Hazırlama süresi: 2 saat
Etkisi: Vata ve Pitta’yı azaltır, Kapha’yı artırır.
Porsiyon: 20 – 25 adet
Malzemeler:
2 bardak tam buğday unu
2 çay kaşığı ayçiçeği yağı
1 bardak sıcak su
¾ bardak tam buğday unu (ayrı bir kapta)
Ghee (saf yağ)
Hazırlanışı:
Derin bir kapta unu ve yağı ellerinizle karıştırın, sonra su ekleyin ve hamuru elde edin. Hamur yumuşak olacaktır. Üstünü kapatarak 1 saat için dinlenmeye bırakın. 1 çay kaşığı daha yağ ekleyin ve tam olarak hamura nüfuz etmesi için güzelce karıştırın.
Hamurdan 20 – 25 adet küçük top yuvarlayın. Avuçlarınızın arasında sıkıp ovalayın. Topları unla kaplayın ve tahta bir zeminin üstünde merdane yardımıyla açarak 8 – 10 cm’lik daireler haline getirin. Üstüne tekrar un serpin. Sonra tekrar açarak 15 cm’lik daireler haline getirin.
Rotalileri orta ateşin üstündeki sıcak bir tavaya alın. Yarım dakika sonra veya küçük baloncuklar görüldüğünde öbür tarafını çevirin. Yarım dakika daha pişirin. Sonra balon gibi şişinceye kadar fırının direk ateşine maruz bırakın. Bir tabağa alarak üstüne ghee sürün.
Bu tarif, pilavla, çorbayla ve tüm sebze yemekleriyle iyi gider. Klasik Hint pidesidir. Normal ekmeğe, mayasız, güzel bir alternatiftir. 1 çay kaşığı – 1 çorba kaşığı arasında kimyon tohumu ve tane karabiber hamura eklenerek sindirimi canlandıracak acılı bir tat elde edilebilir. Tarif bu şekilde Vata ve Pitta’yı azaltırken, Kapha’yı kısmen artırır.
Çocuklar için pirinç şurubu, pekmez, çeşitli yemişlerin ezmeleri kullanılarak rotaliden dürüm yapılabilir. Tarif bu şekilde Vata’yı azaltırken, Pitta ve Kapha’yı artırır.
Kaynak:alternatif terapi