- 29 Şubat 2012
- 61.512
- 62.458
- Konu Sahibi Huy Meselesi
- #1
Dünyada regl dönemindeki bir kadın için ped, tampon gibi basit ihtiyaçlara ulaşmanın zor olduğu yerlerin varlığını hatırlayarak yazımıza başlayalım. Örneğin Uganda’da bu ürünlere ulaşamayan bazı kızlar akademik hayatlarının %11’ini regl dönemleri sebebiyle kaçırıyorlar. Neyse ki şimdi o kızları da düşünen birileri var. Radha ve Miki Agrawal kardeşler Antonia Dunbar adlı arkadaşlarıyla bir araya gelip bu görünmez sorun için mükemmel bir çözüm buldular: Kendinden emici iç çamaşırı “Thinx”.
Thinx’in nasıl bir buluş olduğunu daha ayrıntılı anlatmak gerekirse: Dışarıdan bakıldığında sıradan bir külot bu. (Hatta birden fazla modeli mevcut.) Dört kattan oluşan Thinx’in ilk katı nem giderici, kuru tutan bir yüzey. İkinci kat leke tutmayan, anti-mikrobik bir yapıya sahip. Üçüncü kat ped görevi gören ve 2-6 çay kaşığı kadar sıvıyı tutabilecek olan bölüm. En son, yani en dıştaki kat ise sızıntı karşıtı bir yüzey.
Pek çok açıdan daha önce neden düşünülmediğine hayret ettiğimiz bir fikir Thinx. Öncelikle regl zamanlarında çamaşır dışında bir herhangi bir ürüne ihtiyaç bırakmadığı için ekonomik bir çözüm. Bu çamaşırlar, yalnızca ped gibi ürünlere para veremeyen kadınların değil pedle dolaşmaktan yorulmuş tüm kadınların sosyal hayatını kolaylaştırıyor. Bunların yanında genel anlamda tüketimi azaltması açısından fevkalade bir buluş olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Thinx’in kurucu CEO’su Miki Agrawal “Kadınlar için bir ayın en normal zamanı olan reglle ilgili kültürü değiştirmek istiyorum. Bunu da bebek bezi gibi hissettiren anneanne külotları giyerek veya pedler takarak yapmak istemiyorum.” diyor. Ayrıca Agrawal 1931‘de tamponun bulunuşundan beri kadınların regl dönemlerine ait herhangi bir buluş yapılmamış olduğuna da dikkat çekiyor. Biz de “Kadınların bu konuda hayatını kolaylaştırmak üzerine kafa yormak onca zaman kadınların bile derdi olmadı mı yahu?”diye sormadan edemiyoruz.
kaynak: nolm.us