Gebelikte kadınların en önemli şikayetlerinden biri de mide ekşimesidir. Hamilelikte mide yanması nasıl geçer? Özellikle ilk aylarda sıkça karşılaşılan bu duruma karşı nasıl önlemler alınmalıdır?

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

Hamilelikte mide yanmasının temel nedeni değişen hormonlardır. İlk aylarda hormonlara bağlı mide yanması şikayeti daha fazla olurken ilerleyen zamanlarda bebek anne karnında büyüdükçe mideye baskı uygular ve yanması (asit reflüsü) sorunu ortaya çıkmış olur.
Gebelik döneminde vücutta progesteron hormonlarında artış olur. Bu durum hem rahim kaslarında hemde mide de açılmalar yapar ve yemek borunuza mide asidinin gitmesine neden olur.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer? | 1

Gebelik sürecinde hormonlara bağlı olarak mide yanması yada ekşimesi normal sayılabilir. Eğer çok fazla şikayetiniz varsa ilk olarak doktorunuzla görüşmeli ve ondan tavsiye almalısınız.

Gebelik sürecinde aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmanız hem bebeğin sağlığı hemde sizin mide yanması şikayetleriniz için önemlidir. Fazla miktarda tüketilen asitli gıdalar, kahve , yüksek miktarda şeker içeren şeker ve çikolatalardan da uzak durmanız gerekir.
Gebelik döneminde kullandığınız kalsiyum yada demir ilaçları varsa bunların midenize en az yıpratacağı saati öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Yemeklerden sonra midenizde rahatsızlık hissederseniz sakız çiğnemek iyi bir alternatif olabilir. Porsiyonlarınızı küçük bir şekilde hazırlayarak gün içerisinde yavaş yavaş tüketmeye özen göstermelisiniz.