ASMR Nedir ? ASMR yani Automonous Sensory Meridian Response (Otonom Duyusal Meridyen Tepki), düşük frekansa sahip seslerle tetiklenen bir his. Beynin rahatlamasını sağlayan bu sesler bazen bir fırça ile saçları tarama, bazen bir gazetenin sayfalarını çevirme, klavye ya da kalemin kağıtta çıkardığı sesler olabilir. Pek çok kişinin bir şekilde yaşadığı ancak tam anlamıyla ifade edemediği bu hisler, 2000’li yılların başında Avrupa ve ABD’de internet ortamında paylaşılmaya başlandı ve sonrasında bilim insanları bu olguya ASMR ismini verdi.

ASMR Nedir?

ASMR Deneyimi

Kuaföre gittiğinizde saçlarınız taranırken göz kapaklarınızı düşürmemek için zorlanıyor ya da birileri sessiz sedasız bir şeylerle ilgilenirken örneğin resim yaparken ya da okuduğu kitabın sayfalarını çevirirken “Şuraya kıvrılıp uyusam” hissine kapılıyorsanız, ASMR’nin tam olarak nasıl bir şey olduğunu deneyimlemişsiniz demektir. Pek çok kişide saç diplerinden ya da ayak parmak uçlarından başlayarak yayılan bir his olan ASMR’de herkes farklı deneyimler yaşayabilir. Bir şeylerin tıkırdaması, sakız çiğneme sesi, kapak açıp kapama ya da hafif kısık ve düşük frekanslı bir ses tetikleyici unsurlardandır.

asmr_videosu

ASMR Faydaları

Pek çok kişinin iç gıdıklaması olarak adlandırdığı ASMR, sadece hoş bir his olmasıyla değil, bazı faydalarıyla da oldukça popüler. Rahatlatıcı bir ses ile yapılan ASMR videosunu, rehber eşliğinde yapılan bir meditasyon gibi düşünebilirsiniz. ASMR sesleri de diğer meditasyon çeşitleri gibi beyni rahatlatıp stresi azaltabilir ve konsantrasyon gücünü arttırabilir. Ayrıca ASMR videoları, uykusuzluk problemi yaşayan insanlar için de bir çözüm olabilir. Özellikle bazı ASMR videolarının tamamen uykuya dalmayı tetikleyecek nitelikte olduğu bilinmekte.

ASMR Kaynakları

Yıllar içinde gitgide büyüyen ve geniş kitlelerce tanınmakta olan bu hissi yaşamayı sağlayacak pek çok Youtube kanalı bulunuyor. Türkçe olarak çok fazla kaynak olmamakla beraber yurtdışında, ASMR videoları yayınlayan kanallar hayli talep görmekte.

Kanallarda, yemek tarifleri, makyaj önerileri, saç tarama, takı tasarımı, yüz masajı gibi pek çok farklı alanda ASMR videoları yayınlanıyor. ASMR vlogger’larının diğerlerinden farkı ise çok düşük bir ses tonu ile videolar hazırlamaları. Yani bu videolarda amaç yeni şeyler öğrenmek değil, rahatlamak.

Kendiniz için en iyi ASMR videosunu bulmak içinse birbirinden farklı türlerde hazırlanmış videolara bir göz atmanızı öneririz.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com