Gecenin bir vakti bebeğinizi uyutmanın kolay bir iş olmadığını biliyoruz. Yine de popüler taktiklerden bir tanesi, bazı ebeveynin yapmakta hiçbir sakınca görmediği kimilerinin ise nefret ettiği “bırak ağlasın” metodu. Bebeğinizin ağzından en ufak bir ses duyup hemen kucağınıza almaktansa, bırakın ağlasın. Ağlaması en nihayetinde uykuya dalmasına yol açacak.

Bu yöntemin altında yatan sebep; eğer bebeğinizi uyuması için sallarsanız, kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenemeyip her zaman birine ihtiyaç duyacaklar.

Peki Bu Konu Neden Bu Kadar Tartışmalı?

Sosyal medyada ya da gerçek hayatta bu yöntemin kötü olduğunu söyleyen annelerle karşılaşabilirsiniz. Evet doğru. İnternette bu kadar sık konuşulan bir konu olunca, bazı annelerin böyle bir yöntemi doğru bulmaması gayet doğal. Ama ne kadar kötü olabilir ki?

Bebeğinizin “çığlık çığlığa” ağlamasına izin vermeli misiniz? | 1

Bırak Ağlasın Uyutma Yöntemi

“Bırakın Ağlasın” Olayının Altındaki Bilimsel Açıklama

Tartışmaları tetikleyen önemli bir problem var: “Bırakın ağlasın” metodunun sizin bebeğiniz için uygun olup olmadığına dair bir sürü gereksiz bilgi var. Mesela, psychologytoday.com sitesindeki araştırmalardan bir tanesi 10 sene öncesinden kalma. Araştırmadaya göre, “Bebek huzursuzken, bebeğin beyninde gerçekleşen ağ kurulumunu sağlayan sinapslar zarar görüyor. Ayrıca, yalnız başlarınayken ağlayıp dururlarsa, aşırı stres karşısında bitap düştükleri için büyümeleri ve hissetme duyguları sona erecek.” Çok korkunç değil mi?

Bunlara rağmen, bu yöntemi destekleyen yeni araştırmalar yapıldı. Avustralyalı bir grup araştırmacı, “bırakın ağlasın” yönteminin faydalı olduğunu ve uzun vadede bebeğin duygularına zarar vermediğini keşfetti. Hatta, kontrol grubundaki bebeklerle karşılaştırıldıklarında, ağlamalarına izin verilen bebeklerin uykuya 15 dakika daha erken daldıkları farkedildi.

Bebeğinizin “çığlık çığlığa” ağlamasına izin vermeli misiniz? | 2

Bırak Ağlasın Uyutma Yöntemi

Bırak Ağlasın Uyutma Yöntemi Metodu Nasıl Yapılır?

En azından bir defa denemeye ikna oldunuz mu?  Öyleyse bebeğiniz 4-6 aylıkken denemeye başlayabilirsiniz. İlk adım: Yatma vakti civarında belirli ve düzenli rutinler yaratın. Daha sonra, bebeğiniz uyanıkken beşiğine koyun. Bir sonraki adım ise, en zor adım bu olsa gerek, odadan çıkın. Bu şekilde bebeğiniz kendi başına uykuya dalmayı ya da kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenecek. Odaya geri dönmeyin, isterseniz bebeğinizi bir kamera yardımıyla izleyebilirsiniz. Tekrar kontrol etmeden bebeğinizin uykuya dalmasına izin verin. Bebeğinizin mızırdandığını duyabilirsiniz, ama bir süre sonra kendi kendine sakinleşecektir.

Eğer ağlaması şiddetlenirse, içeri girip altının değiştirmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edebilirsiniz. Ama işinizi son derece ciddi bir şekilde yapıp sonra odadan çıkın. Böyle yapmanız daha çok ağlamasına sebep olabilir ama birkaç gün içinde bebeğiniz kendi başına uyumayı öğrenecektir.

Bebeğinize kıyamıyor musunuz? O zamanda kontrol edip avutma yöntemini deneyebilirsiniz. Bebeğiniz ağlıyorsa, 15 dakika sonra içeri girin. Bebeğinizi bir iki kez pışpışlayın ama kucağınıza almayın. Bir sonraki sefer bir beş dakika daha ekleyin. Sonraki sefer 25, sonra 30. Er ya da geç, bebeğiniz tatlı rüyalara dalacaktır.

Uyku sorunlarına çözüm:yatır/kaldır yöntemi ? Tıklayın !

Bebeği kolay uyutmanın altın kuralları için Tıklayın !

Hızlı Bebek Uyutma Tekniği Videolu Anlatım Tıklayın !