Çocukların aşırı telefon ve tablet kullanması, çocukların zihin gelişimi başta olmak üzere birçok zarara sebep olmaktadır. Gelişen teknolojilerin evimize ve cebimize girmesiyle birlikte çocuklarda erken yaşlardan itibaren telefon ve tablet kullanımlarında artış gözlemlenmiştir. Çocukları daha sessiz ve içine kapanık yapan bu cihazlar çocuğunuzu dinginleştirse de aslında görünmeyen bağımlılıklar çocuğunuzun hem kas gelişimine hem de birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

Çocuklarda 2 yaşından itibaren başlayan tablet ve telefon bağımlılıkları sınırsız internet kullanımıyla birlikte farklı boyutlara taşınmakta çocuklarını kontrol etmekte zorlanan aile bireyleri tablet ve telefonlardan gelecek zararlarla başa çıkamamaktadırlar. Oynanan oyunlar ve izlenen videolar çocuklarda duygu değişimi meydana getirmekte ve bu bağımlılık eğer önü alınmazsa ciddi sonuçlara sebep olmaktadır.

Çocuklarda Tablet, Telefon Bağımlılığının Zararları | 1

Çocuklarda Telefon ve Tablet Bağımlılığının Zararları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından sürekli tablet oynamanın zararları net bir şekilde ortaya konmuştur. Sürekli tablet ve cep telefonuyla oynayan çocuklarda;

  • Zihinsel gelişimlerinin zayıfladığı,
  • Gözlerde miyop ve görme bozukluklarının meydana geldiği,
  • Çevresindekilerle sosyal iletişim kurmaktan yosun bir yapıda yetiştiği,
  • İzlenen oyunlar ve videolara bağımlılık sonucunda başka uğraşlarla ilgilenmekten vazgeçildiği,
  • İzlenen oyun ve videoların çocukları daha saldırgan ve sinirli yaptığı,
  • Cep telefonunun çocuğa zararları radyasyon şeklinde kendini gösterdiğinden beyinsel fonksiyonların olumsuz etkilendiği,
  • Boyun, kas ve iskelet sistemi ağrıları nedeniyle çocuklarda küçük yaşlardan itibaren duruş bozukluklarının meydana geldiği

Saptanmıştır. Misafirlikte ya da kalabalık ortamlarda çocuklar uslu dursun diye çocuğun eline tutuşturulan cep telefonları ve tabletler ileride çocuğunuzun toplumdan uzaklaşmasına ve içine kapanık bir hal almasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Küçük yaşlardan itibaren tablet ve telefon bağımlısı olan çocukların konuşma güçlüğü çekme, zihin gelişimlerinin geri kalması gibi ciddi problemlerle karşılaşması daha sık görülmekle birlikte internetin sınırsız dünyasında dostu düşmanı ayırt edemeyen çocuklar tehlikelere açık olarak kötü insanların hedefi haline gelmemesi için tablet ve telefon kullanımları gözetim altında ve sınırlı düzeyde olmalıdır.

Çocukların Tablet ve Telefonlara Olan Bağımlılıklarıyla Nasıl Baş Edilmelidir? 

Çocuğa kaç yaşında tablet alınmalı sorucunun cevabı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte tablet ve telefon kullanımında çocukları denetim altında bulundurmakta yarar vardır. Okul öncesinde 1 saat okul çağındaki çocuklarda ise 2 saatlik tablet ve telefon kullanım imkanı tanımak ve çocuklarınızda anlaşma yapmakta yarar vardır.

Çocukların internet ve sanal ortamda geçirdikleri zamanda onlarla birlikte hareket etmek ve yaptıklarını kontrol edebilme becerisine sahip olmak en az tablet ve telefon kullanımı kadar etkili bir yöntemdir. Bu sayede çocuğunuzun zararlı sitelerle ve kişilerle karşılaşmasının önüne geçebilirsiniz.

Tablet ve telefon başında harcanan sürenin verimli geçirilmesi de tablet ve telefon kullanımını yararlı hale getirecektir. Okuma yazma etkinlikleri, mantıksal oyunlar, grup becerisi saylayan etkinlikler şeklinde çocuğunuzun zihinsel gelişimine katkı sağlayan beceriler bağımlılık yerine öğrenme odaklı yaklaşımlar gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

İnternet kullanımı sınırlayıcı ve zararlı sitelere girilmesini önleyen filtreleme internet paketleri de tablet ve telefonun olası zararlarını önlemeye yönelik alınacak tedbirlerdendir. Çocuğa ait telefon ve tablet yerine evde herkesin kullanabileceği tarzda cihazlar hem çocuğun kontrol edilebilirliğini artırmakta hem de denetlenebilen bu tür cihazlarda zararlı program ve oyunların bulundurulmasının önüne geçilmektedir.

Çocuğa çok küçük yaşta telefon, tablet almayın Tıklayın !

Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar Tıklayın !

Çocuğunuz internet bağımlısı mı? Tıklayın !

Cep telefonu çocuğa nasıl verilir? Tıklayın !