Türkiye genelinde kırtasiyelerde çocukların oynaması için satılan “slime” isimli şekil alan yarı akışkan maddenin içeriğinde uyuşturucu hammaddeleri olduğu ortaya çıktı.

Yeni Asır’dan Tansu Edip Gökbudak’ın haberine göre oyuncak görünümlü maddenin içine fazla kullanıldığında zehirleyici etkisi olan boraks maddesinin yanısıra yine uyuşturucu niteliği olan yapıştırıcı maddelerin katıldığı öğrenildi. Adli Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Bu oyuncakları kullanan gençler ilerleyen yaşlarda diğer uyuşturucuları kullanma yönünde eğilimi tetikler. Bu geleceğimize yönelik bir tehlikedir. Kimin yaptığı belli olmayan, üzerinde herhangi bir üretici lisansı bulunmayan slime isimli bu oyuncağın acil bir şekilde toplatılıp imha edilmesi gerekir” dedi.

Bağımlılık etkisi

Boraksın tıp alanında çok fazla kullanıldığını ancak amacı dışında kullanımı durumunda zehirleyici özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hancı, “Boraks sanayiden tıp alanına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Fakat bu madde fazla kullanıldığı zaman zehirleyici özelliğe sahip. Tek başına elle tutulması bile riskliyken, bu madde yapıştırıcı, traş köpüğü gibi malzemelerle slime denilen maddede kullanılıyor. Bu madde koklandığında bağımlılık etkisi yaratabilir. Bizim esas korkumuz bunların bağımlılık yapması. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşına kadar düştü. Bu oyuncaklar geleceğe yönelik bir tehlikedir. Herkes bali, tiner gibi maddelerin bağımlı yaptığını düşünürken bu oyuncağın içindeki yapıştırıcılar da bağımlılık yapar” dedi.

Emniyete başvuruldu

Slime’i çocukların da rahatlıkla yapabildiğini kaydeden Prof. Dr. Hancı, “Eczanelerde rahatlıkla satılan boraks, kırtasiyelerde satılan yapıştırıcılar ve marketlerde satılan traş köpüğüyle bu oyuncak çok rahatlıkla yapılabiliyor. Bu ürünler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Ancak birleşince ortaya çok tehlikeli bağımlı yapıcı madde çıkıyor. Biz bu slime denilen oyuncağın yasaklanması için içeriği hakkında çalışma gerçekleştirip Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu Daire Başkanlığı’na bildirdik” diye konuştu.

Tehdit altındalar

Çocuğunun “Slime alacağım” demesiyle bu maddenin zararını öğrenen Borga Sezer ise, “Çocuklarımız büyük bir tehdit altında. Bu jelibon gibi maddeyle çocukları kandırıyorlar. Ne yazık ki çoğu veli bu maddenin zararı hakkında bilinçli değil. Yetişkinlerin eldivenli bile ellememesi gereken boraks maddesinin içinde bulunduğu oyuncağın rahatlıkla satılması akıl alır gibi değil” dedi.