Bebek aknesi, genellikle bebeklerin yüzünde ve kulak çevresinde görülen kırmızı yumrulardır. Bebeklerde kulakta sivilce neden olur, nasıl geçer? makalemizde sizlere bu konu hakkında bilgiler verdik.  Bebeklerde çıkan sivilceler için ekseri tedaviye gerek yoktur, çünkü birkaç haftada kendi kendine kaybolacaktır. Bebeğinizdeki sivilceler uzun zaman geçmesine rağmen iyileşmiyorsa, o zaman doktora başvurabilirsiniz. Bebeklerde akne oluşumunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, hamilelik sırasında annenin hormonlarındaki dalgalanma ile ilgili olabileceği yahut alerjik reaksiyon sonucu gerçekleşebileceği düşünülüyor.

Bebeklerde görülen sivilceler aynı ergenlikteki akneler gibi ortası beyaz, kırmızı şişlikler şeklinde belirir.
Bebeğinizdeki sivilceler beyaz şişlik şeklindeyse, iltihaplanma yoksa, bu kabarıklıklara milia denir ve yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan gayet doğal bir durumdur.
Bebek cildinde sivilce teşkil etmeyen bir döküntü meydana gelmişse, egzama, su çiçeği yahut çevrede bir şeyle temas sonucu ciltte tahrişle gerçekleşmiş olabilir.

Çoğu bebekte sivilceler haftalar hatta aylarca sürebilir. Çocuk hekimleri ve araştırmacılar bebeklerde akne nedenleri hakkında herhangi bir fikir birliği içinde değildirler. Birçok uzman aknenin gebeliğin sonunda annenin hormon düzeylerinin dalgalanmasının bir sonucu olabileceğine inanıyor.
Bazı uzmanlara göre ise kumaşlarda kalan deterjan kalıntılarının ciltteki gözenekleri tıkar ve bunun sonucunda bebeklerde sivilce oluşur.

Bebeklerde kulakta ve ciltte sivilce nasıl tedavi edilir?
Sivilcelere günde 1 kez bebe sabunu sürüp, su ile durulayın.
Yetişkin sivilceleri için kullanılan ürünleri asla denemeyin.
Akne çok şiddetli ise, çocuk doktoru hafif bir sabun veya herhangi bir tedavi önerebilir, ancak tipik olarak hiçbir ilaç gerekli değildir, akne birkaç ay içinde zaten kendi kendine geçecektir.

Ne zaman çocuk doktoruna gitmeli?
Eğer akne uzun zaman geçmiyorsa ve ağrılı bir şekilde seyrediyorsa, çocuğunuzun cildinde yoğun tahriş görüntü varsa o zaman doktora gidilebilir.

İlgili Konular

Bebeklerde Akne Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıklayınız

Bebeklerde Sivilceye Çare Anne Sütü Tıklayınız