Zeytinyağı fiyatıyla altınla yarışıyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Sağlıklı yaşam için uzmanlar tarafından tavsiye edilen zeytinyağının fiyatındaki artış altınla yarışıyor. Geçtiğimiz yıl 7 lira olan zeytinyağının litresi bu yıl raflarda 20 lirada satılıyor.
https://plus.google.com/share?url=h...ber/61770/fiyatindaki-artis-altinla-yarisiyor

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besinlerinden zeytinyağında fiyatların artması, tüketimi düşürüyor. Beş litrelik zeytinyağının raf fiyatının 100 liraya çıktığını gören tüketici, çareyi toplu siparişte arıyor.

Üretici fiyatları geçen yıl 7 lira olan zeytinyağının bu yıl sezon başı fiyatları, artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 13 lira seviyesinde seyrediyor. Ambalajlandıktan sonra market rafında litresi ortalama 20 liraya yükselen zeytinyağının 5 litrelik teneke ambalaj fiyatı ise 100 lirayı geçiyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, üreticinin "fiyatların yükseleceği" beklentisiyle malını pazara indirmemeyi tercih etmesi nedeniyle fiyatların yüksek bantta ilerlediğini, bu sezon içinde gerileme beklenmediğini belirtti.

Fiyatın yüksek seyretmesinin iç tüketimi düşürdüğünü, tüketicinin raftaki fiyatları görünce zeytinyağından uzaklaştığını dile getiren Uygun, birçok tüketicinin de "beyaz ambalaj" olarak adlandırılan markasız ürünlere yöneldiğini söyledi.

İnternet üzerinden de zeytinyağı alışverişinin bu yıl hareketlendiğine ilişkin bilgiler aldıklarını ifade eden Uygun, "Bazı tüketiciler bir araya gelerek toplu alım yapma seçeneğini kullanıyor. Fabrikalarla doğrudan temasa geçerek sipariş veriyorlar. Bu fiyat açısından avantaj getirse de tağşişli yani farklı yağlarla karıştırılmış zeytinyağı riskini de gündeme getiriyor" dedi.

İHRACAT DURMA NOKTASINDA
Türkiye'nin bu yıl zeytinyağı dış satışında yüksek ihracat beklediğine dikkati çeken Uygun, fiyatlarının dünya ortalamasının üzerine çıktığına değinerek, "Geçen sene zeytinde 'yok yılı' idi ve sezon başından haziran ayına kadar 15 bin tonluk ihracat gerçekleşmişti. Bu yıl ise aynı dönemde ancak 9 bin ton mal satabildik. Geçen yıla en kötü sezon diyorduk ama bu sezon daha da kötü oldu. Birçok ihracatçı mal sattığı ülkelerdeki market raflarını kaybetti" diye konuştu.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Vekili ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy ise geçen yılın ikinci yarısında fiyatların artmaya başlamasıyla zeytinyağı tüketiminin gerilemeye yaşandığını, haziran ayı itibarıyla bu gerilemenin yüzde 15'i bulduğunu belirtti.

Fiyatın tüketiciyi olumsuz etkilediğine işaret eden Ersoy, "Zeytinyağı ve ayçiçek yağı raf fiyatları arasındaki farkın büyümesi, zeytinyağına yürekten bağlı olmayan tüketicilerin alımlarını düşürdü. Zeytinyağı tüketimi fiyat değişiklerine karşı hassas. Bu ürünün faydaları anlatıldıkça fiyat değişiklikleri tüketimi daha az etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

Ersoy, sektördeki tüm firmaların ambalajlı girdikleri pazarları kaybetmemek için mücadele verdiğini de sözlerine ekledi.

http://www.turkpolitik.com/haber/61770/fiyatindaki-artis-altinla-yarisiyor
https://plus.google.com/share?url=h...ber/61770/fiyatindaki-artis-altinla-yarisiyor

geçenlerde 5 litrelik teneke 100 küsurdu şok oldum, bi kaç gündür tv de ekomomi programlarında sürekli bu konuşuluyor sorun stoklamaymış galiba, zaten satış %15 düşmüş en güzeli almamak, ellerinde kalsın stoklayanların

Cennetinde yasadigim icin kilosu 11 den aliyorum.Valla altinla yarisiyor piyasadaki fiyati.

doktorlarında etkisi var sanırım, sürekli zeytinyağı derlerken stokçulara gün doğdu

bizde yerinden litresini 15 tlye aldık, ama çok güzel yağ değil sanki, bardağa koyup içmelik :KK8:

Kendi zeytinağaçlarımız var,ailem kendisi sıktırıyor ama 2 senedir kışın geçen sert havalardan dolayı 2 senedir zeytin az oldu,sanırım fiyatların yükselmesi bu yüzden.Bu nedenle bu sene ben bile köyümüzden başka birinden satın aldım ama kilosu 10 tl den.

Litresi nasil 7 lira 20 lira ya? :KK57:
Biz Iznik'ten getirtiyoruz baya pahali , Bu fiyatlar bana cok ucuz geldi..

Bizim litresi 40 liraydi gecen ekim ayinda daha bitmedi, simdi ne kadardir bilmem ama cok guzel her seyde kullaniyorum. Resmen al ic o kadar tadi guzel..
40 lira çok değilmi kız litresine? bu tarafların da çok güzel kendim bursalıyım iznik zeytinyağınıda biliyorum ama çanakkale tarafının daha güzel hem litresi 15 tl. biz çok tüketiyoruz batarız 40 tlden alsak :)

40 lira çok değilmi kız litresine? bu tarafların da çok güzel kendim bursalıyım iznik zeytinyağınıda biliyorum ama çanakkale tarafının daha güzel hem litresi 15 tl. biz çok tüketiyoruz batarız 40 tlden alsak :)

Valla anlamadim ki bizimki neden oyle pahali acaba? Neyse saglik olsun tadi cok guzel belki ondandir deyip kendimi kandirayim :-) :-)

Bizim litresi 40 liraydi gecen ekim ayinda daha bitmedi, simdi ne kadardir bilmem ama cok guzel her seyde kullaniyorum. Resmen al ic o kadar tadi guzel..
litresi 40 liraya hiç duymadım bilgece,burası zeytinyağı yeri biliyorsundur,hadi diyelim 20 olsun,sizi kazıklıyorlarmı acaba,bizde 2 ayda 1 litre biter sadece salataya katıyorum

litresi 40 liraya hiç duymadım bilgece,burası zeytinyağı yeri biliyorsundur,hadi diyelim 20 olsun,sizi kazıklıyorlarmı acaba,bizde 2 ayda 1 litre biter sadece salataya katıyorum

Kazikladiklarini sanmam. Ama sanirim bir daha ordan almayacagim :KK70::KK70: balin kilosunu da biz cok pahaliya aliyoruz. Neyse du iyice bi arastiricam :KK70::KK70:

Kendi zeytinağaçlarımız var,ailem kendisi sıktırıyor ama 2 senedir kışın geçen sert havalardan dolayı 2 senedir zeytin az oldu,sanırım fiyatların yükselmesi bu yüzden.Bu nedenle bu sene ben bile köyümüzden başka birinden satın aldım ama kilosu 10 tl den.
yerinden alırsan uygun oluyor tabii,buradada 10 tlden başlıyordur,fakat kaorisi yüksek zeytinyağının

Kazikladiklarini sanmam. Ama sanirim bir daha ordan almayacagim :KK70::KK70: balin kilosunu da biz cok pahaliya aliyoruz. Neyse du iyice bi arastiricam :KK70::KK70:
bal farklı olabilir bilgece anzer balı kestane balı,bir sürü çeşidi var,balın kilosu 150 ye alıyordu babam biz almadık gerçi:)zmz zeytinyağı farklı,zeytinyağının kilosu ne kadar olabilirki en pahalı 20 olsun,ama getirtmesi falan içindeyse değişebilir tabii

bal farklı olabilir bilgece anzer balı kestane balı,bir sürü çeşidi var,balın kilosu 150 ye alıyordu babam biz almadık gerçi:)zmz zeytinyağı farklı,zeytinyağının kilosu ne kadar olabilirki en pahalı 20 olsun,ama getirtmesi falan içindeyse değişebilir tabii

Yok getirtmesini ucretsiz yapiyorlar :KK70::KK70:

yerinden alırsan uygun oluyor tabii,buradada 10 tlden başlıyordur,fakat kaorisi yüksek zeytinyağının
evet canım tabiiki biz yerinden almış olduk,kendi bildiğimiz tanıdığımız insanlar ama zaten dışarıyada o fiyata veriyorlar,çokta güzel ve kaliteli,ben pasta börek hariç asla ayçiçek yağı kullanmam.Ama burada kilosu 40 tl ye duyunca şok oldum,40 tl ye zaytinyağımı olur ya:KK57:

ya bilgece dayanamadım seni alıntılıyorum kusura bakma canım ama cidden kazıklanıyorsunuz yazıktır ya paranıza,biz kendimiz toplayıp sıktırıyoruz bal gibi ve bizim buralarda kilosu 10 tl,sen başka yerleri bir araştır tatlım,cidden pahalı alıyorsunuz.:KK57:

X