Zor yada pasif kadın olmak. Kadına verdiği rahatlık yada getirdiği güçlük...

O çocukların fen lisesinde okuması sizin çocuğunuzdan daha başarılı yapmıyor ünv sınavında. Söyle örnek vereyim görev yaptığım ilçede fen lisesi var sanırım %20ile alıyor. Ve bildiğim kadarıyla 2 senedir tıp kazanan öğrencisi yok. Ama eminim istanbulda fen lisesi olmayan nitelikli anadolu liseleri onlarca tıp kazandiriyordur. Yine kuzenim bursanin en iyi anadolu liselelerinden birinden mezun oldu ve direkt tıp kazandı. Yani eskisi gibi fen anadolu arasında büyük uçurum yok

Evet haklısınız ama işte büyük şehirde o okullara girmek çok yüksek yüzdelik dilim istiyor. Neredeyse bir ilin yarısı kadar nüfusu olan bir ilçede sadece 1 nitelikli okul var düşünün. Bizde elimizdekinin en iyisini yapmak zorunda kalıyoruz.
 
Bunu söyleyen aynı okul değil mi? Yani aynı okulun fen lisesi tarafına kaydettirelim diyorlar. Gem de azcik bir görüşme süresi sonunda. 6-7 bin fazla verenin çocuğunu gönderebileceği bir okul yani. Nasıl daha derin işleyebilir. Ailesinin biraz daha parası var diye zekilik mı eklenecek çocuğa. Ya da gelen veliye sizinki o kadar iyi değil anadolu kısmına mı alalım diyorlar. Hiç sanmıyorum. Cocuk alamadiktan sonra daha derin işlese ne?Sınavla kazanılan belli bir düzeyde olan çocukların olduğu bir fen lisesi olsa tamam derin işlenir de. Bence eşinize boşuna yüklemiyorsunuz.
 
Bende eşinizin haklı olduğunu düşünüyorum. Çocuğunuzun başarısı ortalama bir başarı. Yüzde 9luk dilim ile girilen fen lisesinin çok iyi olacağını sanmıyorum. Benim yaşadığım şehirde bırakın fen lisesini iyi bir Anadolu lisesine bile girilmiyor bu yüzdelik dilim ile. Anadolu lisesine gönderip Gerekirse özel ders aldırmanız daha mantıklı sanki.
 
Devlet okulunda öğretmenim. Sınıf rehberliğini aldığım bir öğrencim % 2,71 ilk diliminde.fen lisesini tercih etmedi. Tercihini Anadolu lisesinden yana kullandı. Ayrıca ilk atandığım meslek lisesinde okuyan ikiz öğrencilerim mezun oldukları sene ikisi de tıp kazandı.Bunu yazmamın nedeni çocuğun içsel motivasyonu ve potansiyeli varsa bir şekilde onu başarıya istediği alana götürür.
 
Şimdi doğru düzgün eğitim almazsa o para ileride sizden zaten çıkacak.. tıpı vs hedeflerse bu sayısal dersler yetmiyor deyip ek ders aldıracaksınız. Veya bir sene daha hazırlanacağım diyecek o sene özel ders veya dershane topuna girecek..
 
Erkeklerin klasik tutumu galiba, çok görüyorum çevremde böyle tartışmaları. Erkekler "amaan ne olacak" kafasında sadece olayın maddi kısmını düşünüyorlar. Eğitim önemli, bu çoğuğun şımarıklığı için satın alınacak pahallı bir cep telefonu ya da tablet değil. araba deseniz bugün var yarın satarsınız yoktur ama eğitim insanın hayatı boyunca sahip olacağı bir şey. Sizin farkındalığınız ve oğlunuz için en iyisini istemeniz çok takdir edilecek bir durumdur. Bu mücadelede biraz yorulmuşsunuz ama başaracağınıza inanıyorum, doğru yoldasınız. Oğlunuz için en hayırlısı olsun.
 
Naçizane tavsiyem Anadolu lisesine göndermeniz. Fen lisesi için ödeyeceğiniz para ile ilerde özel ders aldırabilirsiniz. Bir eğitimci ve biri tıp biri biyomedikal mühendisliğinde okuyan iki evlat sahibi olarak, iyi bir okul etkendir ama iş öğrencide biter. %9 luk dilim biraz yüksek. Fen lisesine aldıkları öğrencilerin taban puanına bakın. %9 dan yüksekse zaten hiç gerek yok. Özel ders her zaman daha iyi sonuçlar veriyor.
 
Hanımefendi çocuklarınızın eğitimleri ve gelecekleri hakkında kaygı duymanız gayet doğal. Fakat özel okuldaki hocalar sizi yanlış yönlendirmişler. İkisi arasında tabiki ufak bir fark var fakat görüştüğünüz öğretmenlerin kastettiği kadar kesinlikle değil. Çalışacak çocuk ailede takdir görürse asıl çalışıyor!! Eğitim sektöründe çalışan biri olarak özel okulların/kuruluşların aileleri gereğinden fazla kaygı duymalarını amaçladıklarını düşünüyorum açıkçası. Hiç dersaneye gitmeden üstelik vasat bir liseden(en sınırda bir düz lise) çıkıp ilk 500e girip elektroniğe giden kaç tane örnek söyleyebilirim size. Benim kendi gözlemim şöyle, çocuğuna zorluklarla mücadele etmesini öğretebilen ailelerin çocukları bir yerlere şaşırtıcı biçimde başarılı oluyorlar. Eğer gönderdiğiniz özel okullar ilk 5deki çok iyi köklü ve özel okullar değilse çok fark edeceğini sanmıyorum

Bu sebepten dolayı kocanızla aranızı açmanız doğru değil, siz aile olarak uyum içinde olmayı başarbilirseniz çocuklarınız emin olun başarılı olacaktır. Her zaman örnek veriyorum, Doğan Cüceloğlunun bi videosu var youtubeda, özellikle çocuklara özel dersin her türküsünü aldıran ama yine de başarılı olamayan anne babalar tekrar tekrar izlemeli 🙏 çocuğunuza başarılar diliyorum.

Genel anlamda uyumlu biri olduğumu düşünüyorum. Eş ailesi, maddiyat gibi konularda idare edebileceğim bir durumsa, kişiliğime saldırı yoksa, eften püften sebeplerle sorun çıkarmam. Ailemden birini mutlu edecekse, ödün verdiğim konular olmuştur. Yada arkadaşlarımla problem yaşarsam tartışmak yerine, uzaklaşmayı tercih ederim.

Ama tavrımın net olduğu bazı konular var. Onlarla ilgili savaşırım, tırnaklarımı çıkartırım ve yorulurum. İşte o zamanlarda bazen keşke farkındalığım daha az olsaydı yada "ben bilmem kocam bilir" diyebilseydim. Kafam daha rahat olurdu diyorum. İstediğimden değil bazen savaşmaktan yorulduğum için.

Misal çocuklarımın eğitimi, mutluluğu gibi konularda resmen aslan kesiliyorum, tırnaklarımı çıkarıyorum, sesimin desibeli yükselebiliyor.

Oğlum lgs'ye girdi, pandemi sürecine denk gelince okul/dershane eğitimi yarım kaldı. Ergenlikte işin içine girince biraz saldı dersleri. Sınava yakın sorumluluklarını hatırladı, motivasyon konuşmalarımda fayda gösterdi sanırım biraz toparlandı. Sınavda da yanlışlarım doğrularımı götürmesin korkusuyla 3-5 cevabı silmiş, onların hepside doğru çıkınca ayrı üzüldük zaten. Fena bir derece yapmadı ama devletin fen lisesine girecek yada iyi bir merkezi okula girecek puanları alamadı.

Malesef ki eğitim hayatı tek bir sınava bağlı olan bir ülkede yaşıyoruz, 45 kişilik bir devlet okulunda 4 sene toplamında 95 ortalama getiriyor olmasının bir önemi kalmadı yani.

Bende ortalama bir devlet okuluna gideceğine iyi bir özel okula gitsin, sonradan özel hoca/dershane uğraşacağımıza baştan işi sıkı tutalım çocuğun başarısı devam etsin diye düşündüm. Bulunduğumuz çevrede iyi bir butik özel okul buldum. Eğitim kadrosu gayet iyi, yks başarısı yüksek. Bu okulun Anadolu Lisesi kısmı için %60 burs verdiler. Fakat okul yönetimi çocukla da konuşmak istedi. İki ayrı öğretmenle ideallleri, hedefleri üzerine görüştü. Öğretmenler de fen lisesine gitmesi gerektiği konusunda bizi uyardılar. Eşimle ilgili sorun burada başladı.

Şöyle ki fen lisesinin ücreti daha yüksek ve artı olarak burs oranımız %40 civarında olacak. Buda bize senede 6-7 bin gibi artı bütçe getiriyor. Eşim isteyen, hedefi, olan çocuk Anadolu Lisesi'nde okur, sayısal derslerin aynılarını zaten görüyor ne gerek var düşüncesinde. Kendisi çocukların sınıflarının yerini bilmez neredeyse, toplantı, eğitimleriyle ilgili bütün yük bende, ama iş paraya gelince fikir sahibi oldu kendisi.

Bende Anadolu ve Fen lisesinin eğitiminin kesinlikle aynı olmadığını, sayısal derslerin daha derin işlendiğini, ders sayılarının daha fazla olduğunu vs anlattım. Yok bir türlü uzlaşamadık, tartıştık. Senelik 6/7 bin fark için çocuğumun eğitiminden kısmam. İleride bunuda yapabilirdik diye üzülmek yerine arabamı satarım, başka planlarımı ertelerim hiç sıkıntı değil, benim ebeveynliğimde böyle.

Ama tüm bunların farkındalığında olmasaydım, bilmeseydim ohh kafa bi milyon derler ya aynen öyle. Ne çatışmama gerek kalırdı, ne tartışma çıkardı. Baba tutar elinden yazdırırdı bir okula, çocuk yapabildiği kadarını yapardı. Tabi ki çocuğumun geleceği için iyi olmazdı ama çok yorgun hissediyorum kendimi. Böyle olunca da hiç bir şeyi düşünmek, planlamak, savaşmak istemiyorsun.


Ekleme: Aynı tartışmaları kızımın okulu içinde yaşadık, benim dediğim oldu ve sayısalda iyi bir sıralama bekliyoruz şu anda.
 
İyi bir anadolu lisesi tutmuyorsa özele verebilirsiniz, faydasını görür ama iyi araştırın. Butik okulların eğitimi pek güzel olmuyor.
Özelin anadolu ve fen bölümleri arasında çok fark olmaz.
 
X