Türk Lirası için modern banknot tasarımları

in vino veritas

in aqua sanitas
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2009
23.915
63.667
Türk Lirası için modern banknot tasarımları

Tasarımcılar arasında son dönemin popüler trendlerinden biri ülkelerin banknotlarını sil baştan tasarlamak. Geçtiğimiz sene yenilenen ve 2017 senesinde dolaşıma girecek Norveç Kronu banknotları dünyayı kendine hayran bırakmışken bu kez benzer bir haber Türkiye’den geldi.

Yaşar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Orhan Okay Türk Lirası için yeni banknotlar tasarladı. Bunları Behance galerisi üstünden yayınlayan Okay’ın tasarımları kısa süre içinde sosyal medyada paylaşıldı ve çok beğenildi.

image.jpg

Banknotlarda tasarımların üstündeki yer alan kişi ve kurumlar kadar dikkat çeken bir diğer şeyse tasarımların konumlandırıldığı yön. Paranın el değiştirirken yataydan ziyade dikey olarak kullanıldığını gözlemleyen Okay, banknotların yüzlerini bir dikey bir de yatay olarak tasarlamış.

Sosyal medyada hayli ilgi gören Türk Lirası banknotlarının tasarımlarının ön yüzlerinde Atatürk var. Arka yüzlerinde ise Attila İlhan, Seyit Ali Onbaşı, Köy Enstitüleri, Assos Antik Kenti, Nasîrüddin Tûsî ve Bahriye Üçok yer alıyor.

http://www.radikal.com.tr/fotogaler...asi_icin_modern_banknot_tasarimlari-1370983-8

Atatürk'ün saçlarına neden dokunmuşlar ? Çok saçma jole mi sürmüşler yani modernlik için ?
Tasarımı bıraksınlar ne kadarı cebimize girecek o yegane tasarımların onu düşünsünler.

Orijinal olması adına resmedilen kişilerin altında adı yazmadığı sürece evet Attila İlhan demek dahi çok mümkün gözükmüyor. Modern tasarım denilmiş ancak daha ziyade Euro para birimi banknotlarına benzer banknot renklendirme gözüküyor.

Atatürk ' ün resmedildiği çizimler ise olmamış. Yaşamış ve kıymet verdiğimiz değerlerimizin mevcut fotoğraflarının birebir basımı dahi bundan daha güzel olurdu bence.

Atamızın aşağıdaki fotoğrafının banknotlarımıza daha çok yakışacağını düşünüyorum. Banknotların diğer yüzüne de Kurtuluş Savaşında silah arkadaşları ile cephede çekilmiş bir fotoğrafı konulabilir.

Tarihini dizilerden öğrenmeye çalışan yurdum insanları popülist söylemlere girerken bu vatanın nasıl bağımsızlığına kavuştuğunu ve uğrunda savaşan büyüklerini hatırlar ve silkelenip kendine gelir belki.

upload_2015-6-3_9-43-36.jpeg

Orijinal olması adına resmedilen kişilerin altında adı yazmadığı sürece evet Attila İlhan demek dahi çok mümkün gözükmüyor. Modern tasarım denilmiş ancak daha ziyade Euro para birimi banknotlarına benzer banknot renklendirme gözüküyor.

Atatürk ' ün resmedildiği çizimler ise olmamış. Yaşamış ve kıymet verdiğimiz değerlerimizin mevcut fotoğraflarının birebir basımı dahi bundan daha güzel olurdu bence.

Atamızın aşağıdaki fotoğrafının banknotlarımıza daha çok yakışacağını düşünüyorum. Banknotların diğer yüzüne de Kurtuluş Savaşında silah arkadaşları ile cephede çekilmiş bir fotoğrafı konulabilir.

Tarihini dizilerden öğrenmeye çalışan yurdum insanları popülist söylemlere girerken bu vatanın nasıl bağımsızlığına kavuştuğunu ve uğrunda savaşan büyüklerini hatırlar ve silkelenip kendine gelir belki.

Eki Görüntüle 1547491
Canım Ata'm :)) Atatürk her fotoğrafıyla içimizde mutluluk yaratıyor resmen :)) Saygıyla anıyoruz :)

X