Tabletler ve akıllı telefonlar, gelişme çağındaki çocukların omurgalarında ciddi hasara yol açıyor. Uzmanlar uyarıyor: En önemli tehlikelerin başında, boyun fıtığı ve kamburluk geliyor.

AİLELERİN çocuklarını oyalamak için sıkça başvurduğu yöntem, tablet bilgisayar ya da akıllı telefonlar, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Uzmanlar, bu aletleri yoğun kullanan çocukların boyun ve bel rahatsızlıklarının artacağını söyleyerek, kullanımı sınırlandırın dedi.

Her gün hayatın bir alanında, telefon ya da tabletteki oyuna odaklanmış, çevresindeki olup bitenle ilişkisini tamamen kesmiş çocuklar görmek mümkün. Ailelerin de çocuklarını oyalamanın bir yolu olarak gördüğü bu yönteme karşı uzmanlar uyardı.

Uzmanlara göre, dünya çapında genç kuşakları bekleyen en önemli tehlikelerin başında, boyun fıtığı ve kamburluk geliyor.

Boyun, sırt, bilek ve göz ağrısı gibi hastalıklar, en fazla 5 – 9 yaş arası çocuklarda görülüyor. Bu tehlikeye karşı en iyi tedavi ise, çocukların tablet ve akıllı telefon kullanımını sınırlamak.

‘Engel olmak, tedaviden daha kolay’

Belçika Gent Üniversitesi’nden Profesör Barbara Cagnie, aşırı kullanıma engel olmanın tedavi etmekten daha kolay olduğunu belirterek, “Çocuklarınızı uzun süre tablet ya da telefonla oynatmayın. Oynarken de sık sık oturuş şeklini değiştirmeye teşvik edin» dedi.
YENİ YÜZYIL GAZETESİ