Buyrunuz size mahremiyet eğitimi. Bu da mahremiyet eğitimi işte. Prof. Dr. Bengi Semerci'nin Ayşe Arman ile 2010 yılında yaptığı röportajdan alıntıdır.
1- Tek kaynak siz değilsiniz: Çocuğunuzun cinsellik öğrendiği tek kaynak siz değilsiniz. Sizin aktardıklarınızdan daha fazlasını, yanlış kaynaklardan öğrenebilir.
Saçma sapan şeyler öğrenmesini istemiyorsanız, siz doğrusunu anlatın.
2- Cinsellikle ilgili konuşmaktan rahatsızsanız, bunu çocuğunuza dürüstçe söyleyin: “Ben seks söz konusu olunca rahat konuşamıyorum, çünkü annem-babam benimle bu konuda konuşmazdı. Ama ben seninle, her konuyu konuşabilmek istiyorum. O yüzden ne merak ediyorsan sor. Cevabını bilmiyorsam, araştırıp öğrenir sana anlatırım.” Bu, onun için rahatlatıcı olur.
3- Sakin olun: Çocuğunuz en tuhaf soruyu bile sorsa, merakına saygı duyun, yargılamayın. Siz onu “Saçmalama!” diye susturursanız, yanıtı etrafındakilerin yargılarından öğrenecek, onları benimseyecek.
4- Ne sorduğunu tam anlayın: “Bebekler nasıl olur?” mu dedi. Şöyle deyin: “Nasıl dünyaya gelir mi demek istiyorsun, yoksa bebekler nasıl oluşur, onu mu öğrenmek istiyorsun?”
5- Sakın yargılamayın: Gerçeği ararken, kafası karışık olacaktır. Yargılarsanız, “Aaa ne ayıp!” derseniz ya da “Çek elini oradan!”, bu konuyu tabu haline getirmiş olursunuz.
6- Mahremiyeti öğretin: Kapınız kapalıysa, girmeden önce kapıyı vurması gerektiğini. Ama siz de onun kapısı kapalıyken aynısı yapın.
7- Konuşma fırsatlarını kullanın: Tuvalet eğitimi veriyorsanız, bu mesela cinsel organların ismini doğru öğretmek için bir şanstır. Kızınızın bezini mi değiştiriyorsunuz, oğlunuz bunu görürse, kardeşinin neden penisi olmadığını sorabilir, anlatmak için bir fırsattır.
8- Şoke olmayın: Okulöncesi dönemden itibaren cinsellik oyunları, mastürbasyon davranışları başlayacaktır. Şaşırmayın, büyük olay haline getirmeyin.
Çocukken cinsellik hakkında konuşun ki onlar da sizinle ergen olduklarında konuşabilsinler. Yoksa kapalı kutu olarak kalırlar.
9- Onlarla gizliliği konuşun: Sınırlarını bilmeye ihtiyaç duyarlar. Nerede çıplak olabileceklerini, nerede giyinik olmaları gerektiğini bilmeliler. Küvette çıplak, sokakta, mağazada, okulda giyinik.
10- Önündeki dönemi açıklayın: Vücutları değişirken kaygılanabilirler. O yüzden bir sonraki dönemde başlarına gelecek şeyleri anlatın. 9 yaşındaki bir kız çocuğu âdet kanamasını bilmelidir.
11- Ergen olduğunu fark edin: Cinsel olarak sizin zannettiğinizden önce aktif olabilirler, o yüzden cinsel yolla bulaşacak hastalıklar ve doğum kontrolü
konusunda bilgilendirin.
12- Bedenine bir yabancının dokunmaması gerektiğini öğretin: Bu özellikle önemli. Çocuğunuz, kendisine istemediği ve izin vermediği tarzda dokunuşları fark edebilmeli Bunun, kendisi için bir tehlike yarattığını öğrenmeli.