Bebekler, bağışıklık sistemlerinin gelişme sürecinde, çevrelerine ve yediklerine karşı alerjik belirtiler göstermeye oldukça meyillidirler. Ebeveynler için dönüm noktası olan anlardan biri, bebekleri katı gıdaya başlatmalarıdır. Bu yüzden her anne baba, bebeğine ilk defa yedirdiği gıdadan ya da ilk defa tanıştırdığı bir hayvan veya bitkiden sonra bebeğin vücudundaki olası tepkileri dikkatle incelemelidir. Bebek alerji çeşitleri nelerdir, alerjik belirtileri nasıl anlarız ya da alerjinin nedenleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Her Defasında Bir Yeni Gıda

Bebeğinize yeni bir gıda verirken o gün içinde verdiğiniz yeni gıdanın tek yeni gıda olmasına dikkat edin. Eğer birden fazla gıdayı bir gün içerisinde bebeğinizle tanıştırırsanız bebeğin hangisine alerjisi olduğunu anlayamaz, tekrar aynı gıdayı verebilirsiniz. Her yeni gıdadan sonra bir yeni gıdaya daha başlamadan önce mutlaka üç gün ara verin.

Bu 8 İsme Dikkat

160 farklı gıda alerji çeşidi olmasına rağmen bebeklerin genelde alerjik reaksiyonlar gösterebileceği 8 temel gıda bulunuyor. Bu gıdaları bebeğinize yedirmeden önce mutlaka doktorunuza başvurun ve doğru zamana doktorunuzla beraber karar verin. Sekiz gıdanın içinde yer alanlar: Süt, yumurta, yer fıstığı, ağaçta yetişen fıstık türleri (badem, ceviz gibi), balık, soya, tahıl ve kabuklu deniz ürünleri (midye, istiridye gibi).

Olası Semptomlar

Gıda alerjileri genelde gıdayı yedikten hemen sonra belirtilerini göstermeye başlarlar. Bebeğinize yeni bir gıda yedirdikten sonra ilk dakikalardan ilk birkaç saate kadar dikkat etmeniz gereken belirtiler şöyle sıralanıyor: Kurdeşen dökme ya da ciltte oluşan benzer kızarıklıklar, kaşıntı ve isilik, surat, dil ve dudaklarda şişme, ishal ya da kusma, öksürük ve hırıltılı solunum, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı. Bebeğinizi sadece yeni bir gıdayla değil yeni bir ortam ya da hayvanla da tanıştırdıktan sonra da bu tepkilerden herhangi birini görürseniz en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

Kaçınılması Gereken Davranışlar

Alerji çeşitleri hafif ve hissedilmeyen semptomlardan tutun, tehlikeli ve ağır semptomlara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Bebek, çocuk ya da yetişkin birinin bir maddeye alerjisi bir anda kaybolup yıllar sonra ortaya çıkabilir ya da tepkilerini daha ciddi bir boyuta taşıyabilir. Bu sebeple herhangi bir gıdadan sonra ufak semptomlar fark etmiş olsanız bile o gıdayı bebeğinizin beslenmesinden çıkarmanızda fayda var.

Diğer Maddeler

Gıda, hayvanlar ve bitkiler dışında her anne-babanın dikkat etmesi gereken diğer maddelerse kozmetik ürünlerdir. Özellikle annelerin kendi ciltlerine kullandıkları maddeleri bile doktor tavsiyesiyle seçmeleri önerilir. Onun dışında bebeğinizin altını sildiğiniz ıslak mendiller, vücuduna kullandığınız bebek yağları ya da kremler, çamaşırlarını yıkadığınız yumuşatıcılar ve günlük hayatınızda kullandığınız diğer kozmetik ürünleri de anti alerjik seçmenizi tavsiye ederiz.