Vücudun Toksin Yükünü Yok Eden 5 Salata Sosu

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.959
605.016
43
99-84498635489716898440722.jpg

Vücudumuz, içinde biriken zararlı maddeleri atmakta son derece iyi olsa da yaşam çevremizden aldığımız toksinler; fazla alkol, kafein ve işlenmiş gıdalar yine de vücudumuzu yıpratır. Eğer vücudunuz kendini temizlemek için fazla mesai yaparsa genellikle sonucunda kendimizi yorgun, beyni bulanmış ve mutsuz hissederiz. Hatta ciddi hastalıklara dahi yakalanabiliriz. Peki ama vücudu toksinlerden arındırmanın doğal ve pratik bir yöntemi var mı? Uzun yıllardır iyileştirici etkilerinden dolayı ilaç niyetine kullanılan bitkisel güçleri kanıtlanmış baharatlarla aslında bu çok da zor değil. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez'den vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı baharatlarla hazırlanan özel sos tarifleri.

1) Zeytinyağında Toz Zerdeçalın Gücü

İçinde bulunan kurkumin maddesi sayesinde kanser savar ve hücrelerimizde DNA koruyucu özelliği nedeniyle en önemli baharatların başında gelmektedir. Kurkumin ağrı kesici ilaç dahi kullansanız vücutta oluşan yan ürünlerin detoksifiye edilmesinde çok önemli rol oynar. Kan şekerinizi, kolesterolünü ve böbrek süzüm işlevini dengeler. Zerdeçalı mutlaka taze rendeleyerek veya kuru toz halinde pişirme sonrası kullanmanızı çok önemli. Yoksa vücutta bu olumlu etkisinden bahsetmek maalesef olmuyor.

İşte Harika Bir Salata Sosu Tarifi:

Cam kaseye 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 tatlı kaşığı susam taneleri, 1 çay kaşığı kimyon ve 4 yemek kaşığı balzemik sirke koyup karıştırın. Üzerine 1 adet taze sarımsak ezin ve onu da karışıma ekleyin. 15 dakika beklettikten sonra bu karışımı cam şişeye koyun ve üzerini zeytinyağını doluncaya kadar ekleyin. Böylece salatanıza zeytinyağı ekleyeceğiniz zaman hazır bir şekilde vücudun toksinlerini ortadan kaldıran süper lezzetli sosu da kullanmış olacaksınız.

Unutmayın!

Bu sos ile salatalarınızı her gün lezzetlendirebilir ve toz zerdeçalı en değerli formunda kullanabilirsiniz.

2) Yoğurtta Sarmısak ve Biberiyeli Sos:

Biberiye yapraklarında karnosoik asit içerir ve bu madde vücudun toksin atımından sorumlu görev yapar. Çok ciddi antikansirojenik etkiye sahip olan biberiyeyi taze yaprakları ya da kuru formu ile kullanabilirsiniz. Biberiye kornasol sayesinde hücrelerimizde olan DNA’yı koruyup kadınlarda ise meme kanseri sırasında kemoterapik ajan gibi çalışır.

99-119238635489717031196955.jpg



Bu Sos Nasıl Hazırlanır?

Taze veya kuru fark etmeksizin biberiye yapraklarını iyice –havan yardımı ile olabilir- ezin. Mutfak robotuna az yoğurt, az zeytinyağı, 1 diş ezilmiş sarmısak, zeytinyağı ve yarım çay bardağı elma sirkesini krema haline gelinceye kadar çekin. Sonra ezilmiş biberiyeleri aktarıp biraz daha çektikten sonra salatanızın üzerine lezzet verecek kadarını dökün.


Faydaları:

Yoğurt ve sarımsak sizin bağırsaklarda toksinleri temizlemeye; biberiyedeki esas ana bileşen ise tüm dokulara yayılıp hastalık etmenlerini yakalayıp yok etmeye çalışacaktır.


3) Közlenmiş Biberle Nar Ekşisi ve Karabiber

Bağışıklık sistemini güçlendiren karabiber farklı renkleri ile sofralarımızda kullandığımız en yaygın baharatlardan biridir. Karabiber 5 çeşit fenolik antioksidan bileşen ihtiva eder. Bu farklı bileşikler E vitamini aktivitesi gösteren alfa-tokoferolden bile daha güçlü antioksidan aktiviteyle vücudun toksin atımında tahmin ettiğinizden daha fazla yardımcı olurlar. Karabiberin en değerlisi yeşil tohumdan kurutularak kahverengi toplar halinde olanıdır. Onu öğütücü ile kullanmanız lezzet açısından keskinliği azaltıp ağızda aromatik bir tat bırakmasını sağlar.

Toksin Atıcı Bu Salata Sosu Nasıl Hazırlanır?

Mutfak robotuna 4-5 adet közlenmiş biberi koyun. Üzerine yarım çay bardağı nar ekşisi ve 1 çay bardağı zeytinyağı koyun. Bol tane karabiberi öğütücüden çekerek mutfak robotuna ekleyip biberler krema haline gelinceye kadar çekin. Bu sosun kalorisi diğerlerine göre çok yüksek olacağından her salataya en fazla 2 yemek kaşığı kadar ekleyin.

detoks-diyeti-3.jpg


4) Acı Biber Turşulu Kimyonlu Domates:

Acı bibere tadını ve kesif kokusunu veren kapsaisin adlı madde hem vücudun yağ depolanmasını önleyici hem de metabolizma hızını az da olsa arttırıcı özelliği var. Fakat acı biberin bağırsak hareketlerini arttırarak kolonda olan zarlı bileşikleri de yok edici fonksiyonu sayesinde toksin arındırıcı özelliği de bulunuyor. Kimyon baharatlar içinde gaz giderici en önemli tohum. Domateste bulunan yüksek C vitamini ve likopen antioksidanı müthiş etkili bir detoks meyvesi.


Toksin Atıcı Özelliği Yüksek Bu Salata Sosu Nasıl Hazırlanır?

Mutfak robotunuza 5-6 adet taze domatesi kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. İçine 1 çay kaşığı dolusu kimyon, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 küçük rendelenmiş kuru kırmızı soğan ekleyin ve mutfak robotundan geçirin. Kesme tahtasında küçük acı biber turşusunu ince doğrayıp bu karışıma atın, kaşıkla acının sosa geçmesini sağlayın. Makarna ve salatalarınızda bolca kullanın.


5) Avokadolu Tahinli Muskatı Hiç Denediniz mi?

Tahin susamdan elde edilen kalbi koruyan bir besin. Tahinin vücuda enerji vermesinin dışında en önemli etkisi yüksek E vitamini sayesinde toksinleri uzaklaştırıcı yeteneğinin olmasıdır. Muskat baharatı genelde tatlı, kek, kurabiye ve çöreklerde kullanılsa da çok iyi gaz söktürücüdür. Muskatın sindirimi rahatlatarak zararlı bileşiklerin bağırsaklarda kalmasını önler. Avokado da E vitaminin bolca içerir. E vitamini cilde parlaklık verirken kanda dolaşan oksidatif stres ile oluşan radikallerin temizlenmesini sağlar.


Nasıl Hazırlanır?

2 adet avokadoyu çekirdeklerinden ayırın ve kabuklarını soyun. Mutfak robotuna avokadoları, 1 adet limondan sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı çekilmiş muskat ile krema haline gelinceye kadar karıştırın. Üzerine 1 çay bardağı kadar tahini koyup çekmeye devam edin. Oluşan sosu salatalara ya da balığınızın yanına servis ederek kullanın.


Kaynak:hepimiz aileyiz