Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak Doç. Dr. Defne Kaya, 1 yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalmasının, bebeğin kalbini durdurabileceğini söyledi.

Uzmanlar, 1 yaşından küçük bebeklerin omurga sağlığının korunması, solunum ve kalp sağlığının tehlikeye atılmaması için, araç içi bebek koltuklarının 30 derece eğimli olmasına, yolculukların ise 30 dakikadan fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya da, 1 yaşından küçük bebeklerin, araç içi bebek koltuklarında 30 dakikadan daha uzun süre oturtulmasının kalbi durdurabileceğini aktardı.

Bir araştırmaya göre 40 derece eğime sahip araç içi bebek koltuklarında yarım saatten daha fazla oturanların, yatan bebeklere oranla kalp hızları ve soluklarının arttığını, kandaki oksijen seviyesinin de düştüğünü söyleyen Doç. Kaya, şöyle konuştu:

bebek_koltuklari

“Araştırmayla; 1 yaşından küçük 40 bebeğin; solunum frekansı, kalp hızı, kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerinin, araçların hareket hızlarına ve bebek koltuklarının eğimlerine göre değişimleri ölçüldü. En az olumsuz etkinin araba hareketsiz iken 30 derece eğimli araç bebek koltuğu ortaya çıktı. Buna karşın araba hareketsiz olsa bile 40 derece eğimli koltuğun bebeğin solunum frekansını ve kalp hızını artırdığı belirlendi. Saatte 50 km hızla giden bir araçta ise 40 derece eğimli bebek koltuğunda yolculuk yapan bebeğin vücudundaki oksijen miktarı %5 düşüyor.”

“BEBEĞİN YÜZÜNÜ, HARAKETLERİNİ VE NEFESİNİ DÜZENLİ KONTROL EDİN”

Doç. Dr. Defne Kaya, yolculuk sırasında bebeklerin sağlığı açısından ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi ve şu önerilerde bulundu:

“Bir yaşından küçük bebeklerin omurga sağlığının korunması, solunum ve kalp sağlığının tehlikeye atılmaması için araç içi bebek koltuklarının 30 derece eğimli olmasına, yolculukların 30 dakikadan fazla olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca bebeğin yüzü, hareketleri ve nefesi düzenli olarak kontrol edilmeli.”