Üstümüze yıkılan kredi borcu

MissMoonTwilight

Guru
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2013
7.263
1.743
İyi geceler hanımlar.

Benim derdim aile içinde ortak olarak çekilmiş olan kredi borcunun, gereğince yerine getirilmemesi. Oldukça karışık bir cümle oldu farkındayım, durumu özetlemeye çalışayım.

2013 senesi haziran ayında annem ve dayım ortak olarak kredi çektiler. Şöyle ki o sene iki ailenin de düğünü vardı ve dayım başka bir bankada kredi borcunun olduğunu, o borcun aralık ayında biteceğini ve borcu kendi üstüne alacağını iddia ederek annemi kandırdı. Annemin üzerine yaklaşık olarak 18 binlik ( faizi hariç) bir kredi çekildi ve bu kredinin 3500 tl tutarındaki kısmını annemin ödemesi gerekiyordu. Aylık 500 tl ödenecek şekilde bir planlama yapılmış. Annem kendi borcunu bitirene dek 250 şer şekilde ortak ödediler 2014 ağustos ayına kadar. Tabi bu arada dayımın aralık dediği tarih önce mart oldu sonra mayıs derken bugünlere geldik ve hala borcu kendi üstüne almadı.
Annem borcunu bitirene dek ses etmedi ha bugün ha yarın üstüne alacak diye, almazsa da bana elden öder diye düşündü. Geçen sene ağustostan bu sene ocak ayına dek dayım o aylık 500 tl tutarı hiç tam olarak ödemedi, bazen hiç vermediği oldu, 100 tl eksik verdi ama mutlaka eksik verdi. Derken ocak ayında 75 yaşındaki anneanneme yaşlılık aylığı bağlanmasıyla birlikte, anneannem dayımın borcunu her ay maaşından ödemeye başladı. Bu borcun daha 2 senesi var haliyle 12 bin gibi bir tutara tekabül ediyor.
Çok varlıklı insanlar değiliz, 2 emekli aylığı ile geçinen insanlarız, halimize yine de bin şükür. Ama ben okuyorum henüz maddi bir katkım yok eve. Babamın üstüne de bir kredi var ayrıca.
Evet bugün bu borç 75 yaşındaki anneannem sayesinde ödeniyor fakat anneannemde rahatsızlıklar başladı ve bu rahatsızlıklar beyinle ilgili fonksiyon kayıpları. Annem önümüzdeki aydan itibaren aylığından biriktirmeye başlayacağım ne olur ne olmaz dedi. iyiye gitmediğinin hepimiz farkındayız yani.
Anneannem rahatsızken bu soruyu sormak agrima gidiyor ama bizim bu durumda yapacağımız şey ne olmalı? Ben düşünüyorum işin içinden çıkamıyorum.

Yazım hatası olduysa affola, telefondan yazıyorum. Herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:
İşin komik yani da o aslında, bir sokak ilerimizde oturuyor ve gram rahatsız değil borcun ödenip ödenmemesinden ya da ödeniş şeklinden. Eee ama x borcun ödenmiyor diyen anneme karşı ödenmesin abla diyebilen bir insan.

Tabii nasıl olsa borç kendi üzerine değil. Çok üzüldüm. Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin diyorlar ya, çok sevmesem de bu söz doğru geliyor artık maalesef.
Aileniz, dayınızla ciddi bir şekilde konuşsun. Yani "ee borcun ödenmiyor" gibi değil de.
Birlikte bir kredi çektik. Senin borcun şu. Bunu neden ödemiyorsun? Ne şekilde ödeyeceksin gibi.
Ödemezse ne yapılabilir inanın bilmiyorum. Hukuki olarak yapılacak pek bir şey yok gibi görünüyor. Ortada resmi bir evrak yok. Ama onun o rahatlığına karşılık her gün üç öğün rahatsız etsin aileniz. Yoksa mecbur ödeyeceksiniz :KK43:

Tabii nasıl olsa borç kendi üzerine değil. Çok üzüldüm. Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin diyorlar ya, çok sevmesem de bu söz doğru geliyor artık maalesef.
Aileniz, dayınızla ciddi bir şekilde konuşsun. Yani "ee borcun ödenmiyor" gibi değil de.
Birlikte bir kredi çektik. Senin borcun şu. Bunu neden ödemiyorsun? Ne şekilde ödeyeceksin gibi.
Ödemezse ne yapılabilir inanın bilmiyorum. Hukuki olarak yapılacak pek bir şey yok gibi görünüyor. Ortada resmi bir evrak yok. Ama onun o rahatlığına karşılık her gün üç öğün rahatsız etsin aileniz. Yoksa mecbur ödeyeceksiniz :KK43:
Hukuki boyut dahi kar etmez desem?
Nasıl anlatayım size, dayım maddi anlamda bitmiş halde. Tek emekli aylığı, hesabını bilmez savruk eş, babasına acımayip o yokluk içerisinde düğün yaptıran ve borca kuruş katkısı olmayan bir evlat... Uçan kuşa borçlari var. Üstünde bir turlu bitmeyen kredi, bitse de kredi notu düşükmuş zaten çekemez yenisini. Fatura ödemezler yok elektrikleri kesilir yok suları. Aslında kimden ne talep ediyoruz diye düşünüyor insan. Düşünüyor da bizim suçumuz ne peki? Sadece onun çocuğu mu okuyor, evlenmek sadece onun çocuğuna bahşedilmiş bir eylem mi? Çözümü yok gibi aslında, sanırım sadece içimi dökmek istedim.
Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

canım borc anne üstüne ise keşke dayıyı da kefil gösterseydiniz ona da karşı çıkmazdı zaten
dayınızın zaten bir kredisi varmış yani bankalar bile ona ek kredi vermemiş bir bildikleri var siz neden güvenip verdiniz o ayrı .
üçüncüsü bende bankacıyım öyle borcu üstüne alma durumu da biz de yok kim çektiyse kredi onundur
yani kandırmış sizi bankada yeteri bilgiyi almadınız sanırım .
umarım hakkınızda hayırlısı olur ucu kaçtı mı deli gbi faiz bindiriyorlar
ananenizi de tebrik ederim evlatları için her şeyi yapıyor eli öpülecek kadınmış umarım sağlığı düzelir

son olarak ananenize bakım aylığı alabilirsiniz 800 tl diye biliyorum

annen dayınla ciddi bir şekilde konuşacak..parayı vermezse kendisinin tamamlayamayacağını söyleyecek...baktı oda olmuyor baban konuşsun..

canım borc anne üstüne ise keşke dayıyı da kefil gösterseydiniz ona da karşı çıkmazdı zaten
dayınızın zaten bir kredisi varmış yani bankalar bile ona ek kredi vermemiş bir bildikleri var siz neden güvenip verdiniz o ayrı .
üçüncüsü bende bankacıyım öyle borcu üstüne alma durumu da biz de yok kim çektiyse kredi onundur
yani kandırmış sizi bankada yeteri bilgiyi almadınız sanırım .
umarım hakkınızda hayırlısı olur ucu kaçtı mı deli gbi faiz bindiriyorlar
ananenizi de tebrik ederim evlatları için her şeyi yapıyor eli öpülecek kadınmış umarım sağlığı düzelir

son olarak ananenize bakım aylığı alabilirsiniz 800 tl diye biliyorum
Tesekkur ederim. Babam çok söyledi aslında anneme bankalar kredi vermiyorsa vardır onda bir iş diye ama annem düğün yapacaklar diye Kiyamadi sonuç da bu oldu. Üstüne alacak deyişim şu şekilde, yani kendi kredisi bittiği zaman bizim üzerimizde ne kadar borcu kaldıysa o kadar bankadan çekip bize verecek haliyle borç onun üstüne gecmis olacak.

Bence dayıma bir katkımız olsun deyip boş verin. Ödemezse helal edin gitsin.

Biz zordayken ne katkısı ki bu? Yazmayı unutmusum borç yarı yarıya ödenirken dahi tam ödemedi bu adam. Senelerce başı her sıkıştığında da çıkıp diğer akrabaların yaptığı gibi annemin sırtına bindi. Niye çünkü biz çift maaştik. Her şey tamamdı da kredi çektirmek için yalan söylemesi olmadı. Ayrıca bu borç bizim katkı yapabileceğimiz bir miktar değil, olsa da bu düzenbazlıga karşı yapilmamali.

annen dayınla ciddi bir şekilde konuşacak..parayı vermezse kendisinin tamamlayamayacağını söyleyecek...baktı oda olmuyor baban konuşsun..
Keşke ise yarasa. Benim hiç ümidim yok. Şuanda borç bir şekilde ödendiğinden bunu söylemek olmaz ama aksi halde denemekte yarar var her ne kadar işe yarayacağıni düşünmesem de.
Tesekkur ederim.

Kocaman bir yuh demek istiyorum çok afedersiniz ama. İnsan kardeşine güvenmeyecek de kime güvenecek denilir fakat görülüyor ki kardeşe de güven olmuyor. Kandırarak istediğini yaptırması ve sonra da hiç oralı olmaması korkunç şeyler bana göre. Kusura bakmayın ama terbiyesizlik düşüncesizlik. Umarım bir çıkar yol bulunur. Ben çözüm önerisi sunmaktan çok iyi dileklerde bulunmak için yazdım. allah yardımcınız olsun.

Kocaman bir yuh demek istiyorum çok afedersiniz ama. İnsan kardeşine güvenmeyecek de kime güvenecek denilir fakat görülüyor ki kardeşe de güven olmuyor. Kandırarak istediğini yaptırması ve sonra da hiç oralı olmaması korkunç şeyler bana göre. Kusura bakmayın ama terbiyesizlik düşüncesizlik. Umarım bir çıkar yol bulunur. Ben çözüm önerisi sunmaktan çok iyi dileklerde bulunmak için yazdım. allah yardımcınız olsun.
Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. yok kusura bakmam, aynılarını ben de düşünüyorum çünkü.

İşin komik yani da o aslında, bir sokak ilerimizde oturuyor ve gram rahatsız değil borcun ödenip ödenmemesinden ya da ödeniş şeklinden. Eee ama x borcun ödenmiyor diyen anneme karşı ödenmesin abla diyebilen bir insan.
Kusura bakmayın ama ne terbiyesizce bir tavir bu. Tabi borç annenizin borcu olmuş haliyle ödenmeyince ona bir zararı yok ama çok ayıp. İyi niyetli ve ödeyemeyen biri olsa (imkansızliktan)derki kusura bakmayın odeyemedim,borcum borç ilk fırsatta hallederim vs ama dayınız çok ayıp etmiş gerçekten, yasal olarak yapılabilecek birşey olduğunu sanmıyorum,yüzü kızarmadan ödenemezse ödenemesin diyen biri utanmayacağı için laf söylemek,istemek vs kar etmeyecektir.
Kolaylıklar dilerim

Kusura bakmayın ama ne terbiyesizce bir tavir bu. Tabi borç annenizin borcu olmuş haliyle ödenmeyince ona bir zararı yok ama çok ayıp. İyi niyetli ve ödeyemeyen biri olsa (imkansızliktan)derki kusura bakmayın odeyemedim,borcum borç ilk fırsatta hallederim vs ama dayınız çok ayıp etmiş gerçekten, yasal olarak yapılabilecek birşey olduğunu sanmıyorum,yüzü kızarmadan ödenemezse ödenemesin diyen biri utanmayacağı için laf söylemek,istemek vs kar etmeyecektir.
Kolaylıklar dilerim
Darda olduğunu hepimiz biliyoruz zaten, hayır ben maaşı nereye gidiyor onu da anlamıyorum. tamam bir kısmı kesilmekte olan kredide ya geriye kalan? Diğer mesajimda da belirttim ne fatura ödedikleri var ne de bakkala veresiye borcu. Bunları yapmıyorlar fakat doğum yapmış kızlarına fert başına altın takmayı da ihmal etmiyorlar. Ben de buna kızıyorum ışte.
Tesekkur ederim iyi dileginiz için.

ben olsam yüzüne bakmam, ödenmezse ödenmesin demek nasılsa ucu bana dokunmuyo ne halt ederseniz edin demekle aynı
Aynen bence de tam anlamiyla öyle. Hani dese ki biliyorum abla senin üstüne çok yük oldum ama kendimi azıcık toplayinca ödeyeceğim diye neyse. Annem yeğeni için gözünü kırpmadan faiziyle birlikte 24 bin borcun altına girdi, ben neyiyim ki bu adamın? Okulum devam ediyor, yarın bir gün evleneceğim. İnsanlardaki vicdani anlayamıyorum ben.

Araya para girince işler böyle oluyor işte .yazık sıkıntıyı siz ,babanız çekiyorsunuz.
Belki ki sorumsuz biri.ışte sizin hataniz en başta eksik vs ödediğinde paranın tamamını almamak.nedeni,bu tıp insanlar arkasında biri olduğunu bildiği sürece gevşek davranır .yüz eksik ikiyüz eksik sonra böyle hiç ödemez biliyor ki bi şekilde abla anne ödeyecek kasmaz yani.
Tabi parayı vermeyince yapacak bişey yok adam akıllı konusun vermiyorsa mecburen bu şekilde odenecek çünkü yasal bi hak iddia edemiyorsunuz malesef kolayliklar dilerim

Allah yardımcınız olsun, yakın akrabanız olması durumu daha da zorlaştırmış belli ki. Bu konuyu abime göstereceğim, aynı şey başına gelmek üzere

Ben kendi gördüklerimden dolayı sakin diyorum. Sakin bulaşmayin böyle işlere, kardeş bu yahu kardeş. Benim de abim var, yarın bir gün başı sıkışıp benden borç istese her daim aklımda dayım olacak. Biz bugüne dek elden borç verdiğimiz kimseden bu parayı geri alamadık. Geri alsaydık şuanda iki krediyi de kapatabilecek durumdayız siz düşünün gerisini. Tesekkur ederim.

X