Uzman Veteriner Hekimden Kedinizin Bir Rahatsızlığı Olduğunun 6 Gizli Belirtisi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.787
119.090
Uzman Veteriner Hekimden Kedinizin Bir Rahatsızlığı Olduğunun 6 Gizli Belirtisi


Artirit (eklem iltihabı), hayvanlarda ve insanlarda ağrıya neden olan, sık rastlanan bir hastalıktır. İlerleyen yaşla ya da bir yaralanma, darbe sonucunda ortaya çıkabilir. Hayvanlarda rastlanan eklem iltihabı, veteriner hekim tarafından değerlendirilir ve tedavi edilir. Kedilerde ağrıya neden olan başka durumlar da elbette vardır ve ne yazık ki kediler, ağrılarını saklamakta çok ustadırlar. Dolayısıyla bir kedinin ağrısı olduğunu anlamak zordur. Ancak ufak tefek, gizli bazı belirtilerin farkında olabilirseniz, kedinizin ağrısı olup olmadığını daha rahat anlayabilirsiniz.

Artiritin, sık rastlanan bir sorun olması, her zaman “normal yaşlanma belirtisi” olarak kabul edileceği anlamına gelmez. Veteriner hekim Kathryn Primm‘in derlediği bu 6 belirtiden birini ya da daha fazlasını kedinizde gözlemliyorsanız veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Çünkü kedinizin ağrısı olabilir.

#1 Hareketliliği azalır


Kedi dostları olan pek çok insan, kedilerin yaşları ilerledikçe gençliklerindeki kadar aktif olmadıklarını ve hareketlerinin yavaşladığını söyler. Çünkü uzanmak, kalkmak, oturma pozisyonu almak artık eklemleri için eskisi kadar kolay değildir. Yaşlı kedilerde eklem sorunları haricinde kas problemleri de gözlemlenebilir. Eğer kedi dostunuzda buna benzer zorlanmalar gözlemliyorsanız, veteriner hekiminize danışmalısınız.

#2 Atlamaktan ve tırmanmaktan kaçınır


Koltuklara ya da yatağa atlamak kediniz için mesele haline geldiyse, tırmalama tahtasını kullanmayı azalttıysa veya bıraktıysa kedinizin ağrısı olabilir. Bu tip sıkıntılara aşırı kilo da sebebiyet verebilir.

#3 Ara ara hafifçe aksayabilir, topallayabilir

Bazı kediler, geçirdikleri bir kaza ya da hastalık nedeniyle aksayabilirler, ancak eklem iltihabı nedeniyle aksayan kediler, bunu sürekli ve belirgin biçimde yapmazlar. Eklem iltihabı, kedilerin ara ara ve hafifçe aksamasına neden olur. Dolayısıyla bunu fark etmek zor olabilir. Eklem iltihabı olan kedilerin, genellikle kalkış hareketleri, yani ilk hareketleri zor olur. Aksamalar da en çok ilk hareketlenme esnasında görülür. Hareket arttıkça, vücut ısındıkça ağrılar, dolaşımın artması nedeniyle azalır. Eklemlerde biriken ve ağrıya neden olan kimyasallar hareketin etkisiyle biraz dağılır ve haliyle aksamalar da azalarak biter. Bu nedenle ağrılı durumun farkına varmak güçleşir. Bu sebeple, kedinizin ilk hareketlenme anlarını gözlemlemeniz daha faydalı olacaktır.

#4 Kum kabını kullanamayabilir

Bazı kediler de kum kabının dışına, çoğunlukla kabın kenarlarına dışkılama sebebi ile veterinere götürülürler. Bu durumun altından genellikle ağrı çıkar. Ağrısı olan kediler, özellikle yüksek kenarlı kum kaplarına çıkmaktan kaçınır ve kum kabının kenarını tuvalet olarak kullanmak mecburiyetinde kalırlar. Ayrıca küçük ve dar kutular da ağrılı bir kedi için hareket etmesi güç alanlardır ve dolayısıyla tercih edilmez

#5 Pire problemi ve cilt lezyonları gözlemlenebilir

“Deri lezyonları ve pire problem mi?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Evet, eğer kedinizde deri lezyonlarına (nasıra benzeyen yapılar ya da ufak tefek yaralar) rastlıyorsanız, muhtemelen kediniz yerleşimli bası yaralarından muzdariptir. Yani, hareketsizlikten ve çoğunlukla aynı pozisyonda yatmaktan vücudunda yaralar oluşmuştur. Pirelerin bir biçimde erişebileceği bir yerde yaşıyor iseniz (bahçeli ev, giriş katı ev) pireler, kedinizi hareketsiz, kolay hedef olarak görürler. Bu nedenle kedinizin yaşadığı pire probleminde yoğunlaşma gözlenebilir.

#6 Eklem yerlerindeki tüylerin rengi ve yapısı değişebilir

Ağrı ile nasıl baş edebileceğini bilemeyen kediler, ağrının yoğunlaştığı eklem yerlerini sık sık yalayarak ağrılarını dindirmeye çalışabilir. Bu davranış, kedinizin eklem yerlerindeki tüylerin soluklaşmasına, yapısının değişmesine ve azalmasına sebep olabilir.

Artirit, yani eklem iltihabı gibi kontrol altına alınabilecek bir hastalığın, fark edilemediği için kedinize sıkıntı vermesi, ağrı çektirmesi oldukça üzücü. Dolayısıyla kedinizde bu belirtilerin var olup olmadığını dikkatle gözlemlemekte ve gözlemlerinizi uzman bir veteriner hekimle paylaşmanızda fayda var.





Patiliyo'dan alıntı..
 
X