Yemek yapmayi beceremiyorum

larissana

Üye
Kayıtlı Üye
28 Mart 2015
10
1
47
selam kizlar,

bebegim alti ay olmak üzere ve ek gida basliycagiz. Hem ek gida, hem sonrasindan ne yemekler yapayim diye icime büyük bir sikinti girdi.

Bizim yemeklerimizden, mutfak islerinden uzak büyüdüm (annem ben 8 vefat etti). Is hayatinda zaten is yerinde yemek yerdim, aksamlari bir salata yetiyordu. Ama simdi kizima ne yapayim, nasil yapayim diye deli oluyorum. Dogdugundan sonra, emzire bilmek icin, zaten hep ayni yemekleri kendime yaptim, makarna, pilav, patates, bazende disardan...ama annemin bana cocukken yaptigi yemeklerden hic haberim yok.

Sizler bu konuda nasilsiniz? Hergün baska bir yemek yapmak, hem cocuk bakmak, nasil basariyorsunuz?
Ben cocukla yalnizim, almanyada yasiyorum ve anne olmayi beceremiyorum.
 
Annelikle ilgili kendime güvenimi kazanmam kızımın 13 aylık olduğu döneme karşılık gelir.. Ek gıda sürecimiz o kadar sıkıntılıydı ki ben iyi bir anne olamadığımı düşünürdüm hep. Öncelikle ek gıda adı üzerinde ek gıda! Asıl olan 1 yaşa kadar % 80 anne sütü veya formül mama. (Dr. Kadir Tuğcu 4 aydan sonra inek sütü verilebileceğini söylüyor) Ek gıdaya yoğurtla veya sebze çorbasıyla başlanıyor genellikle. Ardından meyve. Çilek kivi gibi alerji yapabilecek meyveleri genelde tercih etmiyoruz. Sebze çorbasında havuç patates pirinç veya irmik standart olarak oluyor. eklemek istediğiniz bir şeyler olursa tercih sizin. kızınız severse denersiniz. Mesela kırmızı tatlı biber, kabak, semizotu, fasulye gibi sebzeleri de ekleyebilirsiniz. Ben kızımın yemeklerinde en başından beri soğan ve sarımsak kullanıyorum. Tercih sizin. Patlıcan bebek beslenmesinde önerilmiyor.
Sebzeleri az suda haşlayarak, düdüklü tencerede veya buharda pişirebilirsiniz. Kızınız 7-8 aylık olduğunda yemeklerde et kullanmaya başlayabilirsiniz. et suyu veya kemik suyu değil etin kendisi olmalıdır yemekte. Sebze çorbasına et ekleyebilirsiniz.
Tariflerini yazmayacağım internette bulabilirsiniz.
Bebekler yoğurt çorbasını da severler. Pirinci veya arpa şehriyeyi haşlayarak yapabilirsiniz.
Ben 1 yaşına kadar domates vermeye çekindim o yüzden domates çorbası vermedim. şimdi domatesli tavuklu arpa şehriye çorbasını seviyor kızım. deneyerek anlayabilirsiniz.
yine 9 aydan sonra kıymalı kabak dolması, kıymalı sebze yemekleri (patates, fasulye, semizotu, ıspanak vs)hem kendinize hem kızınıza yapabileceğiniz öğünler olabilir.
Baklagiller için doktorunuzun önerilerini dinlersiniz. Ben 8-9 ayda denemeye başladım Kırmızı mercimek çorbası(patates havuç ekleyebilirsiniz), kıymalı yeşil mercimek yemeği, Etli kuru fasulye, nohut gibi yemekler.
Bu yemekleri öğlen öğününde, meyveyi kahvaltı sonrasında yoğurt veya muhallebileri de akşam öğününde verebilirsiniz.
Mücver gibi atıştırmalıklar deneyebilirsiniz. (yumurta sebze karışımı) Arada sebzeli veya kıymalı makarna, sebzeli veya etli bulgur pilavı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin çiğneyebilmesi için dişlerinin olması şart değildir.
Aklıma gelenler bunlar.. umarım faydalı olur.
 
Tatlım sana pratik bir öneri, soğanları küçük küçük doğra zeytinyağında ya da normal sıvıyağında pembeleşinceye kadar kavur sonra az biber salçası ve domates salçası koy Kavur biraz sonra hangi sebzeyi koyarsan koy yemek olur canım :) patates koy patates sulusu olsun, fasulye ve domates koy fasulye olsun, patates Patlıcan biber domates koy türlü olsun eğer kıymalı yapacaksan ya da etli baştan kavurmalısın devamı aynı zaten. Bir de internetten de faydalanabilirsin yapa yapa öğrenirsin zaten bol şanslar. Bu arada kendini suçlama anası başında olupta bardak yıkamayı bilmeyenler de var :KK66:
 
öncelikle bebeğinizin asıl gidası anne sütü/ devam sütü. yaşına kadar tadım süreci olacak. yemediği hiçbir şeyi zorla yedirmeye çalışmayın. bırakın, aradan zaman geçince tekrar deneyin. yedirdiğiniz şeyi ilk defa veriyorsanız alerji yapıyor mu deneyin. 45 günlük tadım süreci var. araştırıp neler yedirceğinize bakabilir, bebeğinizin bünyesi alerjik mi test edebilirsiniz. bundan sonraki süreçte işinize yarar bu.

onun haricinde, evde yoğurt yapın, bebeğinize onu verin.
sebze tadımlarına başlayabilirsiniz. Facebook kullanıyorsanız ek gıda gruplarına üye olabilirsiniz. tarif paylaşılıyor sürekli. Koyu kıvamda çorbalar, meyve suları veya evde yaptığınız meyve püreleri ilk etapta yeterli olur. sonrasındaysa kahvaltı için yumurta sarısı, lor peyniri biraz zeytinyağı, içine taze soğan koyarak falan omlet yapabilirsiniz.

Şeker, tuz, salça, yumurta beyazı ve alerjen şeylerden( asitli olan; domates, kavun, kivi, çilek, yumurta beyazı, beyaz un...) bi müddet uzak durun.

ayrıca peşinden yedirmek için koşmak istemiyor ve yemeyi kendi öğrensin isterseniz; evin kirlenmesini de takmazsanız BLW yöntemini araştırıp deneyebilirsiniz. Biz kısmen BLW uyguluyoruz. Gayet de memnunum açıkçası.
 
merhaba, anne sütün yetersiz mi ? kaç yaşında bebek ?
ben de bilmiyordum valla yapmayı kızım 6. ayına giriyor demet tuncerin bir demet anne kanalındaki videolar baya öğretici oluyor tavsiye ederim. geçen gün sebzeli yemeği yaptım gayet güzel oldu :) şu videoyu izle takip et bence. Allah sağlık versin bebişe
 
bebeğiniz küçük şimdi direk normal yemeğe geçmeyin heleki tuzlu yemeklere, kabak havuç ıspanak semizotu fasulye gibi yiyeceklerin birinden birde içine patates biraz pirinç çok az hakiki zeytinyağı kıymada katablirsiniz tuz katmadan suda pişirirsiniz robotda çekersiniz büyüdükçe robotda çekmeden ezerek yani boğazı genişlesin diye zamanla normalleştirerek yedirirsiniz, yine çorbaları az zeytinyağlı salçasız veya çok çok az salçalı ama tuzsuz yapabilirsiniz.birde yetişmediğinde bişey bulamadığınızda yedirmek için yedekte sürekli değilde hazır kavanoz mamalarından alabilirsiniz.size birde çok yararlı meyve tarifi vereyim.hurma kuru kayısı kuru incir kuru üzüm bunları suda haşlayıp robotta çekersiniz çok yararlı yada şimdi yaz meyvelerini yedirebilirsiniz çilek biraz riskliydi galiba ben henüz hiç yedirmedimde en çok muz yiyor meyveyi ezip yoğurt içine karıştırabilirsiniz ama dikkat edin meyvede yoğurtda dolaptan yeni çıkmış soğuk olmasın önceden çıkarın ılısınlar...daha aklıma gelince yazarım inşallah
 
X