Küçük çocuğun kreşe alışması demek çoğunlukla üzgün, gözü yaşlı çocuklar olarak algılanır. Bu nedenle size bir uzman gözünden bu süreci sorunsuz ve gözyaşı dökülmeden atlatmanın, çocuğunuzu bu yeni düzene alıştırmanın denenmiş yöntemlerini sunmak istiyoruz.

Küçük çocuğun kreşe alışması

Kreş; yeni bir yaşam tarzı

Çocuklarınız kreşe geldiklerinde yeni durumlar ile karşı karşıya kalırlar. Yeni mekanlar, tanımadıkları çocuklar ve yeni ilişki kuracakları bireyler vardır artık. Bu fiili oluşuma uyum gösterme sürecinin ufaklıklar için kolay olmayacağı da aşikardır. Kreş bebekleri 2 aydan-3 yaşa kadar bir yaş aralığında olduğu için bu uyum sürecinde muazzam farklılıklar da söz konusudur.

Küçük çocuğun kreşe alışması

Küçük çocuğun kreşe alışması

Kreşe uyum nasıl gelişir?

Bebeğin bu sancılı olabilecek sürece adım adım uyum göstermesini sağlayıcı bir yöntem benimsemek her zaman akılcıdır. Öncelikle evdeki annenin veya bakım-veren’in yerine koyabileceği, birebir ilişkide olacağı kişiye alışmasına çalışılmalıdır. Bu yöntemle her yeni gelen bebeğin yaklaşık 2 haftalık bir arayla kreşe kabul edilmesi esas alınmalıdır. Bu arada kreş ile ebeveynlerin arasındaki ilk bağlantı ilk gün yapılan alıştırma konuşması ile olmaktadır. Burada kreşe başlayacak çocuk tüm ihtiyaçları ile ön planda tutulmalıdır. Bu görüşmede kreşe uzmanlarının mümkün olduğunca detaylı biçimde çocuğun huyları ve alışkanlıkları, sevdikleri ile sevmedikleri, ilgi alanları hakkında bilgi edinmeleri esastır, çünkü uyum sürecinde kreşe uzmanlar çocuk hakkında ne kadar detaylı bilgi sahibi olurlarsa o kadar daha sorunsuz bir uyum yaşanacaktır. Uyku problemleri var mı? Kardeşleri var mı? Hamilelik nasıl geçmişti? Bu soruların hepsinin cevapları uyum sürecinde önemli olacaktır. Uyum sürecinde problemler ortaya çıkacak olursa bunları çözmenin en etkin yolu, işin başında mümkün olduğunca çocuk hakkında detaylı bilgi sahibi olmakla mümkün olur.