Zeytin alırken nelere dikkat edilmeli

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.687
159
$port8.jpg

Ülkemizde ne yazık ki zeytin satışı yaygın olarak açıkta yapılmaktadır. Açıktan satılan zeytinlerin tüketimi ciddi sağlık problemlerine sebep olma ihtimali nedeniyle tavsiye edilmemektedir. Zeytin alırken şu noktalara dikkat etmek gerekir;


  • Öncelikle ürünün ambalajlı ve markalı olması, etiket üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri ile besin değerlerinin yazılı olması aranmalıdır.
  • Salamuralı ambalajlanmış siyah zeytinlerin, ambalajları açıldığı zaman; zeytinin siyah renginin koyu ve açık kahverengi renk tonlarına dönüştüğü görülebilir. Bu doğal bir durumdur. Ancak zeytin, hava ile temas ettikten kısa süre sonra tekrar eski koyu rengine dönmektedir.
  • Bombaj (ambalajı şişmiş) yapmış ambalajlı ürünler alınmamalıdır. Çünkü bu durum, zeytini bozan mikro organizmaların gelişmesini göstermesi yanında, zeytinin gerekli tatlanma süresini tamamlamamış olduğunu ve gerekli olan ısıl işlemden yoksun ya da ısıl işlemin yetersiz olduğunu gösterir.
  • Isıl işlemden geçirilerek konserve edilmiş teneke veya cam kavanozların etiketlerinde pastörize (ısıl yöntemlerle yiyeceklerin içindeki mikropların öldürülmesi) veya sterilize (mikroplardan arındırılmış) edildiği belirtilmelidir.
  • Paslanmış ve yırtık ambalajlarda satışa sunulan zeytinlerin, sağlıksız ortamlarda ambalajlanmış ve depolanmış olabileceği düşünülerek, bu tip kısa sürede bozulabilecek zeytinler alınmamalıdır.
  • İçi görünür cam veya plastik ambalajlı ürünleri alırken zeytin büyüklüklerinin homojen ve salamura sularının berrak olmasına dikkat edilmelidir.
  • Açıkta satılan zeytinlerin etiketinde zeytin çeşidi ve firma isminin bulunması tüketici açısından bir kalite güvencesi olarak gereklidir. Bu nedenle açıkta satılan ürünün yanında ambalajlı bir örneğinin de bulunması tüketicilerce aranması gereken bir husus olmalıdır.
  • Açıkta satılan tamamen siyah veya koyu mavimsi siyah renkte ve az tuzlu zeytin alırken bu tip zeytinlerin kostik ile tatlandırıldığı ve gıda boyaları (Gıda Kodeksi’ne ve sağlığa uygun ferro glukonat veya ferro laktat) ile renklendirilmiş olduğu düşünülmelidir. Bu tip zeytinler cam veya tenekede, ısıl (pastörizasyon ve sterilizasyon) işlemden geçirilerek konserve edilmiş olarak sofralarımıza sunulması gerekmektedir.
  • Tüketiciler açıkta satılan az tuzlu siyah zeytinleri alırken, bunların kısa sürede bozulabileceği ve sağlığa zarar verebileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
  • Zeytin farklı renk tonlarında sofralarımıza sunulur. Tüketime sunulan zeytinlerin farklı renklerde olması (örneğin salamura siyah zeytinde rengin, kahve rengi koyu kahve rengi, siyah ve benzeri yakın renk tonlarının, çizme zeytinde ise yeşil, sarı, pembe ve diğer renk tonlarının birlikte bulunması) zeytinin kalitesiz olduğunu göstermez. Aksine bu durum, zeytinin gıda boyası ve diğer boya maddeleri kullanılmadan yapılmış olduğunun önemli bir işaretidir.
  • Tamamen siyah renge sahip zeytinler de tüketime sunulabilir. Bu durum çeşit özelliği yanında, zeytinin aşırı olgunluk döneminde toplanarak hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Böyle zeytinlerde, siyah renk kabuktan çekirdeğe kadar da uzanabilir.
 
X