Ramazan’da oruç tutmak dini tarafının yanında zihin ve beden için de son derece sağlıklı bir ritüeldir.
Bugün dinden bağımsız birçok kaynak, farklı biçimlerde oruç tutma önerilerinde bulunuyor. Bilim dahi orucun sağlık açısından faydalarını kanıtlıyor.
Olumsuz etkileri varsa da, bunlar iftarda aşırı yemek yeme ya da sahuru abartıp gece uykusuzluk çekme gibi kuralına uygun yapılmayan durumlarda karşımıza çıkıyor. En kötüsü de sahur ve iftarda yeterince beslenmeme sonucu oluşan yorgunluk, halsizlik, kas kaybı ve bunlara bağlı rahatsızlıklar. Ayrıca, özellikle Tip 1 diyabet hastalarının da oruçtan sakınması öneriliyor.
Oruç tutabilenler için orucun inanılmaz faydalarıyla şöyle:
Zihin ve ruh sağlığı için huzur sağlar
Ramazan ayına atfedilen muazzam dini bir anlam vardır.Bu ay paylaşmanın, iftar sofrasında toplanarak aile bağlarını güçlendirmenin ve ay boyunca nefsi kontrol ederek, zihin ve ruh sağlığını dengelemenin ayıdır. Tüm bunlar iç huzur, kendinden memnuniyet ve dinginlik sağlar.
Kandaki yağ oranını dengeler
1997 yılında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, oruç tutmak kanda, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerinde yüzde 8, trigliserit seviyelerindeyse yüzde 30’a kadar azalma sağlayabiliyor. Diğer taraftan iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyelerinde de en çok yüzde 14.3’e kadar artış görülebiliyor.
Bu durum yemek alışkanlıklarımızla açıklanabilir. Ramazan ayında, insanlar genellikle tatlı yerine hurma, fast food yerine mercimek çorbası ve evde yapılmış yemekler gibi sağlıklı çözümlere yöneliyorlar. Çalışmalar, doymuş yağların genellikle margarin, yağlı et ve fast food gibi gıda ürünlerinde bulunduğunu gösteriyor. Teravi namazı da iftarda yenen yemekleri sindirmek için iyi bir egzersiz olarak görülüyor.
Bağımlılıklardan kurtulmanızı sağlayabilir
Bağımlılıkların tüm biçimleri için Ramazan bir fırsat olarak düşünülebilir. Çünkü kendinizi kontrol etmek için en uygun aydır. Gün boyunca bağımlısı olduğunuz şeyden vazgeçme, size ay sonunda bağımlılıktan kurtulmanın gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor olmadığını fark ettirebilir.
Bağımlı olduğunuz kötü bir alışkanlığınız varsa, bu Ramazan’da bırakmayı deneyin! (Sigara içmek, aşırı çikolata tüketimi ve hatta dedikodu yapmak bile!)
Yağ yakımını ve kilo vermeyi destekler
Ramazan’da ister istemez kalori tüketimi azalır. Tabii eğer tatlıları abartırsanız böyle bir şey söz konusu olmaz. Fakat yeme alışkanlıklarınıza dikkat ederseniz, çok büyük ihtimalle kilo verirsiniz. Gün içinde hareketli olmanız yağ yakımını destekleyecektir.
Ramazan ayrıca sağlıklı yeme alışkanlığını geri kazanmak için de harika bir aydır. Kendinizi eğiterek, açlık dürtünüzü kontrol edebilirsiniz. Sonuç olarak Ramazan’da daha güçlü bir irade ve yemeğe hayır deme gücüne sahip olursunuz.
Kaynak:everyday