Bebeğinizde uyku eğitimini tamamlayıp uyku düzenini belirli bir rutine oturttunuz ve her şey yolunda. Ancak bir süre sonra bebeğiniz her zamankinden bir iki saat erken kalkmaya mı başladı?
Bebeklerde uyku düzeni genellikle 11-12 saatlik bir gece uykusu ile sağlanır. Düzeni değişen bebekleri eski düzenlerine döndürmek içinse günlük bazı rutinleri değiştirmek gerekebilir. Bebeklerde uyku problemini aşmak adına size bazı önerilerimiz olacak.

Gündüz uykularına dikkat!

İdeal bir gündüz uykusu süresi belirlemek, bebeğin yaşına bağlıdır ve ihtiyaçtan fazla ya da az uyumak, bebeğinizin gece uykularını da etkiler. Gündüz 3 kez uyuyan bir bebek, sabahları erken uyanmaya başlarsa gündüz uykularını 2’ye düşürmeyi deneyebilirsiniz. Aynı şekilde  ihtiyaçtan az gündüz uykusu da bebeğinizin gece uykusundan erken uyanmasına neden olabilir. Bebeğiniz gündüz yeterince uyumuyorsa bu gece uykusuna yorgun yatmasına neden olur. Yatağa yorgun giren bir bebekse sanıldığı gibi hemen uykuya dalmaz. Uykusunda bölünmeler yaşar ve sabahları da erken uyanabilir. Geceleri bebeğim uyumuyor, diye düşünüyorsanız bunu gündüz uykularına bağlayabilirsiniz.

Dış etkenlere bağlı olabilir

Sabahları uyumayan bebeklerin ne sorunu olabilir diye düşünüp canınızı sıkıyor olabilirsiniz. Ancak bu sorun her zaman bebeğinizden kaynaklanmayabilir. Şöyle ki bebeğinizin odasına bakan dış cephede her sabah erkenden başlayan bir inşaat ya da trafik gürültüsü olabilir. Odaya fazla güneş girmesi, kaloriferin sesi, hatta üst katta oturan komşunun her sabah aynı saatte çalan alarmı bile bebeğinizin uyku düzenini etkileyebilir. Dolayısıyla bebeğinizin uykusunu alabilmesi için bu durumları elinizden geldiği ölçüde değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Ne yapmalı?

Bebeğinizin erken uyanmasını önlemek için en başta gündüz uykularına yeni bir düzen getirmeyi deneyebilir, çok erken saatte uyanan bebeğinizin rutinini kaydırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin daha rahat uyuyacağı düşüncesiyle onu gün içinde çok yormayın. Unutmayın ki bu durum, bebeklerde uykuya dalamama gibi sorunları da beraberinde getirebilir.

Sabah güneşini bol bol alan bebek odalarında, bebeğin uyku saatinden önce açılmayacak kalın perdeler kullanmak işe yarayabilir. Aldığınız pek çok önleme rağmen bebeğiniz erken uyanıyor, uyandığında da mutlu ve enerjik hissediyorsa bu durumda bebeğiniz uykusunu almış demektir. Buna karşın gece uyku saatini hafif hafif daha geç bir saate taşıyabilirsiniz. Ancak uyku saatinin 1 saat ileri çekilmesi gibi bir radikal değişiklik, yine bebeğinizin düzeninin sarsılmasına neden olacaktır. Bunun yerine 15’er dakikalık kaydırmalarla yeni bir rutin oluşturabilirsiniz.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com