- Konu Sahibi Ahsennur12
-
kızlar oruç tutmayı düşünüyorumm ya sizz?
Açlığa dayanabilecek misinkızlar oruç tutmayı düşünüyorumm ya sizz?
Arkadasim dinimi tabiki kolaylik dinidir.hamile kadin bebegine zarar olacaksa yada kendisinw tutmayabilir ama sonra kazasini tutmasi lazim.fidye vermez fidyeyi orucu hic tutma ihtimali olmayanlar verir.ama dogumdan sonra uygun bi zamanda kaza yapilir.burda mükellef degildir felan yazilmis nerden kaynak aldiniz merak ettim tamamen yanlis biraz daha arastirabilirsinizSoru: Hamile veya emzikli kadınların Ramazanda oruç tutmaları şart mıdır? Bunlar oruç tutmazlarsa daha sonra kaza mı edecekler, yoksa fidye mi ödeyecekler?
Cevap:
Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan’da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez.
Hamile ve emzikli kadınların özel durumunu anlatan ayetler şöyledir:
“Sizleri bir tek candan yaratan odur. Eşini de ondan yarattı ki biri diğerinin yanında rahat etsin. Erkek onu sarınca hafif bir yük yüklenir. Onunla gezip dolaşır. Yükü ağırlaşınca ikisi de Rableri olan Allah’a yalvarır: “Bize iyi bir evlat verirsen, sana çok teşekkür edeceğiz derler.” (A’râf, 7/189)
“Biz insana, ana ve babasına karşı görev yükledik; anası onu, üst üste gelen güçlüklerle taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir…” (Lokman, 31/14)
“Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir. Onların marufa uygun yiyecek ve giyeceği, çocuğun babasına aittir. Kimseye gücünün üstünde yük yüklenmez. Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın…” (Bakara, 2/233)
İlk iki âyette hamilelerin ve emzikli kadınların çektiği sıkıntılar anlatılmış, üçüncü âyette de kimseye gücünün üstünde yük yüklenmeyeceği ifade edilerek şu emir verilmiştir:
“Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın.”
Hamile ve emzikli kadınlara bakınca, çocukları yüzünden görebilecekleri zararın “sağlık” açısından olduğu anlaşılır. Çünkü onlar, hem kendilerini hem de çocuklarını beslemek zorundadırlar.
Allah Teâlâ hem kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememiş hem de bize şöyle dua ettirmiştir:
“Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma.” (Bakara 2/286)
Bu dört âyet birleştirilince hamile ve emzikli kadınları oruç ibadetiyle yükümlü tutmanın, onları zora sokmak olduğu ortaya çıkar. Bu yüzden Resulullah şöyle demiştir:
“Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.” (Tirmizi, Savm, 21; İbn Mace, Siyam, 12; Nesâî, Siyam, 51.)
Yolcular, 4 rekâtlı farz namazları 2 rekât olarak kılar, diğer iki rekâtı daha sonra kaza etmezler. Çünkü o iki rekâtla ilgili sorumlulukları kaldırılmıştır. Hamile ve emzikli kadınlar da onlar gibidir; bu durumları sona erince tutmadıkları oruçlarından sorumlu olmazlar
http://www.fetva.net/yazili-fetvala...-anneler-ramazanda-oruc-tutmali-midirlar.htmlArkadasim dinimi tabiki kolaylik dinidir.hamile kadin bebegine zarar olacaksa yada kendisinw tutmayabilir ama sonra kazasini tutmasi lazim.fidye vermez fidyeyi orucu hic tutma ihtimali olmayanlar verir.ama dogumdan sonra uygun bi zamanda kaza yapilir.burda mükellef degildir felan yazilmis nerden kaynak aldiniz merak ettim tamamen yanlis biraz daha arastirabilirsiniz
O doktor yobaz bir doktordur da o yüzden öyle demiştir boşuna kafan karışmasın.ya ben tutulmaz diye biliyordum, yakın arkadaşıma doktoru ısrarla tut! dediği için kafam karıştı sadece.Ki arkadaşım da henüz yeni hamile benden 2 hafta önde. Ama yazılanları okuyorum gerçekten Allah bize bu kolaylığı sağlamışsa biz kafamıza göre hayır tutucaz diye bi karar vermemiz çok saçma.
gönül tutmak ıstıyor ama tutamıcam malesef... aclıgıma dayanamıyorum. o yuzden daha sonra telefısını yapacagım cocugumu ac bırakmak ıstemıyorum
http://www.fetva.net/yazili-fetvala...-anneler-ramazanda-oruc-tutmali-midirlar.html
Bu linkten alinti yaptim.
Dinimiz neden kolaylik dinidir?Allah bizlere zarar verecek birşeyi emredebilir mi?Bizleri bizden çok seven bize şah damarımızdan daha yakın olan Allah değil mi?Bedene zulm etmek günah değil mi?
Peki neden bedene zulm etmiş oluyoruz bu alttaki linkten okuyun lütfen
http://www.hurriyetaile.com/hamilel...e/hamileyken-kesinlikle-oruc-tutmayin_32.html
sağol canım incelicem makaeyşi bugün tuttum ben çok şükür hiçbir sorun yaşamadım bakalım inşallah böle devam ederHayırlısıyla doğsun inşallah bebeğin. Ama öyle düşünme bence ya oruçla ilgili. İstersen önce linkteki makaleyi oku çok kapsamlı bir makale olmuş. Valla biz çok beğendik kuzenimle. Kuzenim de 23 haftalık hamile de ondan ilgileniyoruz bunlarla. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Banu Çiftçi'nin makalesi. Doktor hanım kendisi yazıyormuş. Ben de bir arkadaşım yoluyla tanıdım. Kuzenimin hamileliği süresince işimize çok yarayacak bir web sitesi var. Aklında bulunsun :)
http://www.mucizenindogumu.com/hamileler-oruc-tutabilir-mi/
Maşallah cnm bizlerede dua etsağol canım incelicem makaeyşi bugün tuttum ben çok şükür hiçbir sorun yaşamadım bakalım inşallah böle devam eder
Canim bende oğlumda ranazanda tutmuştum sanirim 4 5ayliktim ve çok şūkūr oğluma hiçbişey olmadı.ama ben gūn aşırı tutyordum yada 2gūn tutup 1gūn tutmuyordumsağol canım incelicem makaeyşi bugün tuttum ben çok şükür hiçbir sorun yaşamadım bakalım inşallah böle devam eder
Hayırlısıyla doğsun inşallah bebeğin. Ama öyle düşünme bence ya oruçla ilgili. İstersen önce linkteki makaleyi oku çok kapsamlı bir makale olmuş. Valla biz çok beğendik kuzenimle. Kuzenim de 23 haftalık hamile de ondan ilgileniyoruz bunlarla. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Banu Çiftçi'nin makalesi. Doktor hanım kendisi yazıyormuş. Ben de bir arkadaşım yoluyla tanıdım. Kuzenimin hamileliği süresince işimize çok yarayacak bir web sitesi var. Aklında bulunsun :)
http://www.mucizenindogumu.com/hamileler-oruc-tutabilir-mi/
Arkadaslar bilginize olsun bu yazi yanlis. Kesinlikle her yazilana inanmayin. Hamilelikte ve emzirirken oruc tutmaya biliyorsunuz bir mahsuru günahi yok. Ama tutmadiklsrinizin kazasini tutmak ile mükellefsiniz .. Boyle yazilara aldanmayin. Adrtliyken Kuran okunur diyen hocalarda var dinimizi degisgirmeye calisiyorlar. Hocalara sormadan bir kac hocaya sormadan hareket etmeyin..Soru: Hamile veya emzikli kadınların Ramazanda oruç tutmaları şart mıdır? Bunlar oruç tutmazlarsa daha sonra kaza mı edecekler, yoksa fidye mi ödeyecekler?
Cevap:
Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan’da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez.
Hamile ve emzikli kadınların özel durumunu anlatan ayetler şöyledir:
“Sizleri bir tek candan yaratan odur. Eşini de ondan yarattı ki biri diğerinin yanında rahat etsin. Erkek onu sarınca hafif bir yük yüklenir. Onunla gezip dolaşır. Yükü ağırlaşınca ikisi de Rableri olan Allah’a yalvarır: “Bize iyi bir evlat verirsen, sana çok teşekkür edeceğiz derler.” (A’râf, 7/189)
“Biz insana, ana ve babasına karşı görev yükledik; anası onu, üst üste gelen güçlüklerle taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir…” (Lokman, 31/14)
“Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir. Onların marufa uygun yiyecek ve giyeceği, çocuğun babasına aittir. Kimseye gücünün üstünde yük yüklenmez. Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın…” (Bakara, 2/233)
İlk iki âyette hamilelerin ve emzikli kadınların çektiği sıkıntılar anlatılmış, üçüncü âyette de kimseye gücünün üstünde yük yüklenmeyeceği ifade edilerek şu emir verilmiştir:
“Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın.”
Hamile ve emzikli kadınlara bakınca, çocukları yüzünden görebilecekleri zararın “sağlık” açısından olduğu anlaşılır. Çünkü onlar, hem kendilerini hem de çocuklarını beslemek zorundadırlar.
Allah Teâlâ hem kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememiş hem de bize şöyle dua ettirmiştir:
“Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma.” (Bakara 2/286)
Bu dört âyet birleştirilince hamile ve emzikli kadınları oruç ibadetiyle yükümlü tutmanın, onları zora sokmak olduğu ortaya çıkar. Bu yüzden Resulullah şöyle demiştir:
“Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.” (Tirmizi, Savm, 21; İbn Mace, Siyam, 12; Nesâî, Siyam, 51.)
Yolcular, 4 rekâtlı farz namazları 2 rekât olarak kılar, diğer iki rekâtı daha sonra kaza etmezler. Çünkü o iki rekâtla ilgili sorumlulukları kaldırılmıştır. Hamile ve emzikli kadınlar da onlar gibidir; bu durumları sona erince tutmadıkları oruçlarından sorumlu olmazlar
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?