Genellikle yetişkinlerde karşılaştığımız göz altı morlukları, kimi zaman çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda göz altı morluğu nedenleri makalemizde çocuğun göz altında oluşan kararmanın sebeplerine yer verdik. Öncelikle şunu bildirelim ki göz altı morluğu %100 çocuğunuzun sağlığının kötü olduğuna veya uyku sorunları yaşadığı anlamına gelmez.
Çocuklarda göz altı morlukları neden olur?
Alerji en önemli göz altı morluğu sebeplerindendir, alerji yüzünden burun tıkanır ve çocuk rahat nefes alamaz ve kan göz altı bölgesine yeterli şekilde pompalanmaz.
Kronik sinüs enfeksiyonları
Egzama
Genetik
Göz enfeksiyonları

Alerji
Polenler,  toz, bazı yiyecekler (çilek, balık, fıstık ve süt ürünleri de dahil olmak üzere), ve çeşitli diğer nedenler çocukta alerjiye sebebiyet verebilir, alerji burun tıkanıklığına yol açar, burnu tıkalı çocuklarda göz altı morluğuna daha sık rastlanır.
Çocuğunuzda alerji, sinüzit varsa tedavi ettirin. Kalıtım için maalesef yapılabilecek bir şey yok.cocuklarda_gozalti_morlugu (1)

Göz Enfeksiyonu
Çocuğunuzun gözünde iltihaplanma varsa, göz altı morluklarının oluşması doğaldır. Konjunktivit, rinit, Strep, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar göz altı morluklarına neden olabilen sebepler arasında yer alır.

Gözleri Ovuşturma
Çocuklar kitap okurken veya ders çalışırken parmaklarıyla sık sık gözlerini ovuşturur.
Gözlere sık dokunmak, göz altına giden kan akışını engeller, çocukta erken yaşlarda göz altı morluğu oluşur.

Dehidrasyon
Yetersiz sıvı alımı, susuzluk da çocuklarda göz altı morluklarına yol açar.cocuklarda_gozalti_morlugu (2)

Nezle
Uzun süre soğuk algınlığından muzdarip ve tedavi aşamasında olan çocukta gözlerde çukurlaşma, göz altlarına kararma, halkalaşma görülebilir.

Genetik
Çocuğun anne ve baba tarafında göz altı halkaları, morluklar gibi cilt sorunları varsa, çocukda da soya çekim bir durum olabilir.

Smiling Girl with Hands Covered in Paint --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Açık Ten
Ten rengi de göz altı morluklarını etkileyen faktörlerdendir. Açık tenli çocuklarda buğday tene nazaran göz altı morluğuyla daha sık karşılaşılır.

Göz Altlarında Morluk Olan Çocuk İçin Ne Yapmalı?
Öncelikle doktora götürüp bu hastalığın genetik mi yoksa herhangi bir sağlık sorunundan mı olup olmadığını saptayın.
Çocuğunuzu sağlıklı ve dengeli besleyin.
Her gün su içmesine, bedeninin susuz kalmamasına dikkat edin.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.