Yumurtalık Yaşlanmasının Nedenleri

Yumurtalık Yaşlanmasının Nedenleri

erken_yumurtalik_yaslanmasi_agrimasi.jpg


Erken yumurtalık yaşlanmasının ana nedeninin genetik olduğu düşünülmektedir. Ailede erken menopoz öyküsü varsa bu durum, erken yumurtalık yaşlanması için yüksek bir risk faktörü olmakla birlikte engellenemez. Sigara içmek de erken menopoza ve dış uyarıma karşı zayıf olan yumurtalık tepkisine neden olabilmekle birlikte önlenebilen bir faktördür. Pelvik inflamatuar hastalıklar da yumurtalık tepkisinin zayıf olması ile ilişkili olmakla birlikte potansiyel olarak önlenmeleri mümkündür. Endometriozis de zayıf yumurtalık tepkisi ile ilişkili olan önlenemeyen faktörlerden biri olsa da endometriozisin ilerlemesine ilaçlar ile müdahale edilebilir. Kemoterapi ve pelvik ameliyatlar da erken yumurtalık yaşlanmasının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Günümüzde çiftler hayatlarının yoğun olması ile ilgili olarak çocuk sahibi olmayı ileri yaşlara erteleyebilmektedir. Bu nedenle ileri yaşlarda gebe kalmaya çalışmak, kısırlığın görülme ihtimalini arttırabilmektedir. 30’lu yaşlardan itibaren kadının doğurganlığı azalmakla beraber yardımcı üreme teknikleri sayesinde gebe kalma ihtimali artabilmektedir.

Yumurtalık rezervinde görülen azalmaları değiştirmeye yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Kaliteli embriyolar elde etmek için embriyo dondurmak, gebe kalmaya yönelik olarak önerilen yöntemlerden bir tanesi olmaktadır.
 
X