Kadınların hayatlarının en önemli ve değerli dönemlerinden biri olan hamilelik, çoğu zaman dinlenerek geçirilmesi gereken bir dönem gibi algılanıyor. Ancak uzmanlar hamilelikte hareketsizliği pek de önermiyor. Peki, hem bebeğin hem de annenin konforu için ne gibi sporlar yapılabilir ya da hamileliğin hangi dönemlerine kadar fiziksel aktivite önerilir? Her şeyden önce doktorunuza danışmanız koşulu ile sizin için birkaç tavsiyemiz var.

1. Hamile Pilatesi

Hamilelikte en büyük sıkıntılardan bazıları, omurganın güçsüz olmasından kaynaklanıyor. Pek çoğumuzun iş gereği duruş bozukluğu olduğunu düşünecek olursak hamileler için tasarlanmış pilates hareketleri, hem daha güçlü bir omurga sağlamak hem de duruş bozukluğunu önlemek için ideal. Kendinizi çok yormadan pilates yaparak hamilelikte sırt ve belde sıklıkla rastlanan ağrıları da en aza indirebilirsiniz.

hamile_pilatesi

2. Yüzme

Hamileler için en sık önerilen sporlardan biri yüzmedir. Yorucu olmadığı gibi rahatlatıcı bir spor olarak da görülen yüzme, vücudunuzdaki tüm kas gruplarını çalıştırarak sizi dinç tutar.

hamile_yogasi

3. Hamile Yogası

Son derece rahatlatıcı ve meditatif bir aktivite olan yoga, hamilelere özel olarak yapıldığında doğumu da kolaylaştıracak etkiye sahiptir. Kasların uzayıp esnemesini sağlayan yoga ile sırt ve bel ağrısı şikayetlerinden de kurtulabilirsiniz.

4. Yürüyüş

Genç, yaşlı, gebe fark etmeksizin hemen herkese önerilen aktivitelerden biri de yürüyüş. Önerimiz yürüyüşe uygun ayakkabı ve kıyafetler giyerek tempoyu biraz daha arttırmanız.

5. Aerobik

Hayli hareketli olan aerobik derslerinde önemli olan darbe almamak ve düşmemek. Onun haricinde ne kadar çok hareket ederseniz o kadar faydalı olacaktır. Eğlenceli bir cardio aktivitesi olan aerobik, mutlu ve sağlıklı bir hamilelik için önerilen egzersizler arasında.

6. Koşu

Fotoğraf: cdn.womensrunning.competitor.com

“Nasıl yani?” diyor olabilirsiniz. Ancak eğer hamilelik öncesinde aktif olarak koşuyorsanız hamilelik döneminde de koşmaya devam edebilirsiniz. Sıfırdan başlamak, bilek burkulması ya da düşme gibi sıkıntılara sebep olabileceğinden pek önerilmese de hafif tempolu bir koşu, doktorunuza danışmayı ihmal etmemek kaydıyla denenebilir.

*Bunlara Dikkat!

Eğer hamilelik öncesinde uğraştığınız bir spor varsa işiniz biraz daha kolay. Dikkatli olmak koşuluyla devam edebilirsiniz. Ancak burada hangi sporu yaptığınız çok önemli. Kickbox, voleybol gibi darbe alma ya da düşme ihtimali barındıran sportif aktiviteler tabii ki hamilelikte önerilmiyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı ise spora ne zaman başlayacağınız. İlk 3 ayı atlattıktan sonrası spor için en uygun zaman. Ancak ne zaman, hangi sporu yapıyor olursanız olun, doktorunuzdan gerekli izni almadan devam etmemeniz gerekiyor!

Kaynak: blog.gittigidiyor.com