bilim gizemini de içinde barındırıyor. Yani NASA‘nın bu katmanı yakından görmek istemesi meraktan fazlasını içeriyor. Normalde bir yıldızın en soğuk katmanı olan korona katmanı, bizim yıldızımız söz konusu olduğunda biraz tuhaf davranıyor.

Bilim insanları çok uzun bir süredir korona katmanında yaşanan ısı sorunu ile ilgililer. Güneşin atmosferi de diyebileceğimiz korona, altında bulunan ve Güneşin ilk katmanı olarak kabul edilen fotosferden yaklaşık 200 kat daha sıcak. Her ne kadar bu konuda önemli atılımlar yapılsa da, yıldızımızın neden bu şekilde bir ısı değişimi yaşadığı evrendeki en büyük gizemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Isı dalgalarının senkronize bir şekilde hareket etmemesiyle oluşan dinamo etkisi böylece ilk kez yakından görülmüş oldu.

shiftdelete.net
 
X