Ebeveynlerin çoğunda çocuklarının özelliklerini abartma durumu vardır, çocukları biraz güzelse, çok güzel, biraz bilmişse çok zekidir. Peki üstün zekalı çocuğun özellikleri nelerdir?
üstün zekalı çocuk nasıl anlaşılır? işte cevapları…

Çocuğunuzun üstün zekalı olduğunu gösteren en önemli belirtilerden biri de keskin bir hafızaya sahip olmasıdır, evladınızın ezber yeteneği akranlarından yüksekse, duyduğu, okuduğu şeyler zihnine çabuk yerleşiyor ve uzun süre kalıyorsa, tüm bunlar yüksek zeka belirtilerindendir.

Farkındalığının yüksek olması
Odaya yeni bir eşya alındığında, evde küçük bir değişim olduğunda hatta
sizin ruh halinizi kolaylıkla sezip anlayabiliyor mu?

Okul başarısı nasıl? ders çalışsa da çalışmasa da sınıfta en başarılı öğrenciler arasında yer alıyor mu?
yüksek notlar alması onun için sıradan bir durum mu? okul başarısı üstün zekanın en önemli göstergelerindendir.ustun_zekali_cocugun_özellikleri_nelerdir (1)

Zeki çocuklar genelde liderlik potansiyeli taşıyan çocuklardandır, grubu yönetme, arkadaşları arasında öne çıkma gibi özelliklere sahiptirler.

Puzzle, satranç, bulmaca çözmek gibi zihinsel oyunları seviyorsa ve bu gibi faaliyetlerde başarılı ise çocuğunuz zeka parıltıları taşıyor demektir. Fakat her puzzleda yahut diğer oyunlarda başarılı çocuk zeki çocuk demek değildir, bildirdiğimiz özelliklerin çoğuna sahipse çocuğunuz için gerçekten zeki diyebilirsiniz.

Yine zihinsel gelişimin yaştaşı olduğu gruplardan ileri olması, okuma yazmayı erken yaşta sökmesi, okumayı yazmayı sevmesi.

Anlattığınız şeyleri, çevresinde olup bitenleri kolayca kavraması, onlarla ilgili şaşırtıcı yorumlar yapması.

Smart young girl stood infront of a blackboard

Smart young girl stood infront of a blackboard

Sözel olarak kendini çok iyi ifade edebilmesi, özgüveninin yüksek olması, rahat bir şekilde düşüncelerini dile getirip, savunabilmesi.

Çok soru sorması, sürekli öğrenme merakı yaşaması

Bazı üstün zekalı çocuklarda zeka, konsantre eksikliği, hiperaktivite gibi bulgulara da yol açabiliyor. Mesela, okul hayatında, sürati intikali sebebiyle zeki çocuk akranlarından daha çabuk öğrenip, konunun tekrar edilmesinden, aynı konuyla ilgili örnekler çözülmesinden sıkıntı duyup, zamanla derslere olan ilgisinde azalma yaşayabiliyor.

Dil öğrenmeye yeteneğinin olması, matematik problemlerini adeta eğlence yerine çözmesi, okuduklarını iyi bir şekilde zihninde muhafaza edip, bunları size olduğu gibi anlatması tüm bunlar parlak zeka belirtilerindendir.

ilgili konular

Çocuğun Zeka Gelişimine Katkısı Olan 10 Besin yazımızı okumak için tıklayınız
Çocuğun Zeki Olması İçin Onla Bu Oyunları Oynayın Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Zeka Gelişimini Etkileyen Yiyecekler Tıklayınız
Bebeklerde Zeka Geliştirme Yolları Tıklayınız

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.