Saç koparma hastalığı: Triktillomani Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.137
596.066
42
fft99_mf5404090.Jpeg


Trikotillomani’nin sebebi nedir?
Bu hastalığın bilinen kesin bir sebebi yoktur. Hastalığın sebepleri hastalık esnasında beyinde gerçekleşen değişiklikler, diğer hastalıklardan farkları, şiddetlendiren durumlarla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Ulaşılan noktada bilinen bilimsel gerçek hastalığın nörobiyolojik bir süreç olduğu ve hastalık gelişiminde genetik yani kalıtımsal faktörlerin de rol oynadığıdır. Tıpkı alkolizm, patolojik kumar, depresyon ve daha birçok psikiyatrik hastalık gibi trikotillomani de genetik, duygusal ve çevresel faktörlerin bir bileşimi sonucu ortaya çıkar. Ancak unutulmaması gereken nokta saç koparmanın birbirinden farklı hastalılarda ortaya çıkabilen bir belirti olabileceğidir. Tıpkı yüksek ateşin zataürre, idrar yolu enfeksiyonu, güneş çarpması gibi birbirinden farklı sebepleri olabileceği gibi saç koparma da farklı psikiyatrik hastalıklar esnasında izlenebilir.
Trikotillomani adı nereden gelir?
1889’da Fransız dermatolog Francois Hallopeau tarafından saç koparma hastalığına bu isim verilmiştir. Yunanca triko saç, tillo çekme, ve mani delilik, aşırı istek anlamına gelmektedir.
Trikotillomani kimlerde görülür?
Her yaştan, her etnik gruptan, cinsiyetten, milletten ve sosyoekonomik düzeyden kişide bu hastalık izlenebilir. Çocukluk döneminde hastalık kızlarda ve erkeklerde neredeyse eşit sıklıkta izlenirken yetişkinlikte vakaların %80-90’ı kadındır. Toplum içinde görülme sıklığı %1-3’tür. Başka deyişle Türkiye’de tedavi alan, almayan, hastalığının farkında olan olmayan, kimisi şiddetli kimisi hafif yaklaşık 1-1,5 milyon trikotillomani vakası bulunmaktadır.
Trikotillomani ne zaman başlar?
Hastalık herhangi bir yaşta başlayabilir ancak sıklıkla geç çocukluk ve ergenlik dönemi nde, 11-13 yaş civarında başlar. Hastalığın daha sık başladığı bu dönem akla hastalığın başlangıcında bazı hormon değişikliklerinin sebep olabileceğini düşündürmektedir. Ancak yaşlılıkta ya da henüz 1 yaşın altındaki bebklerde hastalığın izlenebildiği nadir durumlar da vardır. Hastalık sıklıkla hayatın stresli bir döneminde, önemli bir yaşam olayını takiben izlenir. Ancak duruduk yere, kişinin yaşamında herşey olağan akışında iken de başlayabilir.

17614.jpg




Trikotillomani hastalığı kendiliğinden geçebilir mi?
Bir bireyde hastalığın nasıl seyredeceğini tam olarak tahmin etmek mümkün değildir. Hiç tedavi almayanlarda trikotillomani genellikle uzun yıllar sürer ancak zaman içinde şiddetlendiği ve azaldığı dönemler, hatta arada birkaç ay yıl neredeyse tamamen ortadan kalktığı, sonra yeniden canlandığı dönemler izlenir. Bu kronik gidiş ömür boyu sürebilir. Ancak özellikle bebeklikte ya da erken çocukluk döneminde başlayan birçok vakada saç koparma kısa bir süre devam edip kendiliğinden ortadan kalkabilir.
Saç koparma ağrılı mıdır?
Hastalarımıza saç koparmanın ağrılı olup olmadığını sorduğumuzda birbirinden çok farklı cevaplar alırız. Bir çoğu vücudun farklı yerlerinden kıl koparmanın ağrılı olmaktan öte rahatlatan bir eylem olduğunu ifade ederler. Koparmak için ortaya çıkan dürtü ve karşı konulamaz hale geldiğinde saçın ya da kılın koparılması ile ortaya çıkan rahatlamadan bahsederler. Bazı hastalar durumu sanki bir yerin çok kaşınması ve kaşınıldığında ortaya çıkan rahatlamaya benzetirler. Bazıları ise acı duyduklarını ama yine de karşı koyamadıklarını ifade ederler. Kişi günde yüzlerce, kimi zaman binlerce tel saç ya da kıl koparır, tekrarlayan koparma hareketi sebebi ile el, bilek, dirsek ağrıları ortaya çıkabilir. Kıl ya da saç köklerinin iltihaplanması sebebiyle ağrılı şişlikler ortaya çıkabilir. Ancak bu kötü sonuçlar dahi çoğu zaman kişinin saç koparmayı durdurabilmesine yaramaz.
Saç koparma - Trikotillomani hastalığı kişinin kendine kasıtlı olarak verdiği bir zarar mıdır?
Hayır, kişi hastalıktan memnun değildir, kurtulmak ister, verdiği zarardan muzdariptir. Görünüşüne ve hayatına zarar verdiğini bilir, durdurmaya çalışır ama başarısız olur. Tıpkı tırnak yiyenlerin bunu durdurmak isteyip başarısız olmaları gibi bir durumdur. Hastalığı yaşamayan birçok kişi “istesen durdurursun, koparmazsın” dedikçe anlaşılamamanın verdiği sıkıntı ile daha da şiddetlenir.
Trikotillomani, takıntı hastalığının bir biçimi midir?
Hastalıkların isimleri yani etiketler hekimler ve diğer sağlık profesyonelleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmk için vardır. Bu sebeple aynı hastalığa dünyanın her yerinde aynı tanının konması ve benzer tedavilerin uygulanması için çeşitli hastalık sınıflandırmaları yapılmıştır. Bu sınıflamalarda trikotillomani ve obsesif kompulsif bozukluk farklı grup hastalıklar olarak anılırlar. Trikotillomani bir takıntı olmaktan ziyade “dürtü kontrol bozukluğu” olarak anılan bir grupta sınıflanmıştır. Fakat trikotillomani tekrarlayıcı davranış biçimi ve yapmak için karşı konulamaz istek duyulması ile takıntı hastalığını da andırır. Kişinin bazen farkına varmadan otomatik olarak saç koparması ise tik bozukluğuna benzer. Ancak tedaviye başvurulduğunda hekim ve psikolog her bir vakayı hastalığın etiketine göre değil, hastanın kendi özelliklerine göre tedavi sürecine alacaktır.
Saçları yutma da hastalığın bir parçası mıdır?
Koparılan saç ya da diğer vücut kıllarının köklerini ağza alamk, emmek ya da saçı tümüyle yutmak oldukça sık görülen bir davranıştır. Yutme bazen saçın sadece kök kısmını yutma biçiminde bazen de tüm saçı yutma biçiminde olabilir. Saçın tümüyle yutulması bir süre sonra barsaklarda biriken saçların yumak haline gelerek barsakları tıkamasına sebep olur. Trikobezoar adı verilen bu durum acil cerrahi müdahale gerektirecek kadar ciddi olabilir. Nadir görülen bu durum eğer gerekli müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Kişinin hastalığından utanması sebebiyle tıbbi yardım istememesi ölümcül sonuçlanma riskini artırır.

Yrd. Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar
 
Annem böyle. Sürekli eli kafasında. Üstüne gitmek istemedim çok uzun süre. parmağına saçını doluyor doluyor doluyor. Sonra bir gün bir farkettim ki bütün enselerini, kafasının yarısını yolmuş hep. Zaten büyük bir sosyal fobi vakası atlattık. Önce gündüzleri dışarı çıkamamaya başladı. Sonra geceleri de. Sonra evden kapıdan çıkmaz oldu. camlardan bile bakmadı. kimseyle konuşmak istememeye başladı. her sabah korkudan titreyerek uyandı. boş boş evin içinde gezinip dolap kapaklarını açıp kapatıyordu. En son camdan sarkarken yakaladım nefes alamıyorum ben çok bunaldım ama çıkamıyorum evde de duramıyorum bana bir şey yapın dedi. Ama hastaneye de götüremiyoruz dışarı çıkamam çok korkuyorum dedi. Ahh anneciğim ah. Sonra güç bela bir prof. Dr. Bulduk. Şimdi iyi çok şükür o halinden eser kalmadı. Hergün düzenli çıkıyor ama şimdi de saçlarını koparıyor işte.
 
yok mu bunun bir çözümü acaba? Anneme saçlarını kestirelim dedim. Ay aman sakın kafayı yerim oynayamazsam dedi. Ne yapacağımı bilemiyorum
 
Allahim bende de var :KK43: bi hastalik oldugunu altinda depresyon oldugunu biliyodum ama adini simdi ogrendim. Yapmak istemiyorum ama engel olamiyorum cevrem bana kiziyo dalga geciyo ama ben yapmaktan o kadar zevk aliyorum ki :KK43: yillardir var ins gecer :KK43:
 
Bendede var bu hastalık. Çocukken annemden çok dayak yedim, annemle babam sürekli kavga ediyorlardı, mutlu olduğum zamanlarda oldu tabi ama normal bir çocuğa göre mutsuz ve sevgisiz,ilgisiz kalmış bir çocuktum.. saç koparmanin yanında tırnakta yerdim(onu bıraktım çok şükür) ve geceleri altıma yapardım(ortaokula kadar ).. bütün bunlar psikolojik problemlerin sonucu bence..kendimi bildim bileli saç koparıp yerim.. bu hastalığımıda doğal olarak çocukluğumda yaşadığım şeylere bağlıyorum. Ağlayacak düzeye geliyorum çoğu zaman.. çok kararlar aldım 1 ay sürdü, 3 ay sürdü ama sonucunda bir stresli olay yaşamam yetti,hep tekrar başladım.. öyle biran geliyoki böyle ölecek gibi oluyorum yapmazsam.. kendime inancımı asla kaybetmem hiçbir konuda bundada pes etmiycem ümidim var herzaman. Bırakabilirim çünkü oruçluyken yemiyorum engelliyorum ve ölmüyorum! Gerçekten inanırsak yapabiliriz arkadaşlar! Ben tirnak yemeyi bıraktım, 55 kez denedim olmadı ama 56.sında başardım. Bunuda başarabiliriz! İnanç, istek ve arzu çok önemli. Öncelikle gerçekten kendimize oturup söz verelim.. kesin bir karar verelim. Koparmayı geçtim elimizi saç teline götürmemeye karar verelim.. ve bu kararımızı uzun süre sonra kaybetmemek için hergün görebileceğimiz yere bu kararımızı yazıp asalim. Burdan birbirimize destek olalım,gelişim sürecimizi paylaşalım
 
Sac koparmayi gectim de yanlis anlama ama nasil yiyosun? Mide bulandirici bisey hadi bunu da gectim cok tehlikeli ve zararli
 
Bu gibi psikolojik hastalıklar hakkında "niye yapıyorsun,iğrenç,inanmıyorum" filan demek çok yanlış

İsteyerek ya da özenilenerek başlamıyor bu rahatsızlıklar
Bu nedenle yapma deyince kişi yapmayı bırakamıyor

Temeli çok derin
Kişi belki bu şekilde bilinçaltında kendini cezalandırdığını düşünüyor olabilir

Benim çok yakın bir arkadaşım bu rahatsızlık yüzünden çok üzülüyordu
Ailesi baskı yapıp duruyordu kıza
"Kel kalırsın" deyip duruyorlardı
Daha da stresli hale getirdiler kızı

Bu rahatsızlığı yaşayanların kel kalmaktan korkmasına gerek yok
Saç ve saç derisi hızla kendini yeniliyor

Bu hastalığın temelinde depresyon olduğu söyleniyor
Sorunu çözmek için kendine inanmalı insan
 
Bende aynı sorunları yaşıyorum saçlarımı koparıyorum kendime engel olamıyorum çözüm bulan var mı
 
Reklam İçerikli Mesaj
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben normalde hep kirpiğimi koparırdım şimdiye kadar. Fakat bugün ilk kez saçlarımı kopardım. Çok güzel, gür saçlarım vardı. Şimdi kafamın tepesinde bariz bir açıklık var. Ne yapıcam :KK43: Çok pişmanım ve çok üzgünüm. Tekrar çıkar mı acaba o kopardığım yerler?
 
Sac koparmayi gectim de yanlis anlama ama nasil yiyosun? Mide bulandirici bisey hadi bunu da gectim cok tehlikeli ve zararli
Tovbe tovbe....sen şaka mısın?bu nasıl bi yaklaşım?yanlış anlamada demiş bide....sen hasta olan bi insana ne biçim bi soru soruyosun????
 
Ben de saç koparıyorum sekiz senedir falan. Ben de saçımı kazıdım. Alışkanlığım körelir diye. Şu an saçlarım uzuyor saçlarımla oynuyorum ama koparmıyorum. Bakalım iyice uzayınca ne olcak.
 
Bende de boyle maalesef boyadan dipler geliyor uzuyor ama aksind saclar kisaliyor benim. Tepe kismi yolunmus gibi oldu ya kisa kisa . Hem kirik hemde kokunden cekip atiyorum. Sac ciksin diye mazke yapiyorum da kopardigim icin malesef. Sanki koparmayinca ellerim uyusuyor gibi hissediyorum :KK43:
 
X