Günümüz şartlarında 30 yaşına gelmeden evlenmek garip geliyor bana aslında. Bunu 23 yaşında evlenen, 3 ay sonra hamile kalan, çocuğu doğuran ve 2 sene geçmeden boşanma kararı alan bir insan olarak söylüyorum.
Bir kadın eğitimini tamamlamadan, iyi bir kariyer edinmeden, hayatıyla ilgili güzel şeyler yapmadan evlenmemeli bana kalırsa. Bunlar zaten 27-28 yaşına denk gelir hemen hemen. Şanslı olursun, sevebileceğin evlenme isteği duyabileceğin biriyle hemen karşılaşır evlenirsin ne ala. Ama belki 5 sene sürer, belki 10 sene bilemeyiz ki.
İnsanlar o kadar cahil ve fikirsiz ki. Böyle ruh hastalarının mahalle baskısıyla kim bilir kaç kadın hayallerini yaşamadan, istediklerini yapmadan, iyi düşünmeden evlilik kararı verdi. Çünkü baskı altında kadınlar. Çünkü bu saçma salak insanlara göre herkes hemen evlenmeli, hemen üremeli. Bir tane de yetmez üstelik, tek çocuğu olana kardeş yap diye baskı yapmaya başlarlar. Birkaç defa üre, hemen doğur, en az 3 çocuk yap diye boş boğazlarından kelimeleri akıtırlar.
Ben niye evlendim diye soruyorum kendime çok, evlendiğimden beri soruyorum. 23 yaşında evlenip hemen çocuk yapmak için nasıl bir motivasyonum vardı onu düşünüyorum. Muhtemelen ben de başkalarının doğrularını kendi doğrum zannedip böyle salakça bir karar aldım. Ya da şanssızlık diyelim, geçelim. Benim tek yaptığım doğru bu süreçte, sınavlara asılıp devlet memuru olup, bir meslek sahibi olabilmek oldu. Oysa benim hayalimdeki basari bu degildi, farklı iyi bir meslegim güzel bir kariyerim olsun isterdim. Ama iste insanların farketmeden beynimizin içine dikte ettigi doğru bu, devlet memuru ol, kendini garantiye al.
Konu sahibi size ve sizin gibi düşünenlere ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu bahsettiğiniz şey çok büyük bir sorun aslında. Ülkemizin cehaletini gözler önüne seren bir sorun. Ama bunu değiştirebilmek için koskoca ömürler gerekiyor, yıllar sürecek eğitim ve kültür değişimi gerekiyor. İlerleme gerekiyor. Ben insanların öyle düşünmeyeceği günler göreceğimizi zannetmiyorum. Omrumuz vefa etmeyecek. O yüzden gerektiği takdirde çat çat cevap vermenizi tavsiye ediyorum size. En azindan tekrarlamazlar belki.