Suriyelilere üniversiteye sınavsız girme hakkı

-mai-

Puro Üye
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2015
1.096
2.251
Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçan Suriyeli sığınmacılara üniversiteye sınavsız gitme şansı tanınacak.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca hazırlanan burs programı kapsamında bazı şartları taşıyan belli sayıdaki Suriyeliye belirlenen üniversitelerde eğitim, devlet yurtlarında barınma ve aylık burs ödemesi imkanı verilecek.

Başkanlık tarafından Suriye vatandaşlarına yönelik hazırlanan eğitim burs programı kapsamında, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçan ve bazı şartları taşıyan Suriyeliye eğitim ve burs imkanı sağlanması amaçlandı. Burs sayesinde Suriyelilere belirlenen üniversitelerde eğitim, devlet yurtlarında barınma ve aylık burs ödemesi imkanı verilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluk Başkanlığı, bursla ilgili başvuruları aldı. İnternet üzerinden yapılan başvuruların değerlendirme aşamasına gelindi.

Adayların burs programından yararlanabilmeleri için Suriye vatandaşı olmaları, 1990 ve sonrasındaki yıllarda doğmuş olmaları şartı arandı. Çifte vatandaşlıklarından biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olanların da başvuruları kabul edilmedi. Türkiye'de bulunmasında kanuni bir engelinin olmaması gereken adaylardan bursu alabilmeleri için en az yüzde 60 başarı ile lise diplomasına sahip olmaları istendi. Ayrıca adayların Türkçelerinin belli bir seviyede olması ve başkanlık tarafından verilen Türkiye burslarından yararlanmamış olmaları da aranan şartlar arasında yer aldı.

600'e yakın başvuru
Posta yoluyla yapılan başvuruların kabul edilmediği Başkanlıkta, adayların değerlendirme süreçlerine geçildi. İlgili personelin yoğun mesai harcadığı bu burs programına yönelik 600'e yakın başvuru geldi.

Suriyeli öğrencilerin gideceği üniversitelerin ve kalacakları yurtların belirlenmesine yönelik de YÖK ve YURTKUR ile koordinasyon sağlandı.

Ortak çalışmaların sonunda, bursu kazanan adayların ve gidecekleri üniversitelerin ay sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/egitim/2013...ci-genclere-universiteye-sinavsiz-girme-hakki

evın arabanın anahtarını bırakıp suriyeye gtsem ordan geri ülkeme kacsam daha müthiş imkanlara sahip olucaz sanırım.
8 Yasındakı kızıma ıyı bır gelecek ıcın bıyanını yırttırıyorum daha bu yaşta. iyi bi unv ıcın daha cok calısman gerek dıye. elın surıyelısı tepeden okulalrıma giriyor PESSSSSSSSSS!!!!!!!!!

evın arabanın anahtarını bırakıp suriyeye gtsem ordan geri ülkeme kacsam daha müthiş imkanlara sahip olucaz sanırım.
8 Yasındakı kızıma ıyı bır gelecek ıcın bıyanını yırttırıyorum daha bu yaşta. iyi bi unv ıcın daha cok calısman gerek dıye. elın surıyelısı tepeden okulalrıma giriyor PESSSSSSSSSS!!!!!!!!!
aynını düşündüm:)

ohh ohhh ohhh ne ala mualla:KK53:
bizim evlatlarımız kan ter içinde soru çözmeye iyi puan almaya çabalasınlar,elin suriyelileri gelsin tepeden yerleşsin.üstelik yurtlardan burslardan kolayca faydalansın.kendi memleketimizde el oluyoruz:KK62:

ohh ohhh ohhh ne ala mualla:KK53:
bizim evlatlarımız kan ter içinde soru çözmeye iyi puan almaya çabalasınlar,elin suriyelileri gelsin tepeden yerleşsin.üstelik yurtlardan burslardan kolayca faydalansın.kendi memleketimizde el oluyoruz:KK62:
kzısanda faydası yok,halk sesini çıkaramaz hert ürlü önlemler alındı..milletin ne düşündüğü umurlarında sanki..

Ohhhh ne ala valla. Gencecik yaşlarımızı dershanelerde geçirdik, ülkenin en iyi fakültelerinden birine girdik, okuduk bitti, işsiziz üstüne bir de kyk borcumuz var. Şimdi kardeşimi nasıl yazdırsak diye düşünüp duruyoruz, malumunuz dershaneler okula dönüştüğü için fiyatlar 2 katı ila 3 katı arası fırlamış durumda. Senin ülkendeki gençler bu durumda sen birilerine üniversiteye sınavsız giriş hakkı tanıyorsun. Ulan bu ülke bize iş bulamıyor okusalar ne olacak, herkesi üniversiteli yaptınız zaten. Şimdi bir de benim sana ve senin gibilere hakkımı helal edeceğimi hatta daha da ötesi hakkımın geçmediğini düşünenler var. :confused::confused:

ben anlamadım şimdi. afedersiniz kışımı yırtıp ilk 9000 e girmişim, bu suriyeliler gelip benim bölümümde eğitim mi alacak ? anlamak istemiyorum galiba...

ben anlamadım şimdi. afedersiniz kışımı yırtıp ilk 9000 e girmişim, bu suriyeliler gelip benim bölümümde eğitim mi alacak ? anlamak istemiyorum galiba...

Aynen öyle olucak. Sırıta sırıta konuşuyor birde nasıl sinir oldum.
Üniversitelere girseler bile okuyamazlar çok tepki görürler. Halk uyuyor olabilir, üniversiteli hakkını yedirecek değil.

Bu nedir ya ? vay arkadaş, iyi güzel yardım ediyoruz yardıma ihtiyaçları var falan filan ama bukadarıda pes yani onlar bizim için aynı şeyi yapmazlardı bu neyin kafası ya

Üniversitelere girseler bile okuyamazlar çok tepki görürler. Halk uyuyor olabilir, üniversiteli hakkını yedirecek değil.

ya ben suriyelilere artık çok müsama gösteremiyorum. bu kadar tepemize neden çıkıyorlar? zaten istemiyorum ülkemde yaşamalarını çünkü onlar yaşamayı değil milletimizin hakkını sömürmeyi tercih ediyor.

ya ben suriyelilere artık çok müsama gösteremiyorum. bu kadar tepemize neden çıkıyorlar? zaten istemiyorum ülkemde yaşamalarını çünkü onlar yaşamayı değil milletimizin hakkını sömürmeyi tercih ediyor.

Mülteci kamplarında tutamıyolar canları isteyince sınırdan öteye geçiyolar sonra tekrar Türkiyeye geliyolar yetmiyo büyük şehirlere yerleşiyolar.
İstanbulda her köşe başındalar. Geçen gün atmden para çekerken başıma bi doluştular 5-6 tane küçük suriyeli çocuk türkçede bilmiyolar ellerine yazı almışlar suriyeliyim açım falan bişeyler. O kadar tedirgin oldum ki.
Hadi bunlar çocuk belkide gerçekten açtılar bende öğrenciyim yardım etme gücüm olsa ederdim.
Mülteci kamplarında temel ilkokul eğitimi verilebilir en azından türkçe öğretilebilir. Sınavsız üniversiteye almak ne ya!

Çıldırtıcaklar insanı. Gasp ettikleri özgürlüklerimiz yetmedi vatandaşlık haklarımızı elimizden almaya başladılar artık.

Maalesef bu uygulama çoktan başladı zaten. Kimsenin de tepki gösterdiği yok.

Amaç kendi ülkemizde 2. sınıf vatandaş muamelesi görmemizi sağlamak.

Bunlara oy verenler düşünsün artık kendi çocukları yarış atı gibi k.çndan ter dökerek hazırlansın elin suriyelisi bedavadan konsun. Başkalarının hakkını falan geçtim kendi düştükleri durumun farkındalar mı acaba?

Daha bu hiç birşey yarın bir gün bazı makamlara da bedavadan konar bunlar bizlerse yırtınız girebilmek için. Ekmeğimizi aşımızı da bunlardan alacak duruma geliriz. Ne kafasız milletiz.

Bu kadar mı kör olunur? Bu kadar mı yapılmak istenenleri görmek istemez bünyeler?

Bunlara da bunlara oy verenlere de hakkımı helal etmiyorum.

X