Nişan Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır 2016

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Nişan hazırlıkları telaşında bir de nişan bohçasını dert etmeyin. Nişan bohçasının içinde bulunması gerekenleri, bohçayı hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve nişan bohçasıyla ilgili diğer merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
241.jpg

Evliliğin ve düğün hazırlıklarının ilk adımıdır söz ve nişan… Her şey gençlerin birbirine “söz” vermesiyle başlar. Sözden sonraki ve düğünden önceki aşama nişandır.

Nişan töreninizin geleneklerimize uygun olmasını istiyorsanız sizi en zorlayacak şey nişan bohçasıdır. Zorlu ama hazırlaması bir o kadar da keyifli olan nişan bohçası, kız ve erkek tarafının birbirlerine hediye göndermesidir. Hazırlanan bohçada yalnız gelin veya damat için değil aile bireyleri için de hediyeler bulunur.

Nişan hazırlıkları, düğün hazırlığı sürecinin stresli ama en keyifli dönemlerinden birisidir. Mutluluğa giden yolda bu stres gözünüzü korkutmasın. Her şeyi adım adım planlarsanız işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu yazıda nişan bohçası hazırlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler ve nişan bohçasının içeriği hakkında önemli ipuçları bulabilirsiniz.

Kız tarafı için hazırlanacak olan nişan bohçasına koyulacak kıyafet, ayakkabı vb hediyeler için gelinin de görüşü alınmalıdır. Bunun için nişan alışverişine çıkılır. Alışverişe gelin, gelinin bir arkadaşı, damadın annesi varsa kız kardeşi birlikte çıkarlar. Nişan bohçası için alışverişe çıkmadan önce eksik bir şeyler kalmaması için mutlaka bir liste yapmanız gerekmektedir.

Nişan bohçaları sepet, sandık, bohça şeklinde olabilir. Bohçalar karşı tarafın beğenisine sunulacağı için burada önemli olan sunumun da içerik kadar zengin olması ve göz doldurmasıdır. Bohçalar kesinlikle süslü, şık ve gösterişli olmalıdır. Süsleme için ipek tül veya saten kumaş kullanabilirsiniz.

Bohçanın içeriği, verilme zamanı, verilme şekli yöreden yöreye veya ilden ile değişiklik göstermektedir. Fakat nişan bohçasının içinde bulunması gereken sabit hediyeler vardır.

Dünya evine yeni girecek çiftler için en önemli adımlardan birisi nişan bohçası hazırlamakısmı’dır. Gelin ve damat adayı için nişan bohçası her ne kadar zorlu ve zahmetli bir süreç gibi görünse de, bir o kadar da eğlencelidir. Bu bir gelenektir ve yerine getirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Nişan bohçası hazırlama aslında karşılıklı hediyeleşme ya da birbirine ikram sunma olarak da söylenebilir.

Geleneksel açıdan baktığımızda çok iyi düşünülmüş bir evlilik öncesi aktivite diyebiliriz .. Gelelim asıl meseleye, yani bohçanın nasıl hazırlandığı kısma.. Unutmadan dip not olarak da ekleyelim; Bunlar genel kabul gören eşyalar’dır. Yöreden yöreye, kültür’den kültüre farklılık gösterebilir.

Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır?
Dilerseniz nişan bohçası hazırlamadan önce, gelin adayı damat adayından ihtiyaçları ile ilgili bilgi alabilir. Çok yapılan bir şey olmasa da, günümüz düğünlerin de karşılıklı fikir alışverişi yapılıyor. Çünkü bazı durumlarda alınan eşyalar karşı taraf için gereksiz olabiliyor. En güzeli karşı tarafın ihtiyaçlarını öğrenmektir.

Damat adayı da gene gelin adayından ihtiyaçlarına yönelik ufak fikirler alabilir. Hanımlar ihtiyaç diye damat’tan tüm mağazayı istemeyin aman diyim. Adamın gözü başta korkmasın :)

Gelin Nişan Bohçasında Olması Gerekenler?
Olmazsa olmazlar bunlardır;

Gecelik Takımı [ 2-4-6’lı Pamuklu ve Saten Sabahlık, Gecelik ve Pijama takımı ]

İç Çamaşırı

Terlik – Çorap

Makyaj Takımı / Cilt Bakım Seti [ Özel kutu içine parlatıcı, ruj, pudra, fondöten, göz kalemi, rimel gibi malzemeler konulabilir ]

Parfüm ve Deodorant

Ayna ve Tarak Seti

1 Çift Ayakkabı ve 1 Adet Çanta

Elbise

Takı Seti [ Bilezik, bileklik, kolye ve küpe seti konulabilir ]

Nişan Sepeti ya da Çeyiz Sandığı

Bohçayı Süslemek İçin Çiçek ve İlaveten Tül

Saten Bohça

Ek olarak koyulabilecekler [ İsteğe Bağlı ] : Patik takımı, lif seti, eşarp.. İsterseniz gelinin kardeşleri, babası ve annesine de hediyeler gönderebilirsiniz.

Ayrıca Nişan Sandığınızın Üstüne Güzel Kokması İçin Kokular Sıkabilirsiniz ya da Aralara Güzel Kokulu Sabunlar Koyabilirsiniz. Gelin bohçasına konulacak şeyler farklılık gösterebilir. Bohça içine başka şeyler koymak sizin isteğine kalmış bir şey.

Damat Nişan Bohçasında Olması Gerekenler?
Gömlek ve Kravat

Takıma Uygun Ayakkabı ve Merserize Çorap

Kemer – Cüzdan – Mendil seti

Pijama takımı [ Gecelik – Günlük Takım ]

İç Çamaşır Takımı [ Atlet – Boxer takımları ] 2 ya da 3′er adet olabilir

Tıraş Seti / Takımı: Tıraş Köpüğü, Tıraş Losyonu, Tıraş Sonrası Kremi

Temizlik / Bakım Ürünleri: Diş Macunu, Dış Fırçası, Deodorant, Parfüm, Saç Bakım Ürünleri

Bornoz – Havlu

Terlik

NOT: Erkekler için saten ropdöşambır 5′li set’de alınabilir. Damat bohçasına konulması gerekenler bunlar’dır. Dilerseniz extra eşyalar alınabilir. Örneğin damat tespih seviyorsa, bohça içine tespi’te koyabilirsiniz.

Nişan Bohçasıyla İlgili Önemli Hatırlatmalar
Gelin bohçası sandıkta da olabilir bohçada’da. Burada unutulmaması gereken nokta bohça’da olacaksa süslenmesi gerektiği… Erkek bohçası ise bavul ilet götürülür. Bohçalar aynı gün de yapılabilir, birer hafta arayla da. Bohça günü kız evinde yemek hazırlanabilir. Kız alışverişe kayınvalidesi ile birlikte gider. Genelde adet böyledir. Aile bireylerine de bohça içinde hediyeler ilave edilebilir. Bu da geleneklere göre değişmektedir.

Nişan Bohçası Kaç Para Tutar?
Nişan bohçası kaç paraya mal olur, nişan bohçası için ne kadar bütçe lazım gibi sorular geldiği için bu soruya da cevap verme gereği duyduk. Bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Tamamen tarafların alacağı eşya ve malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Ama ortalama fiyatlara baktığımızda gelin bohçası fiyatları 1.000 – 5.000 tl arası farklılık gösterebilir. Çünkü alınan malzeme erkek bohçasına nazaran daha çok ve daha pahalı [Özellikle Bakım Ürünleri ] Erkek bohçası fiyatları ise 500 – 2.000 tl arası değişmekte.

** Çiftlere ufak bir tavsiye: Yaşam şartları artık çok ağır ve hayat müşterektir unutmayın.. Birbirinize fazla harcama yaptırmayın
icon_smile.gif


Nişan Bohçası Nereden Alınır?
Nişan bohçası alışverişi yapacağınız yer oldukça önemlilik arz ediyor. Benim tavsiyem gideceğiniz yerin bütün eşyaları alabileceğiniz büyüklükte bir yer olması. AVM’ler oldukça çok ziyaret ediliyor bunun için. Zira mağazalar hemen hemen neredeyse alacağınız tüm eşyaları içinde barındırıyor.

Bunun yerine büyük çarşılara’da gidebilirsiniz. Kimi şehirler’de oldukça büyük alışveriş çarşıları olabiliyor. Mesela İstanbul’da iseniz nişan bohçası için Emiönüne gidebilirsiniz. Ya da Mahmutpaşa’ya gidebilirsiniz. İki yerde de her keseye uygun, her kalitede eşya bulunmaktadır.

Gelin bohçası:

·6’lı saten gecelik ve sabahlık takımı

·İç çamaşırı takımı

·Günlük pijama takımı

·Çorap

·Terlik

·Ayakkabı

·Parfüm, Deodorant

·Makyaj seti

·Makyaj Çantası

·Cilt bakım seti

·Banyo lifi ve havlular

·Ayna tarak fırça seti

·Çanta ve cüzdan



Dileğinize göre aşağıdaki eşyalardan da ekleme yapabilirisiniz.

·Epilatör

·Bavul veya valiz seti

·Nişan yüzük yastığı ve nişan tepsisi

·Nişan yüzükleri

·Nişan kıyafeti

·Gondol çeşitleri ya da çikolata tepsisi

·Bilezik

·Tek taş yüzük

·Kolye, küpe ve bileklik seti

·Nişan bohçasının güzel kokması için kokulu sabunlar

Damat bohçası:

·Pijama takımı (Günlük ve sabahlıklı)

·Çorap

·Terlik

·Parfüm ve deodorant

·Tıraş seti

·İç çamaşırı seti

·Gömlek

·Kravat

·Kemer

·Cüzdan

·Mendil

·Seccade

·Havlu



Dileğinize göre aşağıdaki eşyalardan da ekleme yapabilirisiniz.

·Damatlık

·Manşet takımı

·Saat

·Ayakkabı

Ek olarak anne, baba kardeşlere anneanne, babaanne dedelere kıyafet, eşarp, tespih gibi hediyeler koyulabilir.
 
Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır
Nişan bohçası hazırlama en kadim, en değerli geleneklerinden biridir. Nişan bohçası erkek tarafından kız tarafına, kız tarafından ise erkek tarafına götürülür. Kısacası çift taraflı bir hediyeleşme şeklidir. Nişandan hemen önce yada sonra hazırlanan bu bohçalarda peki neler olmalı? Damat nişan bohçası
Kız tarafı tarafından hazırlanan erkek nişan bohçasında pijama, iç çamaşırları, tıraş takımı, ev terliği, gömlek, kravat, kemer, çorap ve parfüm bulunur. Yani erkek nişan bohçasından bir erkeğin gündelik ev yaşamında kullanacağı eşyalardan küçük bir kesit seçilir. Damat nişan bohçası hazırlandıktan sonra damadın erkek kardeşi, annesi ve babasında da hediyeler bohçaya ilave edilebilir.
Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır?
Söz töreni ritüellerini yerine getirdiyseniz nişan için hazırlıklara da başlanmış demektir. Evlilik hazırlıklarının en önemli aşamalarından biri olan nişan törenlerinin içine nişan bohçası da girdiyse sizi yoğun geçecek birkaç gün bekliyor diyebiliriz. Nişan bohçalarının içerisinde olanlar günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız şeyler olsa da hepsini bir arada bulmak çok da kolay değil. Bu yüzden tek bir alışverişle nişan bohçasını nereden tamamlayabileceğiniz üzerine biraz araştırma yaptık. ‘Nişan bohçası alışverişi nereden yapılır?’ sorusunun cevaplarını ve işinizi kolaylaştıracak püf noktalarını bu yazıda bir araya topladık. İşte nişan bohçası alışverişi sırasında ihtiyacınız olan her şeye aynı anda ulaşabileceğiniz alışveriş mekanları…

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -1-

Eminönü bir alışveriş cenneti olması sebebiyle tabii ki nişan bohçası listenizi tamamlamak için en uygun yer. Hem tarihi dokusu ve havaya yayılan baharat kokularıyla nişan bohçası alışverişini de keyifli hale getiren en renkli noktalardan. Eminönü’nde nişan bohçası alışverişi için bir günü kendinize ayırmanız yeterli. Eğer mümkünse nişan bohçası alışverişine çıkmak için hafta içi günleri tercih edin. Eminönü hafta sonu oldukça kalabalık olduğundan dilediğinizce dolaşmak zor olabilir çünkü. Mısır Çarşısı’nda başlayan kısa bir alıştırma anından sonra nişan bohçası alışverişi için gerçek maraton başlıyor. Çarşının sonu sizi geniş bir ürün seçeneği sunan mağazalara götürüyor. Özellikle Kürkçü Han ve Şark Han’da nişan bohçasında bulunan havlulardan geceliklere kadar birçok şeyi bulmanız mümkün.

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -2-

Nişan alışverişi nereden yapılır sorusuna belki de en çok verilen yanıt Kapalı Çarşı’dır! Çünkü nişan bohçası içeriğinde ne varsa hepsini bir arada bulabileceğiniz bir yer burası. Fakat alışverişe çıkacağınız günün pazara gelmemesi gerekiyor. Çünkü Kapalı Çarşı pazar günü hizmet vermiyor. Nişan bohçası listesindeki malzemeleri ayrı mağazalardan kendi zevkinize göre tamamlayabileceğiniz gibi hazır hallerini geniş bir paket haline getiren mağazalarda bulmanız da mümkün. Özellikle kozmetik konusunda birçok mağaza ihtiyacınız olan her şeyi bir paketle sunuyor.

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -3-

Fatih’i de nişan bohçası malzemeleri konusunda geniş bir alışveriş denizi olarak düşünebiliriz. Nişan bohçası alışverişinde pijamalardan geceliklere, parfümlerden kremlere kadar uzanan pek çok şeyi Fatih sınırları içinde bulmak oldukça kolay. Birbirini takip eden mağazaların bir kısmı gelinlik butikleriyle kaplıyken bir kısmı ise nişan bohçası alışverişini tamamlayabileceğiniz pasajlarla dolu. Üstelik bu mağazalar haftanın 7 günü alışverişe çıkanlar için açık. Eminönü ve Kapalı Çarşı’nın yoğunluğu gözünüzü korkutuyorsa Fatih, nişan bohçası alışverişi için iyi bir seçenek olacaktır.

Nişan Bohçası ve İçeriği
Evliliğe bir adım kala nişan bohçası ve nişan töreni!

Sözden sonra evlilikten önceki aşama Nişan merasimi bir günden oluşan sadece yüzüklerin takıldığı bir tören değil Türk aile yapısında çok eskilerden beri süre gelen adetlerin günümüzde yörelere göre devamı halen yaşatılmakta.

Bu adetlerden biri de nişan bohçası

Yöreden yöreye, ilden ile bohça hazırlıkları,verilme zamanı,bohçaya konulacaklar değişiklik gösterse de değişmeyen sabit hediyeler var.

Nişanlanacak çiftlerin aileleri birbirlerine bu bohçaları hazırlar.Böyle konularda tarafların maddi durumları da önem taşıdığından karşılıklı anlaşmaya dayalı hazırlık yapılır veya yapılmaz.

Gelin ve damat ailesi bohçaları eş,dost akrabaya görmeye açacagından bohçaya oldukça süslü,gösterişle ve özenle hazırlanmasına önem verilir.

Bohçaya ailenin gelinsiz alabilecekleri hazırlanıp konulur fakat diğer kıyafet ayakkabı iç çamaşırı gelinin beğenisine sunulur bu yüzden nişan alışverişi doğmuştur.Gelin, gelinin bir arkadaşı damadın annesi varsa kız kardeşi hep birlikte alışverişe çıkarlar ve gerekli istenilenler alınarak bohçaya yerleştirilir.Bölgelere göre bohça; nişan günü,nişandan önce veya sonrasında gönderilebilir.

Hazırlanan bohçada yalnız geline veya damada değil aile büyüklerine de hediyeler konarak hatırlandığı belirtilmesi güzel bir adettir.

Geline hazırlanacak bohçada bulunması gerekenler:

  • Saten Gecelik Sabahlık, Pijama Takımı, Şort Baby-doll Takımı
  • Pamuklu, dantelli, fistolu atlet-kilot takım
  • Çorap
  • Terlik
  • Parfüm-Deodorant,
  • Fantazi bir kutuda Makyaj seti
  • Cilt bakım seti
  • Fantazi İç çamaşır seti (Sütyen- Kilot)
  • Sepet, Şase ya da sandık
  • Sandık içine Fantazi işlemeli, nakışlı yada güpürlü Bohça ve Havlu
  • Bavul & Valiz Seti
  • Ayna tarak fırça seti (Tuvalet takım)
  • Gelin Epilasyon seti
  • Nişan Yüzük yastığı ve Nişan tepsisi
  • Nişan yüzükleri
  • Nişan Kıyafeti
  • Ayakkabı
  • Çanta
  • Çikolata
  • Gondol çeşitleri yada çikolata tepsisi
  • Eşarp


Damada hazırlanacak bohçada bulunması gerekenler:

  • Saten veya pamuklu Rob ve pijama takımı
  • Çorap
  • Terlik
  • Parfüm-Deodorant
  • Özel kutuda Traş seti
  • Traş makinası
  • Askılı Traş seti
  • İç çamaşır seti (atlet, Boxer, Fanila)
  • Şase ya da sandık (Söz için küçük boyutlu olanları tercih edilir)
  • Sandık içine Bohça ve Havlu
  • Gömlek
  • Damatlık Papyon & Kuşak
  • Kravat
  • Manşet takımı
  • Kemer – Cüzdan – Anahtarlık Seti (3lü)
  • Mendil
  • Ayakkabı
Bunların yanında anne,baba kardeşlere anneanne,babaanne dedelere

Kıyafet,eşarp,tesbih gibi isteğe göre ufak hediyeler konulabilir.

Bu aşamalar stressli ve uğraşmalı olsa da adetlerin,geleneklerin devamı açısından önemlidir.

En güzel şekilde atlatmanızı dileriz:)

Nişan Bohçası Hazırlığı için Öneriler
Düğün hazırlıklarının en güzel ve en eski geleneğidir nişan bohçası hazırlığı … Evlilik teklifi edildikten ve kız isteme töreni atlatıldıktan sonra başlayan süreç pek çok geleneği de beraberinde getiriyor. Önceleri bu gelenekler biraz sıkıcı gelse de yıllar sonra hatırladığınızda hoş anılar olarak aklınıza kazınıyor. Nişan bohçası hazırlamak için ise bu gelenekler arasında hem kız tarafının hem de erkek tarafının karşılıklı hediyeleşme şekli olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu yıllar süren nişan bohçası geleneğinde her iki tarafın da hazırlaması gerekenler listesinde neler var biliyor musunuz? Tabii ki nişan bohçası içeriğinde olması gereken pek çok şeyi biliyorsunuz fakat küçük detayları atlamamak adına sizin için hazırladığımız nişan bohçası hazırlık listesine yine de göz atmalısınız.

Kız Tarafının Nişan Bohçası Hazırlığı

Bir erkeğe hediye almanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Fakat bu kez durum biraz farklı. Bu hediye listesi için yaratıcı olmanıza gerek yok, nişan bohçasında eksik kalmayacak şekilde hazırlık yapın yeter! Kız tarafının hazırladığı erkek nişan bohçasında olması gerekenen önemli şeyler pijama, iç çamaşırı, gömlek, kravat, ev terliği, kemer, çorap ve parfüm gibi görünse de küçük bir jest yapmak istiyorsanız şık bir kol düğmesi ve kaliteli bir erkek bakım setini de bu hazırlık listesinin eklemeniz gerekiyor. Nişan bohçası hazırlamanın içeriği dışında bir de süslemesi var. Son zamanlarda nişan sandıkları bohçanızı zaten zarif bir sunuma dönüştürse de küçük bir süsleme de erkek tarafının kalbini çalabilir. İşte bu noktada nişan bohçasını sunduğunuz sandık dışında saf tüller ve saten kurdelelerle süslenmiş bir sunum, zarafetinizi ortaya koymaya yetecektir.

Erkek Tarafının Nişan Bohçası Hazırlığı

Kız evi naz evi… İşte sırf bu yüzden bile kız tarafı için nişan bohçası hazırlığı yaparken ekstra bir özen göstermeniz gerekiyor. Nişan bohçası içerisinde olması gereken her şeyi tamamlamak için ise alışverişe çıkmadan küçük bir liste hazırlamak bile gerekebilir. Kız tarafı için nişan bohçası hazırlığında unutmamanız gereken en önemli şeyler iç çamaşırı, gecelik-sabahlık takımı, makyaj çantası, ev terliği, çanta ve ayakkabı. Fakat bunların dışında makyaj malzemeleri ve parfüm de kusursuz bir nişan bohçasının içinde olması gereken en önemli hediyelerden. Son olarak atlamamanız gereken bir detay daha var. Kadınlar kaliteli olan şeyi bilir! Bu sebeple gelin için nişan bohçası hazırlarken listedeki her şeyin kaliteli olması gerektiğini unutmayın.

Kız Tarafının Yapması Gerekenler
Türk toplum yapısında, geleneklere göre kız evi naz evidir ve evlilik hazırlıkları sürecinde büyük sorumluluk erkek tarafına düşmektedir. Masrafların çoğu erkek tarafının karşılaması gerekenler listesindedir. Kız tarafının yapması gerekenler sınırlıdır. Gelin görün ki modern toplum yapısında işler artık pek de eskisi gibi yürümüyor. Bir kere her şeyden önce çoğu çift, kendi ihtiyaçlarını büyük ölçüde kendileri karşılamaya çalışıyor. Çalışan kadın ve erkekler evlilik hazırlıkları sürecinde olabildiğince masrafları aralarında bölüşerek birlikte halletme yoluna gidiyorlar. Gelinler detaylarla uğraşırken temel gereklilikler erkekler tarafından ayarlanıyor. Tüm bunları bir kenara bırakırsak eğer, gelenekler çerçevesinde kız tarafının yapması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

– Kız isteme sonrasında bir söz kesme merasimi yapılır ve misafirlere ikramlar sunulur. Bunlar genellikle börekler, çörekler, kekler, zeytinyağlılardan oluşan bir menüdür. Kız tarafı kız isteme günü için bu menüyü hazırlar.

– Nişan bohçası hazırlığı her iki taraf için de geçerlidir. Kız tarafı, erkek için nişan bohçası hazırlar.
– Nişan, kız tarafının sorumluluğundadır. Mekanın tutulması, davetiyeler ve davetlilere yapılacak ikramlar kız tarafının yapması gerekenler listesindedir.

– Nişanda damadın takacağı yüzüğü de kız tarafı almalıdır.

– Gelinliği damat tarafının alması gerektiği gibi damatlığı da gelin tarafı almalıdır.

– Ev kurulurken büyük sorumluluk damat tarafı üzerindedir ama kız tarafının da yapması gereken birçok şey vardır. Öncelikle herkes tarafından bilindiği üzere yatak odası takımı kız tarafının alması gereken eşyaların başında gelir. Mutfak araç gereçleri, elektrik süpürgesi, banyo eşyaları, perdeler, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi ile ütü, kız tarafına aittir.

– Kız tarafının bir de çeyiz sandığı sorumluluğu vardır. Aslında kız tarafının alması gerekenler de çeyiz sandığı içeriğinin birer parçasıdır. Nevresim takımları, bornoz ve havlu takımları, örtüler, eğer kullanılacaksa işlemeler, oyalar, lif, patik vs. gibi eşyalar çeyiz sandığının içeriğini oluşturur.

Kız tarafının yapması gerekenler ailelerin bulundukları gelenek yapısına göre değişiklik gösterebilir. Genel ölçüde kabul gören liste ise bu şekildedir.

Damat Tarafının Yapması Gerekenler


Damat olmak zor iş! Çünkü bir kızı baba evinden almak öyle sanıldığı kadar kolay değil. damat tarafının yapması gerekenler listesi neredeyse sonsuza uzanıyor. Evlilik teklifi organizasyonuyla başlayan ve bitmek bilmeyen bir plan programın içine giriyorsunuz. Evet kız tarafına da çok iş düşüyor ama erkekler özellikle maddi anlamda büyük bir külfetin altına giriyor. Söz, nişan, kına, düğün, balayı derken bir an önce yeni yuvanızın kapısından içeri adım atıp, günlük ve sıradan hayatınıza geri dönmeyi hasretle bekler hale geliyorsunuz. Tabii bunların hepsi tatlı telaşlar. İleride güzel bir hatıraya dönüşmesi için yapılacakları şimdiden belirlemek ve hiçbir maddeyi sektirmeden yerine getirmek gerek. İşte evlilik hazırlıkları sürecinde erkek tarafının yapması gerekenler:

– Evlilik teklifi yapıldıktan sonra sıra kız istemeye gelmiştir. Kız istemeye giderken erkek tarafı bilindiği üzere çiçek ve çikolata yaptırır. Bu durumlarda çikolatanın gümüş gondolda ya da tepside olanı makbuldür.

– İstemeyle birlikte söz kesilmesi de adettendir. Söz yüzüklerini damat tarafının alması gerekir.

– Neyse ki nişan kız tarafına aittir. Ama gelin görün ki burada da nişan yüzüklerinden gelinin takacağı yüzüğü erkek tarafı alır.

– Nişan bohçası yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kız tarafına gidecek bohçaya nişan kıyafeti, ayakkabısı ve diğer gerekli olan eşyalar konur. Kuaför masrafları da damada aittir.


– Gelin nişanda takı da takacaktır elbette. Bu takılar da damat tarafına aittir.

– Düğüne adım adım yaklaşırken sıra kına gecesine gelmiştir. Kına gecesinde gelinin giyeceği kıyafeti damat tarafının alması gerekir. Ayakkabısı, çantası, takıları ve hatta iç çamaşırları da yine damat tarafının sorumluluğundadır.

– Kına gecesinde misafirlere verilecek olan ikramlar (çerez, içecek, tatlı vs.) damat tarafının karşılaması gereken şeylerdir.

– Düğün hazırlığı tamamen damat tarafına aittir. Salonun tutulması, davetiyelerin basılması, orkestranın ayarlanması, gelinlik ve gelinin diğer tüm ihtiyaçları, kuaför masrafı, gelin arabasının kiralanması ve süslenmesi, fotoğrafçının ayarlanması ilk akla gelenlerdir.

– Damadın tüm kuaför masrafı da kendisine aittir.

– Düğün sürecinde bitmek bilmeyen bir bahşiş dağıtma seremonisi vardır. Gelin arabasının yolunu kesenler, kurdele kesme, kapı basma, garsonlar, kuaförler vs. derken en az düğün masrafları kadar bahşiş dağıtma ihtimaliniz var.

– Ev kurulurken de damat tarafına bir çok iş düşer. Evin boyası badanası, oturma grubu, yemek odası, halı, buzdolabı, televizyon damat tarafının alması gereken eşyalardır.

– Balayı masrafları da damat tarafının karşılaması gereken masraflardandır.

Bu saydıklarımız ailelerin içinden geldikleri geleneklere göre farklılık göstermekle birlikte toplumdaki genel algı ve beklentiler bu yöndedir. Evlilik sürecinde damat tarafının yapması gerekenler birçok filme konu olacak kadar ilgi çekici bir konu olmuştur.

Söz ve Nişan Adetleri Konusunda uyarılar
Evleneceğiniz kişi ile birbirinizi sevdiniz ve evlilik kararı aldınız. Artık ailelerin tanışma zamanı geldi. Gelin veya damat adayınıza söz nişan adetleri konusunda soru sormayı ihmal etmeyin. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için hazırlıklı olmalısınız.

Bölgelere göre söz nişan adetleri değişebilir.

Türkiyede söz ve nişan adetleri konusunda bir standart yoktur. Bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bazı yörelerde nişan ve söz bohçalarının içerikleri ve beklentileri de birbirinden farklı olabilir. Örneğin söz kesmek için gittiniz. Herşey yolunda gitti söz kesildi ve o an bir takı merasimi başladı. Aman Allahım nerden bilecektim demeyin. Önceden mutlaka eş adayınızın bir aile büyüğünden söz ve nişan adetleri konusunda brif alın.

Söz Bohçası, Nişan Bohçası

Bu gelenek çok eskilerden gelmekle beraber yine aileden aileye farklılıklar gösteren bir içeriğe sahip olabilir. Genellikle kızın ve erkeğin ailesindeki fertlere gömlek,çorap, eşarp, pijama gibi hediyeler koyulmakla beraber geline veya damada da yine giyecek ve aksesuar üzerine hediyeler söz ve nişan bohçasının içeriğindendir. Nişan bokçası oldukça süslü şekilde sunulur.

Söz Nişan Takı Merasimi

Söz kesildikten sonra takı merasimi yaşanan birçok bölgemiz vardır. Bu çerçevede önceden bilgi edinip hazırlıklı olmakta fayda vardır. Nişan sırasında ise genellikle tüm bölgelerimizde takı merasimi yapılır. Bu sırada geline altın pırlanta takılar ve setlerin yanı sıra tasarruf altınları da yakınlık durumuna göre hediye edilebilinir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgilendirme için teşekkürler :KK200: Damat için takım elbise nişanda mı alınır yoksa düğün zamanı damatlık alınsa yeterli midir?
 
Bilgilendirme için teşekkürler :KK200: Damat için takım elbise nişanda mı alınır yoksa düğün zamanı damatlık alınsa yeterli midir?

Nişanda alırsanız nişan için olmuş olur. Damatlık düğün zamanı alınır :) Tüm aksesurarlarıyla
 
Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır
Nişan bohçası hazırlama en kadim, en değerli geleneklerinden biridir. Nişan bohçası erkek tarafından kız tarafına, kız tarafından ise erkek tarafına götürülür. Kısacası çift taraflı bir hediyeleşme şeklidir. Nişandan hemen önce yada sonra hazırlanan bu bohçalarda peki neler olmalı? Damat nişan bohçası
Kız tarafı tarafından hazırlanan erkek nişan bohçasında pijama, iç çamaşırları, tıraş takımı, ev terliği, gömlek, kravat, kemer, çorap ve parfüm bulunur. Yani erkek nişan bohçasından bir erkeğin gündelik ev yaşamında kullanacağı eşyalardan küçük bir kesit seçilir. Damat nişan bohçası hazırlandıktan sonra damadın erkek kardeşi, annesi ve babasında da hediyeler bohçaya ilave edilebilir.
Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır?
Söz töreni ritüellerini yerine getirdiyseniz nişan için hazırlıklara da başlanmış demektir. Evlilik hazırlıklarının en önemli aşamalarından biri olan nişan törenlerinin içine nişan bohçası da girdiyse sizi yoğun geçecek birkaç gün bekliyor diyebiliriz. Nişan bohçalarının içerisinde olanlar günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız şeyler olsa da hepsini bir arada bulmak çok da kolay değil. Bu yüzden tek bir alışverişle nişan bohçasını nereden tamamlayabileceğiniz üzerine biraz araştırma yaptık. ‘Nişan bohçası alışverişi nereden yapılır?’ sorusunun cevaplarını ve işinizi kolaylaştıracak püf noktalarını bu yazıda bir araya topladık. İşte nişan bohçası alışverişi sırasında ihtiyacınız olan her şeye aynı anda ulaşabileceğiniz alışveriş mekanları…

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -1-

Eminönü bir alışveriş cenneti olması sebebiyle tabii ki nişan bohçası listenizi tamamlamak için en uygun yer. Hem tarihi dokusu ve havaya yayılan baharat kokularıyla nişan bohçası alışverişini de keyifli hale getiren en renkli noktalardan. Eminönü’nde nişan bohçası alışverişi için bir günü kendinize ayırmanız yeterli. Eğer mümkünse nişan bohçası alışverişine çıkmak için hafta içi günleri tercih edin. Eminönü hafta sonu oldukça kalabalık olduğundan dilediğinizce dolaşmak zor olabilir çünkü. Mısır Çarşısı’nda başlayan kısa bir alıştırma anından sonra nişan bohçası alışverişi için gerçek maraton başlıyor. Çarşının sonu sizi geniş bir ürün seçeneği sunan mağazalara götürüyor. Özellikle Kürkçü Han ve Şark Han’da nişan bohçasında bulunan havlulardan geceliklere kadar birçok şeyi bulmanız mümkün.

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -2-

Nişan alışverişi nereden yapılır sorusuna belki de en çok verilen yanıt Kapalı Çarşı’dır! Çünkü nişan bohçası içeriğinde ne varsa hepsini bir arada bulabileceğiniz bir yer burası. Fakat alışverişe çıkacağınız günün pazara gelmemesi gerekiyor. Çünkü Kapalı Çarşı pazar günü hizmet vermiyor. Nişan bohçası listesindeki malzemeleri ayrı mağazalardan kendi zevkinize göre tamamlayabileceğiniz gibi hazır hallerini geniş bir paket haline getiren mağazalarda bulmanız da mümkün. Özellikle kozmetik konusunda birçok mağaza ihtiyacınız olan her şeyi bir paketle sunuyor.

Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır? -3-

Fatih’i de nişan bohçası malzemeleri konusunda geniş bir alışveriş denizi olarak düşünebiliriz. Nişan bohçası alışverişinde pijamalardan geceliklere, parfümlerden kremlere kadar uzanan pek çok şeyi Fatih sınırları içinde bulmak oldukça kolay. Birbirini takip eden mağazaların bir kısmı gelinlik butikleriyle kaplıyken bir kısmı ise nişan bohçası alışverişini tamamlayabileceğiniz pasajlarla dolu. Üstelik bu mağazalar haftanın 7 günü alışverişe çıkanlar için açık. Eminönü ve Kapalı Çarşı’nın yoğunluğu gözünüzü korkutuyorsa Fatih, nişan bohçası alışverişi için iyi bir seçenek olacaktır.

Nişan Bohçası ve İçeriği
Evliliğe bir adım kala nişan bohçası ve nişan töreni!

Sözden sonra evlilikten önceki aşama Nişan merasimi bir günden oluşan sadece yüzüklerin takıldığı bir tören değil Türk aile yapısında çok eskilerden beri süre gelen adetlerin günümüzde yörelere göre devamı halen yaşatılmakta.

Bu adetlerden biri de nişan bohçası

Yöreden yöreye, ilden ile bohça hazırlıkları,verilme zamanı,bohçaya konulacaklar değişiklik gösterse de değişmeyen sabit hediyeler var.

Nişanlanacak çiftlerin aileleri birbirlerine bu bohçaları hazırlar.Böyle konularda tarafların maddi durumları da önem taşıdığından karşılıklı anlaşmaya dayalı hazırlık yapılır veya yapılmaz.

Gelin ve damat ailesi bohçaları eş,dost akrabaya görmeye açacagından bohçaya oldukça süslü,gösterişle ve özenle hazırlanmasına önem verilir.

Bohçaya ailenin gelinsiz alabilecekleri hazırlanıp konulur fakat diğer kıyafet ayakkabı iç çamaşırı gelinin beğenisine sunulur bu yüzden nişan alışverişi doğmuştur.Gelin, gelinin bir arkadaşı damadın annesi varsa kız kardeşi hep birlikte alışverişe çıkarlar ve gerekli istenilenler alınarak bohçaya yerleştirilir.Bölgelere göre bohça; nişan günü,nişandan önce veya sonrasında gönderilebilir.

Hazırlanan bohçada yalnız geline veya damada değil aile büyüklerine de hediyeler konarak hatırlandığı belirtilmesi güzel bir adettir.

Geline hazırlanacak bohçada bulunması gerekenler:

  • Saten Gecelik Sabahlık, Pijama Takımı, Şort Baby-doll Takımı
  • Pamuklu, dantelli, fistolu atlet-kilot takım
  • Çorap
  • Terlik
  • Parfüm-Deodorant,
  • Fantazi bir kutuda Makyaj seti
  • Cilt bakım seti
  • Fantazi İç çamaşır seti (Sütyen- Kilot)
  • Sepet, Şase ya da sandık
  • Sandık içine Fantazi işlemeli, nakışlı yada güpürlü Bohça ve Havlu
  • Bavul & Valiz Seti
  • Ayna tarak fırça seti (Tuvalet takım)
  • Gelin Epilasyon seti
  • Nişan Yüzük yastığı ve Nişan tepsisi
  • Nişan yüzükleri
  • Nişan Kıyafeti
  • Ayakkabı
  • Çanta
  • Çikolata
  • Gondol çeşitleri yada çikolata tepsisi
  • Eşarp


Damada hazırlanacak bohçada bulunması gerekenler:

  • Saten veya pamuklu Rob ve pijama takımı
  • Çorap
  • Terlik
  • Parfüm-Deodorant
  • Özel kutuda Traş seti
  • Traş makinası
  • Askılı Traş seti
  • İç çamaşır seti (atlet, Boxer, Fanila)
  • Şase ya da sandık (Söz için küçük boyutlu olanları tercih edilir)
  • Sandık içine Bohça ve Havlu
  • Gömlek
  • Damatlık Papyon & Kuşak
  • Kravat
  • Manşet takımı
  • Kemer – Cüzdan – Anahtarlık Seti (3lü)
  • Mendil
  • Ayakkabı
Bunların yanında anne,baba kardeşlere anneanne,babaanne dedelere

Kıyafet,eşarp,tesbih gibi isteğe göre ufak hediyeler konulabilir.

Bu aşamalar stressli ve uğraşmalı olsa da adetlerin,geleneklerin devamı açısından önemlidir.

En güzel şekilde atlatmanızı dileriz:)

Nişan Bohçası Hazırlığı için Öneriler
Düğün hazırlıklarının en güzel ve en eski geleneğidir nişan bohçası hazırlığı … Evlilik teklifi edildikten ve kız isteme töreni atlatıldıktan sonra başlayan süreç pek çok geleneği de beraberinde getiriyor. Önceleri bu gelenekler biraz sıkıcı gelse de yıllar sonra hatırladığınızda hoş anılar olarak aklınıza kazınıyor. Nişan bohçası hazırlamak için ise bu gelenekler arasında hem kız tarafının hem de erkek tarafının karşılıklı hediyeleşme şekli olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu yıllar süren nişan bohçası geleneğinde her iki tarafın da hazırlaması gerekenler listesinde neler var biliyor musunuz? Tabii ki nişan bohçası içeriğinde olması gereken pek çok şeyi biliyorsunuz fakat küçük detayları atlamamak adına sizin için hazırladığımız nişan bohçası hazırlık listesine yine de göz atmalısınız.

Kız Tarafının Nişan Bohçası Hazırlığı

Bir erkeğe hediye almanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Fakat bu kez durum biraz farklı. Bu hediye listesi için yaratıcı olmanıza gerek yok, nişan bohçasında eksik kalmayacak şekilde hazırlık yapın yeter! Kız tarafının hazırladığı erkek nişan bohçasında olması gerekenen önemli şeyler pijama, iç çamaşırı, gömlek, kravat, ev terliği, kemer, çorap ve parfüm gibi görünse de küçük bir jest yapmak istiyorsanız şık bir kol düğmesi ve kaliteli bir erkek bakım setini de bu hazırlık listesinin eklemeniz gerekiyor. Nişan bohçası hazırlamanın içeriği dışında bir de süslemesi var. Son zamanlarda nişan sandıkları bohçanızı zaten zarif bir sunuma dönüştürse de küçük bir süsleme de erkek tarafının kalbini çalabilir. İşte bu noktada nişan bohçasını sunduğunuz sandık dışında saf tüller ve saten kurdelelerle süslenmiş bir sunum, zarafetinizi ortaya koymaya yetecektir.

Erkek Tarafının Nişan Bohçası Hazırlığı

Kız evi naz evi… İşte sırf bu yüzden bile kız tarafı için nişan bohçası hazırlığı yaparken ekstra bir özen göstermeniz gerekiyor. Nişan bohçası içerisinde olması gereken her şeyi tamamlamak için ise alışverişe çıkmadan küçük bir liste hazırlamak bile gerekebilir. Kız tarafı için nişan bohçası hazırlığında unutmamanız gereken en önemli şeyler iç çamaşırı, gecelik-sabahlık takımı, makyaj çantası, ev terliği, çanta ve ayakkabı. Fakat bunların dışında makyaj malzemeleri ve parfüm de kusursuz bir nişan bohçasının içinde olması gereken en önemli hediyelerden. Son olarak atlamamanız gereken bir detay daha var. Kadınlar kaliteli olan şeyi bilir! Bu sebeple gelin için nişan bohçası hazırlarken listedeki her şeyin kaliteli olması gerektiğini unutmayın.

Kız Tarafının Yapması Gerekenler
Türk toplum yapısında, geleneklere göre kız evi naz evidir ve evlilik hazırlıkları sürecinde büyük sorumluluk erkek tarafına düşmektedir. Masrafların çoğu erkek tarafının karşılaması gerekenler listesindedir. Kız tarafının yapması gerekenler sınırlıdır. Gelin görün ki modern toplum yapısında işler artık pek de eskisi gibi yürümüyor. Bir kere her şeyden önce çoğu çift, kendi ihtiyaçlarını büyük ölçüde kendileri karşılamaya çalışıyor. Çalışan kadın ve erkekler evlilik hazırlıkları sürecinde olabildiğince masrafları aralarında bölüşerek birlikte halletme yoluna gidiyorlar. Gelinler detaylarla uğraşırken temel gereklilikler erkekler tarafından ayarlanıyor. Tüm bunları bir kenara bırakırsak eğer, gelenekler çerçevesinde kız tarafının yapması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

– Kız isteme sonrasında bir söz kesme merasimi yapılır ve misafirlere ikramlar sunulur. Bunlar genellikle börekler, çörekler, kekler, zeytinyağlılardan oluşan bir menüdür. Kız tarafı kız isteme günü için bu menüyü hazırlar.

– Nişan bohçası hazırlığı her iki taraf için de geçerlidir. Kız tarafı, erkek için nişan bohçası hazırlar.
– Nişan, kız tarafının sorumluluğundadır. Mekanın tutulması, davetiyeler ve davetlilere yapılacak ikramlar kız tarafının yapması gerekenler listesindedir.

– Nişanda damadın takacağı yüzüğü de kız tarafı almalıdır.

– Gelinliği damat tarafının alması gerektiği gibi damatlığı da gelin tarafı almalıdır.

– Ev kurulurken büyük sorumluluk damat tarafı üzerindedir ama kız tarafının da yapması gereken birçok şey vardır. Öncelikle herkes tarafından bilindiği üzere yatak odası takımı kız tarafının alması gereken eşyaların başında gelir. Mutfak araç gereçleri, elektrik süpürgesi, banyo eşyaları, perdeler, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi ile ütü, kız tarafına aittir.

– Kız tarafının bir de çeyiz sandığı sorumluluğu vardır. Aslında kız tarafının alması gerekenler de çeyiz sandığı içeriğinin birer parçasıdır. Nevresim takımları, bornoz ve havlu takımları, örtüler, eğer kullanılacaksa işlemeler, oyalar, lif, patik vs. gibi eşyalar çeyiz sandığının içeriğini oluşturur.

Kız tarafının yapması gerekenler ailelerin bulundukları gelenek yapısına göre değişiklik gösterebilir. Genel ölçüde kabul gören liste ise bu şekildedir.

Damat Tarafının Yapması Gerekenler


Damat olmak zor iş! Çünkü bir kızı baba evinden almak öyle sanıldığı kadar kolay değil. damat tarafının yapması gerekenler listesi neredeyse sonsuza uzanıyor. Evlilik teklifi organizasyonuyla başlayan ve bitmek bilmeyen bir plan programın içine giriyorsunuz. Evet kız tarafına da çok iş düşüyor ama erkekler özellikle maddi anlamda büyük bir külfetin altına giriyor. Söz, nişan, kına, düğün, balayı derken bir an önce yeni yuvanızın kapısından içeri adım atıp, günlük ve sıradan hayatınıza geri dönmeyi hasretle bekler hale geliyorsunuz. Tabii bunların hepsi tatlı telaşlar. İleride güzel bir hatıraya dönüşmesi için yapılacakları şimdiden belirlemek ve hiçbir maddeyi sektirmeden yerine getirmek gerek. İşte evlilik hazırlıkları sürecinde erkek tarafının yapması gerekenler:

– Evlilik teklifi yapıldıktan sonra sıra kız istemeye gelmiştir. Kız istemeye giderken erkek tarafı bilindiği üzere çiçek ve çikolata yaptırır. Bu durumlarda çikolatanın gümüş gondolda ya da tepside olanı makbuldür.

– İstemeyle birlikte söz kesilmesi de adettendir. Söz yüzüklerini damat tarafının alması gerekir.

– Neyse ki nişan kız tarafına aittir. Ama gelin görün ki burada da nişan yüzüklerinden gelinin takacağı yüzüğü erkek tarafı alır.

– Nişan bohçası yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kız tarafına gidecek bohçaya nişan kıyafeti, ayakkabısı ve diğer gerekli olan eşyalar konur. Kuaför masrafları da damada aittir.


– Gelin nişanda takı da takacaktır elbette. Bu takılar da damat tarafına aittir.

– Düğüne adım adım yaklaşırken sıra kına gecesine gelmiştir. Kına gecesinde gelinin giyeceği kıyafeti damat tarafının alması gerekir. Ayakkabısı, çantası, takıları ve hatta iç çamaşırları da yine damat tarafının sorumluluğundadır.

– Kına gecesinde misafirlere verilecek olan ikramlar (çerez, içecek, tatlı vs.) damat tarafının karşılaması gereken şeylerdir.

– Düğün hazırlığı tamamen damat tarafına aittir. Salonun tutulması, davetiyelerin basılması, orkestranın ayarlanması, gelinlik ve gelinin diğer tüm ihtiyaçları, kuaför masrafı, gelin arabasının kiralanması ve süslenmesi, fotoğrafçının ayarlanması ilk akla gelenlerdir.

– Damadın tüm kuaför masrafı da kendisine aittir.

– Düğün sürecinde bitmek bilmeyen bir bahşiş dağıtma seremonisi vardır. Gelin arabasının yolunu kesenler, kurdele kesme, kapı basma, garsonlar, kuaförler vs. derken en az düğün masrafları kadar bahşiş dağıtma ihtimaliniz var.

– Ev kurulurken de damat tarafına bir çok iş düşer. Evin boyası badanası, oturma grubu, yemek odası, halı, buzdolabı, televizyon damat tarafının alması gereken eşyalardır.

– Balayı masrafları da damat tarafının karşılaması gereken masraflardandır.

Bu saydıklarımız ailelerin içinden geldikleri geleneklere göre farklılık göstermekle birlikte toplumdaki genel algı ve beklentiler bu yöndedir. Evlilik sürecinde damat tarafının yapması gerekenler birçok filme konu olacak kadar ilgi çekici bir konu olmuştur.

Söz ve Nişan Adetleri Konusunda uyarılar
Evleneceğiniz kişi ile birbirinizi sevdiniz ve evlilik kararı aldınız. Artık ailelerin tanışma zamanı geldi. Gelin veya damat adayınıza söz nişan adetleri konusunda soru sormayı ihmal etmeyin. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için hazırlıklı olmalısınız.

Bölgelere göre söz nişan adetleri değişebilir.

Türkiyede söz ve nişan adetleri konusunda bir standart yoktur. Bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bazı yörelerde nişan ve söz bohçalarının içerikleri ve beklentileri de birbirinden farklı olabilir. Örneğin söz kesmek için gittiniz. Herşey yolunda gitti söz kesildi ve o an bir takı merasimi başladı. Aman Allahım nerden bilecektim demeyin. Önceden mutlaka eş adayınızın bir aile büyüğünden söz ve nişan adetleri konusunda brif alın.

Söz Bohçası, Nişan Bohçası

Bu gelenek çok eskilerden gelmekle beraber yine aileden aileye farklılıklar gösteren bir içeriğe sahip olabilir. Genellikle kızın ve erkeğin ailesindeki fertlere gömlek,çorap, eşarp, pijama gibi hediyeler koyulmakla beraber geline veya damada da yine giyecek ve aksesuar üzerine hediyeler söz ve nişan bohçasının içeriğindendir. Nişan bokçası oldukça süslü şekilde sunulur.

Söz Nişan Takı Merasimi

Söz kesildikten sonra takı merasimi yaşanan birçok bölgemiz vardır. Bu çerçevede önceden bilgi edinip hazırlıklı olmakta fayda vardır. Nişan sırasında ise genellikle tüm bölgelerimizde takı merasimi yapılır. Bu sırada geline altın pırlanta takılar ve setlerin yanı sıra tasarruf altınları da yakınlık durumuna göre hediye edilebilinir.
 
merhaba benim de erkek kardeşim evlenıyor 4 ay kaldı düğünümüze kız isteme ve söz ikisi bir arada oldu nışan istemedıler nışan alışverişini de düğüne yakın yaparız diye ortak konuşulup karar verildi. şimdi kardeşimle gelinimiz çoğu şeylerını kendılerı halledıyorlar avm gezerek pıjama tk makyaj setlerını kıyafet canta bunları bırlıkte almak ıstedıler tamam dedik.yardıma ihtiyaçları olduğunda gelinin ablası ve ben onlara eşlik edebileceğimizi söylemiştik zaten. aldıkları hersey kızın evine gitti şimdi çarşı alışverısıne gıdılecek demem şu kardesım ve gelının bırlıkte ne aldıklarını görmedık daha kardesım sözlu olarak sunu aldık bunu aldık dıyor fakat henuz eve gelmedı alınanlar kızın evınde. bu haftasonu içinde alışverıse cıkalım dıyorlar bende bırlıkte aldığınız şeyler eve gelsın bakalım neler almışsınız ona göre kızın çarsı da eksıklerını görelım onların atladıkları seyler olabılır yıne de gıdelım kız tarafına aıleler bır oturup konussun carsıya kım gelecek kım gelemeyecek konuşulur gün tarıh belırlenır adı konur ona gore de çarşıya gıdılır dıyorum. kardeşimle konusuyorum henüz kız tarafıykla poaylaşmadık bu düşünceyı sizce yanlışmı düşünüyorum.
 
merhaba benim de erkek kardeşim evlenıyor 4 ay kaldı düğünümüze kız isteme ve söz ikisi bir arada oldu nışan istemedıler nışan alışverişini de düğüne yakın yaparız diye ortak konuşulup karar verildi. şimdi kardeşimle gelinimiz çoğu şeylerını kendılerı halledıyorlar avm gezerek pıjama tk makyaj setlerını kıyafet canta bunları bırlıkte almak ıstedıler tamam dedik.yardıma ihtiyaçları olduğunda gelinin ablası ve ben onlara eşlik edebileceğimizi söylemiştik zaten. aldıkları hersey kızın evine gitti şimdi çarşı alışverısıne gıdılecek demem şu kardesım ve gelının bırlıkte ne aldıklarını görmedık daha kardesım sözlu olarak sunu aldık bunu aldık dıyor fakat henuz eve gelmedı alınanlar kızın evınde. bu haftasonu içinde alışverıse cıkalım dıyorlar bende bırlıkte aldığınız şeyler eve gelsın bakalım neler almışsınız ona göre kızın çarsı da eksıklerını görelım onların atladıkları seyler olabılır yıne de gıdelım kız tarafına aıleler bır oturup konussun carsıya kım gelecek kım gelemeyecek konuşulur gün tarıh belırlenır adı konur ona gore de çarşıya gıdılır dıyorum. kardeşimle konusuyorum henüz kız tarafıykla poaylaşmadık bu düşünceyı sizce yanlışmı düşünüyorum.


evet bence müdahaleci gözüküyorsunuz, onlar kendi almak istemiş doğrusuda bu, tekrar neden eve istiyorsunuz, onlar belliki toplu alışveriş istemiyor önemli olan alışveriş mi sizinde alışveriş içinde olmanız mı
 
merhaba benim de erkek kardeşim evlenıyor 4 ay kaldı düğünümüze kız isteme ve söz ikisi bir arada oldu nışan istemedıler nışan alışverişini de düğüne yakın yaparız diye ortak konuşulup karar verildi. şimdi kardeşimle gelinimiz çoğu şeylerını kendılerı halledıyorlar avm gezerek pıjama tk makyaj setlerını kıyafet canta bunları bırlıkte almak ıstedıler tamam dedik.yardıma ihtiyaçları olduğunda gelinin ablası ve ben onlara eşlik edebileceğimizi söylemiştik zaten. aldıkları hersey kızın evine gitti şimdi çarşı alışverısıne gıdılecek demem şu kardesım ve gelının bırlıkte ne aldıklarını görmedık daha kardesım sözlu olarak sunu aldık bunu aldık dıyor fakat henuz eve gelmedı alınanlar kızın evınde. bu haftasonu içinde alışverıse cıkalım dıyorlar bende bırlıkte aldığınız şeyler eve gelsın bakalım neler almışsınız ona göre kızın çarsı da eksıklerını görelım onların atladıkları seyler olabılır yıne de gıdelım kız tarafına aıleler bır oturup konussun carsıya kım gelecek kım gelemeyecek konuşulur gün tarıh belırlenır adı konur ona gore de çarşıya gıdılır dıyorum. kardeşimle konusuyorum henüz kız tarafıykla poaylaşmadık bu düşünceyı sizce yanlışmı düşünüyorum.

Oncelikle hayirli olsun.Bence bir bakıma haklisiniz. Alinanlar erkek evine gelirse belki alinanlari gormek isteyen anne elti gorumce vs olur adettir boyle seyler. Etiketleri posetleri cikartilir belki evde bohça falan yapıp veya bavul sandık tarzı bir şeyle götürmek isteyebilirsiniz belki evden koyacağınız bir havludur seccadedir bir şeyler olabilir. Veya bir gün belirleyip alınanları güzelce kurdaleleyip götürmek isteyebilirsiniz kız evine ama simdi gençler pek böyle adetleri istemiyorlar iki iş olmasın diyorlar. Belki gelininizle telefonda konuşup bu şekilde yapalım size de uyarsa diye teklifte bulunun ama istemezse de ikinci defa teklif edip ustelemeyin nasıl isterlerse öyle olsun.
 
X