- Konu Sahibi Anneoluncaanladim
Hayır sünneti inkar etmiyorum..
Belli sünnetler var şüphe dahi etmediğim. Namaz sünnetleri ve abdest sünnetleri gibi..
Ama her önüne gelen de bu hadis bu sünnet derse ben güvenmem. Tek güvenilir kaynak Kuran dır. Bir tek değişmeyen odur.
Yoksa Hz Peygamberin vefatından sonra sünnetleri ve hadislerin tamamen güvenilir olduğunu söyleyemeyiz bence. Kimler ne eklemeler yapmıştır duruma göre..
İpekçim hadis bir ilimdir ve bu ilmi derinlemesine bilen zatlar vardır; Buhari, Ebu Müslim, Tirmizi, Nesai gibi. Bu kişiler ömürlerini hadis ilmine vakf etmişlerdir, yani ekleme, çıkarma yapma gibi bir durumları yok ve bütün İslam alimleri bu kişilerin hadis araştırmalarını kaynak olarak kullanmıştır. Bu yüzden hadis konusunda belli kaynaklardan şaşmamak gerekir. Sadece Kuran demek küfre gider ;Peygamber efendimizin bildirdiği hükmü kabul etmeyen, Allahü teâlânın emrini kabul etmemiş olur. Çünkü Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (Resule itaat eden, Allaha itaat etmiş olur.) [Nisa 80]. Tabi ki internet üzerinde ya da adı sanı bilinmeyen bir sürü yerde hadis adı altında çok bilgi var, hepsine güvenmek olmaz ama ciddiye alınması gereken kaynaklar var.
Mesela şu 61 gün kefaret meselesi ; Kuran'da yoktur ancak Peygamber Efendimiz SAV bir uygulamasından yola çıkılarak hükme ulaşmıştır.