Nerede doğsam acaba?

Life Garden

Araştırmacı Üye
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2014
957
652
Hayatta bizim insiyatifimizde olmayan şeylerden birisi de hangi ülkede doğduğumuzdur. Peki doğacak ülke seçme şansı verilseydi hangisini tercih ederdiniz? İşte doğmak için ideal yerler ile doğduğunuza pişman edecek yerler The Economist İntelligence Unit tarafından yapılan hayat araştırmasının sonuçları...

Mutsuzsanız İsviçre'de yeniden doğun!

Hangi ülkede doğmuş olmayı dilerdiniz? Bugün seçme şansınız olsa yine “Benim ülkem, canım ülkem” der miydiniz, yoksa Kanada’ya ya da Avustralya’ya göz kırpar mıydınız? Economist’in kardeşi Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan Hayat Piyangosu başlıklı araştırma, 80 ülkeyi 11 farklı kritere göre değerlendiriyor.

Ekonomik fırsatlar, sağlık standardı, siyasi özgürlük, yaşam kalitesi anketleri ve 2030’a yönelik tahminleri taban alarak cinsiyet eşitliğinden iş güvenliğine; suç oranlarından iklim koşullarına kadar birçok farklı konuya odaklanan çalışma “sağlıklı, güvenli ve rahat bir yaşam için en iyi fırsatları sunan ülkeleri” belirlemeyi hedefliyor.

Para, saadeti satın alamaz ancak yolun 2/3’ünde size yardımcı olur.

fft16_mf2518234.Jpeg


Kişi başına düşen GSYİH zenginlik ve mutluluk arasındaki bağlantıyı açıkça ortaya koyan bir parametredir. Yine de bu bağlantı bir ülkenin sınırları içinde yaşayanların hayattan aldıkları keyfi 2/3 oranında, yaklaşık %66 netliğinde açıklayabiliyor.

Haritada da görebileceğiniz gibi dünyanın en zengin ülkelerinin puanları yüksek ancak en yükseklerde değiller. ABD ve Almanya 16. Sırayı paylaşırken Japonya 25. Sırayı alıyor. İngiltere ve Fransa’nın puanları daha da düşük.

Neredeyse Avrupa Birliği kadar zengin olan demokratik ve gelişmiş İsrail (20.sırada) ve petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri (18.sırada) Orta Doğu’nun istisnaları oluyorlar. Diğer ülkelerde iç savaşlar, otoritenin ezici gücü haline gelmiş kanunsuz kanunlar, insan haksızlıkları ve giderek artan bir yoksulluk söz konusu olduğundan listenin üst sıralarında yer almamalarına doğal diyebiliriz.

Doğmak için ideal ülkeler küçük, barışçıl, çeşitliliğe saygılı, liberal demokrasiler.

İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada dışında listenin ilk 15’i Nordiklerin elinde diyebiliriz. Ancak Hong Kong, Tayvan ve Singapur şaşırtıyor ve Asya’nın gururu olarak yüksek sıralara yerleşiyorlar. Tayvan’ın yaşlanan nüfusu, azalan doğum oranları 2030’a yetişkin olarak girecek çocuklar için pek parlak bir gelecek vaat etmiyor ancak siyasi özgürlükler, gelişen sağlık ve yaşam koşullarını da unutmamak gerek.

Daha mutsuz olan Avrupa ülkelerine göre Yeni Zelanda’nın GSYİH’i düşük. Singapur ise liberal bir demokrasi değil; ancak çok zengin. Bu noktada, insanların istekleri ve beklentileri bölgeden bölgeye değişiyor, diyebiliriz.

fft16_mf2518247.Jpeg
Batı, gönüllerin sultanı…


Asya’nın mucizevi büyümesine ve Avrupa’nın ekonomik düşüşüne karşın katılımcı demokrasi, sağlıklı ve kaliteli hayat koşulları Batı’nın hala arzuların hakimi olmasına yol açıyor. İspanya ve Portekiz, içinde bulundukları krizlere karşın, 28 ve 30. sıraları kapıyorlar. Ve, elbette Yunanistan… Türkiye-Çin-Brezilya üçlüsünün ekonomik alanda yaptıkları atılımları görünmez kılan Yunanistan hepsinin üstünde 34. sırada yer alıyor.Brezilya 37, Türkiye 51, Çin ise 57. olabiliyor.

Yoksulluk, şiddet, baskı mutsuzluğu tanımlıyor
Nijerya, Kenya ve Ukrayna’nın doğmak için en kötü ülkeler olarak son üç sırayı paylaştığı listede şiddet, yoksulluk ve politik baskının yoğun olarak deneyim edildiği topraklarda mutluluğun dolaşmadığı ortaya çıkıyor.

Öte yandan 72. sırada yer alan Rusya yoksul değil, değil mi? Ancak, konuşma özgürlüğü, kamu sağlığı ve insan hakları gibi bağlamlarda sınıfta kaldığından halkını mutlu edemiyor.

Endonezya (71.sıra) ve Vietnam (68.sıra) inanılmaz bir ekonomik büyüme sergileseler de bugün hala yoksullar. Yani, gelecekte zengin olma umudu bu anı mutlu yaşamak için yeterli değil.


Eşitsizlik + Fakirlik > Fakirlik


74. sıradaki Kazakistan, 76. sıradaki Angola ve 78. sıradaki Ukrayna enerji ve mineral kaynaklarına, orta gelirli demokratik yapılarına karşın ciddi bir eşitsizlik sorunuyla karşı karşıyalar. Bu da yolsuzlukları ve kötü yönetimi beraberinde getiriyor. Suriye’nin bile daha üst sıralarda yer alması da durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Çin’de doğmak hala harika değil
80 ülke arasında 49. sıraya yerleşerek yine de Türkiye’den mutlu olduğunu gösteren Çin, ABD’den sonra en fazla milyardere sahip olan ülke. Hatta, bir gün ABD’yi de geçmesi bekleniyor.

Ülkenin yarısı hala kırsal kesimde yaşamakta ve 128 milyon yoksulluk sınırının altında… Büyük sahil şehirleri de pek parlak durumda değil. Zamlar, kontroller, baskılar…

ABD’nin gerilemesinden ya da AB’nin çözülmesinden korkan bir Batılı’nın korkularına selam ediyor ve Orta Doğu’daki macera dolu hayatımıza kaldığımız mutsuz yerden devam ediyoruz.

http://www.radikal.com.tr