Tatlı Tarifi Trileçe - Kay Keçi Sütü Sponsorluğunda

-VUSLAT-

Nirvana
Kayıtlı Üye
1 Kasım 2011
19.185
32.033
TRİLEÇE ( 3 SÜT TATLISI )

Trileçe Arnavut tatlısı olarak bilinse de köklerinin Latin Amerika ülkelerine uzandığını ileri sürenler de var. Fakat şu an ki anavatanı Arnavutluk olarak kabul edilmektedir.
Görünüşünden de anlaşılacağı üzere tatlının ana malzemesini süt oluşturuyor. İsteğe göre üzeri karamel veya frambuazla süsleniyor.
Hemen hepsi Balkan göçmeni olan ustalar elbette ki tariflerini vermiyor. Kaymakla inek sütünü karıştırdığını söyleyen de var, bol miktarda krema koyduğunu söyleyen de. En yaygın tarife göre ise keçi, inek, manda sütünün karışımı.
İstanbul'un çeşitli pastanelerine ve restoranlarına ürün gönderen, Beylikdüzü'deki bir imalathanenin trileçe ustası d tarifini söylemiyor. Fakat "sırrı pandispanyasında" diyerek ipucu veriyor ve kekin beyaz kalması gerektiğini vurguluyor.

Trileçenin insanların midesi ile birlikte gönlüne de girmesinin en önemli sebeplerinden biri de hafif bir tatlı olması. Yani hafif, lezzetli bir yaz tatlısı...

Gelelim benim yaptığım tarife... 3 çeşit sütün birini bulamadığım için krema ile lezzeti yakalamaya çalışacağım:)

Kek için malzemeler

5 yumurta ( oda sıcaklığında )
5 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya

Süt karışımı için:
2,5 su bardağı inek sütü
2,5 su bardağı keçi sütü
300 ml. krema

Üzeri için:
400-500 gr. frambuaz
2 yemek kaşığı pudra şekeri

20150410_175825.jpg

Kekin yapımı:

Yumurtaların akını ve sarısını ayırıyoruz. Aklarını karıştırma kabına alıp 1 fiske tuz ekleyip biraz köpürene kadar çırpıyoruz. Şekeri de ilave ediyoruz ve kar haline gelinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz.

20150410_180032.jpg

Ardından yumurta sarılarını ekleyip 2-3 dakika daha çırpıyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek yumurta karışımına ekliyoruz. Bu aşamadan sonra çırpmıyoruz, spatula yardımı ile alttan üste doğru köpüğü söndürmeden karıştırıyoruz.
( Kuru malzemeyi ekledikten sonra spatula veya tahta kaşık kullanmayıp çırpıcı ile karıştırırsanız harcınız söner ve kekiniz pişerken sıkışma yapar ve kabarmaz. )

20150410_180117.jpg

Harcımızı yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına aktarıyoruz. 170° ısıtılmış fırın da 30-35 dakika pişiriyoruz.

20150410_180205.jpg

Süt karışımı için:
Sütleri tencereye alıp biraz ısıtıyoruz. Ocaktan aldıktan sonra kremayı ekleyip iyice çırpıyoruz.

20150410_180236.jpg

Süt karışımı soğuduktan sonra kek kabının tabanına 1 kepçe süt döküp keki üzerine koyuyoruz. ( Kekin tabanının eşit ıslanması için. )
Daha sonra dilimleyip kürdanla üzerine delikler atıyoruz. Kalan sütü üzerine döküyoruz ve çekmesi için dinlenmeye bırakıyoruz.

20150410_180252.jpg

Sosu için:
Frambuazı pudra şekerle birlikte rondodan geçirip püre haline getiriyoruz. Tencereye aktarıp 5 dakika pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Kek ve frambuaz sos tamamen soğuduktan sonra sosu kekin üzerine döküyoruz. 2-3 saat dolapda dinlendikten sonra afiyetle yiyoruz:kk77:

20150410_180351.jpg

Muhteşem bir tatlı oldu, herkese tavsiye edebilirim:)
Yarışmaya katılan ve katılacak olan arkadaşlara başarılar diliyorum:KK36:

20150410_185752.jpg

20150410_190104.jpg

KAY Keçi Sütü 1L

Doğal Üründür.

Yarım Yağlı Keçi Sütü, UHT 1 Litre

İçindekiler: Keçi sütü (100ml'de minimum 1,5gr süt yağı içerir)

Sağlığı Yudumlayın: Türkiye'de İlk Kez UHT Ambalajda Keçi Sütü!

Bebeğiniz için protein ve yağ yapısı yönünden anne sütüne en yakın süttür. İnek sütü alerjisi olanların birçoğu içebilir. Büyümesini hızlandırır, sindirimi kolaydır.

Et ve balık yemiyorsanız, fosfor ihtiyacını karşılamayı destekler

Sindirim rahatsızlıklarında mide asitlerini dengeler, bağırsak sağlığınızı korur.

Keçi sütü astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları, varis gibi birçok hastalığa iyi geliyor.

Keçi sütünün 100 gramında bulunan bileşenler şöyle:

Bileşen/100g.....Keçi sütü...
Kurumadde............13......
Protein (g)..........3.6....
Yağ (g)..............4.2....
Karbonhidrat (g).....4.5...
Kalori (mg)..........69...
Fosfor (mg)..........111...
Kalsiyum (mg)........134....
Mağnezyum (mg).......14.....
Demir (mg)..........0.04....
Çinko (mg)..........0.30....
Sodyum (mg)..........50...
Potasyum (mg).......204......
Vitamin A (IU)......185.....
Tiamin (mg).........0.05....
Vitamin B6 (mg).....0.05...

Son düzenleyen: Moderatör:
Ellerine sağlık Vuslat'cım:rolleyes:Yarışmaya çok hızlı başladık :KK73:
Harika görünüyor:kk77:Yarışmada bol şans diliyorum:KK68:
Çok teşekkür ederim canım:KK60:
Aynen, hızlı başladık bu hızla da devam etsin:rolleyes: Tam zamanında bitirdim işimi benim cadıcık uyandı:-) Öptüm Nevoşum:KK15:

vavv gerçekten harika görünüyor,eminim mis gibi de kokuyordur:kk77:
gerçekten bayağı zahmetli bir tarifmiş,ellerinize sağlık,yarışmada başarılar dilerim.

İnşaallah canım:KK60:
Emeğine sağlık:KK19:Hayırlı geceler:KK68:
:KK60::KK60:
Eline sağlık canım, bu yılın en Gözde Tatlısı :)
Yarışma da başarılar :KK19:
Evet:) Teşekkür ederim canım:KK60:
Ama olmazki benimde aklimda bu vardii..:KK57: karamellisini yapcaktim. :cry: cok hizlisin canim.ellerine emegine saglik:KK36:
:-)
Ben zaten tahmin etmiştim son zamanlarda önde gelen tatlılardan olduğu için kesin yapan olur dedim ve erken ekledim:KK53: Teşekkürler canım:KK36:

vavv gerçekten harika görünüyor,eminim mis gibi de kokuyordur:kk77:
gerçekten bayağı zahmetli bir tarifmiş,ellerinize sağlık,yarışmada başarılar dilerim.
Teşekkür ederim:KK36: Evet zahmetli ama değdi doğrusu, büyükten küçüğe herkes bayılarak yedi evde:)

:KK9::KK9::KK9::KK9:süper ellerine sağlık canım triliçe gönlümüze ve damak tadımıza taht gibi oturdu...Yarışmada başarılarr.. hızınız mükemmell.. bunun için ayrıcada tebrik ederimm.. (yalnız anlamadığım bişi var pinkodada gördüm kullanılan sütlerin açıklamaları var bu nerden icapp etti.. sizmi yapıyorsunuz yoksa editörlermi.. ben cepten eklediğim için o kadar yazmam mümkün değil bir bilgi lütfennn..)

ellerine sağlıkkk çok güzel görünüyorr
yarışmada başarılarr:)
alırım bı çatal :KK70:

Bu tatlıyı bekliyordum birinden senden geldi Vuslat.:KK53: Son zamanların moda tatlısı gerçekten.Ben karamellisini biliyordum böyle de çok güzel görünüyor.Eline sağlık.Başarılar dilerim canım.:KK68:

:KK9::KK9::KK9::KK9:süper ellerine sağlık canım triliçe gönlümüze ve damak tadımıza taht gibi oturdu...Yarışmada başarılarr.. hızınız mükemmell.. bunun için ayrıcada tebrik ederimm.. (yalnız anlamadığım bişi var pinkodada gördüm kullanılan sütlerin açıklamaları var bu nerden icapp etti.. sizmi yapıyorsunuz yoksa editörlermi.. ben cepten eklediğim için o kadar yazmam mümkün değil bir bilgi lütfennn..)
Kazen Pinko`ya örnek olarak ekledi fikir olsun diye.Eklense iyi olur aslında.

Ellerine sağlık canım,yarışmada bol şanslar .Hızınızı ayrıca teprik ediyorum :KK9:
Teşekkür ederim canım:KK36: Açılış hızlı oldu:)
Bilesenleri bile yazmissssss ellerine saglik kuzummm : ) harika gorunuyor..
Teşekkür ederim Margam:KK60: O kısmı Nevoş ekledi canım:)
Ellerinize sağlık Vuslat. Bi nasip olmadı bu tatlıyı tatmak bana :kk77:
Teşekkürler canım:KK36: Bence tatmalısın, yanında dondurmayla nefis oluyor:)

X