süt bezlerinde iltihap

almagester06

Guru
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2008
1.606
16
mrb arkadaşlar kusura bakmayın umarım yanlış yere konu açmamışımdır yada konu tekrarı olmamıştır. kuzenim 2 ay önce doğum yaptı. geçen gün göğsündeki topak için doktora gitmiş ve doktor ultrasonda bakmış 2 cm kadar bi topak. sonra bunun iltahap olduğunu söylemiş (süt bezlerinde) ve iğneyle bir gün boyunca iltihabı çekmiş. sonra o bölge kızarmış ve doktor orayı kesmiş ve iltihaplı dokuyu sanırım çıkarmış.ama sizde arasıra iltihabı çekin demiş. bana anlattı ve bende size sormak istedim. benim aklıma takılan bebeği iki gün emzirme o göğüsten demiş. yani diğer göğüsten serbest bırakmış. ama bebiş tabi doymamış ve huysuzlanmış idrara bile çıkmamış ağlamış uyumamış. kızcazda mecburen emzirmiş iki göğüsten. bende çok kızdım tehlikeli olabilir diye. bide doktorda ilgisiz geldi bana. bunlar hem anne hemde bebek için çok önemli diye tahmin ediyorum. aranızda buna benzer bir durum yaşayan varsa ve bilgilendirirse çok sevinirim.a.s.
 
Sağıp sağıp dökmeliydi göğsündeki sütü..bebek domuyorsa mama vermeliydi iyileşene kadar..tabi bu benim fikrim...
 
merhaba
aynı durum kızım daha 15 günlükken benim başıma gelmişti.
buna(mastit) meme iltihabı deniliyor.benimde sol göğsümde öyle bir kitle oluşmuştu.sonra yüksek ateş
titreme derken aile dostumuz olan doktorumuza gittim.bana antibiyotik verdi.geçmezse göğsünden iltihabı çekeriz demişti.çok korkmuştum.bebeğinide emzirmeye devam et birşey olmaz göğsnde süt kalmasın demişti.antibiyotik kullnmaya başladıktan iki gün sonra iyileşmeya başladı.doktorumuzun dediği gibi.kızımı iki yaşına kadar emzirdim. ağzında pamukçuk olunca ve ben üşütünce göğsüm birkaç kez yine rahatsızlandı o zamanda antibiyotik kullandım.neden önce ilaç vermemiş acaba?
çok geçmiş olsun..............
 
MASTİT=

Tıkanmış süt kanallarının yada mikroorganizmaların neden olduğu birhastalıktır. Belki de anneler için en rahatsız edici durumdur meme iltihabı. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır.

Mastit bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülür. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi de mastite yol açabilir. Diğer nedenler arasında, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması hastalıklara karşı azalan direnç sayılabilir. Nitekim yeni doğum yapmış annelerin çoğu aşırı bir yorgunluk ve stres altındadırlar ve yeterince beslenememektedirler.

Meme başlarının hassaslığı nedeniyle ilk doğum yapan annelerde mastit biraz daha sık görülür, ne var ki bu ikinci, üçüncü doğumlardan sonra görülmeyeceği anlamına gelmez.

Mastitin en sık görüldüğü dönem, doğumdan sonra 10-28. günler arasıdır.
Nasıl anlaşılır?

Genellikle soğuk algınlığı geçiriyor gibi hissedersiniz. Belirtiler arasında, bir yada iki göğüste kızarıklık, sertlik, sıcaklık, ağrı, ve enfeksiyon olan süt kanallarında şişlik sayılabilir. Ateş ve halsizlik, durumun daha ciddi olduğunu düşündürür.
Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki göğüste birden gelişmez.

Ne yapılmalı...
Hemen doktorunuzla görüşün. Muhtemelen antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Bu durumda emziriyorsanız, kullandığınız ilaçların bebeğe zarar vermeyeceğini özellikle açıklığa kavuşturun. Antibiyotik etkisi başlar başlamaz, belirgin bir rahatlama hissedeceksiniz.

Bebeğime süt verebilirmiyim?
Evet. Mastit sırasında emzirmek, çok acı verir. Ancak, gerek biran önce iyileşmek, gerekse süt kanallarınızın boşalarak yeni tıkanıklıklar olmaması ve sütünüzün kesilmemesi için emzirmeniz gerekir. Emzirmeden bir kaç dakika önce sıcak kompres, acı duymanızı bir ölçüde azaltır.

Eğer bebeğiniz emerek iltihaplı göğsünüzü tam boşaltamıyorsa, yada aşırı acı hissi nedeniyle emziremiyorsanız, göğsünüzü bir süt pompasıyla boşaltmanız gerekir. Sağdığınız sütü biberonla bebeğinize verebilirsiniz. Şunu hiç unutmayın, göğsünüzü boşaltmak için en iyi pompa, bizzat bebeğinizdir!

Emme sonucu bebeğim hastalanabilir mi?
Hayır! Zaten sizi hasta eden mikroplar, muhtemelen bebeğinizin ağzı yoluyla bulaşmıştır, ve kendi mikroplarının ona geri verilmesinin bir zararı yoktur.

Mastit kendiliğinden geçebilir mi?
Mastit kendi haline bırakılırsa ilerler, ve daha ciddi sonuçlar -komplikasyonlar- oluşur. En sık görüleni meme absesidir, yoğun antibiyotik tedavisi, belki de cerrahi yolla absenin boşaltılması gerekir. Bu durumda bebeğiniz sizi ememez.

Çoğu zaman olduğu gibi, mastit de erken teşhis edilirse, kolayca tedavisi olan bir durumdur.
 
aynı şey benimde başıma geldi o kadar büyük değildi ama bi kaç kez oldu.antibiyotik ve merhem verdi dr bi kaç güne iyileşti ve banada o gögsümden emzirmememi söyledi.sütüm zaten zor yetiyordu üzüle üzüle sağıp döktüm sütümü.kızımada doyması için mama verdim böyle atlattık biz.
 
X