Türk İşi Minimalizm/Çöpsüz Hayat

tolstoyevski

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2017
789
781
Kendimi ortalama bir tüketici olarak düşünerek beni de konfor alanımın dışına çıkaracak ve biraz çaba ile hayata geçirebilecek öneriler topladım. Henüz çöplerden kompost yapma, bir ay sonunda toplam çöpümün sadece 1 kavanoza sığması gibi hedeflerim yok. Yolun başında olarak amacım küçük ama etkili değişiklikler yapmak.

Gelelim ilk hafta önerilerine:

  1. Yanınızda hep bir bez torba taşıyın.: En basit öneri ile başlamak istedim. Bez çantalar artık hem çeşit çeşit satılıyor hem evde dikmesi kolay hem de bir çok markanın favori promosyon ürünü. Atın çantanıza, arabanıza bir tane. Günlük alışverişleriniz için plastik torbayı bununla değiştirin.
  2. E-faturaya geçin: Elektrik vs faturalar, ev telefonu, cep telefonu fatura ve dökümleri, banka extreleri .. E-versiyona geçin: Bazı firmalar e-faturayı desteklemek için indirim bile veriyor. Çünkü yarattığı kağıt israfının yanında şirketler için de kargo vs bir sürü masraf doğaya da boşa karbon ayak izi E-faturayı destekleyen tüm hizmetlerde bu yolu seçin. PDF’leri bilgisayarınızda saklarsınız.
  3. Alışveriş yapmadan önce mutfağa iyi bir bakın; sonra çöp olabilecek gereksiz alışverişten kaçının: Zaman kısıtlı ve her şey acil ama plansız yapılan alışverişler de mutfakta büyük oranda ziyana yol açabiliyor. Buzdolabı üzerinde bir liste tutmak, malzemeler bittikçe buraya not almak ve alışverişe planlı bir şekilde gitmek kesinlikle olumlu bir fark yaratacak.
  4. Hayır demekten çekinmeyin. Eve paket yemek söylediyseniz plastik çatal bıçağa ve poşet tuz&bibere; meyve syu, meşrubat vs içerken plastik pipete; eczane, parfümeri vs küçük alışverişlerde verilen poşetlere; küçük boy şampuan vs gibi promosyonlara “hayır” diyin.
  5. Hediyelerinizi kendiniz doğal yollarla kaplayın:Tabii ki ilk tercih minimalizm/sadeleşme kapsamında da söylediğimiz gibi deneyim hediyeleri amaaa siz gerçekten işe yarayacak bir hediye aldığınıza, bir ihtiyaç ya da isteği karşıladığınıza inanıyorsanız o zaman bu hediyeyi en doğal nasıl kaplarsınız ona bir bakalım.(Burdan sevgililer günü için olan yazıya ulaşabilirsiniz) İlk öneri tekrar kullanılabilir bir ürün kullanmak; mesela bir bez çanta, yeni bir kurulama bezi,bir şal/fular ya da peçeteye sarıp, bir kalın iple bağlayıp dal gibi doğal bir süsleme ile de son dokunuşu yapabilirsiniz. Hem böylece ambalajın kendisi de bir hediye olmuş olur. İkinci bir öneri ise elinizde olan malzemeleri değerlendirmek, belki bir karton poşet, bir gazete/dergi sayfası ya da temiz bir kese kağıdı gibi. Evde belki parça kumaşlarınız varsa onları da değerlendirmek mümkün. Final dokunuş içinse yine güzel bir ip ve biraz dal ve/veya kuru çiçek. Eğer kumaş kullanırsanız. Furoshiki isimli japon kumaş katlama sanatı size yardımcı olabilir. Siz yine de deneyim hediyeleri nelerdi derseniz; , hamilelere, yeni annelere, sevgililere, doğaseverlere veya genel olarak sizin kafada olup sizin vereceğiniz minimalist bir hediyeyi kıyafet, aksesuar vs şeylere tercih edenlere göre ve son olarakyenilebilir hediyelere dair öneriler için cümledeki kelimelere tıklayın: ) .
  6. Poşet çay yerine yaprak çay tercih edin. Günde ortalama 5 bardak çay içen kişi her gün yaklaşık 13metre delikli kağıt tüketiyor (gaiadergi verisi) üstelik hala kullanılan kağıt ve ipliğin güvenirliği de sorgulanıyor. İster siyah çay çay ister bitki çayı nerdeyse hepsinin yaprak halini hem marketlerde hem de aktarlarda bulmak mümkün. Zaten iyi bir aktarınız varsa kuru gıdayı (kuruyemisten pirince bakliyata vs) "bulk" yani dökme/ açık olarak almak elinizde
  7. Kendi yoğurdunuzu yapın: Kendi yogurdunu yapmak genellikle bir evde bebek doğunca akla gelir. Oysa dışardaki fabrikasyon yoğurtlar ne yazık ki ne beslenme değeri olarak uygun (haftalarca ekşimeyen ürünlerden konusuyoruz) ne de çöpsüz hayata geçiş için. Üstelik kavanozda yogurt mayalamak oldukca da pratik. Sadece yoğurt değil güvenilir kefir tanesi edinerek kendi kefirinizi de yapabilirsiniz.

Türk İşi Minimalizm sitesinden alıntıdır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X